Bloomberg: Oι τρεις λόγοι για τους οποίους δεν υποχωρεί η Μέρκελ

Bloomberg: Oι τρεις λόγοι για τους οποίους δεν υποχωρεί η Μέρκελ Facebook Twitter
Στις ελληνικές διαπραγματεύσεις, έρχονται αντιμέτωπες δύο αδιάλλακτες, αντίθετες ιδεολογίες: η φαινομενικά ασταμάτητη δύναμη της δημοκρατικής εντολής της Ελλάδας συναντά το αμετακίνητο αντικείμενο της γερμανικής οικονομικής φιλοσοφίας. Στο μυθιστόρημά του «Walking on Glass», ο Iain Banks λέει ότι το μόνο αποτέλεσμα από μια τέτοια σύγκρουση είναι πως «η ασταμάτητη δύναμη σταματά, το αμετακίνητο αντικείμενο κινείται».
12

«Είναι ένα λεπτό πριν τα μεσάνυχτα για το ευρώ», γράφει ο Mark Gilbert στο Bloomberg, τονίζοντας ότι η αντιπαράθεση ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της, της οποίας ηγείται η Γερμανία, φαίνεται ολοένα και περισσότερο να οδηγεί στην πρώτη έξοδο χώρας από το κοινό νόμισμα.

Η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να «παγώσει» τις ιδιωτικοποιήσεις και τα σχέδια της να επαναπροσλάβει δημοσίους υπαλλήλους και να αυξήσει τον βασικό μισθό, δεν έχει βοηθήσει τη διαπραγμάτευση, σημειώνει το άρθρο. «Αλλά είναι η γερμανική αδιαλλαξία που ωθεί την Ελλάδα στο οικονομικό περιθώριο, από το οποίο η μόνη διέξοδος ίσως είναι το Grexit».

«Αξιωματούχοι στο Βερολίνο και τις Βρυξέλλες δεν συμφωνούν πλέον με τη λεγόμενη "θεωρία του ντόμινο", η οποία θέλει άλλες χώρες να ακολουθούν την ελληνική κατάρρευση. Έχει αντικατασταθεί από τη "θεωρία της αλυσίδας", η οποία προβλέπει ότι ολόκληρη η αλυσίδα θα γινόταν πιο ισχυρή εάν εξαλειφόταν ο πιο αδύναμος κρίκος της».

 

Γιατί όμως η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είναι τόσο αδυσώπητα αδιάλλακτη; Σύμφωνα με το Bloomberg, αυτές είναι τρεις πιθανές εξηγήσεις.

1) Η Γερμανία δεν βλέπει το Grexit ως απλώς διαχειρίσιμο, αλλά και σαν πραγματικά επιθυμητό

Στις αρχές του έτους, το Spiegel είχε δημοσιεύσει ένα εμπρηστικό άρθρο που έλεγε ότι η κυβέρνηση Μέρκελ είχε αποφασίσει πως η αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα μπορούσε να συμβεί χωρίς να βλάψει το ευρύτερο νομισματικό εγχείρημα. «Μουρμούρα για Grexit: η Γερμανία είναι ανοιχτή σε πιθανή ελληνική έξοδο από το ευρώ», ήταν ο τίτλος. Ξαναδιαβάζοντάς το, με το πλεονέκτημα της ύστερης γνώσης, το άρθρο έφτανε στην πραγματικότητα πιο μακριά. Το βασικό σημείο ήταν το εξής:

«Αξιωματούχοι στο Βερολίνο και τις Βρυξέλλες δεν συμφωνούν πλέον με τη λεγόμενη "θεωρία του ντόμινο", η οποία θέλει άλλες χώρες να ακολουθούν την ελληνική κατάρρευση. Έχει αντικατασταθεί από τη "θεωρία της αλυσίδας", η οποία προβλέπει ότι ολόκληρη η αλυσίδα θα γινόταν πιο ισχυρή εάν εξαλειφόταν ο πιο αδύναμος κρίκος της».

Καθώς οι συζητήσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της οδηγούνται όλο και περισσότερο σε αδιέξοδο, δεν υπάρχει σχεδόν καμία ένδειξη μετάδοσης.

Ιδού ένα πείραμα σκέψης: το επόμενο πρωί μετά την επαναφορά της δραχμής, το ευρώ θα είναι ισχυρότερο ή ασθενέστερο με βάση τα επίπεδα που συναλλάσσεται στην αγορά συναλλάγματος; Λίγους μήνες πριν, θα υποστήριζα ότι ένα Grexit θα ήταν καταστροφικό για την υγεία της Ευρωζώνης. Τώρα, δεν είμαι και τόσο σίγουρος.

