Απανωτά κρούσματα δηλητηρίασης ζώων στην Πίνδο

Απανωτά κρούσματα δηλητηρίασης ζώων στην Πίνδο Facebook Twitter
1

Απανωτά κρούσματα δηλητηρίασης ζώων, κυρίως σκύλων, εντοπίζονται το τελευταίο διάστημα στην περιοχή του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου.

Στις 17 και 18 Αυγούστου εντοπίστηκαν δηλητηριασμένοι ποιμενικοί και κυνηγετικοί σκύλοι στην περιοχή Φούρκας του δήμου Κόνιτσας και λίγες μέρες μετά στις 25 και 26 Αυγούστου εντοπίστηκαν εκ νέου τέσσερα δηλητηριασμένοι ποιμενικοί σκύλοι στην ίδια περιοχή.

Στελέχη του Φορέα Διαχείρισης Εθνικών Δρυμών Βίκου-Αώου και Πίνδου και της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας πραγματοποίησαν αυτοψία την περιοχή, παρουσία αστυνομικών και με τη βοήθεια ειδικά εκπαιδευμένου σκύλου και όπως διαπιστώθηκε τα δηλητηριασμένα δολώματα ρίχτηκαν μέσα στο χωριό κοντά στους κάδους σκουπιδιών.

Η χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων αποτελεί αδίκημα που επισύρει ποινή πολύμηνης φυλάκισης για κάθε θανατωμένο ζώο και βαριά πρόστιμα.

Σε ανακοίνωση του Φορέα αναφέρεται ότι η συγκεκριμένη πρακτική είναι εξαιρετικά επιβλαβή για το περιβάλλον και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, ενώ συνιστά σοβαρή απειλή και για τη δημόσια υγεία, αφού μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή των κατοίκων και των επισκεπτών της περιοχής.

Όπως επισημαίνεται, το φαινόμενο έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις και απειλεί το σύνολο της πανίδας του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η κατάρρευση του πληθυσμού του Ασπροπάρη στην Ήπειρο, ενός μέχρι πρόσφατα κοινού είδους γύπα στην περιοχή.


Ελλάδα
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ο ποταμός Κηφισός δε θα άντεχε πλημμύρες σαν αυτές του Ιανού, του Ντάνιελ και της Βαλένθια»

Ελλάδα / «Ο ποταμός Κηφισός δεν θα άντεχε πλημμύρες σαν αυτές του Ιανού, του Ντάνιελ και της Βαλένθια» τονίζει καθηγητής ΕΜΠ

«Το πρώτο μέλημά μας είναι να μην έχουμε θύματα και αυτό μπορεί να γίνει με την έγκαιρη και τεκμηριωμένη προειδοποίηση προς τους κατοίκους της περιοχής», τόνισε ο Ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ, Αναστάσιος Στάμου
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια