Ένας χρόνος χωρίς ίντερνετ

Ένας χρόνος χωρίς ίντερνετ Facebook Twitter
19

Έκανα λάθος.


Πριν από ένα χρόνο εγκατέλειψα το ίντερνετ. Νόμιζα ότι με έκανε αντιπαραγωγικό. Νόμιζα ότι δεν είχε βαθύτερο νόημα. Νόμιζα ότι «διέφθειρε τη ζωή μου».

Έχει περάσει ένας χρόνος από την τελευταία φορά που «σέρφαρα», «τσέκαρα τα μέιλ μου» ή έκανα «like» σε οτιδήποτε. Κατάφερα να παραμείνω αποσυνδεδεμένος, όπως είχα σχεδιάσει.

Και τώρα υποτίθεται ότι πρέπει να σας πω πώς αυτό έλυσε όλα μου τα προβλήματα. Υποτίθεται ότι τώρα είμαι πιο «αληθινός». Πιο τέλειος.

Έχει χυθεί πολύ μελάνι για να αναλυθεί η ψεύτικη έννοια του «φίλου στο Facebook», αλλά μπορώ να σας πω ότι ο «φίλος στο Facebook» είναι καλύτερος από το τίποτα.

Στις αρχές του 2012 ήμουν 26 χρονών και εξοντωμένος. Ήθελα να κάνω ένα διάλειμμα από τη σύγχρονη ζωή. Ήθελα να δραπετεύσω. Αναρωτιόμουν τι άλλο υπήρχε στη ζωή. Στην «πραγματική ζωή», ίσως. Για κάποιο λόγο, το the Verge ήθελε να με πληρώσει για να βγω offline. Ο στόχος μου ήταν να ανακαλύψω τι είναι αυτό που μου έκανε το ίντερνετ όλα αυτά τα χρόνια. Να καταλάβω το ίντερνετ και να το μελετήσω «από απόσταση». Δεν θα γινόμουν απλώς καλύτερος άνθρωπος, θα μας βοηθούσα όλους να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι.

Στις 30 Απριλίου 2012 αποσυνέδεσα το καλώδιο Ethernet, έκλεισα το Wi-Fi αντάλλαξα το smartphone με ένα ηλίθιο τηλέφωνο. Ένιωσα πραγματικά καλά. Ένιωσα ελεύθερος.

Όλα ξεκίνησαν ωραία, πολύ ωραία. Η ζωή μου γέμισε: «ζωντανές» συναντήσεις, φρίσμπι, ποδηλατάδες, ελληνική λογοτεχνία. Χωρίς να καταλάβω πώς, έγραψα το μισό μου μυθιστόρημα, έχασα 7 κιλά, χωρίς να προσπαθήσω ιδιαίτερα. Ο κόσμος μου έλεγε συνέχεια ότι φαινόμουν πολύ ευτυχισμένος.

Όσο το μυαλό μου άρχισε να τακτοποιεί τις σκέψεις του, η ικανότητα συγκέντρωσης αυξήθηκε. Τους πρώτους δύο μήνες, οι δέκα σελίδες της «Οδύσσειας» ήταν μεγάλη υπόθεση. Τώρα μπορώ να διαβάσω 100 σελίδες τη φορά, ή, αν η πρόζα κυλάει εύκολα, μερικές εκατοντάδες.

Έμαθα να εκτιμώ μια σκέψη που δε μπορεί να συνοψιστεί σε ένα ποστ, αλλά χρειάζεται την έκταση ενός μυθιστορήματος.

Χωρίς την προστασία ενός smartphone, αναγκάστηκα να βγω από το καβούκι μου σε δύσκολες κοινωνικές καταστάσεις. Χωρίς την συνεχή απόσπαση προσοχής άρχισα να έχω μεγαλύτερη επίγνωση της στιγμής. Η αδερφή μου, η οποία είχε απογοητευτεί πολλές φορές προσπαθώντας να μου μιλήσει, λατρεύει με τον τρόπο που μιλάω τώρα. Τους πρώτους μήνες φαινόταν ότι είχα υποθέσει σωστά: το ίντερνετ με αποσπούσε από τον πραγματικό μου εαυτό, τον καλύτερο μου εαυτό. Είχα βγάλει την πρίζα και είχα δει το φως.

