Στην «απόσταση» που κρατάνε οι πλούσιοι της Ελλάδας από την κρίση αναφέρεται άρθρο των Financial Times με αφορμή την προσπάθεια για έξοδο από το μνημόνιο.
Όπως αναφέρει ο αρθρογράφος, η κρίση ήταν καταστροφική για μεσαίες τάξεις και φτωχούς, όχι όμως και για τους πλούσιους που δεν έκαναν καμία θυσία, διατήρησαν τις πελατειακές σχέσεις και άφησαν το έθνος να βουλιάξει.
Σημειώνεται επίσης ότι χτυπήθηκε το σύστημα δωροδοκιών και παράνομου πλουτισμού, ωστόσο παραμένει η διαφθορά στο δημόσιο και οι πελατειακές σχέσεις.
Στο άρθρο επιχειρείται και μία πρόβλεψη για τις πολιτικές εξελίξεις εν όψει εκλογής Προέδρου, συνδέοντας την εκλογή ή μη με την προσπάθεια για απεμπλοκή από το μνημόνιο: «Βάσει των πολιτικών υπολογισμών, εάν απελευθερωθεί η Ελλάδα από τον έλεγχο του ΔΝΤ και της ΕΕ, η κυβέρνηση θα κερδίσει την κοινοβουλευτική ψηφοφορία τον Φεβρουάριο και θα εκλέξει νέο Πρόεδρο. Έτσι θα μπορέσει να ολοκληρώσει την τετραετή της θητεία και να πολεμήσει από θέση ισχύος για τις επόμενες εκλογές, τον Ιούνιο του 2016», σημειώνει ο αρθρογράφος.
Επισημαίνει ότι και εκλογές να γίνουν η Ν.Δ. μπορεί να τα πάει καλά αν οι ψηφοφόροι γνωρίζουν ότι πέτυχε την πρόωρη έξοδο της Ελλάδας από το Μνημόνιο.
Για τον ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι αν ο Αλέξης Τσίπρας γίνει πρωθυπουργός, οι πιέσεις από τους κυβερνητικούς εταίρους και τις αγορές θα τον ωθήσουν στην κατεύθυνση της συνεννόησης με τους πιστωτές της Ελλάδας.
«Εάν γίνει έτσι, τότε ακόμη και με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η Ελλάδα δεν θα βιώσει ούτε δημοσιονομική ασωτία ούτε ατέρμονη λιτότητα, αλλά πολιτική που θα καθοδηγείται, σε κάποιο βαθμό, από μία αίσθηση οικονομικής ευθύνης», τονίζει.
σχόλια