ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

Πώς θα μπορούσε να λυθεί εδώ και τώρα το θέμα του Ρωμανού

Πώς θα μπορούσε να λυθεί εδώ και τώρα το θέμα του Ρωμανού Facebook Twitter
75

Από αυτά που διαβάζω, για να παίρνει κάποιος εκπαιδευτική άδεια και να βγαίνει απ' τη φυλακή κάθε μέρα για να πηγαίνει στο πανεπιστήμιο πρέπει να πληροί κάποιες προϋποθέσεις: 

Να έχει εκτίσει ένα συγκεκριμένο μέρος της ποινής του, να κριθεί απ' τους υπεύθυνους ότι δεν υπάρχει κίνδυνος να διαφύγει, να κριθεί ότι δεν υπάρχει κίνδυνος να εγκληματήσει. 

Ας το παραδεχτούμε: Ο Νίκος Ρωμανός δεν μοιάζει να πληροί αυτές τις προϋποθέσεις. 

Ούτε έχει εκτίσει το μέρος της ποινής που απαιτείται, ούτε έχει αποδείξει ότι δεν θα είναι δημόσιος κίνδυνος.

(Έχει δε απειλήσει αρκετές φορές απ' τη φυλακή. Μία απ' αυτές, με αφορμή τα ευρήματα της τρομοκρατικής οργάνωσης «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς» σε Βόλο και Καλλιθέα έγραψε ότι «υπάρχουν επαναστατημένοι άνθρωποι, σύντροφοι για μένα, τρομοκράτες για σας, που δεν σκοπεύουν ν' ανεχτούν την εξόντωσή μας χωρίς πρώτα να κάνουν εσάς και τους πολιτικούς σας προϊστάμενους σας να ματώσουν. Αν θέλετε μπορείτε να το εκλάβετε ως απειλή». Παράλληλα είχε καλέσει σε περισσότερη βία.) 

Τέλος, όταν ένα σωρό κρατούμενοι -από τον Μαζιώτη και τον Χριστόδουλο Ξηρό μέχρι τον πρώην απεργό πείνας Κ. Σακκά- είτε παραβίασαν τους περιοριστικούς όρους και το έσκασαν, είτε πήραν άδεια και δεν ξαναγύρισαν ποτέ, είναι επίφοβο να αφήνεις κάποιον κάθε μέρα να βγαίνει, ακόμα και με συνοδεία φυσικά. (Το δε να πηγαίνει με συνοδεία στο αμφιθέατρο είναι επίφοβο και αστείο, αυτή τη στιγμή.) 

Άρα, το να αγνοηθεί ο νόμος και να παρακαμφθούν οι ενστάσεις σχετικά με τις καθημερινές εξόδους του, είναι προφανώς δύσκολο - και παράνομο. Ας μη λέμε ότι ο Ρωμανός θέλει να εφαρμοστεί ο νόμος, όταν ζητά το αντίθετο. Αν θέλουμε ας ζητήσουμε να αλλάξει ο νόμος.

ΠΡΕΠΕΙ ΟΜΩΣ ΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΕΙ. 

Μετά από εβδομάδες αναλγησίας της κυβέρνησης, ο Υπουργός Δικαιοσύνης μοιάζει να ξύπνησε και πρότεινε την πιο λογική λύση, για αυτή τη στιγμή και κατά τη γνώμη μου τουλάχιστον. 

Να παρακολουθήσει ο Ρωμανός μαθήματα εξ αποστάσεως.

Απορώ: Πόσο δύσκολο ήταν να το σκεφτούν εδώ και τόσο καιρό; Γιατί έπρεπε να κοντεύει να πεθάνει για να συνειδητοποιήσουν ότι υπάρχουν εναλλακτικές;

Στο tedx του Πανεπιστημίου της Πάτρας παρακολούθησα πρόσφατα την ομιλία του κυρίου Πέτρου Δαμιανού, του διευθυντή του Σχολείου του Ειδικού Καταστήματος Κράτησης Νέων Αυλώνα. Είναι ένας σπουδαίος άνθρωπος, που προσπαθεί να βάλει την εκπαίδευση μέσα στις φυλακές και στη συγκλονιστική του ομιλία περιέγραψε τις συνθήκες σήμερα στην Ελλάδα. 