Τον περισσότερο καιρό οι πρακτικές πτυχές αυτού του έτους πέρασαν εύκολα. Δεν είχα πρόβλημα να βρίσκω το δρόμο μου στη Νέα Υόρκη και σε άλλα μέρη αγόραζα χάρτινους χάρτες. Επίσης ανακάλυψα ότι τα χάρτινα βιβλία είναι πολύ ωραία.

Για την ακρίβεια, έμαθα ότι τα περισσότερα είναι δυνατά με ή χωρίς σύνδεση στο ίντερνετ. Δεν χρειάζεσαι μια ετήσια αποχή για να συνειδητοποιήσεις ότι η αδερφή σου έχει συναισθήματα.

Όμως μια μεγάλη αλλαγή ήταν το ταχυδρομείο. Απέκτησα μια ταχυδρομική θυρίδα, και δε μπορώ να σας περιγράψω τη χαρά μου όταν ήταν γεμάτη από γράμματα αναγνωστών. Είναι κάτι που δε συγκρίνεται με τις ηλεκτρονικές κάρτες.

Όμως μετά άρχισα να νιώθω άσχημα, γιατί ποτέ δεν απαντούσα.

Και μετά, για κάποιο λόγο, ακόμα και το να πηγαίνω στο ταχυδρομείο έμοιαζε με αγγαρεία. Άρχισα να φοβάμαι τα γράμματα και σχεδόν δυσανασχετούσα.

Ένας χρόνος χωρίς ίντερνετ Facebook Twitter

Όπως αποδείχτηκε, δέκα γράμματα την εβδομάδα μπορούν να αποδειχτούν τόσο καταπιεστικά όσο χίλια email τη μέρα. Και κάπως παρόμοια ήταν η εξέλιξη σε όλους τους τομείς της ζωής μου. Για να διαβάσω ένα καλό βιβλίο, χρειαζόμουν κίνητρο, άσχετα με το ίντερνετ. Το να βγαίνω έξω και να κάνω παρέα με ανθρώπους απαιτούσε το ίδιο κουράγιο όπως πάντα.

Ένα χρόνο μετά, δεν κάνω τόσο ποδήλατο. Το φρίσμπι μαζεύει σκόνη. Τις περισσότερες εβδομάδες δε βγαίνω να δω κόσμο. Το αγαπημένο μου μέρος είναι ο καναπές. Βάζω τα πόδια στο τραπεζάκι, παίζω ένα βίντεο γκέιμ. Περνάω μέρες στη σειρά χωρίς να βγαίνω έξω. Όταν η ύπαρξη μου χωρίς ίντερνετ καθιερώθηκε, οι χειρότερες πλευρές του εαυτού μου ξαναβγήκαν στην επιφάνεια. Το τηλέφωνο έμενε από μπαταρία, και κανείς δε μπορούσε να με βρει. Κάποια στιγμή οι γονείς μου έστειλαν την αδερφή μου να δει αν είμαι καλά. Μέσω ίντερνετ είναι εύκολο να διαβεβαιώσεις τους ανθρώπους ότι είσαι καλά, εύκολο να συνεργαστείς, εύκολο να είσαι ένα μέρος της κοινωνίας.

Έχει χυθεί πολύ μελάνι για να αναλυθεί η ψεύτικη έννοια του «φίλου στο Facebook», αλλά μπορώ να σας πω ότι ο «φίλος στο Facebook» είναι καλύτερος από το τίποτα.

Αυτό που ξέρω είναι ότι δε μπορώ να κατηγορήσω το ίντερνετ για τα προβλήματά μου. Έχω πολλές από τις ίδιες προτεραιότητες που είχα πριν αφήσω το ίντερνετ: οικογένεια, φίλοι, δουλειά, μάθηση. Και δεν έχω καμία εγγύηση ότι θα τις τιμήσω όταν επιστρέψω online, και για να είμαι ειλικρινής, μάλλον δεν θα το κάνω. Αλλά τουλάχιστον θα ξέρω ότι δεν θα φταίει το ίντερνετ. Θα ξέρω ποιός ευθύνεται, και ποιός μπορεί να το διορθώσει.

