ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

Δημόσιος θηλασμός: το νέο εθνικό debate

Δημόσιος θηλασμός: το νέο εθνικό debate Facebook Twitter
Σκοπός της εκδήλωσης-γιορτής του Πανελλαδικού Ταυτόχρονου Δημόσιου Θηλασμού είναι η απενοχοποίηση του δημόσιου θηλασμού και η εξοικείωση της κοινωνίας μας με την εικόνα της θηλάζουσας μητέρας... Εικονογράφηση: Κώστας Στανέλλος / LIFO
29

Μόνο τα gay prides θυμόμαστε να πολώνουν τόσο πολύ, όσο (και) φέτος ο επερχόμενος μαζικός δημόσιος θηλασμός.

Οι μητέρες που συμμετέχουν στους δημόσιους θηλασμούς –φέτος θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή σε 53 πόλεις της Ελλάδας– χαιρετίζονται ως γενναίες και πρωτοπόρες από τη μία και στιγματίζονται ως επιδειξιομανείς και ξεδιάντροπες απ' την άλλη.

Για να καταλάβουμε τα κίνητρά τους, ζητήσαμε την επίσημη άποψη των διοργανωτριών από το Πανελλήνιο Δίκτυο Εθελοντικών Ομάδων Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας.

Πολλές γυναίκες που αναγκάζονται να θηλάσουν δημόσια δηλώνουν πως θα ένιωθαν πολύ πιο άνετα αν το κράτος υποχρέωνε τα μαγαζιά εστίασης και καφέ να παρέχουν έναν ειδικό χώρο, ένα «baby room» στο οποίο οι μητέρες θα μπορούν να θηλάζουν, μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα...

Λένε: «Σκοπός της εκδήλωσης-γιορτής του Πανελλαδικού Ταυτόχρονου Δημόσιου Θηλασμού είναι η απενοχοποίηση του δημόσιου θηλασμού και η εξοικείωση της κοινωνίας μας με την εικόνα της θηλάζουσας μητέρας. Η επιθυμία των μητέρων για επιστροφή στον θηλασμό, παράλληλα με το πλήθος των δυσκολιών από εξωγενείς συνήθως παράγοντες που καλούνται να αντιμετωπίσουν, γέννησε την ανάγκη δημιουργίας τοπικών εθελοντικών υποστηρικτικών ομάδων θηλασμού. Σε αυτές τις ομάδες, μητέρες βοηθούν άλλες μητέρες να μάθουν τη μητρική τέχνη του θηλασμού, ενημερώνονται, έρχονται σε επαφή, μοιράζονται τις αγωνίες, τις ανησυχίες και τις εμπειρίες τους, αλληλοϋποστηρίζονται, παίρνουν δύναμη και κουράγιο...


Ο κατ' οίκον περιορισμός κατά τη διάρκεια της γαλουχίας οδηγεί συχνά στη σύντομη διακοπή του θηλασμού και την απομάκρυνση των μητέρων από αυτόν. Ας μην ξεχνάμε πως η νέα γενιά είναι μια γενιά με έντονη επαγγελματική μα και κοινωνική δραστηριότητα. Η μητρότητα και ο θηλασμός δεν αποτελούν, και δεν πρέπει να αποτελούν τροχοπέδη!


Η νέα γενιά μητέρων καλείται να αντεπεξέλθει σε πολυποίκιλους ρόλους. Με τον θηλασμό δίνουμε στο παιδί μας τη φυσική του τροφή, τη στοργή και την παρηγοριά που έχει ανάγκη σε κάθε στιγμή. Με την απενοχοποίηση του δημόσιου θηλασμού η μητέρα δεν χρειάζεται να απαρνηθεί την κοινωνική ζωή της ή να αποχωριστεί το παιδί της, προκειμένου να ανταποκριθεί στις κάθε είδους υποχρεώσεις της ή να συμμετάσχει σε προσωπικές δραστηριότητες».

Μιλήσαμε με τη Μαίρη Α., που πέρσι συμμετείχε στον Δημόσιο Θηλασμό της Θεσσαλονίκης, η οποία λέει πως δεν σκοπεύει να το επαναλάβει: «Εγώ πήγα για διαφορετικό λόγο στον Δημόσιο Θηλασμό. Δεν με ενδιέφερε τόσο να εξοικειώσω τους άλλους με την εικόνα του, όσο να κάνω και άλλες γυναίκες να ενημερωθούν για τα οφέλη του. Θηλάζω όπου χρειαστεί, με όσο περισσότερη διακριτικότητα μπορώ, φυσικά, και δεν έχω καμία απαίτηση από το κράτος. Οι γυναίκες πρέπει να ευαισθητοποιηθούν, και όχι τόσο οι τυχαίοι περαστικοί. Εξάλλου, κι εγώ από ένα τέτοιο χάπενινγκ μπήκα στη διαδικασία να μιλήσω με γιατρούς και να ψάξω τα καλά του θηλασμού – πράγμα που με ωφέλησε τρομερά».