Η εκπαίδευση των κρατουμένων πρέπει να γίνει πρώτη προτεραιότητα. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, χώρα που κατέχει το ρεκόρ για τους πεισσότερους φυλακισμένους ανά πάσα στιγμή (μιλάμε για σχεδόν 3.5 εκατομμύρια ανθρώπους) έψαξαν πολύ το θέμα και μέσα από μελέτες ανακάλυψαν ότι κάθε εκατομμύριο που δαπανούν για την εκπαίδευση μέσα στις φυλακές, αποτρέπει περίπου 600 εγκλήματα. Εάν το ίδιο ποσό δαπανηθεί για την αστυνόμευση, αποτρέπονται 350 εγκλήματα. Η εκπαίδευση λοιπόν είναι σχεδόν δυο φορές πιο συμφέρουσα από οποιαδήποτε άλλη μέθοδο.

[UPDATE: Δεν το γνώριζα, αλλά ο κύριος Δαμιανός που ανέφερα παραπάνω, υπήρξε λυκειάρχης του Ρωμανού στην φυλακή. Διάβασα μόλις: "Πριν από λίγο στο θέμα τοποθετήθηκε ο κ. Πέτρος Δαμιανός, διευθυντής του γυμνασίου και λυκείου των φυλακών Αυλώνα, ο οποίος χαρακτήρισε ανεπίτρεπτο αυτό που συμβαίνει με τον Ρωμανό και απηύθυνε έκκληση να βρεθεί λύση σύντομα. Στο σχολείο αυτό φοίτησε ο Ρωμανός και πέτυχε την εισαγωγή του στο ΤΕΙ Αθηνών."] 

Τώρα, στο θέμα Ρωμανού: 

Πρόταση για «εξ αποστάσεως παρακολούθηση μαθημάτων μέσω τηλεδιάσκεψης ή άλλου πρόσφορου τεχνικού μέσου» κάνει ο υπουργός Δικαιοσύνης, απαντώντας στην απεργία πείνας από το Νίκο Ρωμανό, καθώς του στερείται το δικαίωμα στην εκπαίδευση. Μάλιστα ο κ. Αθανασίου καλεί τον υπουργό Παιδείας Α. Λοβέρδο «να διευκολύνει τη συνέχιση της εκπαίδευσης των κρατουμένων, σε περίπτωση μη χορήγησης εκπαιδευτικής άδειας σ' αυτούς» δίνοντας τους τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τα μαθήματα τους εξ αποστάσεως.

[Η πλευρά Ρωμανού (και ο πρόεδρος του ΤΕΙ) βρίσκουν τελείως εξωπραγματικό το να τροποποιηθούν τα μαθήματα ώστε να μπορέσει να φοιτήσει -μέχρι ή να αλλάξει ο νόμος, ή να πληροί όλα τα κριτήρια. Δεν το συζητούν καν! Δεν γίνεται λένε, πάει και τελείωσε, λες και κατέβηκε ο Θεός στη Γη και έδωσε και μια ενδέκατη εντολή που απαγορεύει οποιαδήποτε προσπάθεια. [Τι παει να πει το "ο προεδρος των ΤΕΙ διαψευδει τη δυνατοτητα τηλεδιασκεψης"; έγραψε ο Στέλιος Μαυρίδης. "Με μια απλη ΚΥΑ αλλαζουν τα απαιτουμενα φοιτησης για ειδικες κατηγοριες φοιτουντων." Επίσης, παλιά ανέφικτο θεωρούνταν και το να υπάρχει εκπαίδευση στις φυλακές, και να που τώρα υπάρχει και είναι πανχρήσιμη.]

Είτε από απόσταση, είτε με κάποιον καθηγητή που θα επισκέπτεται τις φυλακές (και αργότερα ίσως και με άδειες) πρέπει να δοθούν τώρα εγγυήσεις στον Νίκο Ρωμανό ότι θα μπορέσει να σπουδάσει, ώστε να σταματήσει την απεργία πείνας. 

Είναι απλό. Και είναι επείγον. 

