Ματιές αδέσποτες που σε κοιτούν στα μάτια… Πάνω από 50 πίσω από τα σύρματα..Και άλλες τόσες έξω από αυτά..Ή μήπως μπλεγμένες στα συρματοπλέγματα των ανθρώπων;
Εμείς κάναμε τη βόλτα μας στους δρόμους της πόλης της Φλώρινας.. Μια βόλτα που κράτησε και κρατάει, όμως, σχεδόν 4 χρόνια. Περπατήσαμε, παρατηρήσαμε και απορήσαμε ευλόγως με την κατάσταση που επικρατεί με τα αδέσποτα στους δρόμους μιας από τις ομορφότερες πόλεις της χώρας μας. Ρωτήσαμε, μάθαμε και καταγράψαμε απόψεις πολιτών για την εικόνα αυτή. « Είναι σοβαρό το πρόβλημα και είναι ευθύνη πρωτίστως των πολιτών», μας απάντησαν κάποιοι. Άλλοι θεωρούν υπεύθυνο τον Δήμο, ως το πλέον αρμόδιο όργανο για να θέσει υπό έλεγχο μία κατάσταση που έχει ξεφύγει.
Όπως και να έχουν τα πράγματα, ο νόμος ορίζει την ύπαρξη καταφυγίου αδέσποτων ζώων για την προσωρινή περίθαλψή τους , μέχρι τη στιγμή που όλοι περιμένουν: τη στιγμή της υιοθεσίας. Ο νόμος δεν προβλέπει, όμως, την ύπαρξη ενός εξωτερικού χώρου, περιφραγμένου με συρματοπλέγματα , όπου συγκεντρώνονται πάνω από 50 σκυλιά, που παλεύουν να ζήσουν υπό άθλιες συνθήκες, υποσιτισμένα, άρρωστα, εγκαταλειμμένα, χωρίς προσωπικό να τα φροντίζει και να τους εξασφαλίζει την τροφή και το νερό τους, και να μεριμνά για την υγιεινή των ίδιων αλλά και του χώρου.
Όλα αφήνονται στα χέρια εθελοντών της περιοχής, που, «βάζοντας γερά το χέρι στην τσέπη», προσφέρουν απρόσκοπτα τη βοήθειά τους για να ανατρέψουν την άσχημη αυτή πραγματικότητα. Όπως μας αποκαλύπτει μέλος του φιλοζωικού σωματείου της πόλης «η Πατούσα», «τα ενεργά μέλη του σωματείου είναι σήμερα δύο και κάνουν ό,τι μπορούν» και προσθέτει: «μας παίρνουν τηλέφωνο πολίτες και μας ζητούν να πάμε να παραλάβουμε σκυλιά που δεν τα θέλουν πια, δεν έχουν καταλάβει ότι η δράση μας είναι εθελοντική». Πολλοί, μάλιστα, επιλέγουν να εγκαταλείψουν κάποιο ζώο στο καταφύγιο, ρίχνοντας το στο πλήθος άλλων μέσα στα συρματοπλέγματα. Αποτέλεσμα: Να ζουν μαζί αρσενικά και θηλυκά, μεγαλόσωμα και κουτάβια, εμβολιασμένα και μη εμβολιασμένα και να μεταφέρονται με ευκολία ασθένειες που σπέρνουν το θάνατο.
(Φωτογραφίες από την επίσημη σελίδα του φιλοζωικού σωματείου «Η πατούσα»)
Το σίγουρο είναι πως, όποιες και αν είναι οι προσπάθειες των εθελοντών, δε φαίνεται να έχουν αποτέλεσμα. Πολλοί μιλούν για «οργανωμένη επιχείρηση εξόντωσης», καθώς οι φόλες «πέφτουν βροχή», βάζοντας τέλος στις ζωές δεκάδων ζώων και θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές μικρών παιδιών που παίζουν σε πάρκα και πλατείες και δημιουργούν μια εικόνα το λιγότερο θλιβερή και ολοένα και πιο συχνή τα τελευταία χρόνια.
Σήμερα τα πρώτα θετικά βήματα για τη βελτίωση του φαινομένου έχουν γίνει, με τη δημιουργία ενός σύγχρονου κυνοκομείου, που πληροί όλες τις προϋποθέσεις για την ασφαλή συγκέντρωση των ζώων. Το μόνο που μένει, είναι να δοθεί η άδεια για την έναρξη της λειτουργίας του, κάτι που θα σήμαινε τη μεταφορά των ζώων από ένα δυσπρόσιτο και άθλιο περιβάλλον σε ένα μέρος που φαντάζει παλάτι στους μελλοντικούς τετράποδους ενοίκους του-σε όσους αντέξουν μέχρι τότε.
Αν τα δεις δίπλα σου, μην τα χτυπήσεις!
Ίσως το μόνο που χρειάζονται είναι λίγη αγάπη, που εσύ τη δέχεσαι απλόχερα.
Μην πετάς στο δρόμο ένα ζωάκι, επειδή το βαρέθηκες, ή επειδή δεν στείρωσες το κατοικίδιό σου!
Κοίταξε εκεί έξω..Στο καταφύγιο, στα στενά..Ίσως εκεί να βρίσκεται ο σκύλος, η γάτα που πάντα επιθυμούσες..
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Το παρόν άρθρο έχει γραφτεί στα πλαίσια του μαθήματος "Εφαρμογές προγραμμάτων για την αειφορία στο Δημοτικό Σχολείο" από τεταρτοετείς φοιτήτριες του Παιδαγωγικού Tμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (Φλώρινα).
ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ
ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ ΕΛΕΝΑ-ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ
ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΜΑΡΙΑ
ΤΣΙΟΪΚΑ ΜΑΙΡΗ
σχόλια