ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

Γιατί γίνονται εκλογές;

Γιατί γίνονται εκλογές; Facebook Twitter
Φωτ.: SOOC
10

Είναι ένα ερώτημα, όπως και να το κάνουμε, που έχει μεγάλη σημασία, αφού στην απάντησή του θα μπορούσε να στηριχθεί τόσο η προεκλογική καμπάνια της κυβέρνησης, όσο και της αντιπολίτευσης.

Εκλογές δεν έγιναν όπως ισχυρίζεται ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος… «λόγω του εκβιασμού των θεσμών» (από τη μεριά της αντιπολίτευσης), αλλά επειδή η κυβέρνηση, στην οποία συμμετείχε, πολύ δύσκολα θα ψήφιζε τα νέα μέτρα.

Τώρα τι γίνεται; Θα υλοποιηθούν τα προτεινόμενα δημοσιονομικά μέτρα του «μέιλ Χαρδούβελη» από μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ; Θα ειπωθεί το «φτάνει πια» σε... εισπρακτικές μεταρρυθμίσεις, επιχειρώντας να αναχαιτιστεί το χάος που βιώνει το μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας, ή θα συρθούμε, για ακόμη μία φορά, πίσω από τις ορέξεις των δανειστών, αδιαφορώντας για το εσωτερικό μέτωπο;

Αυτή είναι η αλήθεια, και τούτο το είχαν ξεκαθαρίσει οι βουλευτές της συμπολίτευσης, όταν μαθεύτηκε πως το καινούριο «πακέτο» θα περιελάμβανε αύξηση του ΦΠΑ σε φάρμακα, βιβλία, περιοδικά, εφημερίδες, λογαριασμούς ΔΕΚΟ, και ακόμη κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ των νησιών, κατάργηση του ΕΚΑΣ, επανεξέταση όλων των παραμέτρων του ασφαλιστικού με βασικό στοιχείο την κατάργηση της 15ετίας –όπερ σημαίνει πως σύνταξη δεν θα δουν ποτέ οι άνθρωποι που μπαίνουν σήμερα, κακήν-κακώς, στην αγορά εργασίας, αφού έτσι όπως είναι διαμορφωμένες οι συνθήκες θα πρέπει κάποιος να είναι… μάγος, ώστε να συμπληρώσει σε 20 χρόνια 6000 ένσημα– και άλλα διάφορα το ίδιο επώδυνα, το ίδιο αντιαναπτυξιακά.

Έτσι, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς προτίμησε να «παίξει» με το θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας (μεταφέροντας την εκλογή από τον Μάρτιο του ’15, τον Δεκέμβριο του ’14), γνωρίζοντας εκ των προτέρων πως… «Πρόεδρος δεν βγαίνει».

Με το να ζητά, λοιπόν (ο πρωθυπουργός), μιαν αναβαπτισμένη εντολή μέσω εκλογών, και τον ΣΥΡΙΖΑ «στριμώχνει», καταλογίζοντάς του την μη εκλογή Προέδρου όπως και την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες (την οποίαν «δεν ήθελε» ο λαός), και προσδοκά, παράλληλα, να καλύψει τη διαφορά των δημοσκοπήσεων και να είναι πρώτο κόμμα η ΝΔ, ώστε να μην διαταραχθούν οι σχέσεις με τους δανειστές, ικανοποιώντας κάθε παράλογη απαίτησή τους («μέιλ Χαρδούβελη» και τα τοιαύτα).

Ο ΣΥΡΙΖΑ, από τη μεριά του, και δυστυχώς για ’κείνον, πέφτει στην παγίδα, που πέφτει δυνητικώς κάθε κόμμα της αντιπολίτευσης, από τη στιγμή που δεν έχει, το ίδιο, τη θεσμική πρωτοβουλία των κινήσεων.