75

ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών - Μικροπράγματα

Mικροπράγματα / Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών

«Υστερικές» όσες μιλούν συνεχώς για τα γυναικεία δικαιώματα και «τα θέλουν» όσες είναι θύματα καταπίεσης και δεν το καταγγέλλουν, μάς ενημερώνει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπανώτας.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ

σχόλια

19 σχόλια
Ωραία η προσέγγιση του θέματος και συμφωνώ. Ο Ρωμανός είναι ένας κρατούμενος και όχι καταδικασμένος να καεί στην πυρά. Άρα κανένα δικαίωμά του δεν θα πρέπει να καταστρατηγηθεί. Δικαίωμα όμως, από εκείνα που ο νόμος ορίζει και ισχύουν για περιπτώσεις σαν τη δική του και όχι νταηλίκι με το έτσι θέλω. Το λέω αυτό, διότι οι υπερασπιστές του προβάλλουν διάφορα επιχειρήματα, αλλά δεν δίνουν την δέουσα σημασία στο νομικό πλαίσιο. Συγκεκριμένα:1. Επικαλούνται την υπόθεση του Κωστάρη, αλλά δυστυχώς για τον Ρωμανό η δική του περίπτωση διαφέρει. Ο Κωστάρης έπαιρνε άδειες επί χρόνια, αλλά κόπηκαν όταν το'σκασε ο Ξηρός. Τιμωρείται για κάποιον άλλο δηλαδή και έχει όλα τα δίκια με το μέρος του. Ο Ρωμανός δεν τα έχει.2. Κάνουν έκκληση στο συναίσθημα και όχι στην λογική. ''Θα τον δολοφονήσουν'' δικαστικά, η εισαγγελικά, ή δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο. Μα, ο ίδιος λέει πως ο,τι κάνει είναι επιλογή του. Τίνος χέρι τον δολοφονεί;3. Στο ίδιο πνεύμα και η υπενθύμιση του συμβάντος με τον Γρηγορόπουλο. Το να ζήσεις κάτι τέτοιο στα 15 σου σε στιγματίζει μια ζωή, αλλά από τα Εξάρχεια ως το Βελβεντό είναι πολύς δρόμος. Για την δολοφονία του Γρηγορόπουλου έχει ήδη αποδοθεί δικαιοσύνη και έχουν περάσει χρόνια από τότε. Άρα, αυτό το επιχείρημα δεν πείθει παρά μόνο όποιους θέλουν να πειστούν. 4. Η μπάλα καταλήγει στην εξέδρα όταν ακούγονται τα ονόματα του Τσοχατζόπουλου, του Μηλιώνη και διαφόρων άλλων. Άρα, επειδή ο Μηλιώνης είναι έξω, πρέπει να είναι και όλοι οι άλλοι; Όχι όλοι, μόνο αυτοί που θέλουμε: Ο Ρωμανός. Και πάλι δυστυχώς όμως, ο Ρωμανός έχει έναν πολύ καλό λόγο για να είναι εκεί που είναι.5. ''Αφού δεν δικαιούται άδειες τότε γιατί του επέτρεψαν να δώσει εξετάσεις;'' Εδώ έχουν δίκιο. Και αυτό είναι το μόνο στο οποίο συμφωνώ και προσυπογράφω.Αυτά λίγο-πολύ είναι τα επιχειρήματα όσων πιστεύουν ότι πρέπει να ικανοποιηθεί το αίτημα του Ρωμανού. Το να συμμετέχεις σε μία τέτοια συζήτηση όμως είναι οδυνηρή εμπειρία. Ο λόγος είναι ότι πέρα από την συναισθηματική φόρτιση, οι πλείστοι όσων συμμετέχουν και τα επιχειρήματα που χρησιμοποιούν, έχουν ευδιάκριτο ιδεολογικό χρωματισμό. Υποθέτω βάσιμα ότι σε άλλη περίπτωση θα έλεγαν άλλα. Αυτό για να μην κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας. Από εκεί και πέρα, το ''παιδί'' όπως τον αποκαλούν, ενώ είναι ενήλικος και μάλιστα έγγαμος, είναι μέσα για ένοπλη ληστεία και όχι για το νόμο 4000 με