Το εκπληκτικό πρότζεκτ του Άντρου Ευσταθίου μέσα στο εγκαταλειμμένο αεροδρόμιο της Λευκωσίας

Το εκπληκτικό πρότζεκτ του Άντρου Ευσταθίου μέσα στο εγκαταλειμμένο αεροδρόμιο της Λευκωσίας Facebook Twitter
10

Το αεροδρόμιο Λευκωσίας έχει χαραχτεί στο μυαλό του θεατή σαν το κατεξοχήν σύμβολο της πράσινης γραμμής. Είναι ένα σπάνιο, αν όχι μοναδικό φαινόμενο. Αίθουσες κατεστραμένες, εγκαταλειμμένες -λες και πάγωσαν όλα το καλοκαίρι του 1974. Είναι τόσο παράξενη και αλλόκοσμη αυτή η εικόνα, που δύσκολα θα μπορούσε ένας καλλιτέχνης  να την "τροποποιήσει" χωρίς να μείνει έκθετος.

 

Ωστόσο ο Άντρος Ευσταθίου, το αποπειράται με τη σειρά φωτογραφιών που παρουσιάζουμε σήμερα. Και πετυχαίνει να δημιουργήσει κάτι αξιομνημόνευτο.

 

Μεταξύ ρεπορτάζ και εγκατάστασης, το έργο του είναι καταγραφή και στοχασμός. Αποτυπώνει ένα παράδοξο ιστορικό επεισόδιο (ένα κρατικό αεροδρόμιο, κλειστό και ακινητοποιημένο επί δεκαετίες!), δίνοντάς του ταυτόχρονα την μεταφυσική αίσθηση ενός στοιχειωμένου μνημείου -με τις φευγαλέες ανθρώπινες παρουσίες.

 

Μέσα στον εγκαταλελειμμένο χώρο του αεροδρομίου Λευκωσία  φωτογραφίζονται  και 5 πρόσωπα που εργάζονταν εκεί μέχρι το 1974 φορώντας τις στολές εκείνης της εποχής. 

 

 ΚΛΙΚ ΠΑΝΩ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΓΙΑ FULL FRAME ΚΑΙ ΥΨΗΛΗ ΑΝΑΛΥΣΗ
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

*Οι φωτογραφίες από το πρότζεκτ "Nicosia International Airport" θα φιλοξενούνται από 14 Οκτωβρίου στο χώρο του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Α', Λιμάνι), στην ομαδική έκθεση με όψεις της φετινής PhotoBiennale στο πλαίσιο του Διεθνούς.

10

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

10 σχόλια
Μπράβο στον Άντρο Ευσταθίου για την ιδέα και την δουλειά του!! Συγκλονιστικές φωτογραφίες που μόνο ρίγος κ συγκίνηση μπορεις να νιώσεις! ..."ο άνθρωπος εν ο τόπος, τζ ο τόπος γέρημος"!!
Όλα έμειναν εκεί για να θυμίζουν όσα ο άνθρωπος μπορεί να διαλύσει για να κατακτήσει όσα δεν ήταν ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΤΕ δικά του. Πόσο μπορεί να πληγώσει ενα άλλο άνθρωπο, να σκοτώσει, να βιάσει να λεηλατήσει. Στα πρόσωπα των παππούδων μας χάσκει ακόμα το πρόσωπο της ξενιτιάς, της κούρασης, του πολέμου. Υπέροχο πρότζεκτ, καταπληκτικές και καθηλωτικές εικόνες, χίλια μπράβο!!!______________________________________Καρτερούμεν μέραν νύχταν να φυσήσει ένας αέρας, στουν τον τόπον πο `ν καμένος τζι’ εν θωρεί ποτέ δροσιάν.
Οτιδήποτε είναι φτιαγμένο για κόσμο, εγκαταλελειμμένο είναι τραγικό. Πόσο μάλλον λόγω μιας στρατιωτικής εισβολής.Να προσθέσω πάντως ότι δόθηκαν σκληρές μάχες το '74 για να μην πέσει το αεροδρόμιο της Λευκωσίας στα χέρια των Τούρκων. Και έχασαν άνθρωποι τη ζωή τους για να το διατηρήσουμε, έστω και εντός πράσινης γραμμής.Όταν επισκέπτεςαι το χώρο, το πιο τραγικό είναι αυτό το αεροπλάνο της Cyprus, το μοναδικό στην πίστα. Δεν πρόλαβε να φύγει.