Μια αυτοσυναρμολογούμενη καρέκλα 'δείχνει' το μέλλον των επίπλων

Μια αυτοσυναρμολογούμενη καρέκλα 'δείχνει' το μέλλον των επίπλων Facebook Twitter
1

Εάν περιτριγυρίζεστε από εξαρτήματα, βίδες κι ένα σχεδιάγραμμα και δεν έχετε ιδέα από που να ξεκινήσετε, τότε μια επιστημονική ομάδα του γνωστού αμερικανικού πανεπιστημίου M.I.T. ίσως έχουν την λύση, σηματοδοτώντας παράλληλα και ένα πιθανό μέλλον των επίπλων.

Το τμήμα αυτοσυναρμολογούμενων αντικειμένων του M.I.T. παρουσίασε μόλις μια καρέκλα σε τμήματα, η οποία μόλις βυθιστεί σε νερό αρχίζει να συναρμολογείται χωρίς να απαιτείται ανθρώπινη παρέμβαση.

Η καρέκλα αποτελείται από 6 κομμάτια που στις άκρες τους έχουν προσαρμοστεί ειδικοί μαγνήτες. Με την ρίψη τους στο νερό, τα ρεύματα που αναπτύσσονται στη δεξαμενή, πιέζουν τα κομμάτια ελαφρά για να δημιουργήσουν επαφή μεταξύ των μαγνητικών συνδέσμων, ώστε να πάρουν στο τέλος το σχήμα μιας καρέκλας. 

Η ερευνήτρια της ομάδας του M.I.T., Αθηνά Παπαδοπούλου, δήλωσε στο Wired, ότι το πρότζεκτ της αυτοσυναρμολογούμενης καρέκλας βρίσκεται ακόμα σε πειραματικό στάδιο, εξερευνώντας την εξισορρόπηση μεταξύ τάξης και χάους, αφού, εάν οι μαγνήτες ήταν τοποθετημένοι σε τυχαία σειρά, το αποτέλεσμα δεν θα θύμιζε καρέκλα. Εάν όμως το ρεύμα του νερού της δεξαμενής, διοχετευτεί με τάξη, τότε το επιτυγχάνεται το επιθυμητό αποτέλεσμα. Δηλαδή ένα έπιπλο -ή οποιοδήποτε άλλο αντικείμενο-που αυτοσυναρμολογείται.

Δείτε το εντυπωσιακό βίντεο που δείχνει σε επιτάχυνση την αυτοσυναρμολόγηση της καρέκλας του M.I.T. η οποία χρειάστηκε συνολικά 7 ώρες για να πάρει σχήμα:

Τech & Science
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δείτε τις πέντε καλύτερες φωτογραφίες του National Geographic για το 2024

Τech & Science / Δείτε τις 4 καλύτερες φωτογραφίες του National Geographic για το 2024

Οι φωτογραφίες «αποτυπώνουν μια προκλητική ματιά στα θαύματα του κόσμου γύρω μας, τα οποία μας δίνουν ένα αναζωογονητικό διάλειμμα από το ταραχώδες φθινόπωρο που περάσαμε όλοι», γράφει το περιοδικό
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Ομάδα φοιτητών εκτόξευσε «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Τech & Science / Φοιτητές Ελληνοαμερικανού κοσμήτορα μηχανικής εκτόξευσαν «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Η επιτυχία έχει και ελληνικό χρώμα, καθώς ο διακεκριμένος Ελληνοαμερικανός επιστήμονας, Γιάννης Γιόρτσος είναι Κοσμήτορας της σχολής μηχανικής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, στην οποία σπουδάζουν οι φοιτητές που έσπασαν το ρεκόρ
LIFO NEWSROOM