γιαούρτια και τέτοια. Ποινικοποίησε τον αγώνα του και τώρα τιμωρείται. Και εμένα προσωπικά δεν με πείθει ότι θέλει να σπουδάσει ''διοίκηση επιχειρήσεων'' (ο σκληροπυρηνικός αναρχικός). Αν το θέλει όμως πραγματικά, distance learning μέχρι το τρίτο έτος, οπότε θα του δώσουν και άδεια, αφού θα έχει εκτίσει και το περίφημο 1/5 της ποινής του. Αλλά νομίζω ότι η φασαρία γίνεται για να βγαίνει έξω. Αυτά είναι τα σύκα-σύκα και η σκάφη-σκάφη...
Επιτέλους γιατί ορισμένοι τον νόμο τον επικαλούνται όποτε τους συμφέρει και νομίζουν ότι ισότητα είναι να αντιμετωπίζονται όλοι το ίδιο και όχι οι όμοιοι όμοια....
Α μόλις είδα το σχόλιο του Captain Harlock. Ευχαριστώ πολύ.Αν μπορείτε να μου δώσετε και κάποιο link θα ήμουν ευτυχής γιατί χάνομαι με τα νομικά και τις αλλάγές των νόμων.
Κύριε Δημοκίδη,έχοντας μεγάλη εκτίμηση στην δημοσιογραφική σας πείρα και το ερευνητικό μικρόβιο πριν δημοσιεύσετε κάτι, θα ήθελα να μου δώσετε κάποιες πηγές σε σχέση με αυτά που διαβάζετε:"Από αυτά που διαβάζω, για να παίρνει κάποιος εκπαιδευτική άδεια [..] πρέπει να πληροί κάποιες προϋποθέσεις: Να έχει εκτίσει ένα συγκεκριμένο μέρος της ποινής του, να κριθεί απ' τους υπεύθυνους ότι δεν υπάρχει κίνδυνος να διαφύγει, να κριθεί ότι δεν υπάρχει κίνδυνος να εγκληματήσει."Πριν λίγο διάβασα κι εγώ τον Σωφρονιστικό Κώδικο (Ν. 2776/1999) δημοσιευμένο στο ΦΕΚ-Α-291-1999, και στο άρθρο 58 για τις εκπαιδευτικές άδειες, λέει ότι αρκούν οι όροι του 55 παρ1 περίπτωση γ, παρ. 2 και 3.Στην πραγματικότητα δηλαδή, φτάνει να εκτιμάται ότι ο Ρωμανός δεν θα τελέσει νέα εγκλήματα κατά την διάρκεια της άδειας του, προκειμένου να του δοθεί η άδεια. Εφόσον μιλάμε για έναν ληστή (σύμφωνα με το πόρισμα του δικαστηρίου), ο οποίος δεν έθεσε σε κίνδυνο την ζωή του ομήρου του όταν ζόρισαν τα πράγματα, θα πρέπει λοιπόν να σιγουρέψουμε ότι ο Ρωμανός δεν θα ληστέψει το κυλικείο στις ώρες που έχει μέσα στην σχολή μέχρι να γυρίσει στο σωφρονιστικό κατάστημα.Υπάρχει κάποιο προεδρικό διάταγμα, υπουργική απόφαση, ΦΕΚ ή κάτι άλλο που έχει αλλάξει την συγκεκριμένη παράγραφο; Είναι κάτι που δεν το γνωρίζω ούτε εγώ και δυστυχώς δεν είμαι νομικός και δεν μου είναι εύκολο να ψάξω γιατί μπερδεύομαι. Αν γνωρίζει κάποιος ας μας διαφωτίσει να ξέρουμε.LINKS: Σωφρονιστικός κώδικαςhttps://nomoi.info/%CE%A6%CE%95%CE%9A-%CE%91-291-1999-%CF%83%CE%B5%CE%BB-15.html**
Συμφωνώ αλλά δεν καταλαβαίνω γιατί tο να πηγαίνει με συνοδεία στο αμφιθέατρο είναι επίφοβο και αστείο, αυτή τη στιγμή...έχει γίνει αυτό με άλλους κρατουμενους;ας μας πει κάποιος που γνωρίζει...
Συμφωνώ απόλυτα!Θα μπορούσε πάντως και η κα. Κωνσταντοπούλου να διαβεβαιώσει αυτόν και την οικογένεια του ότι μόλις βγει ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση (δηλαδή μέσα στο 2015 κατα πάσα πιθανότητα) θα του δώσει την άδεια ο τότε υπ. δικαιοσύνης (από τα γραφόμενα γενικώς υποθέτω ότι μπορεί να το κάνει..). Οπότε να σταματήσει και αυτός την απεργία πείνας και στην χειρότερη περίπτωση έχασε δύο εξάμηνα..Αλλά χαζή/-οί δεν είναι..