Είναι αλήθεια πως με τους γρήγορους ρυθμούς της ζωής σήμερα πολλές γυναίκες αμελούν να θηλάσουν και τα παρατούν με τις πρώτες δυσκολίες. Κι αν κάτι μένει μετά το (υποτιθέμενο) σοκ της θέας εκατοντάδων γυναικών να θηλάζουν, είναι η συνειδητοποίηση πως αξίζει να ξεβολευτεί κάποιες φορές η μητέρα –κι ας σοκάρει αυτούς που σοκάρονται εύκολα– ώστε να τρέφεται το μωρό αποκλειστικά με μητρικό γάλα, τουλάχιστον τους 6 πρώτους μήνες της ζωής του.

O μητρικός θηλασμός είναι επείγον ζήτημα δημόσιας υγείας και το πιο αποτελεσματικό μέσο πρόληψης νοσημάτων για τα παιδιά.

Και λέμε τουλάχιστον, γιατί τα οφέλη και για τα επόμενα χρόνια θηλασμού είναι σημαντικά. Το Πανελλήνιο Δίκτυο Εθελοντικών Ομάδων Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας κοινοποίησε επιστημονικό άρθρο (των παιδιάτρων Σ. Παπαβέντση και Θ. Καραγκιόζογλου) στο οποίο, εκτός των άλλων, διαβάζουμε:

«Σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, τα παιδιά πρέπει να θηλάζουν αποκλειστικά κατά τους πρώτους 6 μήνες της ζωής τους και στη συνέχεια, με την προσθήκη στερεών τροφών, να συνεχίζουν το θηλασμό μέχρι τουλάχιστον τον 2ο χρόνο της ζωής τους. O μητρικός θηλασμός είναι επείγον ζήτημα δημόσιας υγείας και το πιο αποτελεσματικό μέσο πρόληψης νοσημάτων για τα παιδιά. Υπολογίζεται ότι, στον ανεπτυγμένο κόσμο, το 6-24% του συνόλου των χρόνιων νοσημάτων σε ενήλικες μπορεί να αποδοθεί στον μη θηλασμό. Η Αμερικανική Ακαδημία Οικογενειακών Γιατρών σημειώνει ότι τα παιδιά που αποθηλάζουν πριν από τα δύο τους χρόνια βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο νοσηρότητας. Παρ' όλα αυτά, στην Ελλάδα, μόλις το 6% των βρεφών συνεχίζουν να θηλάζουν μετά τους 12 μήνες της ζωής τους, ενώ δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία για μεγαλύτερες ηλικίες. Τα οφέλη του θηλασμού πέραν του χρόνου είναι σημαντικά και για τη μητέρα, που έχει λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσει γυναικολογικούς καρκίνους, οστεοπόρωση μετά την εμμηνόπαυση, αντίσταση στην ινσουλίνη, μεταβολικό σύνδρομο, σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, παχυσαρκία, καρδιαγγειακά νοσήματα, χρόνια υπέρταση, υπερλιπιδαιμία, χολολιθίαση και ρευματοειδή αρθρίτιδα. Σημαντικά είναι τα οφέλη και για την κοινωνία με όρους οικονομικούς, οικολογικούς, ισότητας και κοινωνικής προοπτικής (μειώνονται τα έξοδα και το κόστος αγοράς ξένου γάλακτος για τις οικογένειες και για την εθνική οικονομία, απαιτούνται λιγότερα έξοδα νοσηλείας και φαρμακευτικών αγωγών –έχει αποδειχθεί ότι τα παιδιά που θηλάζουν μεταξύ 1 έτους και 3 ετών παρουσιάζουν σπανιότερα ασθένειες, γρηγορότερη ανάρρωση και χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας–, μειώνεται η περιβαλλοντική επιβάρυνση από την παραγωγή, διακίνηση, χρήση και απόρριψη ξένου γάλακτος κ.ά.)».

Οι «πολέμιοι» των μαζικών δημόσιων θηλασμών δεν αμφισβητούν την αξία του θηλασμού αλλά τον τρόπο με τον οποίο θεωρούν ότι πάει να επιβληθεί, ώστε «να μην ξεβολεύονται οι μητέρες, που αλλιώς θα έπρεπε να πάνε στην τουαλέτα να το κάνουν».

Μια μητέρα γράφει τη γνώμη της στο LIFO.gr: (O άντρας που θα ταραχτεί) δεν είναι λιγούρης. Είναι απλώς ρεαλιστής και ξέρει ότι στη θέα του στήθους θα ερεθιστεί θέλει δεν θέλει, μπορεί δεν μπορεί. Ένας λιγούρης (και αν το πάμε και λίγο παρακάτω, σεξουαλικά διαταραγμένος) θα πήγαινε μετά σπίτι, να την παίξει κιόλας! Οπότε, όχι, ευχαριστώ, προτιμώ τη στιγμή με το μωράκι να την κρατήσω για μένα. Άλλωστε, δεν θα γίνεται μια ζωή, λίγοι μήνες είναι αυτοί».

