ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

Νύφες. Του Αυγούστου.

Facebook Twitter
3

ΝΥΦΗ ΤΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

Η νύφη του Αυγούστου (μπορεί να) είναι βιαστική. Με καύσωνες και ζέστες, με υγρασίες που χαλάνε το χτένισμα, με άγχη για εκείνη τη μπουκιά ψωμί που μπορεί να δυναμιτίσει την τελευταία πρόβα (νυφικού). Τρέχει, απελπίζεται, ιδρώνει, κοιμάται με εφιάλτες και ξυπνάει με λίστα.

 

(Όπως σε όλα, έτσι και στο νυφικό οι επιλογές είναι άπειρες. Οι τιμές ξεκινάνε από 300 ευρώ και μπορεί να βρεθούν στον Θεό. Το νυφικό μακιγιάζ ξεκινάει από τα 130 ευρώ, «πακέτο» με την κόμμωση και τις δύο πρόβες μπορεί να φτάσει και τα 250. How nice!)

 

Η νύφη του Αυγούστου (αν είναι γύρω στα 40 μπορεί και να) είναι νευρική. Πάνω από το κεφάλι της, μαζί με τις βουλές του ουρανού και του αγαπημένου της – που του πήρε 5 χρόνια να αποφασίσει – χτυπάνε με ελβετικό συντονισμό τεράστια βιολογικά ρολόγια και σε αόρατο νέον αναβοσβήνει: «Θα προλάβω; Δεν θα προλάβω; Θα προλάβω; Δεν θα προλάβω;». Δεν τη νοιάζει που είναι 40. Θέλει νυφικό. Παρανυφάκια. Και όλο το σετ του θεσμού. Δεν τη νοιάζει τί θέλει εκείνος. Δεν λένε ότι οι γάμοι γίνονται για τη νύφη; Ε, γι’ αυτό! Και θέλει τη μεγάλη εκκλησία. Να το ‘φχαριστηθεί. Κι ας ζητάει 250 ευρώ επιπλέον ο παπάς για ν’ ανοίξει το air – condition, μη σκάσουν οι καλεσμένοι.

 

(Αν το καλοδείς, και το γαμπριάτικο κοστούμι έχει τον μπελά του. Με παπούτσια που ξεκινούν στη φτήνια τους από 200 ευρώ, με πουκάμισο – «προπέλα» – γραβάτα γύρω στα 125 -150, με κοστούμι από 300 έως 590, «ανεβαίνει» η ταρίφα. Ο στολισμός είναι επίσης ένα «μανικάκι» για δυνατές τσέπες. Ξεκινάει από το αυτοκίνητο, συνεχίζεται στις συνθέσεις εντός της εκκλησίας, επεκτείνεται στην κουάφ της νύφης και στα κεριά των κουμπάρων, κι αν τα τραβάει ο οργανισμός των εμπλεκομένων, φτάνει μέχρι τις καρέκλες και τα τραπέζια του εστιατορίου. Η φθηνή βερσιόν ξεκινάει από τα 600 ευρώ και μπορεί να φτάσει τα 900. Η ακριβή είναι μια άλλη ιστορία, που μπορεί να «σέρνει» περισσότερα από 4 μηδενικά. Φυσικά, ντάλα καλοκαίρι, ο κλιματισμός ανά τους Ιερούς Ναούς δεν παίρνει μπρος μ’ ένα...θαύμα. « Ό,τι προαιρείσθε», το οποίον σημαίνει, από 250 και βάλε, αναλόγως τα ιερά κέφια).

 

Η νύφη του Αυγούστου είναι πολύ πιθανόν να μην πάει ταξίδι του μέλιτος. Σάββατο να παντρεύεται και Δευτέρα να είναι στη δουλειά. Ξεθεωμένη, αλλά πλέον κυρία τάδε. Το ξέρουν όλοι πια. Και εκείνοι που κάλεσε και ήρθαν και εκείνοι που δεν πήραν τα πόδια τους, να την καμαρώσουν. Τους κράτησε μπομπονιέρες. Μη και ξεχάσουν. Ότι τα κατάφερε.

