Την παραίτηση τους υποβάλλουν σήμερα όλα τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής των Πειραματικών Σχολείων μετά από νέα άκαρπη συνάντηση που είχαν με τον υπ. Παιδείας Αρ. Μπαλτά. Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής των σχολείων κ. Γ. Αντωνίου, ο υπουργός Παιδείας σχολιάζοντας το εγχείρημα των πρότυπων και πειραματικών σχολείων στη χώρα είπε ότι «μοιάζει σχεδόν έως και χιτλερικό»! Στη συνέχεια σύμφωνα με τον ίδιο, ξανασκέφτηκε τη φράση του και συμπλήρωσε «είμαι ίσως λίγο υπερβολικός». Ξεκαθάρισε όμως ότι είναι η ιδεολογική του άποψη...
Ο κ. Αντωνίου είπε ότι παρών στη συνάντηση ήταν και ο νέος γ.γ. του υπουργείου Δ. Χασάπης ο οποίος είπε σε επιθετικό ύφος στους εκπροσώπους των σχολείων όταν αυτοί δήλωσαν ότι διοικούν 60 σχολεία, πως «δεν διοικούν τίποτα» και πως δεν είναι αξιολογημένοι.
Το Βήμα σημειώνει ότι για την επιλογή των καθηγητών των πειραματικών σχολείων έγινε αξιολόγηση πριν την λειτουργία τους και απομακρύνθηκε περίπου το 40% των εκπαιδευτικών τους.
Εκπρόσωποι των πειραματικών σχολείων είπαν στο σάιτ ότι το υπουργείο Παιδείας είχε ενοχληθεί επειδή κατήγγειλαν δημόσια την αντίθεση τους προς την κατάργηση του θεσμού.
Πάντως σε ρεπορτάζ στην Εφημερίδα των Συντακτών αναφέρεται ότι ο διαχωρισμός ανάμεσα στα πειραματικά και τα πρότυπα σχολεία και η επαναφορά τους, αντιστοίχως, στις διαφορετικές τους φυσιογνωμίες, θέση που έχει ήδη εκφραστεί από τη νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, συζητήθηκε χθες στη συνάντηση που είχαν τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής των Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων (ΔΕΠΠΣ) με τον αναπληρωτή υπουργό Παιδείας, Τάσο Κουράκη.
Σημειώνεται ότι στη συζήτηση, όπου επιβεβαιώθηκε ρητά η από φέτος κατάργηση των εξετάσεων για την εισαγωγή στα πειραματικά σχολεία, επισημάνθηκε πως στις άμεσες ρυθμίσεις θα περιλαμβάνεται και το νέο θεσμικό πλαίσιο των σχολείων αυτών στη βάση του διαχωρισμού τους.
Γράφει επίσης η εφημερίδα στο ρεπορτάζ της:
Από τη μια η διατήρηση ενός μικρού αριθμού σχολείων ως προτύπων, κυρίως αυτών που έχουν σχέση με κληροδοτήματα (Βαρβάκειο, Ιωνίδειος, Ευαγγελική Σχολή) και το πλαίσιο λειτουργίας τους που θα μπορούσε να συμπεριλαμβάνει κάποια εξεταστική εισαγωγική διαδικασία και από την άλλη η αναδιαμόρφωση του πλαισίου λειτουργίας των υπόλοιπων πειραματικών, στα οποία η πρόσβαση θα γίνεται με κλήρωση, αποτέλεσαν βασικό θέμα της χθεσινής συζήτησης, όπου, κατά τα άλλα, τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής επέμειναν στην άποψη να παραμείνει η φυσιογνωμία των σχολείων αυτών ως έχει, ενώ επανέλαβαν ότι οι παραιτήσεις τους είναι στη διάθεση του υπουργού αν αυτές ζητηθούν.
Εντύπωση, πάντως, προκαλεί το γεγονός ότι οι μέχρι τώρα αντιδράσεις για την πρόθεση κατάργησης των εισαγωγικών εξετάσεων, και δη από φέτος, προέρχονται κυρίως από στελέχη των σχολείων αυτών, με προεξάρχουσα τη ΔΕΠΠΣ, που με επιστολή της προς τον υπουργό ζητούσε την άμεση δρομολόγηση των εξετάσεων και -σε συσχετισμό με τις δηλώσεις του κ. Μπαλτά περί αριστείας- επισήμαινε ότι «η αριστεία, εκτός από ισχυρό αντιπαράδειγμα στην κουλτούρα του εξισωτισμού προς τα κάτω, αποτελεί εκ των πραγμάτων επιλογή αυθεντικού πειραματισμού, ο οποίος επιπροσθέτως είναι ο κατ’ εξοχήν αναγκαίος για τον αναπροσανατολισμό και την ανασυγκρότηση του συστήματος της δημόσιας εκπαίδευσης».
σχόλια