2) Η Γερμανία θα θυσίαζε την Ελλάδα για να κρατήσει σε τάξη τους υπόλοιπους

Η Γερμανία ήταν σταθερή στις απαιτήσεις της για δημοσιονομική πειθαρχία από τους γείτονές της και στην επιμονή της στην οικονομική λιτότητα. Άλλοι δεν δείχνουν τόσο ζήλο.

Η Γαλλία ψιθυρίζει όλο και πιο δυνατά την ανάγκη να τονωθεί η ανάπτυξη, ενώ στην Ισπανία, το κόμμα Podemos που είναι ενάντια στη λιτότητα προηγείται στις δημοσκοπήσεις με τις εκλογές να αναμένονται στα τέλη του έτους. Αν παραχωρηθεί «έδαφος» στην Ελλάδα προκειμένου να παραμείνει στο ευρώ, αυτό ενδέχεται να ενισχύσει τα αιτήματα άλλων χωρών για αύξηση των δαπανών και τη μείωση των περικοπών στους προϋπολογισμούς. Και πάλι, το άρθρο της 5ης Ιανουαρίου του Spiegel δείχνει προφητικό:

«Αξιωματούχοι του Βερολίνου φοβούνται πως αν ενδώσουν στις απαιτήσεις της νέας, αριστερής κυβέρνησης στην Αθήνα θα θέσουν περαιτέρω υπό αμφισβήτηση τις αμφιλεγόμενες πολιτικές λιτότητας και μεταρρυθμίσεων –μια έκβαση που θα ήταν ευπρόσδεκτη στη Γαλλία και την Ιταλία, χώρες που δεν υποδέχτηκαν με ανοιχτές αγκάλες τις μεταρρυθμίσεις.»

Στον άμεσο απόηχο των ελληνικών εκλογών της 25ης Ιανουαρίου, η Γαλλία φάνηκε να μιλά με συμφιλιωτικό τόνο ως προς την επίτευξη ενός συμβιβασμού που θα διατηρήσει τη ζωτικής σημασίας χρηματοδότηση για την Ελλάδα. Τη Δευτέρα, ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν υπερασπίστηκε την επίσημη θέση της Ευρώπης για επέκταση του προγράμματος διάσωσης κάνοντας λόγο για τον μόνο δρόμο προς τα εμπρός. Διατηρώντας την πειθαρχία στο ζήτημα της λιτότητας, η Γερμανία φαίνεται να υποχρεώνει τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μένουν στο μονοπάτι της τευτονικής οικονομικής αρετής.

3) Η Γερμανία δεν ενδιαφέρεται για τη Θεωρία Παιγνίων

Πολλά έχουν ειπωθεί για τις γνώσεις Θεωρίας Παιγνίων του Έλληνα υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη και για το πώς αυτή θα μπορούσε να βοηθήσει την Αθήνα να πετύχει συμβιβασμό. Αλλά ο κόσμος είναι λιγότερο ορθολογικός και λογικός στις διαπραγματεύσεις στην πραγματική ζωή από ό,τι στη θεωρία. Όπως ο συνάδελφός μου, Justin Fox το έθεσε νωρίτερα αυτό το μήνα:


«Οι μέχρι στιγμής διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με την ΕΕ, έχουν οδηγήσει επανειλημμένα σε αποτελέσματα που έχουν επιδεινώσει τις θέσεις και των δύο πλευρών. Έχουν κολλήσει σε ένα δίλημμα του φυλακισμένου –που δείχνει όλο και περισσότερο ως λόγος να προσπαθήσουν να ταρακουνήσουν τις διαπραγματεύσεις.»

Στις ελληνικές διαπραγματεύσεις, έρχονται αντιμέτωπες δύο αδιάλλακτες, αντίθετες ιδεολογίες: η φαινομενικά ασταμάτητη δύναμη της δημοκρατικής εντολής της Ελλάδας συναντά το αμετακίνητο αντικείμενο της γερμανικής οικονομικής φιλοσοφίας. Στο μυθιστόρημά του «Walking on Glass», ο Iain Banks λέει ότι το μόνο αποτέλεσμα από μια τέτοια σύγκρουση είναι πως «η ασταμάτητη δύναμη σταματά, το αμετακίνητο αντικείμενο κινείται».

