«Αν μπορούσατε, θα ψηφίζατε τον ΣΥΡΙΖΑ στις ελληνικές εκλογές;», αναρωτιέται ο αρθρογράφος της Telegraph, Charles Moore, συμπληρώνοντας ότι «το ακραίο αριστερό κόμμα, που επιτίθεται στους πλούσιους και μισεί τις τράπεζες, είναι μπροστά στις δημοσκοπήσεις. Υπόσχεται να δώσει τέλος στη λιτότητα και ζητά διαγραφή του χρέους. Σκοπεύει να αψηφήσει την τρόικα - μέσω της οποίας η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ επιβάλλουν αυτά που θέλουν σε όλες εκείνες τις χώρες της ευρωζώνης που, στα δικά τους μάτια, ήταν άτακτες».
Ο δημοσιογράφος αναφέρει ότι καθώς γράφει τα παραπάνω στο Σάσεξ, ενώ ο ίδιος έχει δικό του σπίτι, μια αξιοπρεπή δουλειά και και κάποιες αποταμιεύσεις, συνειδητοποιεί ότι θα έπρεπε να είναι ένας από τους τελευταίους ανθρώπους στην Ευρώπη που θα ήθελαν τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ.
«Πρόκειται για μία όχι αρκετά δοκιμασμένη, ασταθή ομάδα διαφόρων τύπων κομμουνιστών, επαναστάτες και Πράσινους. Είναι υπέρ του ευρώ, αλλά δεν θέλει να πληρώσει το τίμημα της συμμετοχής στην ευρωζώνη. Το μανιφέστο της Θεσσαλονίκης όσο φιλόδοξο και φαινομενικά απόκοσμο όσο και οι επιστολές του Αποστόλου Παύλου προς τους κατοίκους αυτής της πόλης πριν από 2.000 χρόνια. Αλλά όπως ο ίδιος ο Απόστολος Παύλος είχε πει, στη δεύτερη επιστολή στους Θεσσαλονικείς: "Αν κάποιος δεν εργάζεται, δεν θα πρέπει να τρώει"».
Ο αρθρογράφος μιλά για την κρίση στην Ελλάδα, τα υψηλά ποσοστά ανεργίας και φτώχειας, αναφέροντας ότι κάποια από τα συμπτώματα της κρίσης ήταν εμφανή και στη Βρετανία από το 2008, η χώρα όμως αυτή είχε μεγάλα πλεονεκτήματα έχοντας ανεξάρτητη κεντρική τράπεζα και οικονομική πολιτική. Η Ελλάδα, αναφέρει, δεν έχει σχεδόν τίποτα, καθώς εξωτερικές δυνάμεις τής λένε τι να κάνει, «το ενδιαφέρον των οποίων δεν εστιάζει στο καλό της Ελλάδας, αλλά στο καλό του συστήματος που έχουν δημιουργήσει».
«Η κατάσταση στην Ελλάδα μοιάζει περισσότερο με αποικιακή παρά με δημοκρατική. Οι παλιές αποικιοκρατικές δυνάμεις μισούσαν τα ακραία απελευθερωτικά κινήματα, και ήταν γαντζωμένες στους εμπόρους και τους πρίγκιπες των χωρών που εξουσίαζαν. Αλλά το μάθημα εκείνων των κινήσεων ήταν ότι επικράτησαν τελικά χάρη στον παραλογισμό και την απειλή της εξέγερσης. Έτσι η αποικιοκρατία βοήθησε στην άνοδο του εξτρεμισμού. Η ευρωζώνη λειτουργεί αποικιοκρατικά - με την Ελλάδα ως ένα προβληματικό απομακρυσμένο έδαφος και τη Γερμανία ως την κυρίαρχη και πιο απαιτητική δύναμη. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η λογική, απελπισμένη απάντηση σε αυτό. Αν ήμουν Έλληνας, θα μπορούσε κάλλιστα να σκεφτώ: "Γιατί να μην ψηφίσω για αυτό και να δω τι θα συμβεί; Έχω λίγα να χάσω"», σημειώνει ο Charles Moore.
Συμπληρώνει ότι πριν από την πιστωτική κρίση γινόταν λόγος για «Τη Μεγάλη Μετριοπάθεια», η οποία υποτίθεται ότι θα έφερνε αιώνια ευημερία στον ελεύθερο κόσμο. Οι ηγέτες σταμάτησαν τελικά να μιλάνε γι' αυτό αλλά παραμένει μια περίεργη επιθυμία να ανακαλύψουμε τι πήγε στραβά. «Αυτό είναι σίγουρα "Ο Μεγάλος Παραλογισμός" - πιο παράλογος ακόμη και από τον μαθητή του μαρξισμού κ. Τσίπρα».
σχόλια