Από το the Verge.
Απόδοση: Λένα Φουτσιτζή

Αρχείο
19

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

17 σχόλια
Επαψε να βγιανει εξω και εχασε το ενδιαφερον του για πολλα πραγματα. Αυτο αλλιως λεγεται καταθλιψη. Μαλλον δε φταιει ουτε το ιντερνετ γιαυτο.Δε θα ηταν κακο να επισκεφτει εναν ειδικο.
Όπως λέει κ το αστείο "its electricity bitches" ...Οποιου δεν του αρέσει, κατεβάζει το γενικό κ μαγειρεύει στο τσουκάλι στη φωτιά στο μπαλκόνι... Η παίρνει τα βουνά κ φοράει δέρμα λύκου για τις νύχτες του χειμώνα...Έχει γίνει αηδία πλέον όλη αυτή η γκρίνια για το ίντερνετ...
Μεγαλωσα σε προ-ιντερνετ εποχη.Εκανα-και εχασα-φιλους με τον παλιο κλασσικο τροπο.Και διασκεδασα με αυτον.Το διαδυκτιο ειναι μια ανακαλυψη και μια επανασταση.Αλλα και μια προκληση.Ο σωστος χειρισμος του μεσου ,του καθε μεσου,ειναι βασικος.Φυσικα και το χρησιμοποιω,φυσικα και εχω διαδυκτιακους φιλους,η ευκολια αναζητησης πληροφοριων και επικοινωνιας ειναι ξεκαθαρη.Με τιποτα ομως δεν μπορω να αντικαταστησω την χαρα της παρεας σε ενα τραπεζι με καφε ή μεζεδακι,με αληθινα γελια και σκουντηγματα και πειραγματα.Οπως λενε και οι Αγγλοι "nothing compares to the real thing"..
Μόλις είδα την ανάρτηση από την Lifo αν και βλέπω ότι είναι περσινό το αρθράκι...θέλω απλά να πω την γνώμη μου πάνω στο θέμα!Κακό δεν είναι το Internet,κακοί είμαστε εμείς που δε ξέρουμε να κρατήσουμε τις ισορροποίες στη ζώη μας!Απλά πρέπει να συμβαδίζεις με τη σύγχρονη εποχή και να κάνεις πράματα επιλέκτικα,όχι να αναγκάζεις τον εαυτό σου να κάνει πράματα και να εθελοτυφλούμε!Καλό είναι να συνυπάρχει και το e-book μαζί με το χάρτινο βιβλίο.Καλό είναι να συνυπάρχει και το mp3 μαζί με το CD.Καλό είναι να βγαίνεις με τους φίλους σου για βόλτες,για φαγητό,για καφεδάκια και να τα λετε από κοντά όσο πιο συχνά γίνεται,αλλά καλό είναι να κάτσεις και μια ώρα το βράδυ στο facebook να πεις τις σαχλαμάρες σου στο chat με τους e-φίλους!Όλα είναι καλά αρκεί να υπάρχει ένα μέτρο,γιατί όταν πάψεις να κάνεις κάτι αναγκαστηκά,θα επιστρέψεις σε αυτό και θα είναι χειρότερα τα πράματα!
Οι περισσότεροι έχουν περάσει παρόμοιες αλλαγές στην ζωή τους για ακόμα πιο σοβαρά θέματα. Από το ένα άκρο στο άλλο και μετά ισορροπία. Αφορμές βρίσκει κάποιος για να αλλάξει στοιχεία του που τον ενοχλούν. Όπως και στον συγκεκριμένο, έτσι και σε όλους, θέλει χρόνο να καταλάβεις και μετά να καλυτερεύσεις τον εαυτό σου και τις συνήθειες σου…
'Ολα με μέτρο,αυτό είναι το μόνο σίγουρο.Και πράγματι πολλοί ή κάθονται παρέα στο σπίτι ή είναι έξω,έχουν μια μανία να κοιτάζουν συνέχεια το κινητό,να στέλνουν sms,να τσεκάρουν το fb.Εκεί υπάρχει ένα πρόβλημα.Γιατί δεν υπάρχει κανένας λόγος να απομονώνεσαι την ώρα που μιλάς ''ζωντανά'' με φίλους.Προσωπικά,δεν ασχολούμαι καθόλου εκτός σπιτιού.Και δεν έχω στερητικό σύνδρομο...
