________________
1.
ρε συ Α μπα, μου αρέσουν τα πάντα..
από μουσική, βιβλία, ταινίες μέχρι ο,τι φανταστείς. Σχεδόν ανύπαρκτες οι περιπτώσεις που θα πω ΑΠΑΙΣΙΟ!
και νιώθω ότι δεν έχω άποψη..
τι κάνει κάτι ποιοτικό και τι όχι;- Φιλιά!
Πολλοί θα πουν ότι το ποιοτικό είναι θέμα άποψης, και είναι μια άποψη με την οποία δε συμφωνώ. Δεν είναι θέμα προσωπικού γούστου, ούτε είναι θέμα προσωπικής άποψης. Υπάρχουν κριτήρια για την ποιότητα. Για να τα ξέρεις και να τα αναγνωρίζεις, όπως και να αναγνωρίζεις και τις εξαιρέσεις που δεν υπακούουν στα κριτήρια, χρειάζεται τριβή και εκπαίδευση και συνεχής προσπάθεια.
Αυτό, είναι διαφορετικό με το «νιώθω ότι δεν έχω άποψη». Άλλο το «τι κάνει κάτι ποιοτικό» και άλλο «δεν έχω προσωπική άποψη». Όλοι δικαιούνται να έχουν προσωπική άποψη και γούστο, άσχετα με το αν έχουν τα προσόντα ή την όρεξη να ασχοληθούν ώστε να αναγνωρίζουν τι είναι και τι δεν είναι ποιοτικό. Επίσης όλοι είναι ελεύθεροι να μη γουστάρουν οτιδήποτε θεωρείται από την πλειοψηφία ποιοτικό, ή να γουστάρουν μη ποιοτικά πράγματα κατά βούληση.
Οπότε, άσε τι είναι και τι δεν είναι «ποιοτικό», εκτός αν είναι η δουλειά σου να το αναγνωρίζεις. Σημασία έχει να απολαμβάνεις όλες τις μορφές τέχνης με την ψυχή σου, και να μιλάνε μέσα σου και να σου αλλάζουν τον τρόπο που σκέφτεσαι. Άλλα είναι για να χαλαρώνουμε, άλλα για να σκεφτόμαστε, άλλα για να εκνευριζόμαστε, άλλα για να προβληματιζόμαστε ή να θιγόμαστε. Η αλήθεια είναι ότι πραγματικά ΑΠΑΙΣΙΑ είναι πολύ λίγα. Η επαφή με την τέχνη είναι σαν το κούρδισμα της χορδής (η χορδή είσαι εσύ). Στην αρχή είναι χαλαρή και παράφωνη, όσο τεντώνεται, αποκτάει τον προσωπικό της ήχο. Σιγά σιγά θα αναπτύξεις προσωπικό γούστο, και αν καταφέρεις να μην ξεχάσεις το πώς νιώθεις τώρα, ίσως καταφέρεις και να μην γίνεις απόλυτη και ξερόλας στο μέλλον (αυτό που παθαίνεις αν παρακουρδιστείς). Η αθωότητα και ενθουσιασμός είναι πολύ χρήσιμα εργαλεία.
________________
2.
Και που λες έχω την πετσετούλα που σκουπίζω τη μικρή (την μόλις εφτά μηνών μικρή) στα χέρια και βλέπω κάτι στο τραπέζι και ενστικτωδώς πάω να το τρίψω με την πετσετούλα.
Και γεννιέται το ερώτημα.
Γιατί να μην μπορώ να χρησιμοποιήσω την πετσετούλα του μωρού, για να καθαρίσω το τραπέζι, αφού μετά η πετσετούλα θα μπει για πλύσιμο.
Και γενικά γιατί να μην μπορώ να βάλω στο ίδιο πλυντήριο ρούχα της μικρής με ρούχα δικά μου απ' το γυμναστήριο ας πούμε ή ας το κάνουμε χειρότερο με λασπωμένες κάλτσες.
Αφού τελικά απ' το πλυντήριο καθαρά θα βγουν όλα no?- μάνα του δειλινού καμπάνα
Αν είμαστε πολύ αυστηροί, nο. Το πλυντήριο πλένει αλλά δεν επαναφέρει τα υφάσματα στην αρχική τους κατάσταση, και όταν τα βράζεις και βάζεις ισχυρά καθαριστικά, προσθέτεις ισχυρά καθαριστικά και χαλάς τα υφάσματα. Συμφωνώ με την γενική σου τοποθέτηση, γιατί τα παιδιά είναι μικροί άνθρωποι, δεν είναι ειδικά όντα που έχουν βγει από εργαστήριο και θέλουν μεταχείριση εργαστηρίου, αλλά ούτε εσύ θα έπλενες τα εσώρουχα σου μαζί με τις λασπωμένες κάλτσες. Δεν χρειάζεται και επιστημονικό paper, η κοινή λογική νομίζω φτάνει. Να σου ζήσει η μικρή!