Γιατί γίνονται εκλογές; Facebook Twitter
Φωτ.: SOOC

Το καλύτερο, ενδεχομένως, για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα ήταν να έκανε το «χατίρι» της συγκυβέρνησης, προτείνοντας έναν κάποιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας – και πάντως όχι τον άγευστο, παλαιοκομματικό Σταύρο Δήμα, ο οποίος φαίνεται πως προτάθηκε για να μην υπερψηφιστεί.

Ουσιαστικά, με αυτόν τον τρόπο θα εξέθετε την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου στα μάτια όλων των Ελλήνων, από τη στιγμή που θα έπρεπε άμεσα (η συγκεκριμένη κυβέρνηση) να λάβει τα νέα εισπρακτικά μέτρα, ρίχνοντάς την ουσιαστικά «από τα μέσα».

Θα μπορούσε να δώσει, με άλλα λόγια, ο ΣΥΡΙΖΑ τη… δυνατότητα στους βουλευτές της συμπολίτευσης να καταψηφίσουν την κυβέρνηση, κάνοντας εύκολο, πρώτα-πρώτα, τον δικό του δρόμο προς τις εκλογές. Πόσες πιθανότητες θα είχε ένα τέτοιο σενάριο να ευδοκιμήσει; Είναι ένα ερώτημα, αν και… τόσα απίστευτα μέτρα ψηφίστηκαν τα τελευταία χρόνια από τους εκάστοτε κυβερνητικούς βουλευτές, γιατί όχι και λίγα ακόμη; Με λίγο ιδεολογικό ρεκτιφιέ όλα (ξανα)γίνονται…

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που λένε πως… ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει τα πάντα, ώστε να μην κυβερνήσει. Αν δεν βγει πρώτο κόμμα, στις επερχόμενες εκλογές, και μάλιστα με αισθητή διαφορά από την ΝΔ, όλοι αυτοί θα έχουν, αποδεδειγμένα πλέον, δίκιο.

Υπάρχει, πάντως, και μιαν άλλη, επίσης ρεαλιστική ματιά στα γεγονότα, την οποίαν ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να την κάνει «σημαία» του στην προεκλογική περίοδο. Το γεγονός πως δεν ψήφισε για Πρόεδρο, επειδή δεν θα μπορούσε ποτέ να στηρίξει την παράταση μιας κυβέρνησης, που ετοιμαζόταν να υλοποιήσει τις νέες απαιτήσεις της τρόικας. Έπρεπε, με άλλα λόγια και πάση θυσία, να ανακόψει τη λογική του «γιέσμεν» έναντι των δανειστών.

Ok, προς ώρας συνέβη. Τώρα τι γίνεται; Θα υλοποιηθούν τα προτεινόμενα δημοσιονομικά μέτρα του «μέιλ Χαρδούβελη» ναι ή όχι από μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ή με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ; Θα ειπωθεί το «φτάνει πια» σε… εισπρακτικές μεταρρυθμίσεις, επιχειρώντας να αναχαιτιστεί το χάος που βιώνει το μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας, ή θα συρθούμε, για ακόμη μία φορά, πίσω από τις ορέξεις των δανειστών, αδιαφορώντας για το εσωτερικό μέτωπο; (Υπενθυμίζω πως με βάση την έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, τον προηγούμενο Σεπτέμβριο, 6,3 εκατομμύρια Έλληνες βρίσκονται στο όριο της φτώχειας).

Αυτό είναι το μόνο ρεαλιστικό ερώτημα των εκλογών, από τη στιγμή κατά την οποίαν η Δεξιά έχει έτοιμο, ραμμένο για τη γούνα μας, το νέο «μεταρρυθμιστικό» πακέτο. Το ζήτημα είναι τι έχει έτοιμο η Αριστερά. Μένει να διασαφηνιστεί, όσο είναι εφικτό, κατά την προεκλογική περίοδο…