 

(Έχει κι η πρόσκληση το «κατιτίς» της. Από 0,47 λεπτά η φθηνότερη, πάνω από 2,50 ευρώ αυτές με τις κορδέλες και τις νουβοτέ. Όσο για τη νέα μόδα; Θέλει τη μπομπονιέρα – από 0,98 λεπτά έως 3,50 ευρώ -να συνοδεύεται από γλυκάκι που θυμίζει κουραμπιέ, αλλά δεν είναι. Για να κόβει την πείνα, μέχρι να φτάσεις στο γλέντι).

 

Η νύφη του Αυγούστου είναι τρομοκρατημένη. Αν από τώρα μπλέκεται το σόι στο τι θα φάμε, τι θα πιούμε, που θα καθίσουμε, αλλά στο θέμα του λογαριασμού, όλοι μιλούν απταίστως την κινεζική, αργότερα; Τί θα γίνει αργότερα;

 

(Το «παλούκι» - εστιατόριο, το οποίο συνήθως το πληρώνουν μισό – μισό τα συμπεθέρια, είναι ένα μαρτύριο πολλαπλών επιλογών. Κάτι οικονομικό, σε κλιματιζόμενη αίθουσα με την ένδειξη «διατίθεται για εορτές και συνεστιάσεις» μπορεί να ξεκινάει από 18-20 ευρώ το πιάτο. Με το παραδοσιακό «κάτι» που θυμίζει κρέας, με «πιατάκι τεμάχια τρία» με προτηγανισμένα τυροπιτοειδή, με πατάτες ή ρύζι, συνήθως ή πολύ κρύα ή ανυπόφορα και νοσοκομειακά χλιαρά. Ο μπουφές κοστίζει τρελά και όταν η κατάσταση μεταφέρεται σε κτήματα και λοιπές εξοχές, το «κεφάλι» μπορεί να στοιχίσει από 30 ευρώ και να φτάσει με χαρακτηριστική άνεση τα 95-100 ευρώ).

 

Η νύφη του Αυγούστου, αλλιώς τα είχε φανταστεί. Λίγοι φίλοι, οι χρειαζούμενοι συγγενείς, ένα ταβερνάκι, πολλή αγάπη κι όλα να κυλάνε σαν το νερό. Όχι αυτό: 500 νοματαίοι – τους 300 πρώτη φορά τους βλέπει, ίσως και τελευταία – περιμένουν να τη χαιρετήσουν και να της ευχηθούν. Το στράπλες πέφτει, ο κορσές μέγγενη, το μακιγιάζ τσουλάει στο στήθος, εκεί που συναντάει το επιθετικό ρύζι νυχάκι που χώθηκε παντού, τα νυφιάτικα παπούτσια μαρτύριο της Χούντας παρά τις δοκιμές, ο (πλέον) σύζυγος ιδρωμένος κι άκεφος. Τον αγαπάει; Απλώς, τον συνήθισε; Τι ζητάει μαζί του; Δεν ξέρει πια...

 

(Φωτογράφε – τράβα, λοιπόν! – μια φωτογραφία. Πολύ ευχαρίστως; Αλλά τι φωτογραφία; Ψηφιακή ή αναλογική; Το πακετάκι έχει ως εξής: Φωτογράφηση μυστηρίου και δεξίωσης με δίωρη κάλυψη  στο γλέντι από την ώρα που καταφθάνει το ευτυχές ζεύγος, συν το ψηφιακό άλμπουμ, συν 2 άλμπουμ για τους συμπέθερους, συν 3 άλμπουμ για κουμπάρους, έχουμε και λέμε, 1550 ευρώ, φιλική τιμή. Να το κόψω ή να τις... κάψω;).

Η νύφη του Αυγούστου. Δεν έχει φάει μπουκιά. Δεν έχει πιει γουλιά. Χαμογελάει για τους φωτογράφους και τη θεία Ευκαρπία που ήρθε τόσα χιλιόμετρα απ’ το χωριό, για να χαρεί με τη χαρά της (και να ενημερώσει κάτω απ’ τον πλάτανο ότι αποκαταστάθηκε και το τελευταίο απολωλός της οικογενείας).