Εγώ νόμιζα ότι ζητά σπουδές εξ'αποστάσεως.Όχι φιλαράκι,επαναστάτης που ληστεύει με πολεμικό όπλο και απειλεί του πάντες,όχι.Πολεμάει ένα σύστημα που αμέσως αμέσως ζητά απο αυτό να τον εμπιστευτεί να βγαίνει έξω να σπουδάζει.Θεωρώ προς μεγάλη μου λύπη προς τους επαναστάτες του facebook,την απεργία του άκυρη και ότι πάθει από αυτήν ο μόνος υπαίτιος είναι ο ίδιος και η επανάστασή του.
Ακόμα δεν έχετε πιάσει το νόημα του όλου ντόρου ορισμένοι γνωστοί-άγνωστοι αντιδραστικοί σχολιαστές.Hint(μπας και-που δεν νομίζω):Ο νόμος σχετικά με τις άδειες φυλακισμένων άλλαξε το καλοκαίρι.
Μπήκα στην διαδικασία να κάνω μια μικρή έρευνα, γιατί το σχόλιο μου γέννησε την απορία και να τι βρήκα: Δεν άλλαξε "ο νόμος σχετικά με τις άδειες φυλακισμένων" έτσι γενικά και αόριστα, και οι τροποποιήσεις του Σωφρονιστικού Κώδικα οι οποίες ισχύουν από 14/7/2014 [Ν.4274/2014, ΦΕΚ Α, 147/14.7.2014] αφ' ενός ΔΕΝ αφορούν το άρθρο 58 του ΣΚ (εκπαιδευτικές άδειες), αφ' ετέρου εισάγουν απαγόρευση και περιορισμούς για δύο κατηγορίες κρατουμένων α) όσους κρατούνται σε τύπου Γ καταστήματα και β) όσους εκτίουν ποινές για συγκεκριμένα αδικήματα που τελέστηκαν στα πλαίσια του άρθρου 187 ΠΚ (εγκληματική οργάνωση). Καμία από τις κατηγορίες αυτές δεν αφορά τον Ρωμανό. Δεν τροποποιήθηκε όμως η διάταξη του άρθρου 55 §1 περίπτωση (2), (3) και (4) του Σωφρονιστικού Κώδικαπου ορίζουν αναλυτικά τα εξής: "1. Οι τακτικές άδειες χορηγούνται εφ' όσον: (...) (2) Δεν εκκρεμεί κατά του καταδίκου ποινική διαδικασία για αξιόποινη πράξη σε βαθμό κακουργήματος. (3) Εκτιμάται ότι δεν υπάρχει κίνδυνος τελέσεως, κατά τη διάρκεια της άδειας, νέων εγκλημάτων. (4) Συντρέχουν λόγοι που δικαιολογούν την προσδοκία ότι δεν υπάρχει κίνδυνος φυγής και ότι ο κρατούμενος δεν θα κάνει κακή χρήση της αδείας του.Για να διαπιστωθεί αν συντρέχει αυτή η προϋπόθεση εκτιμώνται ιδίως: α) η προσωπικότητα του κατάδικου και η εν γένει συμπεριφορά του μετά την τέλεση της πράξης, κατά τη διάρκεια, της κράτησης, σε συνδυασμό με το άρθρο 69 παράγραφος 2 του παρόντος Κώδικα και κατά τη διάρκεια των αδειών, που ενδεχομένως του έχουν ήδη χορηγηθεί, β) η ατομική, επαγγελματική και κοινωνική κατάσταση του ιδίου και της οικογένειάς του, καθώς και οι τυχόν οικογενειακές του υποχρεώσεις, γ) η ωφέλεια, την οποία μπορεί να έχει για την προσωπικότητα του καταδίκου και τη μελλοντική του εξέλιξη η λήψη μέτρων για τη σταδιακή επάνοδό του σε καθεστώς πλήρους ελευθερίας."