________________
3.
Αγαπητή Α, μπα,
Δουλεύω στο κυλικείο γνωστής διαφημιστικής εταιρείας οπότε μεταξύ καφέ και τυρόπιτας διαβάζω την στήλη σου καθημερινά. Υπάρχει μια κοπέλα στη δουλειά, είναι υπάλληλος στην εταιρεία, και μου αρέσει τρελά. Γενικά είναι αρκετά οξύθυμη και απότομη με όλους και κυρίως με μένα. Θεωρείς ότι με θέλει και αυτή ή με έχει βάλει στο Friend zone. Να το προσπαθήσω ή άστο καλύτερα; - Φοίβος
Είναι οξύθυμη και απότομη μαζί σου, και οι δύο εξηγήσεις που βρίσκεις είναι ή ότι σε θέλει τρελά, ή ότι σε θέλει για φίλο. Να αδιαφορεί ή να μην ξέρει καν ποιος είσαι, απ' ό, τι καταλαβαίνω, το αποκλείεις.
Από τη Βουγιουκλάκη μέχρι τα πρώτα βήματα του Μάθιου ΜακΚόναχι, βλέπουμε ζευγάρια που αρχικά μισιούνται και μετά κάνουν παθιασμένο έρωτα, και δεν χορταίνουμε να το καταναλώνουμε. Δεν σε αδικώ, είναι πολύ ευχάριστη φαντασίωση. Μπορεί να σου φέρεται άσχημα επειδή κρυφά σε ποθεί. Ωραία, αλλά με στενοχωρείς που ρωτάς εμένα, γιατί βρίσκεσαι σε θέση κλειδί. Δεν γίνεται να σε αποφύγει. Δοκίμασες να την κεράσεις τυρόπιτα; Τη ρώτησες ποτέ αν θέλει τον καφέ γλυκό όσο γλυκιά είναι κι αυτή; Της έδωσες ένα τριαντάφυλλο στο πιατάκι με το κρουασάν; Έγραψες το τηλέφωνο σου πάνω στην απόδειξη; Της έφτιαξες τοστ με έξτρα μαγιονέζα και μαρούλι, λέγοντας της «για τις ωραίες σας καμπύλες, κυρία μου», κλείνοντας το μάτι; Συνειδητοποιείς πόσα εργαλεία για προσέγγιση έχεις; Έχω κι άλλες ιδέες, αν θέλεις, στείλε μήνυμα να σου πω. Παιδιά, πείτε κι εσείς στα σχόλια!
________________
4.
Θα ήθελα λίγο την γνώμη σου για ένα θέμα που με απασχολεί τον τελευταίο καιρό. Έχω ένα ''φίλο'', με τον οποίο γνωριζόμαστε από το δημοτικό και κάνουμε παρέα μέχρι τώρα στο πανεπιστήμιο. Δεν έχω παρατηρήσει αν γινόταν από παλιά άλλα μου την μπαίνει συνεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεχεια ρε φίλε. Δεν ξέρω, ότι και να πω πετάγεται να με ''διορθώσει'' η να με μειώσει. Προσπαθώ μεν και εγώ να το πάρω πιο χαλαρά π.χ. να γελάσω ή να το αγνοήσω, πλεον ώμος καταντάει κουραστικό και εκνευριστικό. Το θέμα είναι ότι συνεχίζει μέχρι να βγάλω κάποια αντίδραση, συνήθως αρνητική. Αυτό γίνεται ακόμα χειρότερο όταν βρίσκεται και η κοπέλα μου μπροστά. Μπορεί αν τον ρωτήσεις να σου πει ότι άπλα γίνεται για ''πλάκα'', πιστεύω όμως ότι είναι κάτι πιο βαθύ. Καμιά συμβουλή για το τι θα ήταν καλύτερο να κάνω ?- Γεράσιμος
Μπορεί; Δηλαδή δεν τον έχεις ρωτήσει;