Μια άλλη λέει: «Κι εγώ γυναίκα είμαι, αλλά όλα με μέτρο, ρε κορίτσια! Δηλαδή, επειδή θηλάζεις, έχεις δικαίωμα να πετάς το στήθος σου έξω όπου να 'ναι και όποιοι και να 'ναι εκεί; Και στην τελική, είναι υποχρεωμένοι όλοι να έχουν μητρικά ένστικτα; Το θέμα έχει ξεφύγει πλέον από το "έτυχε και το έκανα" και γίνεται καθαρά για λόγους "και καλά" αντίδρασης και εντυπωσιασμού! Άσε που όταν ξέρεις ότι θα είσαι έξω, υπάρχουν και τα μπιμπερό! Έλεος, όλες πια, βγείτε και στους αγρούς με τις αγελάδες, γιατί αυτή είναι η φύση! Είναι και αισθητικοί οι λόγοι, αφού είτε γυναίκες! Και το σεξ είναι η αναπαραγωγική διαδικασία, όλοι το κάνουν! Βγείτε στους δρόμους!».

Την απάντηση σε τέτοιες ακραίες απόψεις τη δίνουν οι ίδιες οι εθελόντριες: «Με την εκδήλωση φέρνουμε σε επαφή την κοινωνία με την εικόνα του θηλασμού, δείχνουμε πόσο τρυφερή, μαγική, αληθινά αγνή διαδικασία είναι, μα συνάμα και διακριτική. Με την εκδήλωση βοηθάμε τις μητέρες να απελευθερωθούν από την όποια συστολή τους και τις καλούμε να συμπεριλάβουν τον θηλασμό στην καθημερινότητά τους, στη ρουτίνα της ζωής τους. Η επίτευξη αυτού του στόχου θα τις βοηθήσει στη συνέχιση του θηλασμού, για όσο περισσότερο το επιθυμεί η δυάδα μητέρας-παιδιού. Τέλος, με την εκδήλωση διαμαρτυρόμαστε για το ΔΙΚΑΙΩΜΑ των παιδιών μας στον δημόσιο θηλασμό. Τα παιδιά μας δεν θα θηλάσουν ΠΟΤΕ ξανά σε τουαλέτες, παρκινγκ, αυτοκίνητα, σαν να 'ναι ντροπή! Τα παιδιά μας έχουν δικαίωμα να θηλάζουν ΟΠΟΥ και ΟΠΟΤΕ το ζητήσουν, σε εστιατόρια, σε καφέ, σε παγκάκια... ΕΛΕΥΘΕΡΑ κι ΑΝΕΜΠΟΔΙΣΤΑ!».

Μήπως, όμως, είναι και η ελαφρώς επιθετική και απόλυτη στάση των διοργανωτριών, με τις προστακτικές και τα κεφαλαία γράμματα, που ξενίζει μερικούς και μερικές;

Η Μαίρη Α. διαφωνεί, αλλά επιμένει πως δεν θα ξαναπήγαινε: «Υπάρχει μια συντροφικότητα, ήμασταν όλες σαν μια μεγάλη παρέα. Δεν είδα καμία επιθετικότητα και καμία προσπάθεια να το τρίψουμε στη μούρη των περαστικών. Το πρόβλημα ήταν πως αναγκαστικά ένιωσα πως έγινα θέαμα κι εγώ και το μωρό μου, καθώς υπήρχαν δεκάδες φωτογράφοι και δημοσιογράφοι – ακόμα και οι περαστικοί μάς βιντεοσκοπούσαν σαν να ήμασταν αξιοθέατα. Είμαι από τη φύση μου, δυστυχώς, εξαιρετικά ντροπαλή, συστήνω όμως σε όσες δεν είναι, να πάνε την Κυριακή».

Εκτός, όμως, απ' τους περαστικούς που θα πρέπει κάποτε να συνηθίσουν τον θηλασμό που γίνεται δημόσια (όταν υπάρχει ανάγκη), είναι και η Πολιτεία που ίσως θα μπορούσε να κάνει κάποιες απλές κινήσεις. Πολλές γυναίκες που αναγκάζονται να θηλάσουν δημόσια δηλώνουν πως θα ένιωθαν πολύ πιο άνετα αν το κράτος υποχρέωνε τα μαγαζιά εστίασης και καφέ να παρέχουν έναν ειδικό χώρο, ένα «baby room» στο οποίο οι μητέρες θα μπορούν να θηλάζουν, μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα...

