«Κόντρα» Κοτζιά με τον Γερμανό ομόλογό του για τις αποζημιώσεις

«Κόντρα» Κοτζιά με τον Γερμανό ομόλογό του για τις αποζημιώσεις Facebook Twitter
Menelaos Myrillas / SOOC
6

Την πάγια θέση του Βερολίνου ότι το θέμα έχει κλείσει επανέλαβε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Στάινμάγερ αναφερόμενος στο θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων, με αφορμή τη συνάντηση του χθες με τον Έλληνα ομόλογό Ν. Κοτζιά.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε την πάγια θέση του Βερολίνου, ότι η Γερμανία γνωρίζει τις πολιτικές και ηθικές ευθύνες «για τα αποτρόπαια συμβάντα στην Ελλάδα την περίοδο 1941-44, αλλά νομικά δεν αλλάζει κάτι στην άποψή μας - παραμένουμε αμετακίνητοι στην άποψη ότι όλα τα θέματα αποζημιώσεων, συμπεριλαμβανομένων των κατοχικών δανείων, είναι νομικά οριστικά διευθετημένα».

Πιστεύω, είπε, ότι στην Ελλάδα θυμούνται καλά την ομιλία του Προέδρου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας, στην οποία εξέφρασε το ίδιο με τις κατάλληλες λέξεις.

«Όμως  δεν ήταν μόνο λέξεις, αλλά από την προετοιμασία και κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, δημιουργήθηκαν ιδέες οι οποίες στο μεταξύ έχουν υλοποιηθεί: η ιδέα του Ελληνογερμανικού Εργαστηρίου Νέων, η δημιουργία ενός Γερμανοελληνικού Ταμείου για το Μέλλον, στο οποίο θα μπορέσουν ερωτήματα από το παρελθόν που συνεχίζουν να μας αγγίζουν και τα οποία πιθανώς ιστορικά να μην τα έχουμε επεξεργαστεί, να το κάνουμε εκεί. Όλα αυτά δεν αποτελούν θέμα», πρόσθεσε.

Ο Ν. Κοτζιάς όταν ρωτήθηκε αν θα θέσει στον Γερμανό ομόλογό του το ζήτημα των πολεμικών επανορθώσεων και του κατοχικού δανείου, δήλωσε:

«Έρχομαι στο Βερολίνο και φέρνω στην τσάντα μου το απόσπασμα της ομιλίας του Πρωθυπουργού μας, ο οποίος έθιξε το θέμα. Στην ιστοσελίδα του υπουργείου μας έχει αναρτηθεί λεπτομερώς τι ειπώθηκε στην Ελληνική Βουλή, τι θα αποφασιστεί σήμερα το βράδυ, όπου η ελληνική κυβέρνηση θα λάβει την ψήφο του Κοινοβουλίου.

»Ο λόγος για τον οποίο έχουμε μια τόσο δημοφιλή κυβέρνηση δεν είναι απλώς οι πολιτικές απόψεις μας, αλλά το ότι προσπαθούμε να φέρουμε ελπίδα στη χώρα».

6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διαγραφή Σαλμά ζητά ο Μητσοτάκης - Τον παραπέμπει στην Επιτροπή Δεοντολογίας της ΝΔ

Πολιτική / Διαγραφή Σαλμά ζητά ο Μητσοτάκης - Τον παραπέμπει στην Επιτροπή Δεοντολογίας της ΝΔ

Μετά την ερώτηση στη βουλή για τα «κόκκινα δάνεια» και τις αιχμές του βουλευτή κατά του Κωστή Χατζηδάκη ότι «πρέπει να έχεις δουλέψει στη ζωή σου για να καταλάβεις τον πολίτη»
LIFO NEWSROOM
ΣΥΡΙΖΑ: Ο Κασσελάκης στην Άρτα την ώρα που συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή - Η «απάντηση» της Γεροβασίλη