Ναι, φυσικά, χίλια ναι - ούτε ο Ρωμανός ούτε κανείς άλλος "ανώνυμος" ποινικός κρατούμενος δεν πρέπει να αφήνεται να πεθάνει όντας υπό την εποπτεία του κράτους. Αυτή είναι η ουσία της νομιμότητας: η προστασία της εκτείνεται ακόμη - και ιδίως - σε αυτούς που ανοικτά επιδιώκουν την κατάλυσή της. Ας δούμε τώρα και την ουσία: αν όντως γίνει αποδεκτή η λύση της εξ αποστάσεως παρακολούθησης και εφαρμοστεί, τότε αυτό θα είναι αρκετή απόδειξη ότι ο κρατούμενος πράγματι εκπληρώνει κάποιους ελάχιστους από τους όρους της νομιμότητας την οποία επιθυμεί να προκαλέσει ώστε να κριθεί ότι πράγματι δικαιούται τα ευεργετήματα του ΣΚ και εν τέλει σε κάποιο χρονικό σημείο να πάρει και κανονικά τις "ανασες ελευθερίας" που θέλει. Για να μην εκθέσω καν το πόσο επωφελής θα είναι όλη αυτή η διαδικασία και για άλλους κρατούμενους που είδαν τα δικαιώματά τους να περιορίζονται ακριβώς επειδή κάποιοι προηγούμενοι καταχράστηκαν τις άδειές τους. Με κάθε επιφύλαξη για τις νομικές "ιδιομορφίες" της συγκεκριμένης υπόθεσης που τις γνωρίζουν μόνο όσοι ασχολούνται με αυτήν εκ των έσω, μένει μόνο να δούμε την εξέλιξη. Μπροστά στα μάτια μας είναι όλα - και τελικά δεν είναι όλα προϊόν συνωμοσιών ούτε πόλεμος εντυπώσεων.Χίλια συγγνώμη, Άρη, για το μακρύ σχόλιο, δεν μου άρεσε η ιδέα μιας ολόκληρης νομοθετικής συνωμοσίας σε βάρος ενός κρατουμένου (και μάλιστα νέου παιδιού και βραβευμένου από το ίδιο το Κράτος) γι' αυτό είπα να το ψάξω λίγο - και μπράβο για την τοποθέτηση, είναι δύσκολο να κοιτάμε καθαρά σε τόσο συναισθηματικά φορτισμένα ζητήματα, νομίζω το κατάφερες. :-)
Ο νόμος άλλαξε το καλοκαίρι -με αφορμή τον Ξηρό.......-, άλλοι τόσοι νόμοι έχουν περάσει μέσα σε ένα χρόνο, τόσοι και τόσοι έχουν βασανιστεί στην ΓΑΔΑ χωρίς να κατηγορούνται καν για κάτι, για απλή εξακρίβωση πήγαν δήθεν (σχετικά ρεπορτάζ κυρίως σε ξένα ΜΜΕ, στα του εδώ... δεν έχει τέτοια), έχει φτιαχτεί ένα κλίμα που ΔΙΚΑΙΩΣ πυροδοτεί την οργή ορισμένων ανθρώπων, αλλά για όσους δεν τα έχουν παρακολουθήσει είναι "έκπληξη" και "από που και ως που".Τίποτα δεν γίνεται τυχαία, ο Ρωμανός επέλεξε τάιμινγκ επετειακό για να πιέσει με τον τρόπο του και η κυβέρνηση αντί να βρει μια λύση γρήγορα-γρήγορα (μπορούσε να "υποκύψει" χωρίς να γίνει ντόρος, όπως άλλωστε ΟΤΙ ΘΕΛΕΙ κάνει με "τους νόμους", όπως και τον εν λόγο τον οποίο άλλαξε σε μια νύχτα, όπως έκανε με την Χ.Α., όπως κάνει με τα πάντα), αντί λοιπόν να βρει μια λύση... σήκωσε το γάντι και ετοιμάζεται για μονομαχία.ΠΡΟΦΑΝΩΣ την συμφέρει, μετά την αποτυχία και στο Παρίσι και ενώ -ουσιαστικά- λέει πλέον πως θα πάρει νέα μέτρα, επειδή γενικά έχει αποτύχει -σχεδόν- σε όλα, κάνει πολιτική τύπου gladiator έχοντας προσεκτικά μετρήσει πως τα συντηρητικά αντανακλαστικά του μέσου πολίτη θα λειτουργήσουν και αν και άναυδος δεν θα πάει καταδικαστική θέση για εκείνην, ενώ παράλληλα θα (ξανα)κερδίσει και τους ακραίους.Οοοοοόλες οι υπόλοιπες αναλύσεις περί νομιμότητας εδώ μέσα δεν έχουν κανένα απολύτως νόημα, καλά Δεκεμβριανά εύχομαι σε όλους μας!