Διάφορα
29

ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

12 σχόλια
Ο θηλασμός είναι επιλογή για την μαμά αλλά δικαίωμα για το παιδί. Έχοντας θηλάσει για 13 μήνες έχω να πω οτι ο θηλασμός έιναι κάτι το πολύ δύσκολο και θέλει υποστήριξη και βοήθεια από το περιβάλλον αλλιώς μια μαμά είναι πολύ εύκολο τον εγκαταλείψει. Στο μαιευτήριο όταν ξεκίνησα να θηλάζω πόναγα τόσο πολύ όσο δεν πόνεσα στον ίδιο τον τοκετό. Δάγκωνα το μαξιλάρι για να μην ακουχτούν τα ουρλιαχτά μου στα άλλα δωμάτια..κόσμο ελάχιστο είδα αφού το παιδί ηταν βεντουζωμένο πάνω μου σχεδόν όλη την ώρα. Στο σπίτι φορούσα μόνιμα μια ξεχυλωμένη μπλούζα και κάτι πλαστικά κουπάκια στο στήθος σαν άλλη μαντόνα να μαζεύουν το γάλα.... Στην αρχή που πονάσα πολύ από τα ράμματα του φυσιολογικού τοκετού...ξέρετε που, ήμουν παρόλα αυτά υποχρερωμένη να κρατάω το μικρό έως και 40 λεπτά σε όρθια γωνία μην μπορώντας να κουνήσω ρούπι υποφέροντας και από την μέση μου. Όλα αυτά κράτησαν λίγο όμως (τώρα φαίνεται λίγο τότε φαινόταν αιώνας)...όταν όλα αυτά τελείωσαν και ο θηλασμός έγινε πιο εύκολος τότε άρχισα να ξεπορτίζω...και αναγκαστικά έπρεπε ή να λείψω λίγο ή να πάρω το παιδί μαζί. Όπου και να χρειάστηκε να θηλάσω σε δημόσιο χώρο το έκανα διακριτικά με ένα σεντονάκι το οποίο βέβαια δεν άρεσε και πολύ στον μικρό μου! Κανείς δεν μου είπε τίποτα. Ποτέ δεν ενοχλήθηκα και νομίζω δεν ενόχλησα. Τώρα βγαίνει και η κουτσή Μαρία και κράζει τον θηλασμό, δημόσιο ή μη, γιατί κάποιες σκληροπυρηνικές θηλάζουσες αποφάσισαν οτι πρέπει να πάνε και να κρατάνε μπαλονάκια και να φοράνε χαμογελάκια και να κουβαλήσουν και τα παιδιά τους στο ζάππειο για να αναδέιξουν κάτι το τόσο φυσιολογικό; Διαφωνώ με την εκδήλωση γιατί δεν νομίζω οτι προσέφερε κάτι στην κατεύθυνση που επιθυμούσε. Αν μια γυναίκα θέλει να θηλάσει ΜΠΟΡΕΙ και θα το κάνει και ας το κάνει και σπίτι της αν ντρέπεται από το να μην το κάνει καθόλου. Φτάνει πια το "Δεν έχω γάλα", το να μην έχει μια κοπέλα γάλα είναι τόσο σαχλό σαν να πώ σε κάποιον οτι πήγα σούπερ μάρκετ και δεν βρήκα γάλα...πολύ σπάνιο! Ο θηλασμός είναι δύσκολος και θέλει υποστήριξη...και η υποστήριξη δεν είναι η ανοχή του κόσμου στον δημόσιο θηλασμό αλλά η συνολική γενικότερη ανοχή και κατανόηση του κόσμου στο θηλασμό. Το πιο σημαντικό είναι όταν μια γυναίκα πρέπει να επιστρέψει νωρίς στην δουλειά... τι γίνεται τότε με τον θηλασμό; υπάρχει ανοχή από τον εργοδότη; υπάρχει κατάλληλο περιβάλλον στην εργασία για αντλήσεις...; Ας μην κολλάμε στο δημόσιο θηλασμό αλλά σας κολλήσουμε στον θηλασμό γενικότερα και ας τον βοηθήσουμε ο καθένας όπως μπορεί...με ανοχή κατανόηση και σε καμία περίπτωση περιφρόνηση. ΚΑΙ ναι ....όταν δω μωρό μιρκό να πίνει γάλα σε σκόνη...το λυπάμαι γιατί ο λόγος που την πίνει είναι κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό μια δικαιολογία της μάνας του γιατι απλά δεν την παλεύει να θηλάζει...είναι πολύ λίγες οι περιπτώσεις που δεν μπορεί μια μάνα να θηλάσει το παιδί της. Αν ήταν τόσες πολλές όσες συχνά ακούμε γύρω μας τότε το ανθρώπινο είδος θα είχε εξαφανιστεί πριν την ανακάλυψη του γάλακτος σε σκόνη