10

ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

8 σχόλια
Τι να κατσω να γραψω τωρα......Οταν εχει αναγορευθει σε μειζον ζητημα το "γιατι γινονται εκλογες"σε μια δημοκρατικη χωρα,τι να πεις....Οτι γινονται διοτι αυτο προβλεπει η Συνταγματικη Επιταγη σε περιπτωση μη εκλογης Προεδρου ;Οτι γινονται διοτι κυβερνουν δυο κομματα των οποιων το αθροισμα των ψηφων στις τελευταιες (ευρω)εκλογες φθανει-δεν φθανει το 30 % των ψηφισαντων ;Οτι γινονται διοτι το 30% του πληθυσμου βρισκεται μεσα στην φτωχεια,η,εστω,στα ορια αυτης ;Οτι γινονται προκειμενου να διατηρησουν(ορθως η οχι,δεν εχει σημασια...)οι νεοι την ελπιδα οτι θα εχουν καποιο μελλον στην χωρα μας,και οι γεροι οτι δεν θα αποβιωσουν λογω υποσιτισμου,λογω ψυχους,η λογω ελλειψης φαραμακευτικης περιθαλψης ;Οτι....τοσα και τοσα και τοσα αλλα ;Προσωπικα προτιμω να σταθω στον βασικο λογο,και μονον σε αυτον.Οτι γινονται εκλογες διοτι το πολιτευμα μας εξακολουθει να ειναι κοινοβουλευτικη δημοκρατια.Και σε μια κοινοβουλευτικη δημοκρατια η διαδικασια αναδειξης νεων εκπροσωπων στο Κοινοβουλιο και,δι'αυτων,της προτιμητεας απο τους πολιτες Κυβερνησεως,ειναι η μονη προβλεπομενη θεραπεια για ολες τις υφισταμενες "ασθενειες"της χωρας.Δεν ειναι η "νοσος".
"...Ο ΣΥΡΙΖΑ, από τη μεριά του, και δυστυχώς για ’κείνον, πέφτει στην παγίδα, που πέφτει δυνητικώς κάθε κόμμα της αντιπολίτευσης, από τη στιγμή που δεν έχει, το ίδιο, τη θεσμική πρωτοβουλία των κινήσεων..."Αν όντως πέφτει τόσο εύκολα σε παγίδες ο Σύριζα, καλά θα κάνει να κάτσει στ'αυγά του και να αφήσει τις "επαναδιαπραγματεύσεις". Προφανώς δεν είναι τόσο έξυπνοι όσο νομίζουν. Πάντως συμφωνώ ότι όντως, όπως γράφετε, "δυνητικώς" όλες οι αντιπολιτεύσεις ενδέχεται να πέσουν σε παγίδες :-). Την "θεσμική" πρωτοβουλία κινήσεων την έχει παντού και πάντοτε όποιος κυβερνά, αν δεν κάνω λάθος--αλλά σε παγίδες πέφτουν μόνο οι ανόητοι.
Η λογική του " οι κακοί ξένοι μας επιβάλλουν παράλογα πράγματα" μας εχει κάψει και θα μας κάψει ξανά. Φυσικα και καποια πράγματα είναι σκληρα, αφού σύσσωμη κυβέρνηση και συριζα, παλεψαν και καταφεραν να κρατησουν σχεδον αθικτο το πελατειακό κράτος. Οι ιδιωτικοποιήσεις γίνονται κακήν κακώς, αλλα οι "μικρές ΔΕΗ" είναι ακόμα αυτες που πνίγουν τη χώρα προς όφελος βολεμένων ψηλά και χαμηλά. Οι " ναζι Μέρκελ" είναι εντός Ελλάδας και όλοι τρώνε παράλογα απ το δημόσιο. Και όλο το χρέος να μας χαρίσουν σε 5 χρόνια το πολύ θα έχουμε ξανα βουλιάξει. Όταν εγώ δίνω πάνω απ το μισο μου εισόδημα σε φόρους για να εχει ο δεητζής μείωση μόνο 13% αυτό είναι παράλογο και καμία τρόικα δε μπόρεσε να το διορθώσει. Τα περί φτωχοποιησης του λαού μας, τα ακουω βερεσέ. Οι βολεμενοι είναι ακόμα βολεμενοι. Ποιός θα μας απαλλάξει απ αυτό είναι το ερώτημα....σίγουρα πάντως ουτε η παρουσα κυβέρνηση ούτε ο Σύριζα...