Αυτή τη στιγμή, αυτό δεν συμβαίνει. Η Commerzbank εκτίμησε πως η πιθανότητα ενός Grexit είναι 50%, διπλάσια από αυτή που προέβλεψε την περασμένη εβδομάδα. Ένα στοίχημα ύψους 1 ευρώ στο σενάριο Grexit στην εταιρεία στοιχηματισμού Paddy Power αποφέρει καθαρό κέρδος κάτω των 38 σεντς. Μπορεί να είμαστε στα πρόθυρα να διαπιστώσουμε εάν μια αν μια ελληνική έξοδος από το ευρώ είναι μια ελεγχόμενη έκρηξη, ή μια υπαρξιακή απειλή για το ενιαίο νόμισμα. Ευελπιστούμε οι αισιόδοξοι να έχουν δίκιο, καταλήγει το άρθρο.

12

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης: Ο προϋπολογισμός έχει κοινωνικό πρόσημο, με μόνιμες, θετικές παρεμβάσεις για πολίτες και επιχειρήσεις

Πολιτική / Μητσοτάκης: Ο προϋπολογισμός έχει κοινωνικό πρόσημο, με μόνιμες, θετικές παρεμβάσεις για πολίτες και επιχειρήσεις

«Ξέρω καλά πως τα νοικοκυριά δεν νιώθουν ακόμη στην καθημερινότητα τους αυτή την καλή πορεία της οικονομίας» ανέφερε ο πρωθυπουργός στην καθιερωμένη κυριακάτικη ανάρτησή του για τον απολογισμό της εβδομάδας
LIFO NEWSROOM
Γεραπετρίτης μετά τις προκλήσεις Φιντάν: «Οι διπλωμάτες έχουν χρέος προς την πατρίδα να μην δειλιάσουν ποτέ»

Πολιτική / Γεραπετρίτης μετά τις προκλήσεις Φιντάν: «Οι διπλωμάτες έχουν χρέος προς την πατρίδα να μη δειλιάσουν ποτέ»

«Θα έρθουν στιγμές απογοήτευσης και ματαιότητας, όμως πρέπει να έχετε πάντοτε στο μυαλό σας ότι υπηρετείτε την Ελλάδα» είπε απευθυνόμενους στους υποψήφιους ακολούθους πρεσβείας
LIFO NEWSROOM