... Περίπου στα μέσα της δεκαετίας του 1990 ήμουν 20 ετών... το ίντερνετ το έμαθα το 1996 τότε που μπαίναμε από τα Internet café με dial up σύνδεση για να μιλήσουμε στο mIRC στο κανάλι #hellas (ήταν πιο αθώες τότε οι συνομιλίες ) και να διαβάσουμε sites, να βρούμε κάτι που ψάχναμε, να ενημερωθούμε ή να δούμε τα λιγοστά email μας. Εκείνη λοιπόν την περίοδο, ο πλανήτης ακόμα υπήρχε , οι παρέες βρισκόντουσαν και διασκεδάζανε , κανονίζανε για καφέ, ποτό , τον τρόπο μετακίνησης τους ... Το ιντερνετ είναι η μεγαλύτερη εφεύρεση ακόμα και από τηλέφωνο - ραδιόφωνο τηλεόραση αλλά εδώ και χιλιάδες χρόνια, οι άνθρωποι επικοινωνούσανε χωρίς το facebook.. δείχναμε, θυμάμαι, τις φωτογραφίες στους φίλους μας από την κοπέλα ή το αγόρι μας ή τη διασκέδασή μας τις διακοπές μας , στην παρέα και σχολιάζαμε όλοι μαζί με αστεία και καλαμπούρια που δεν γίνονται σε δύο γραμμές και ένα like στο facebook. Όλοι κοιτάμε συνεχώς το τηλέφωνο για ενημερώσεις αλλά μήπως χάνουμε το μέτρο ; Μήπως τελικά ισχύει το "Περνάω φανταστικά εδώ, ανυπομονώ να γυρίσω σπίτι για να ανεβάσω τις φωτογραφίες που τράβηξα στο facebook " ; Δ
"Εκείνη λοιπόν την περίοδο, ο πλανήτης ακόμα υπήρχε , οι παρέες βρισκόντουσαν και διασκεδάζανε , κανονίζανε για καφέ, ποτό , τον τρόπο μετακίνησης τους "Σου έχω νέα,ακόμα έτσι γίνεται :P Και επειδή είμαστε παρόμοιας ηλικίας,να ξέρεις οι 30+ είναι πιο κολλημένοι με FB και συναφή,ίσως γιατί δεν τα γνώρισαν από μικροί,όπως κάνουν τώρα οι πιτσιρικάδες :)
...και μάλλον τον βοήθησε να κάνει μια καλή ψυχανάλυση στον εαυτό του !Μπούρδες, που σε κρατάει λέει σε επαφή με ανθρώπους που ανησυχούν για σένα...και amber alert να βάζανε, αυτός έτσι όπως είχε χωθεί στον καναπέ και την αδράνεια, χαμπάρι δεν θα έπαιρνε !!!ΤΑ SOCIAL MEDIA ΜΑΣ ΚΡΑΤΑΝΕ ΜΑΚΡΙΑ, ΚΡΥΒΕΣΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΕΝΑ ΠΡΟΣΩΠΕΙΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΠΟΥ ΕΠΙΘΥΜΕΙΣ ΝΑ ΕΙΣΑΙ, ΑΛΛΑ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΘΕΣ ΝΑ ΣΕ ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΙ ΑΛΛΟΙ .Πάρτε με τηλέφωνο αν διαφωνείτε μαζί μου ή να βγούμε έξω να το συζητήσουμε...
Ολα χρειαζονται ενα μετρο και ενα οριο. Εχω φιλους που καθομαστε να δουμε ταινια ή σειρα και ειναι τα 3/4 με ενα κινητο στο χερι ή θα παμε για καφε και θα ειναι στο facebook. Ποτε δεν καταλαβα την αναγκη τους να ειναι online οταν βρισκονται με κοσμο. Εγω χρησιμοποιω αρκετα το ιντερνετ για διαφορους λογοτς αλλα οταν ειμαι φιλους, οικογενεια, γνωστους δεν το ακουμπαω το κινητο. Και το θεμα ειναι πως δεν εχω αναγκη να το κανω, μου βγαινει φυσικα. Καλο λοιπον και το ιντερνετ αλλα ολα εχουν την σωστη στιγμη τους πιστευω.