Βέβαια εγώ δεν είμαι πάντα της άποψης ότι πρέπει να ρωτάς τους άλλους γιατί κάνουν ό,τι κάνουν. Μήπως ξέρουν κι αυτοί; Και πες ότι ξέρουν –αυτό σημαίνει και ότι θα αλλάξουν; Σε αυτή την περίπτωση νομίζω ότι το καλύτερο είναι να δείξεις την αρνητική σου αντίδραση, αλλά όχι κατά περίσταση, συνολικά. Δηλαδή νομίζω ότι πρέπει να κάνεις αυτό που λέγεται εδώ πιο συχνά από όλες τις συμβουλές: να δείξεις τα όριά σου. Ίσως είναι καλύτερο να το κάνεις όταν δεν είναι άλλοι μπροστά, αλλά μη διστάσεις να το κάνεις και μπροστά σε μάρτυρες. Δεν θα γίνει σε μια μέρα άλλωστε, και δεν υπάρχει μια ατάκα που θα τον κάνει να το σταματήσει για πάντα. Ως ένα σημείο, εκεί που ανέχεσαι την πλάκα, ας τον, αλλά μόλις νιώθεις ότι θίγεσαι, πες του με όποιον τρόπο ταιριάζει εκείνη την ώρα καλύτερα: τώρα το ξεπέρασες. Ή, φτάνει. Ή, μην το τραβάς άλλο. Με αυστηρότητα ή με χιούμορ, ό,τι ταιριάζει καλύτερα στην προσωπικότητά σου. Και δες αν συμμορφώνεται. Αν ναι, θα έχεις την ευκαιρία να καταλάβεις και το γιατί. Ίσως είναι ζήλια, ανταγωνισμός, μπορεί και να μην ταιριάζετε όπως παλιά – αλλά αν προσαρμόζεται στις αντιδράσεις σου, αξίζει να προσπαθήσεις να τον κρατήσεις φίλο. Αν όχι, ή αν γίνεται ακόμη χειρότερα... θα δεις.
________________
5.
Αγαπητή Α, μπα,
Είμαι ετεροφυλόφιλος άντρας, βαθιά φεμινιστής. Ενοχλούμαι πολύ από την χρήση σεξουαλικών φράσεων για να δηλωθεί ένταση και επιθυμία πρόκλησης βλάβης στον άλλον.
Πχ "θα τον γαμ.σω τον..." σημαίνει θέλω να κάνω πάρα πολύ κακό στον....
Σαν να υπονοείται ότι κάνεις κακό σε κάποιον/α αν κάνεις σεξ μαζί της. Διαφωνώ απόλυτα με αυτή την υποβόσκουσα λογική (και με έχεις εκφράσει τέλεια πολλές φορές σε απαντήσεις σου στο θέμα σεξ των 2 φύλων).
Από την άλλη, καταλαβαίνω ότι συγκεκριμένες σεξουαλικές φράσεις έχουν εδραιωθεί πια στην συλλογική συνείδηση, εκφράζοντας υπερθετικό βαθμό συναισθήματος. Βασικά, είναι ένας γρήγορος τρόπος να συνεννοούμαστε. Το "μας γαμ.σε ο ταδε με την αργοπορία του" είναι πιο άμεσο κ γρήγορο από το να πεις "μας έκανε πάρα-πάρα πολύ κακό ο τάδε με την αργοπορία του", και κάνει κατανοητό στον συνομιλητή μας ότι νιώθουμε πάρα πολύ, εξαιρετικά, απίστευτα ταλαιπωρημένοι.
Οπότε: Όταν νιώθω πάρα πολύ έντονα συναισθήματα, τα οποία έχω ήδη συνηθίσει να αποδίδω με σεξουαλικές λέξεις, πως θα μπορούσα να τα εκφράζω χωρίς να χρησιμοποιώ τέτοιες λέξεις;
Κάνοντας βέβαια κατανοητό το μέγεθος του συναισθήματος που βιώνω εκείνη την στιγμή.
Πολύ μου αρέσεις εσύ.
Επειδή κι εγώ κάνω τέτοιες σκέψεις, η πρόταση μου είναι να βρίσκω εναλλακτικές, μέσα από το θαυμάσιο εργαλείο της γλώσσας. Μπορείς να εκφράσεις την αγανάκτηση σου με πάρα πολλούς τρόπους, αρκεί να πείσεις τον εαυτό σου ότι το άμεσο και το γρήγορο δεν είναι και το καλύτερο, μερικές φορές είναι έτοιμη συνταγή, ή τσιτάτο, που δε σημαίνει τίποτα. Σκέψου πριν μιλήσεις. Σκέψου πόσο πολύ έχεις θυμώσει. Άσε το θυμό σου να βράσει και ψάξε μέσα σου να βρεις τη λέξη ή τις λέξεις που ταιριάζουν. «Πού είσαι ρε τάδε, άρχισα να χρειάζομαι κομμωτήριο μέχρι να φτάσεις». Ή «μια φορά που περίμενα τα νύχια μου να στεγνώσουν είχα περισσότερη αγωνία για το τι θα γίνει στη συνέχεια». Δεν ξέρω. Σκέψου. Είναι και ένας τρόπος για να περάσει η ώρα όσο περιμένεις.