Ειναι εντυπωσιακο, το πως προσπαθειτε να κανετε το ασπρο μαυρο..Η χωρα πρεπει να κανει καποιες μεταρρυθμισεις, τις οποιες δεν τις εχει κανει 40 χρονια τωρα. Τροικα, ξετροικα.Η κυβερνηση κανει πολυ λιγες και η αντιπολιτευση δεν θελει να κανει καμμια.Αρα δουλευομαστε. Και θα δουλευομαστε. Ειτε εχουμε εκλογες, ειτε οχι.Παρεπιπτωντος, γινονται εκλογες γιατι οπως ελεγε και ο κυριος Τσιπρας την επομενη των προηγουμενων εκλογων (!), η κυβερνηση δεν εχει νομιμοτητα. Και θελει οπωσδηποτε να ανελθει στην εξουσια. Και δεν ψηφισε προεδρο.
Τα είπατε όλα. 'Ετσι ακριβώς είναι. Και φυσικά η παρούσα Αριστερά (δυστυχώς) δεν έχει κι αυτή κάτι να κάνει γιατί έχει γίνει η ζημιά από πριν. Τα περιθώρια κινήσεων έχουν ασφυκτικά μικρύνει. Χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου.
Είμαστε σε ένα αεροπλάνο που δουλεύει με ένα μόνο κινητήρα, οι καιρικές συνθήκες είναι άθλιες, η επικοινωνία με τη βάση μας κακή, το τοπίο σχεδόν άγνωστο, η ορατότητα σε πολύ χαμηλό επίπεδο και ο πιλότος ανεπαρκής.Διατυπώνεται η σκέψη να αντικατασταθεί από ένα φωνακλά επιβάτη, ο οποίος δεν ξέρει να πιλοτάρει, αλλά έχει πρόγραμμα για να αλλάξει όλο το σύστημα αερομεταφορών. Ένα πρόγραμμα που, λέει, θα αγκαλιάσει όλη η Ευρώπη!!!Πρωτότυπη ιδέα και ενδιαφέρουσα. Αλλά είμαι υπέρ της αναβολής εφαρμογής της προς το παρόν.
Έχετε δίκιο ως προς αυτό. ο Σαμαράς τις ήθελε τις εκλογές.Όπως άλλωστε και ο Βενιζέλος, δεν ήξερε ακόμα τι (του) ετοιμάζει ο ΓΑΠ (κρύο πιάτο λένε η εκδίκηση). Φαντάσου εκεί που φωνάζει ο Σαμαράς ότι ο Σύριζα "σέρνει την χώρα σε εκλογές, που ο λαός δεν θέλει", να πρότεινε ο Σύριζα για πδτ κάποιον "Κουβέλη" κοινής αποδοχής, τι άδειασμα θα του έκανε, θα ήταν βέβαιο πως ΟΤΑΝ γίνονταν οι εκλογές και με την φθορά του 2015 να την έχει η ΝΔ, θα τις κέρδιζε ο Σύριζα με τεράστια διαφορά.Όμως, αυτό θα γινόταν ΑΦΟΥ η κυβέρνηση θα είχε πάρει νέα μέτρα, τα 6,3 εκατ Έλληνες θα αυξανόταν, θα είχε δώσει την "μικρή ΔΕΗ" και άλλα πολλά, όχι και τόσο όμορφα, θα ήταν άραγε υπεύθυνη στάση για να κερδίσει σίγουρα τις εκλογές να τους αφήσει να δώσουν ανεξέλεγκτα μερικά ακόμα από όσα (δεν) έχουμε να δώσουμε;Οι "μεταρρυθμίσεις", οι ιδιωτικοποιήσεις και η δημοσιονομική πολιτική έτσι όπως την ακολούθησε η Κυβέρνηση Σαμαρά/Βενιζέλου, δεν είχε κανένα πλάνο, άφηνε καμμένη γη χωρίς προοπτική να αποδώσει, έστω, κάποτε.