σχόλια

4 σχόλια
«Αξιωματούχοι στο Βερολίνο και τις Βρυξέλλες δεν συμφωνούν πλέον με τη λεγόμενη "θεωρία του ντόμινο", η οποία θέλει άλλες χώρες να ακολουθούν την ελληνική κατάρρευση. Έχει αντικατασταθεί από τη "θεωρία της αλυσίδας", η οποία προβλέπει ότι ολόκληρη η αλυσίδα θα γινόταν πιο ισχυρή εάν εξαλειφόταν ο πιο αδύναμος κρίκος της».Κι εγώ έχω δύο θεωρίες να αντιτάξω: 1) Μία αλυσίδα αποτελείται από μία συνέχεια κρίκων. Αν ένας κρίκος σπάσει, παύει να είναι μία αλυσίδα και γίνονται δύο μικρότερες (Βόρεια Ευρώπη - Νότια Ευρώπη) 2) Δύο μέλη της ΕΕ (Βρυξέλλες - Βερολίνο) δεν μπορούν να προαποφασίζουν για όλα τα μέλη της ΕΕ.Και επιτέλους, ας μας πουν και μία φορά ποιοι είναι αυτοί οι "αξιωματούχοι", γιατί υποψιάζομαι ότι είναι και αυτοί σαν τον Ντάισεμπλουμ που έχει δηλώσει ψευδώς ότι έχει πάρει Master of Arts."Η Γερμανία ήταν σταθερή στις απαιτήσεις της για δημοσιονομική πειθαρχία από τους γείτονές της και στην επιμονή της στην οικονομική λιτότητα."Η Γερμανία δεν είναι η επικεφαλής χώρα στην ΕΕ, αλλά ένα ισότιμο μέλος μίας ομάδας. Αν δεν της αρέσει κάτι, δεν εκδίδει τελεσίγραφα, αντί προσπάθειας εξεύρεσης λύσεων μέσω διαλόγου. Ούτε τα υπόλοιπα μέλη της ΕΕ αποτελούν πρόβατα για θυσία στο βωμό της οικονομίας της Γερμανίας.3) Η Γερμανία δεν ενδιαφέρεται για τη θεωρία παιγνίωνΠόσες φορές έχει δανείσει η Γερμανία την Ελλάδα μέσω της Budesbank με επιτόκιο 10% παραπάνω από όσο τα δανείστηκε από την ΕΚΤ; Γνώριζε την ελληνική οικονομία και συνέχιζε να την δανείζει παρόλα αυτά. Ποιος από τους δύο φαίνεται ότι έκανε παιχνίδι εις βάρος του ελληνικού λαού;
όχι μόνο εσύ, είναι χαρακτηριστικό των ανθρώπων που ποτέ δεν βλέπουν τις ευθύνες τους και πάντα ρίχνουν το φταίξιμο στους άλλους (τις αγορές, τους Αμερικάνους, ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο, το κεφάλαιο κλπ). Για να μιλήσουμε λίγο σοβαρά, στην πολιτική δεν υπάρχει άσπρο και μαύρο και ευθύνες για την κατάσταση μας μοιράζονται και οι εταίροι μας αλλά ρε φίλε δεν καταλαβαίνω την διατυπωσή σου. Ειρωνεύεσαι ότι δεν βλέπεις δημοκρατικές διαδικασίες στο αν θα σου κουρέψουν τα δανεικά για να τα κάνεις αγύριστα? Φιλαράκι, σήμερα θα ψηφίσουν οι εταίροι μας στο eurogroup. Δεν θα πεί η Γερμανία τι θα γίνει.
Δυστυχώς όμως ό,τι λέει η Γερμανία γίνεται. Ακόμα κι όταν κάποιος σηκώνει κεφάλι και πάει να υποστηρίξει τις ελληνικές θέσεις τον βλέπουμε μετά από λίγο ως δια μαγείας να αλλάζει, ακόμα κι ο Ομπάμα. Έλεος δηλαδή, λες και ζούμε τη δεκαετία του '40. Ωστόσο, δεν καταλαβαίνω γιατί να μη γίνει διαγραφή μέρους του χρέους αφού δε μπορεί να αποπληρωθεί χωρίς να ματώσει κι άλλο ο ελληνικός λαός; Έχει ξαναγίνει, δεν είναι ότι θα έρθει κι ο Αρμαγεδδών. Επίσης, ας γίνει ένας λογιστικός έλεγχος, ας δούμε που χρωστάμε και πόσα έχουμε δώσει σε τόκους. Ξέφραγο αμπέλι έχουμε γίνει πια. Τέλος, δεν είπα ότι δεν έχουμε ευθύνη για το σημείο που έφτασε η χώρα, αλλά αρκετά πια με το αυτομαστίγωμα, σαν να παίρνεις γλυφιτζούρι από παιδί επειδή δεν έχει να το πληρώσει έχει καταντήσει η κατάσταση. Βοήθεια ζητάμε, όχι κι άλλα χρέη.
Ένα μόνο σχόλιο. Δεν είναι η πρώτη φορά που ζητάμε βοήθεια για το ίδιο πρόβλημα. Να σου θυμίσω ότι το 2010 χρεωκοπήσαμε (ούπς, είπα λέξη ταμπού, εννοούσα ότι βγήκαμε από τις αγορές) και η νεοεκλεγμένη με 48% κυβέρνησή μας, προσέφυγε για βοήθεια στο ΔΝΤ και καταλήξαμε να παίρνουμε βοήθεια από τρεις μεριές, εξού και ο έλεγος από τους εκπροσώπους τους, την τρόικα. Δηλαδή τώρα ζητάμε βοήθεια γιατί δεν τα πάμε καλά την βοήθεια που ζητήσαμε και μας έδωσαν το 2010???? Εσύ θα μας ξανάεδινες??????? By the way, γλυφιτζούρι αξίας 320 δις!!!! νά 'σαι καλα, γέλασα