Αλλιώς μου αρέσουν τα «μας γονάτισες», «μας λύγισες», «μας πέθανες».
________________
6.
όταν χωρίζεις μετά απο μια σχετικά μεγάλη σχέση που ήταν όλα ρόδινα και όμορφα και κάνεις εσυ το λάθος και φέρνεις τον σύντροφο σου σε σημείο να σε σιχαίνεται τι κάνεις ;;;; επιμένεις απλά και μόνο γιατί θέλεις να του αποδείξεις πως έχεις μετανιώσει (ενώ παράλληλα βρίζεις συνέχεια τον εαυτό σου για το κακό που προκάλεσες ) ή λες σε αφήνω ήσυχο αφού δεν μπορείς να με συγχωρέσεις ;;;;;; -ψυχωτική
Εχμ. Επιμένεις διότι το εννοείς. Όταν λες ότι το έχεις μετανιώσει πρέπει παράλληλα να κάνεις μεγάλης σημασίας κινήσεις για να το υποστηρίξεις, αλλιώς είναι λόγια, λόγια, λόγια. Μια κίνηση μεγάλης σημασίας είναι να ανοίγεις εσύ κουβέντα για το θέμα, κάνοντας και την αυτοκριτική σου – το σκέτο βρίσιμο του εαυτού δεν ωφελεί ιδιαίτερα σε κάτι, αν δεν παραδεχτείς και αν δεν αναγνωρίσεις τα κίνητρα της συμπεριφοράς σου. Δεν επιμένεις απλά και μόνο για να αποδείξεις το οτιδήποτε, ούτε πρόκειται να σε συγχωρήσει κάποιος επειδή το ζητάς με μανία. Αυτό που θέλεις από τον άλλον είναι να σε εμπιστευτεί ξανά. Ε λοιπόν, δώσε του λόγους για να το κάνει. Μην ζητάς. Να προσφέρεις πρέπει.
________________
7.
Λένα... συγκατοικώ με τον φίλο εδώ και 4 χρόνια ο οποίος είναι 42 ετών και κατά την άποψη μου γεμάτος ανασφάλειες. Γκρινιάζει και σχολιάζει τα πάντα και αφού σου βγάλει την ψυχή μετά χαίρεται και εκτιμά αυτά που κάνεις για αυτόν, αλλά πως να το κάνουμε...σου το βγάζει ξινό. Τι να κάνω για να τον "ξεφουσκώσω" λίγο? Η αντίδραση "ζεν" δεν πιάνει το έχω δοκιμάσει, έχει ως αποτέλεσμα να με χαρακτηρίζει αναίσθητη.- Yvonne
Το να τον «ξεφουσκώσω» είναι κωδικός για το «να τον αλλάξω».
ΠΡΟΣΟΧΗ ΠΡΟΣΟΧΗ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΜΗΝΥΜΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΓΡΑΦΤΕΙ ΚΑΙ ΕΙΠΩΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΑΡΧΙΣΑΝ ΝΑ ΣΧΗΜΑΤΙΖΟΥΝ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ. ΕΧΕΙ ΦΤΑΣΕΙ ΣΕ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΧΑΡΑΓΜΕΝΟ ΠΑΝΩ ΣΕ ΠΕΤΡΑ.
----- ΔΕΝ. ΜΠΟΡΕΙΣ. ΝΑ. ΑΛΛΑΞΕΙΣ. ΚΑΝΕΝΑΝ. ----- stop
-----ΟΙ. ΑΛΛΟΙ. ΑΛΛΑΖΟΥΝ. ΜΟΝΟ. ΑΝ. ΤΟ. ΘΕΛΟΥΝ. ΟΙ. ΙΔΙΟΙ. ----- stop
-----TO. MONO. ΠΟΥ. ΜΠΟΡΕΙΣ. ΝΑ. ΑΛΛΑΞΕΙΣ. ΕΙΝΑΙ. ΟΙ. ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ. ΣΟΥ. ΣΕ. ΑΥΤΑ. ΠΟΥ. ΚΑΝΟΥΝ. ΟΙ. ΑΛΛΟΙ. ----stop----end—of—message---
σχόλια