Τον τελευταίο καιρό θα έχετε σίγουρα ακούσει πως το γάλα γαϊδούρας έχει γίνει big business και διατίθεται στη λιανική αγορά με τιμή πώλησης που φτάνει στα 50 ευρώ το λίτρο, ενώ από την επεξεργασία του προκύπτουν διάφορα προϊόντα. Το δε τυρί από γάλα γαϊδούρας λέγεται πως φτάνει τα 1.000 ευρώ ανά κιλό, καθώς για την επεξεργασία του θα χρειαστούν περισσότερα από 25 κιλά γάλα.
Μια και στον κόσμο υπάρχουν πάνω από 50 εκατομμύρια γαϊδούρια και μουλάρια η επιχειρηματική τους εκμετάλλευση φαντάζει ιδανική. Eκείνο που συχνά συμβαίνει είναι ότι δίνεται έμφαση μόνο σε ότι αφορά την παραγωγή και τους κανόνες υγιεινής γάλακτος και όχι στην ευημερία των γαϊδουριών.
Η αλήθεια είναι όμως πως τα συμπαθέστατα και ταυτισμένη με την ελληνική και μεσογειακή παράδοση ζώα, δεν είναι τόσα πολλά και σίγουρα δεν περνάνε καλά. Πολλά από αυτά χρειάζονται φροντίδα και προστασία από παράγοντες παραμέλησης και ταλαιπωρίας, ενώ κάποια άλλα παίζουν έναν ζωτικής σημασίας ρόλο στην ανθρώπινη επιβίωση. Ο όνος, γομάρι, γαϊδούρι ή απλά ο κοινός γάιδαρος (Equus asinus) παρουσιάζει συρρίκνωση στον πληθυσμό του στην Ελλάδα. Χαρακτηριστικό είναι πως από τα 508.000 που υπήρχαν στην Ελλάδα το 1950, το 1995 μειώθηκαν σε 95.000, ενώ τα στοιχεία για το έτος 2008 έδειξαν πως υπάρχουν λιγότερα από 16.000. Από τότε δεν υπάρχει κάποια καινούργια μέτρηση που να δείχνει ανάκαμψη του πληθυσμού. Μια απλή έρευνα στο Google το πιθανότερο είναι πως θα σας επιστρέψει αποτελέσματα κακοποίησης και εικόνες άσχημες. Εκτός και αν τύχει να πέσετε πάνω στο Καταφύγιο Γαϊδουριών στην Κύπρο...
Το Καταφύγιο Γαϊδουριών Κύπρου ιδρύθηκε το 2004 και είναι θυγατρική του Καταφυγίου Γαϊδουριών στην Μεγάλη Βρετανία, το οποίο ιδρύθηκε το 1969 από την Δρ. Ελίζαμπεθ Σβέντσεν. Χάρη στην απίστευτη αφοσίωση της για τα γαϊδούρια και στην σκληρή δουλειά που υπέβαλε, το Καταφύγιο αναπτύχθηκε στον διεθνή οργανισμό που είναι σήμερα ο οποίος λειτουργεί σε 27 χώρες παγκοσμίως.
Σχεδόν 100 ανεπιθύμητα, παραμελημένα και κακοποιημένα γαϊδούρια και μουλάρια βρίσκονται στην φροντίδα των εθελοντών που τους προσφέρουν αγάπη και φροντίδα σε ένα ιδανικό και προστατευμένο περιβάλλον. Το Καταφύγιο Γαϊδουριών παρέχει μόνιμο καταφύγιο σε οποιοδήποτε γαϊδούρι ή μουλάρι στην Κύπρο το οποίο χρειάζεται βοήθεια είτε αυτό οφείλεται λόγω προβλημάτων υγείας, κακής μεταχείρισης, ελλιπής φροντίδας ή άλλων παρόμοιων καταστάσεων.
Είναι ο μοναδικός οργανισμός ευημερίας ζώων στην Κύπρο ο οποίος αφοσιώνεται αποκλειστικά στην ευημερία γαϊδουριών και μουλαριών. Επί του παρόντος τα γαϊδούρια τα οποία διαμένουν στις τρεις Βάσεις μας Τοποθέτησης Ζώων λαμβάνουν την καλύτερη δυνατόν φροντίδα, η οποία παρέχεται από αφοσιωμένο και ειδικευμένο προσωπικό και κανένα δεν πωλείται, ενοικιάζεται ή αναπαράγεται.
"Παίρνουμε κοντά μας κατά μέσο όρο ένα γαϊδουράκι τον μήνα και η πλειονότητα από αυτά υπήρξαν εργαζόμενα ζώα. Τα περισσότερα είναι πολύ ηλικιωμένα για εργασία ή έχουν χρόνια θεραπεύσιμα προβλήματα υγείας, ενώ κάποια άλλα δεν χρειάζονται πλέον. Πολύ συχνά, οι ιδιοκτήτες τους δεν μπορούν να τα φροντίζουν, κυρίως για οικονομικούς λόγους ή λόγους υγείας." αναφέρουν οι υπεύθυνοι του κέντρου οι οποίοι είναι στο πλευρό των ζώων από το 2004.
Το έργο του Καταφυγίου στην Κύπρο, χρηματοδοτείται πλήρως από τις εισφορές του κοινού και υπάρχουν πολλοί τρόποι για να το στηρίξει κανείς: Διαδίδοντας το έργο τους, υιοθετώντας εικονικά ένα από τα διασωθέντα γαϊδουράκια ή απλώς στέλλοντας οποιαδήποτε εισφορά.
Λίγο μετά την άφιξη, το κάθε γαϊδούρι λαμβάνει μία πλήρη ιατρική εξέταση, συμπεριλαμβανομένων ανάλυση αίματος, οδοντιατρικό έλεγχο, καθώς και έλεγχο για τυχόν παράσιτα ή ασθένειες τα οποία θα μπορούσαν να μεταδοθούν στα υπόλοιπα γαϊδούρια μας. Όλα μας τα γαϊδούρια έχουν σήμανση και διαβατήριο ιπποειδών όπως απαιτείται από την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, λαμβάνουν ετήσιους εμβολιασμούς ενάντια στην γρίπη των ιπποειδών, καθώς και τετάνου και ελέγχονται τακτικά καθ'όλη την διάρκεια του χρόνου για σκουλήκια παίρνοντας δείγμα κοπράνων.
Το βασικότερο όμως πέρα από την φροντίδα είναι πως αυτά τα ζώα εδώ ζουν ευτυχισμένα και αυτό χάρη σε ανθρώπους που κάθε μέρα αφιερώνουν ένα μέρος της ζωής τους για τον σκοπό αυτό. Αν θέλετε να βοηθήσετε ή να υιοθετήσετε ένα γαϊδουράκι εδώ θα βρείτε όλες τις πληροφορίες.
Οι φωτογραφίες που ακολουθούν είναι απλώς ακόμη ένα κίνητρο...
σχόλια