«Υπολογίζεται ότι, στον ανεπτυγμένο κόσμο, το 6-24% του συνόλου των χρόνιων νοσημάτων σε ενήλικες μπορεί να αποδοθεί στον μη θηλασμό»Υπερβολές στην καλύτερη περίπτωση.Υποστηρίζω το δικαίωμα των γυναικών να θηλάζουν όπου επιθυμούν,και δεν μου φαίνεται αηδιαστικό να θηλάζεις ένα παιδί και σε μεγαλύτερη ηλικία. Αλλά φοβάμαι ότι τα τελευταία χρόνια έχει δοθεί υπερβολικά μεγάλη σημασία στο θηλασμό. Δε θα χαλάσει ο κόσμος αν δεν θηλάσει ένα μωρό. Ούτε θα αρρωστήσει ούτε θα βγει ψυχικά ανάπηρο. Έχω βαρεθεί να ακούω για δεσμούς αγάπης, αντισώματα, σούπερ λιπίδια και σούπερ πρωτεΐνες. Ο θηλασμός, έχει και πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.
Βάζεις μια πετσετούλα ή ενα σάλι καλύπτεις λιγο το στήθος και θηλάζεις όπου κι αν βρίσκεσαι αν πεινάσει το μωρό σου.Ότι κάνουνε εδώ και χρόνια οι μητέρες σε Γερμανία, Γαλλία κλπ.Εκεί γιατί δε προσβάλλονται οι υπόλοιποι άνθρωποι;...
Γιατι για καποιον παρανοικο λογο πρεπει να κανουμε πανηγυρι ακομα και για τα αυτονοητα. Ουτε μια μητερα πρεπει να κλειστει στο σπιτι της για την περιοδο εκεινη που θηλαζει, ουτε πρεπει να στερησει απο το μωρο το γαλα του, οπουδηποτε και να βρισκεται. Ο τροπος με τον οποιο θα το θηλασει δημοσια ειναι ξεκαθαρα προσωπικο της θεμα και συναρτηση της αισθητικης της.
Προσωπικά ως άντρας δεν μπορώ να καταλάβω έναν άντρα που ερεθίζεται βλέποντας μια μάνα να ταΐζει το μωρό της. Σήμερα βλέπουμε βυζιά, πολύ πιο θελκτικά και χωρίς μωρά κρεμασμένα πάνω τους, παντού γύρω μας.Αλλά ακόμη και αν είναι κάποιος τόσο νταβραντισμένος που το παραμικρό τετραγωνικό εκατοστό γυμνής σάρκας, ανεξαρτήτως συνθηκών και περιστάσεων, εξάπτει μέσα του τον πόθο, και πάλι θα πρέπει να διαθέτει φαντάζομαι το στοιχειώδες iq να καταλάβει ότι αυτό δεν είναι πρόβλημα ούτε της μάνας, ούτε του θηλασμού, αλλά δικό του. Λύσεις υπάρχουν και φαντάζομαι (διαθέτω μια κάποια φαντασία) ότι δεν είμαστε πια στην εποχή όπου η στύση του καθενός μεταφράζεται σε αναπόδραστη αξίωση.
Πολυ ωραιο αρθρο, γι αλλη μια φορα! Ομορφα διατυπωμενο, με σεβασμο και αντικειμενικοτητα αναμεσα σε 2 πλευρες.Οντας μανουλα, κι εχοντας υπαρξει θηλαζουσα σε 2 βρεφη, θα ηθελα να ζητησω απο τον κοσμο να ριξει τους τονους (δεν προκειται για πολεμο), να δειξει την απαιτουμενη ωριμοτητα και να αναλογιστει την πραγματικοτητα:Οκ, Μπορει να τυχεις στο δρομο να δεις μια μαμα που ταιζει το πεινασμενο μωρακι της. Και τι εγινε? Δειξε διακριτηκοτητα - το θεαμα δεν προσβαλλει. Ζουμε σε μια εποχη και κοινωνια που κατακλυζεται απο το γυμνο. Αν ξερατε ποσο δυσκολο ειναι να εισαι μανα στην απαιτητικη εποχη μας, τουλαχιστον μην δυσκολευετε τις μαμαδες που το παλευουν να δωσουν στα παιδια τους ο,τι καλυτερο - μην τις κλεινετε στο σπιτι με τις αντιδρασεις σας.. ευχαριστω
Με την ίδια λογική να επιτρέπεται και το σεξ σε δημόσιους χώρους γιατί όσο είναι απαγορευμένο μπαίνουν εμπόδια στην σεξουαλική ζωή του ζευγαριού και αν έχουν κα@@@@ εκείνη την ώρα πρέπει να ικανοποιηθούν. Επίσης, να επιτρέπεται και ο γυμνισμός καθώς δεν υπάρχει τίποτε πιο φυσικό από το ανθρώπινο σώμα. Είμαστε με τα καλά μας; Όσο για το gay pride που αναφέρθηκε, το ζήτημα προκαλεί αντιδράσεις γιατί υπάρχει ρατσισμός και αρρωστημένη νοοτροπία. Τώρα το να μην σου αρέσει να βλέπεις βυζιά σε κοινή θέα από εδώ και από εκεί δεν πιστεύω ότι είναι κάτι παράλογο. Τόσο δύσκολο είναι να θηλάζουν οι μητέρες μόνο σε διακριτικά μέρη; Ο θηλασμός πρέπει να γίνεται φυσικά και είναι καλύτερο να θηλάζει το μωρό, έχει αποδειχθεί επιστημονικά. Αλλά όχι και σε κοινή θέα.