Όλοι το βλέπουμε, ακόμη και όσοι κρίνουμε με σκεπτικισμό τη γενικότερη διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης. Αλλά ο,τι και να βλέπουμε εμείς που παρακολουθούμε απλά τα όσα συμβαίνουν αυτοί που σήμερα διαπραγματεύονται δεν το είχαν δει? Ωστε να κινηθούν αναλόγως? Είχαν κάνει μια ρεαλιστική αξιολόγηση των ισορροπιών και των συμμαχιών που χρειάζονται ? Στην όλη διαδικασία τείνω να πιστέψω οτι δεν τους είχε περάσει ποτέ απο το μυαλό οτι και οι προηγούμενοι ειχαν φαει αντιστοιχο "ξυλο" που προφανώς έφαγαν. Αλλιώς πρόκειται για πολιτικούς με αυτοκτονική και σαδιστική τάση που ρωτουσαν τους δανειστές μας τι χειρότερο εχουν να προτείνουν για να μας το κάνουν.Είναι καλό να λες στο πόπολο οτι εσυ και μόνο εσυ θα κάνεις διαπραγμάτευση και θα σαρώσεις, αλλά αλλο να το λές και άλλο να έχεις την αφέλεια να το πιστεύεις. Και εαν εχω καταλάβει καλά αυτο ολο το σκηνικό είναι άσκηση σκληρης μεν διπλωματίας οχι ομως πολεμικών επιχειρήσεων (Κουγκι - Αρμαγεδδων) άρα συμπεριφέρεσαι ανάλογα.Το σκηνικό πχ με τον Νταισεμπλουμ ξεσήκωσε θύελλα χαράς στο εσωτερικο. Ελα όμως που τον τυπο οπως και να τον κρινεις δεν τον αντιμετωπίζεις ανάλογα με το εαν τον βρισκεις συμπαθητικό ή οχι, αλλά ως εκπρόσωπο ενος θεσμικού οργάνου που θέλεις υποτίθεται να έχεις μαζί σου. Οχι σαν πρόσωπο λοιπόν αλλα ως θεσμό ο ΥΠΟΙΚ μας πώς τον χειρίστηκε? Με μαγκιές και ύφος on camera με τρόπο σχεδον ταπεινωτικο διπλωματικά.Στην συνάντηση που προηγήθηκε ο Ντ. ήταν χαζός και δεν κατάλαβε οτι Τροικα γιοκ? Δε νομίζωΠροφανώς επειδη έπρεπε να στηθει το εσωτερικό σώου ο Βαρφ. του τη φύλαγε για μετα. Αυτά είναι διπλωματία καφενείου και οχι προσπάθεια να διαπραγματευτείς σε ενα περιβάλλον που ειναι εξαιρετικά δύσκολο για σένα. Ο Ντ. θα του το ξεπληρώσει οσο πιο σκληρα μπορει και για οσο μπορει έτσι για το γαμώτο που λένε.WOW!!!! ευφυέστατη κίνηση !Εννοω με όλα αυτά οτι πρέπει να αγνοούμε ή να μην χαρακτηρίζουμε την σταση της ΕΕ? εννοώ οτι πρέπει να φοβόμαστε? οχι φυσικά.Αλλά αυτή ειναι η πιο σημαντική ισως στιγμή της μεταπολεμικής μας ιστορίας και φοβαμαι οτι το μόνο που θα μας μείνει ειναι η ανάμνηση μιας φευγαλέας ψυχικής ανάτασης, ένας υπεροπτικός σηκωμένος γιακάς ( που έχω να δω από την εποχή της Δυναστείας ), υφακι πολλών καρδιναλίων και μια μεγαλύτερη κωλοτούμπα απο αυτή που εκανε ο Σαμαράς. Μόνο που επειδη ειναι αριστερή θα πάρει καλύτερη βαθμολογία και αααα ξεχασα δεν θα την λεμε κωλοτούμπα θα την λέμε κοινά επωφελή λύση και ανυποχώρητη εθνική στάση. Δεν προλαβαίνω λοιπον να χαρακτηρισω ή να θυμωσω με τον Σόιμπλε - που θυμώνω - γιατι οι δικοί μας σε λιγότερο απο 1 μηνα με εχουν θυμώσει πιο πολυ με τα μπαρουφικά τους σωου.
Ποιες προσλήψεις! 15.000 δηλώνουν πως θα προσλάβουν που προέβλεπε ο μνημομιακός προυπολογισμός της Ν.Δ. Και δηλώνουν πως θα τον τηρήσουν. Και τις ιδιωτικοποιήσεις δεν θα τις αναιρέσουν.Ο Βαρουφάκης που κολάκεψε την Μέρκελ ως εξυπνότερη πολιτικό, τον Σόιμπλε ως διάνοια της Ευρώπης, κατ' ουσίαν θα πάει αύριο στο Eurogroup όχι για να διεκδικήσει κούρεμα του χρέους που φώναζε 5 χρόνια, ούτε για να αλλάξει ο μνημονιακός προυπολογισμός της Ν.Δ., αλλά να διατηρήσει τον δρόμο του Σαμαρά.Τόσο ικανός είναι. Σε τέτοια θέση έφερε τη χώρα.
ετσι απλά απο Varoufuck σε Varouduck ! το χειροτερο ειναι πως με τοσο μαξιμαλιστική ρητορεία και ύφος ενώ φαίνεται να πηγαινει σε μια καλυτερη ισως συμφωνία - εαν καταφέρουν να μην φερουν νεα μετρα και ταυτόχρονα να υλοποιησουν καποια ανακουφιστικά μέτρα - το αποτέλεσμα έχει μια μελαγχολία