“Το ζήτημα είναι τι έχει έτοιμο η Αριστερά. Μένει να διασαφηνιστεί, όσο είναι εφικτό, κατά την προεκλογική περίοδο…” λέτε και έχετε απόλυτο δίκιο.Διότι, δεν έχει γίνει ξεκάθαρο στον κόσμο, όχι τόσο γιατί δεν έχει πια κάποιο πλάνο όπως παλιά, όσο γιατί:α) εφόσον μια Ελληνική Κυβέρνηση (παρούσα ή μελλοντική), δεν κυβερνάει πλέον μόνη της, δεν έχει την απόλυτη κυριαρχία, δεν μπορεί και να πει πολύ “απόλυτα” πράγματα, μιας και πολλά εξαρτώνται από την όποια διαπραγμάτευση θα κάνει κανείς με τους “έξω”.Το είδαμε άλλωστε και με την Κυβέρνηση που μας τελείωσε μόλις, ανά 2-3 μήνες περιμέναμε τους έξω να μας ενημερώσουν για τον λογαριασμό, τα “νέα” μέτρα, στηνόταν ένα δεκαήμερο σόου “διαπραγματεύσεων” στα ΜΜΕ που δεν άλλαζαν τίποτε στην ουσία και τελείωνε η ιστορία.β) Δεν βοηθάει και το κλίμα. Όταν από Κυβερνητικά στελέχη και από μεγάλη μερίδα των ΜΜΕ ακούς μόνο ψέμματα, για τα πάντα, όταν συνεχώς κατασκευάζεται μια δική τους αλήθεια για πραγματικότητα, ποιος μπορεί νηφάλια να κάτσει να αναλύσει σοβαρά το πρόγραμμα του Σύριζα;Με τις όποιες ασάφειες αναγκαστικά θα έχει και τα όποια λάθη ή προβλήματα, πόσοι θα μπουν να το διαβάσουν ή/και πόσοι από αυτούς που έχουν τις γνώσεις θα κάνουν αντικειμενική ανάλυση;Νομίζω, πως με γνώμονα το α), φάνηκε καθαρά και από την κυβέρνηση που μας πέρασε κάτι που έλεγαν κάποιοι πριν τις εκλογές του 2012.“Οι “δεμένοι” στον βούρκο της μεταπολιτευτικής καταστροφής πολιτικοί, δεν μπορούν, και να θέλουν, να διαπραγματευτούν για την χώρα, προέχει η προσωπική διαπραγμάτευση/σωτηρία τους”, κάτι που φάνηκε και από την τελευταία πράξη της, μιας και αν όντως είναι τόσο καταστροφικές -οικονομικά- οι εκλογές και εφόσον οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος τις ήθελαν (γιατί τους συμφέρει όπως μας είπε και στην “συνέντευξη” στην ΝΕΡΙΤ τις προάλλες), σημαίνει πως για άλλη μια φορά βάζουν τον εαυτούλη τους πάνω από -αυτό που οι ίδιοι πιστεύουν- καλό της χώρας.Και κουνάνε και το δάχτυλο από πάνω... Επειδή, όπως και το 2012 έτσι και τώρα η λέξη διαπραγμάτευση θα παίξει πολύ, ας θυμηθούμε τι σημαίνει ο όρος (βικιλεξικό), γιατί με τους Σαμαρά/Βενιζέλο τον ξεχάσαμε:“η συζήτηση που γίνεται μεταξύ δύο ή περισσότερων πλευρών που διαφωνούν σε κάτι με σκοπό την εξεύρεση μιας αποδεκτής λύσης μετά από αμοιβαίες υποχωρήσεις”Δεν θυμάμαι κανέναν άλλον εκτός της Ελληνικής Κυβέρνησης να υποχωρεί, ούτε στο παραμικρό, τουλάχιστον όχι προς όφελος της χώρας.