Κοιταξε να δεις. Δεν ξερωτι εννοεις ''σε κοινη θεα''. Εμενα με καρφωναν βλεμματα και ακουγονταν σχολια οταν θηλαζα σε δημοσιο χωρο, κατι που εκανα ΠΑΝΤΑ χρησιμοποιωντας ενα σαλι. Νομιζω οτι ενα μεγαλο μερος των αντιδρασεων οφειλεται στον κομπλεξισμο και στον σεξισμο που υπαρχει. Διαβαζω παραπανω ''δεμπορω να βλεπω βυζια'', οπα ρε φιλε, να υποθεσω οτι πας για καλογερος; Μια χαρα μπορεις να βλεπεις βυζια, οταν τα πεταει εξω η x σελεμπριτι στα εξωφυλλα. Τα επιχειρηματα αυτα, μου θυμιζουν οσους στρουθοκαμηλιζουν εναντια στους gay: δε με νοιαζει τι κανουν στο κρεβατι τους, αρκει να μη μας το τριβουν στα μουτρα.
Να σου υπενθυμίσω ότι ο άνθρωπος έχει γεννετήσια ορμή άρα θέλει να κάνει σεξ σε ηλικία που μπορεί να περιμένει ή να δαμάσει τις ορμές του για λίγο αργότερα....Τα βρέφη χρησιμοποιούν το θηλασμό για θρέψη, για παρηγοριά....είναι το σπίτι τους, το μόνο που γνωρίζουν στον κόσμο. Άν λοιπόν βρίσκεσαι έξω με το βρέφος σου δε μπορείς να το βάλεις στην παύση μέχρι να καταφέρεις να πας κάπου που μπορείς να θηλάσεις..το οποίο μέρος είναι πιθανό να είναι μόνο μια βρωμοτουαλέτα. Επίσης ο μόνος τρόπος να δείς βυζιά που δε σου αρέσουν σε κοινή θέα είναι να καρφωθείς σε αυτά τα δευτερόλεπτα πρίν το βρέφος καταφέρει να πιάσει τη θηλή!!!!
οταν κατι που απο τη φυση του ειναι νορμαλ και παλαιοτερα και απαραιτητο για να μεγαλωσει ενα παιδι κατανταει να γινεται ενα "κινημα" διαπραγματευσιμο χανει αυτοματως την αξια του...γιατι πρεπει οι γυναικες να κανουν τετοιες εκδηλωσεις απο τη στιγμη που ο δημοσιος θηλασμος ειναι ελευθερος και οποιου δεν του αρεσει να κοιταει αλλου...σε τι βοηθανε? θηλασε βρε αδερφε οπου γουσταρεις τι σε νοιαζει? πρεπει να διαδηλωσεις επειδη μερικοι το βρισκουν αηδιαστικο? κι εγω βρισκω αηδιαστικο το να τρωει ο αλλος μεσα σε λεωφορειο-τραμ-τρολει αλλα το κανει...τι να κανω? να ετοιμασω εκδηλωση-διαμαρτυρια?
επειδη στην Ελλαδα στην ουσια δεν ειναι ελευθερος (ενω θα επρεπε να ειναι). Γιατι ουκ ολιγες φορες εχουν διωξει μαμαδες απο μαγαζια επειδη θηλαζαν, ή τις παρεπεμψαν στις βρωμοτουαλετες τους. Επειδη υπαρχουν αυτα τα επιθετικά βλεπμματα, επειδη υπαρχουν αυτες οι αναχρονιστικές αντιλήψεις, επειδη υπαρχουν ακομη αυτα τα σχολια κι εδω μεσα, απο καποιους.Συμφωνω κατα βαση μ αυτο που λες, ετσι θα επρεπε να ειναι. Κι ετσι ειναι, γενικα στο συνολο της Ευρωπης.Οταν ομως διαβαζεις σχολια οπως "Πλάκα μας κάνετε ρε παιδιά? Σπίτια δεν έχουν? Τόσα χρόνια δηλαδή πώς γινόταν? Έλεος δηλαδή." καταλαβαινεις οτι εχουμε πολυ δρομο ακομη στην Ελλαδα. Δυστυχως