Η νύφη του Αυγούστου θέλει να κλάψει. Για έναν σκασμό ευρώ που πήγαν σε προσκλητήρια, στολισμούς, (άθλιο) φαγητό, ρούχα που δεν θα ξαναφορέσει... Με τόσα λεφτά θα μπορούσαν να ταξιδέψουν κάπου, μόνοι τους, χωρίς γκρίνιες, χωρίς απόσταση και αλλοιώσεις στο συναίσθημα. Αλλά, τί; «Να παντρευτούμε σαν κυνηγημένοι; Και να στενοχωρήσω τη μαμά και το μπαμπά; Και τ’ αδέλφια (τους); Και τα παιδιά από τη δουλειά δεν θα τα καλέσεις; Και τόσο κόσμο που του έχουμε και μας έχει υποχρέωση; Α, δεν γίνονται αυτά! Μια φορά παντρεύεσαι!» (;).

 

Η νύφη του Αυγούστου. Δεν θέλει να σκέφτεται ότι παντρεύτηκε για να κάνει παιδί. Δεν θέλει να σκέφτεται ότι της το είπε πως τελικά, ναι, παντρεύονται για να κάνουν παιδί. Δεν θέλει να σκέφτεται ότι εκείνη το προκάλεσε αυτό. Ένα μεγάλο γλέντι, για να χαρούν όλοι, εκτός από εκείνη. Και εκείνον. Τον αγαπάει; Δεν ξέρει πια. Ο χρόνος θα δείξει. Έτσι, δεν γίνεται πάντα; Έτσι δεν ξεκίνησαν και δεν στέριωσαν όλοι οι... καλοί γάμοι;

* "Την αγάπη μου και μίαν καλύβην", λέγαν οι παλιοί. Όποιος αντέχει, κάνει τη σούμα σε καιρό κρίσης. Όξω το δώρο του κουμπάρου, όξω ακριβά ψιλολοϊδια για την πιο ευτυχισμένη μέρα – την ποιά; – της ζωής (τους). Τέλη Ιουλίου, τουλάχιστον 5 προσκλητήρια πάνω στο τραπέζι του σαλονιού, ζήτημα να περιγράφει περίπτωση καραμπινάτου έρωτα το 1.

Ίσως, απλώς να έτυχε, - δεν είναι ότι δεν χαίρεσαι με τη χαρά τους, τα ‘παμε αυτά - αλλά κάποιες από τις προπέρσινες προσκλήσεις έχουν ήδη πάρει φόρα για την Ευελπίδων...

3

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

3 σχόλια
Γάμος να'ναι κι 'ο,τι να'ναι. Συμβουλές:1. μην καλέσετε άτομα από τη δουλειά εκτός κι αν κάνετε παρέα -στενή- εκτός δουλειάς2. θείες και σόγια κατά κανόνα χαίρονται ειλικρινά και δε θα ψάξουν λεπτομέρειες να σε θάψουμε αργότερα -μην τους φοβηθείς3. Αν πας Αυγουστο σε κλιματιζόμενο κλειστό χώρο, το'χασες. Πήγαινε καλύτερα στην πλατεία του χωριού. Αν είσαι στην πόλη, κλέισε μια ωραία ταράτσα πχ Gazarte και παντρέψου4. Οι παπάδες δε λένε εξτρα λεφτά για κλιματισμό. Αν πουνε, μαζευτα και φύγε. 5. μην ξοδέψεις ένα σκασμό λεφτά γιατί πολύ πιθανό η επένδυση να μην τα βγάλει τα λεφτά της.6. Αν παντρεύεσαι καποιον που σου είναι αδιάφορος μόνο για να κάνεις παιδί σκέψου ότι υπαρχουν και οι τράπεζες σπέρματος και γλυτώνεις το όλο πακέτο. Μην ανησυχείς. Ακόμα και οι θεία από το χωριο θα χαρεί για πάρτη σου και δε θα σε κακολογήσει-αρκεί να είσαι εσυ ευτυχισμένη. Η ελληνική κοιν ωνία σε αυτό τον τομέα έχει κάνει άλματα. Μακάρι να έκανε και στους υπόλοιπους. Good luck
Δεν ξερω για εσας στην πρωτευουσα αλλα στους γαμους στην επαρχια με 500 καλεσμενους το ζευγαρι βγαζει 15.000e απο τα φακελακια,το 90% των καλεσμενων δινει χρηματα,οχι δωρα.Ετσι μενουν και 5000 στην ακρη.