Πολιτική / ΣΥΡΙΖΑ: Ο Κασσελάκης στην Άρτα την ώρα που συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή - Η «απάντηση» της Γεροβασίλη

«Θα μπορούσε να επισκεφτεί την Άρτα μια άλλη ημέρα και όχι την ώρα της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος που θέλει να ηγηθεί» σχολίασε σε ανάρτησή της
LIFO NEWSROOM
Τζάκρη: Θα κάνω μήνυση εναντίον του Ραγκούση - Η απάντησή του

Πολιτική / Τζάκρη: Θα κάνω μήνυση εναντίον του Ραγκούση - Η απάντησή του

«Αναγκάζομαι να προσφύγω στη Δικαιοσύνη διότι παραδέχθηκε ότι άσκησε bullying εναντίον μου, αποδίδοντας τη συμπεριφορά του στην προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος» λέει η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ
LIFO NEWSROOM

σχόλια

6 σχόλια
Επίσης, το 1990 που ενώθηκαν οι δύο Γερμανίες, πήγαν οι νικήτριες χώρες του Β΄ ΠΠ (ΗΠΑ, Γαλλία, Αγγλία, Ρωσία) και η κάθε μία ξεχωριστά πήρε πολεμικές αποζημιώσεις, ενώ η Ελληνική κυβέρνηση παρέμεινε ύποπτα αδρανής...
Η μόνη χώρα της ευρωζώνης, που δεν υπέγραψε την δανειακή σύμβαση Ελλάδας–χωρών ευρωζώνης (έχει επικρατήσει να αναφέρεται ως μνημόνιο Νο1) απευθείας με την Ελλάδα ήταν η Γερμανία (αντ’ αυτής υπέγραψε η γερμανική κρατική επενδυτική τράπεζα ειδικού σκοπού KFW). Ο προφανέστατος λόγος, είναι η ύπαρξη του γερμανικού κατοχικού δανείου και των γερμανικών επανορθώσεων (όχι οι γερμανικές κατοχικές αποζημιώσεις για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά την γερμανική κατοχή, που πρέπει να διεκδικηθούν). Το ύψος τους κατά το έτος 2010, χωρίς συνυπολογισμό των τόκων, εκτιμάτο σε 162 δις ευρώ.Επίσης, για όσους θέλουν να ψάξουν παραπάνω υπάρχουν αναρτημένα στην ιστοσελίδα "tovima.gr" από την 22/4/2013 έγγραφα που αποδεικνύουν τα παραπάνω.
Αν και οχι συνηθης,η εν λογω διαδικασια μεταξυ των Υπουργων Εξωτερικων των δυο χωρων,αποτελει "επισημη" τοποθετηση της Ελληνικης κυβερνησης,και εξ'ισου επισημη,γραπτη, "κοινοποιηση" των θεσεων της επι του θεματος προς την Γερμανικη κυβερνηση.Δεν ειμαι βεβαιος οτι αυτο εχει ξαναγινει ,τουλαχιστον τα τελευταια 40 χρονια.
Λοιπόν σοβαρά τώρα όλη η Ευρώπη αποφάσισε το '53 να χαρίσει τις αποζημιώσεις και να χτίσει κάτι καινούριο, η δε Γερμανία έσταξε εκατοντάδες δισεκατομμύρια σε αυτό το χτίσιμο, καταλαβαίνω ότι ο Ελ τον γουστάρει τον εθνικιστικό οργασμό όμως αν πάμε να ξαναζωντανέψουμε μίση του Β' ΠΠ (και μάλιστα την ίδια στιγμή που αρνούμαστε για την πάρτη μας χρέη εκλεγμένων κυβερνήσεων 5 και 10 χρόνων πριν) όλοι οι υπόλοιποι αυτομάτως θα συνασπιστούν εναντίον μας και θα μας γ...σουν και πολύ καλά θα μας κάνουν για τον απλούστατο λόγο ότι θα είμαστε οι Κακοί.