Η ανάγκη για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινότητας ξεκινά όταν δεν είναι εφικτό να ταίσεις το παιδί σου όταν βρίσκεσαι έξω. Όταν μέσα στα εμπορικά έρχονται οι security και σου λένε ότι "αυτό" (το κακό πράγμα) επιτρέπετε ΜΟΝΟ στις τουαλέτες!!! Και ρωτώ εσύ κλείνεσαι στις τουαλέτες για να φάς? Για να πάρεις μια αγκαλιά ή για να σε παρηγορήσει κάποιος όταν το έχεις ανάγκη; Καμια μάνα δεν ξύπνησε το πρωί και είπε πάμε να πολεμήσουμε για να τα βγάζουμε μέσα στη μέση του δρόμου. Δυστυχώς όμως η ελληνική κοινότητα έχει φαίνεται ανάγκη για διαδηλώσεις παν΄τως τύπου ώστε να κατανοήσει το αυτονόητο. Όσο και αν έχουμε εξελιχθεί το μητρικό γάλα είναι και θα είναι η πιο σωστή τροφή για τα βρέφη, κακώς το αντικαθιστούμε με τη φόρμουλα και κακώς έχουμε ξεχάσει ότι απλά είμαστε θηλαστικά που αποθηλάζουν σε όποια ηλικία είναι έτοιμα εκείνα!
Το θέμα είναι σε όλα τα πράγματα να μπορούμε να κρατάμε το μέτρο. Και το λέω αυτό γιατί πριν λίγες μέρες είδα μητέρα σε πανελ εκπομπής που υπερηφανευόταν ότι θηλάζει το παιδί της μέχρι τα 7 του χρόνια!! Κατά την ταπεινή μου άποψη αυτό είναι τρομερή υπερβολή και δεν σεβόμαστε και τα ηλικιακά όρια του παιδιού μας. Από εκεί και πέρα ούτε επιθετικότητες χρειάζονται, ούε τίποτα. Ο θηλασμός είναι μια φυσική και όμορφη διαδικασία που το καλύτερο είναι να γίνεται σε μέρη με ησυχία για να μην ταράζεται το μωρό. Φυσικά όμως αν υπάρξει ανάγκη θα γίνει και δημόσια και αυτό σίγουρα δεν είναι ντροπή.
Η γυναίκα μου είναι Γαλλίδα και είναι ας πούμε πιο εξοικειωμένη με τον δημόσιο θηλασμό, αν και η ίδια θήλαζε μόνο όταν βρισκόμασταν κάπου απρογραμμάτιστα και δεν είχαμε μαζί μας γάλα και πάντα διακριτικά, χωρίς να είναι το στήθος και το παιδί σε κοινή θέα και ποτέ δεν μας έκανε κανείς παρατήρηση ή μας κοίταξε επικριτικά.Η ίδια και στα δύο μας παιδάκια δεν θήλασε πολύ, δεν ένιωσε ποτέ αυτόν το περίφημο δέσιμο μεταξύ μάνας και παιδιού μέσω του θηλασμού.Θα έλεγα ότι ήταν μια επώδυνη εμπειρία για την ίδια, αλλά και για το παιδί.Το ίδιο της είπε και η αδερφή μου για τα δικά της τα παιδιά.Πριν δύο χρόνια σε ένα ταξίδι μας, βρεθήκαμε παρέα με φίλους και ένα ζευγάρι είχε ένα αγοράκι τριών ετών.Ενώ ήμασταν στην παραλία, έρχεται ο πιτσιρικάς, που είχε τέλεια δοντάκια και θα μπορούσε άνετα να μου κόψει το δάχτυλο αν το δάγκωνε και κατεβάζει το μαγιό της μαμάς του και αρχίζει να θηλάζει.Οι υπόλοιποι μάρμαρο.Η γυναίκα μου την ρώτησε φυσιολογικά πως και θηλάζει σε αυτή την ηλικία και η κοπέλα της απάντησε-επιθετικά-ότι δεν υπάρχει πολυτιμότερο γάλα από το μητρικό, ότι θα συνεχίσει να τον θηλάζει μέχρι να αποφασίσει απογαλακτιστεί ο ίδιος και πως το δέσιμο μεταξύ τους είναι μαγικό, ακριβώς όπως το λέω.Η γυναίκα μου όταν της είπε ότι δεν είχε πολύ γάλα και ότι δεν επέμενε με τον θηλασμό, γιατί της ήταν επώδυνο, η άλλη την έκανε σκουπίδι!Εμμέσως πλην σαφώς, της είπε ότι αν-ο μη γένοιτο!- αρρωστήσουν τα παιδιά, θα φταίει η ίδια και όλο αυτό της το έλεγε με μένος, ενώ θήλαζε ένα ανεπτυγμένο τρίχρονο αγοράκι.Αν αυτό το παιδί αποφασίσει να απογαλακτιστεί στα 7 όπως λέει η κυρία, θα είναι φυσιολογικό;Και αν αποφασίσει να απογαλακτιστεί στα 17 ή ποτέ;Πόσο θα τον καταστρέψει δηλαδή τον γιο της;Εμένα αυτό μου φαίνεται αρρωστημένο και πείτε με οπισθοδρομικό.
