Με μία απόφαση- ανατροπή, ο ηγέτης της ρωσικής αντιπολίτευσης, Αλεξέι Ναβάλνι, αν και κρίθηκε ένοχος για υπόθεση διαφθοράς, αφέθηκε ελεύθερος καθώς η ποινή φυλάκισης 3,5 ετών που του επιβλήθηκε ήταν με αναστολή. Ωστόσο, ο μικρότερος αδερφός του Όλεγκ κατέληξε στη φυλακή, καθώς η δική του ποινή δεν έχει ανασταλτικό χαρακτήρα.
Σύμφωνα με αναλυτές, η φυλάκιση του φαινομενικά απολιτικού μικρότερου αδερφού του Ναβάλνι φαίνεται πως αποτελεί μία προσπάθεια του καθεστώτος του Βλαντιμίρ Πούτιν να ελέγξει τον ηγέτη της αντιπολίτευσης, κρατώντας ως "όμηρο" ένα μέλος της οικογένειάς του και αποφεύγοντας να φυλακίσει τον ίδιο τον ακτιβιστή, γεγονός που θα τον μετέτρεπε πιθανότατα σε ένα ισχυρό πολιτικό σύμβολο.
Η δικαστική περιπέτεια του Αλεξέι Ναβάλνι αφορούσε την καταγγελία για υπεξαίρεση ποσού περίπου 400.000 ευρώ σε βάρος μίας κρατικής επιχείρησης. Σύμφωνα με παρατηρητές, οι κατηγορίες φέρεται να είναι χαλκευμένες, ως απάντηση στον πολιτικό ακτιβισμό του.
Αν και το καθεστώς Πούτιν φυλακίζει συχνά τους πολιτικούς αντιπάλους του, αυτή είναι η πρώτη φορά που οδηγεί στη φυλακή μέλος της οικογένειάς τους. Η ολοένα και πιο αυταρχική στάση παρατηρείται εν μέσω κυρώσεων από τη Δύση στη Ρωσία, που ασκούν σοβαρή πίεση στην οικονομία της χώρας, η οποία εισήλθε σε ύφεση το Νοέμβριο για πρώτη φορά σε πέντε χρόνια.
Όπως επισημαίνεται σε άρθρο του Quartz, η κράτηση συγγενών των πολιτικών αντιπάλων ως ομήρων ήταν κοινή πρακτική στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα αλλά και σε φεουδαρχικές κοινωνίες σε όλο τον κόσμο. Οι πολιτικοί ηγέτες απαιτούσαν υψηλά ιστάμενους αιχμαλώτους, συχνά τους γιους των λιγότερο ευγενών, ως απόδειξη της καλής τους πίστης στην υπόσχεση τους για υποταγή, ή κρατούσαν ομήρους για να εξασφαλίσουν την ασφαλή διέλευση ή την ανακωχή κατά τη διάρκεια του πολέμου. Οι όμηροι λειτουργούσαν ως εγγύηση για τις διεθνείς συνθήκες.
Σήμερα, οι διεθνείς συνθήκες απαγορεύουν την ομηρία, αλλά η στάση του Πούτιν σχετικά με τις σχέσεις των κρατών έγινε σαφέστατη νωρίτερα φέτος, κατά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, σημειώνει το Quartz.
Σημειώνεται ότι ο Αλεξέι Ναβάλνι συνελήφθη από την αστυνομία στη μέση του δρόμου, λίγες ώρες μετά την απελευθέρωσή του, καθώς έσπασε τον κατ' οίκον περιορισμό που του είχε επιβληθεί και προσπάθησε να συμμετάσχει σε διαδήλωση υποστηρικτών του. Σύμφωνα με το CNN ωστόσο, δεν οδηγήθηκε ούτε αυτή τη φορά στη φυλακή, αλλά η αστυνομία τον πήγε πίσω στο σπίτι του.
σχόλια