Επαναλαμβάνω : "Μα ούτε και με τον προηγούμενο θα του έδιναν άδεια λογικά. άρθρο 55 παράγραφος 1 περιπτώσεις 3,4 (σωρρευτικά μάλιστα)". Άρα, ακόμα και να μην τον ψήφιζαν, πάλι το ίδιο αποτέλεσμα θα είχαμε. Ο δε Ρωμανός αποτελεί την πεμπτουσία του υπόπτου φυγής που θα κάνει "κακή" (στα μάτια του ΤΟΤΕ ακόμα νόμου) χρήση της άδειάς του και θα τελέσει άλλα (συναφή κιόλας) εγκλήματα.
Εγω θα το θέσω αλλιώς, τους φοιτητές του τμήματος που πέρασε ο Ρωμανός τους ρώτησε κανεις αν τον θέλουν να παρακολουθούν τις παραδόσεις μαζί? πόση ασφάλεια θα ένιωθε ένας φοιτητής όταν στο πίσω έδρανο καθόταν ο Ρωμανός!μκ ποιος μας εγγυάται οτι δεν θα στηθεί επιχείρηση για να δραπετεύσει την ωρα που βρίσκεται στο ΤΕΙ κ μην ξεχνάμε λόγω ασύλου η αστυνομία δεν μπορει να επέμβει! Τα συμπεράσματα δικά σας
αυτό και αν είναι λαϊκισμός και τρομολαγνεία. θα αρκεστώ μόσο στο ότι το άσυλο ως ήταν, δεν υφίσταται πλέον, έχει καταργηθεί, όχι τίποτα, έτσι για να ηρεμήσεις
Κοίτα να δεις που ο επαναστάτης της μποέμ μπουρζουαζίας θα πεθάνει επειδή δεν το αφήνουν να παρακολουθεί μαθήματα. Έχουν πεθάνει άνθρωποι για σημαντικότερους λόγους και άλλοι που δεν το επέβαλαν στον εαυτό τους.Μακάρι να εξεταστούν και άλλες υποθέσεις κρατούμενων που καταπατούνται καθημερινά τα βασικά δικαιώματά τους και η φωνή τους δεν μπορεί να ακουστεί πουθενά.
Άσχετα αν συμφωνώ με το άρθρο ή όχι, υπάρχει ένα πρόβλημα στην προτεινόμενη λύση. Στο ΤΕΙ Αθήνας όπως και σε όλα τα ΤΕΙ υπάρχουν τα εργαστηριακά μαθήματα τα οποία είναι υποχρεωτικής παρακολούθησης και συνήθως γίνονται σε ομάδες. Τα μαθήματα αυτά είναι 5-6 σε κάθε εξάμηνο και διδάσκονται σε δίωρα, σύνολο δηλαδή 10-12 ώρες υποχρεωτικής παρακολούθησης την εβδομάδα. Αν σε αυτό προσθέσουμε και το γεγονός ότι τα μαθήματα γίνονται συγκεκριμένες ώρες και συγκεκριμένες μέρες μέσα στη εβδομάδα και στις 2 απουσίες ο φοιτητής αποτυγχάνει και καλείται να ξαναπαρακολουθήσει τον επόμενο χρόνο , τα εξ'αποστάσεως μαθήματα καθώς και τα ιδιαίτερα μαθήματα απορρίπτονται σαν ιδέα...επομένως δικαιολογημένη η απαίτηση του Ρωμανού για καθημερινές άδειες (άσχετο αν πληρεί ή όχι τα κριτήρια) και τσαπατσούλικη η απόφαση του εισαγγελέα που δεν μπήκε καν στον κόπο να διαβάσει το καταστατικό του ΤΕΙ.
Αν δεν κάνω λάθος, Διοίκηση επιχειρήσεων θα σπουδάσει, όχι εργαστηριακή Χημεία ή κάτι. Πέρασε στα ΤΕΙ Αθήνας, στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων! Τα τυχόν εργαστήρια εκεί είναι συχνά πράγματα όπως εκμάθηση κομπιούτερ, ή πληκτρογράφησης, και όλα μπορούν να προσαρμοστούν, ώστε να τα κάνει στη φυλακή, μέχρι να αλλάξει ο νόμος ή να πληροί τις προϋποθέσεις.
Μαθαίνω ότι ο πρόεδρος του ΤΕΙ λέει ότι δεν γίνεται να το παρακολουθήσει από απόσταση. Από τη στιγμή που δεν γίνεται όμως να πηγαίνει εκεί αφού δεν πληροί τις προϋποθέσεις, προτιμά ο πρόεδρος του ΤΕΙ να πεθάνει το παιδί, απ' το να κάνουν κάθετί που μπορούν για να επιβιώσει (και χωρίς μερικά απ' τα... εργαστήρια;!)Λέει επίσης ότι δεν γίνεται από μακριά επειδή ο φοιτητής πρέπει να είναι παρών για τα τεστ και τις εξετάσεις κλπ. Δεν μπορώ να τον πιστέψω, λυπάμαι.