Το θέμα όμως εδώ δεν είναι η θρησκοληψία κάποιων μανάδων (και παραϊατρικών ειδικών), η οποία φτάνει σε όρια τυφλού φανατισμού ή χρήζει ψυχιατρικής ερμηνείας, αφού μοιάζει με οιδιπόδειο από την ανάποδη.Άλλο η παράλογη παράταση της ηλικίας θηλασμού και άλλο η παρεμπόδιση δημόσιου θηλασμού στις μητέρες που θηλάζουν παιδιά σε κανονική ηλικία θηλασμού.
σχετικα με τον θηλασμο αυτο που με απασχολει ειναι ο απογαλακτισμος.Κατα τ' αλλα οσοι δεν θηλασαμε ειμαστε πολυ γαματα παιδια και οι μαμαδες καλυτερα να διεκδικησουν θελω-παλι-κοντη-κοκκινη-φουστα-τι κιαν εγινα μαμα- γιατι το μπιμπερο μπιμπερο ειναι οπου κιαν τραβηχτεις.σεβασμος στις ωραιες μαμαδες
Άπειρες έρευνες για το πόσο σημαντική είναι και ψυχολογικά η διαδικασία του θηλασμού- η πρώτη σωματική επαφή του παιδιού με την μητέρα/ φροντίδα/ ασφάλεια. Καλοί είμαστε αυτοί που δε θηλάσαμε, σίγουρα καλύτεροι θα ήμασταν αν θηλάζαμε.
Και λογω επαγγελματος-περα απο την κοινη ομολογια- αναγωριζω τα προτερηματα του θηλασμου κτλ κτλ, ωστοσο η εξελικτικη ψυχοπαθολογια μας δεν εξαρταται καθολου απο το δημοσιοποιιλικι του.αντιθετως κομπλεξικοτεροι ειναι οι λογοι που βγηκαν οι μανουλες παγανια.whatever ομως.
Προπαντων σεβασμος στα παιδια ομως. Ωραιο και θεμιτο να ειναι ωραιες οι μαμαδες(το ενα δεν αποκλειει το αλλο,τουναντιον), προτεραιοτητα ομως θα επρεπε να ειναι το παιδι να μεγαλωνει με τον καλυτερο δυνατο τροπο. Για μια μαμα σε πρωτη μοιρα (θα επρπε να) ειναι το καλο του παιδιου της και μετα το αν θα βαλει κοκκινη κοντη φουστα. Αν αληθεια, το μονο που σε απασχολει σχετικα με τον θηλασμο ειναι ο απογαλακτισμος,ειλικρινα ευχομαι να μην εισαι μαμα, σορρυ κιολας.
Το καλο των παιδιων δεν ειναι ριαλιτι και υπερθεαμα.Οι προσωπικη σου γνωμη για το αν ενα μελος ειναι μαμα ή οχι καθως και οι προσωπικες σου ευχες δεν αφορουν σε κανενα μπλογκ που σχολιαζουμε ολοι ενα κοινο ζητημα επομενως περισσευουν και κρατα τη θεση σου ως μελος.Περι απογαλακτισμου μιλω σχεδον μεταφορικα σε περιπτωση που χρειαζεσαι διευκρινησεις.
Προσωπικά, η θέα ενός μωρού που θηλάζει μου φέρνει αναγούλα. Πόσο μάλλον αν αυτό συμβεί για παράδειγμα στο διπλανό κάθισμα του αεροπλάνου με το οποίο ταξιδεύω κι απ το οποίο δεν μπορώ να δραπετεύσω.
Οι γυναίκες στην Ελλάδα επιλέγουν συνειδητά να μη θηλάζουν δημόσια γιατί ντρέπονται και θα συνεχίσουν ντρέπονται, παρά τις πρωτοβουλίες αυτές.
Ο μόνος λόγος που αναγκάζονται οι ελληνίδες να οργανώσουν τέτοιες δράσεις είναι η επιθετικότητα της κοινωνίας στην θηλάζουσα μητέρα. Τα σχόλια τύπου "πετάνε το στήθος έξω όπου βρεθούν" μόνο άγνοια δείχνουν: καμία μάνα που θηλαζει δημόσια δεν το κάνει επιδεικτικά. Το κάνει μόνο για να μην πεινάει το μωρό της και για να μην αισθάνεται σαν λεπρή που πρέπει να κρυφτεί κάπου για να θηλάσει...
Ποιοι 27 μπορεί να ψήφισαν οχι???Σαν μαμα που θηλάζει δεν μπορώ να φανταστώ να με σταματάει τιποτα και κανένας να ταίσω το μωρό μου. Όποιος πάτησε το όχι υποθέτω οτι απλά δεν είναι άνθρωπος.Και ρωτάω το εξής: θεωρείται κατακριταίο οποιοσδήποτε άνθρωπος τρωει έξω ή στο δρόμο?Γιατί τα μωρά δεν εχουν το δικαίωμα αυτό? Πάρτε το απόφαση.Είμαστε θηλαστικά και μέχρι κάποια ηλικία τρεφόμαστε με το γάλα τις μαμάς μας και επειδή δεν ειμαστε μοσχαράκια για να πίνουμε αγελαδινό γάλα πίνουμε ανθρώπινο.