Πριν δεκα μήνες το "παιδι" εγραφε στο indymedia :«έξω από αυτή τη δικαστική αίθουσα σε τόπους ελεύθερους υπάρχουν επαναστατημένοι άνθρωποι, σύντροφοι για μένα, τρομοκράτες για σας, που δεν σκοπεύουν ν' ανεχτούν την εξόντωσή μας χωρίς πρώτα να κάνουν εσάς και τους πολιτικούς σας προϊστάμενους σας να ματώσουν. Αν θέλετε μπορείτε να το εκλάβετε ως απειλή».Προφανώς οι δικαστές το εξελαβαν ως απειλή.
Θα σου πω το πιο κοινότυπο επιχείρημα που θα μπορούσες να ακούσεις (διάβασεις εν προκειμένω) για να ακυρωθεί αυτόματα ότι έγραψες.Αν απειλούσαν εσένα ή έναν δικό σου άνθρωπο με πολεμικό όπλο;Το ότι δεν βρισκόσουν εκεί εσύ ή εγώ δεν τον κάνει λιγότερο επικίνδυνο.Εν δυναμεί θα μπορούσε να τύχει και σε εσένα και σίγουρα τότε θα άλλαζες την άποψή σου.
Πρόγραμμα σπουδών εξ αποστάσεως προσφέρει το ανοιχτό πανεπιστήμιο αλλά και άλλα ελληνικά πανεπιστήμια, όπως το πανεπιστήμιο Αιγαίου. Θα μπορούσε απλώς το υπουργείο σε συνεργασία με τα πανεπιστήμια να ζητά τη μετεγγραφή του φοιτητή-κρατούμενου από το πανεπιστήμιο στο οποίο πέρασε σε κάποιο εξ αποστάσεως πρόγραμμα με τα έξοδα να καλύπτονται είτε από το υπουργείο, είτε από άλλους φορείς εφόσον δεν του επιτρέπεται να πηγαίνει άδειες. Και τέλος η ιστορία. Οι ειδικότητες είναι λίγο περιορισμένες, αλλά μπροστά στο τίποτα... Ας δείξουμε και λίγη ευελιξία για τους κρατούμενους μήπως και μειωθεί η εγκληματικότητα.
Στο ανοιχτό πανεπιστήμιο δεν σε δέχονται για φοίτηση παρά μόνο αν έχεις περάσει το 25ο ή 27ο έτος της ηλικίας σου - δεν θυμάμαι ακριβώς. Επιπλέον πληρώνεις αδρά για κάθε θεματική ενότητα.
Αγαπητέ Άρη, επιτέλους ειπώθηκε κάτι απλό και σοβαρό. Με λύπη μου διάβασα στη lifo σήμερα 2 άρθρα, τίγκα στον λαϊκισμό και στην προσπάθεια ηρωοποίησης του συγκεκριμένου ανθρώπου. Αυτού του ίδιου που έκανε ένοπλη ληστεία με ομηρία, μισεί και πολεμάει το σύστημα, αλλά σαν καλό φυντάνι ΒΠ θέλει και να εκβιάσει δικαιώματα... Τί κρίμα που τα διακιώματα πάνε πακέτο με υποχρεώσεις...
Εύγε!Αν και όλοι υποπτευόμαστε ότι αυτό το δικαίωμα θα το χρησιμοποιήσει για να δραπετεύσει και να συνεχίσει την τρομοκρατική του δράση. Κλασσικό κολπάκι αρκετών «αγωνιστών» απ’τον A. Baader μέχρι και τον δικό μας ανεκδιήγητο βαλκανοτρομοκράτη Χ. Ξηρό.
Συμφωνώ σε όλα με το κείμενό σου, είναι το μοναδικό σοβαρό κείμενο που διάβασα αναφορικά με το θέμα.Το πρόβλημα με τα μαθήματα εξ αποστάσεως είναι ότι δεν θα ικανοποιηθεί το «λαϊκό αίσθημα» που κατά βάθος θέλει να δραπετεύσει ο Ρωμανός.
Εχω δε την εντυπωση, οτι ουτε και ο ιδιος ο Ρωμανος θα το δεχοταν αυτο. Θεωρει την απεργια πεινας εκβιασμο προς την κυβερνηση(κατα δηλωση του παντα)για να αναγκαστει να τον αφηνει ανα τακτα χρονικα διαστηματα ελευθερο. Μακαρι να του προταθει η λυση και εκεινος να την δεχτει. Πολυ φοβαμαι πως δεν θα το κανει ομως.