Κυβέρνηση: Η Ελλάδα σήμερα γύρισε σελίδα -Οι εκβιασμοί έπεσαν στο κενό

Κυβέρνηση: Η Ελλάδα σήμερα γύρισε σελίδα -Οι εκβιασμοί έπεσαν στο κενό Facebook Twitter
9

«Η Ελλάδα σήμερα γύρισε σελίδα» αναφέρουν κυβερνητικές πηγές σε σχόλιό τους μετά τις εξελίξεις στο Eurogroup και προσθέτουν ότι «ανετράπη ο σχεδιασμός παγίδευσης της κυβέρνησης μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου».


Οι ίδιες πηγές τονίζουν σύμφωνα με το ΑΠΕ/ΜΠΕ ότι οι εκβιασμοί έπεσαν στο κενό, ενώ υπογραμμίζουν ότι «τελείωσε το εξωθεσμικό μόρφωμα της τρόικας που έδινε εντολές και είχε καταστεί υπερεξουσία».


Αναλυτικά η αποτίμηση των εξελίξεων και οι στόχοι της κυβέρνησης στα δέκα σημεία που επισημαίνονται από το Μαξίμου :


1. Η Ελλάδα σήμερα γύρισε σελίδα. Διαπραγμάτευση είναι να δίνεις μάχες χωρίς να κάνεις πίσω από τη λαϊκή εντολή. Αποδεικνύεται ότι διαπραγμάτευση μπορούσε να γίνει όλα αυτά τα χρόνια και η Ελλάδα ούτε απομονωμένη είναι, ούτε στα βράχια οδηγείται, ούτε συνεχίζει με Μνημόνια.


2. Ανετράπη ο σχεδιασμός παγίδευσης της νέας ελληνικής κυβέρνησης μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου. Ο βασικός στρατηγικός σχεδιασμός για χρόνο (4 μήνες), στα πλαίσια μιας ενδιάμεσης συμφωνίας, που θα μας δώσει δυνατότητα διαπραγμάτευσης, επετεύχθη.


3. Οι εκβιασμοί των τελευταίων 24ωρων έπεσαν στο κενό. Η αίτηση για επέκταση της δανειακής σύμβασης έγινε τελικά δεκτή επί της αρχής και αποτελεί βάση περαιτέρω αποφάσεων καθώς και των επόμενων εξελίξεων.


4. Απετράπησαν τα υφεσιακά μέτρα με τα οποία είχε δεσμευθεί η προηγούμενη κυβέρνηση (mail Χαρδούβελη για περικοπές συντάξεων, αυξήσεις σε φόρους κλπ) καθώς και οι δεσμεύσεις για υπέρογκα και εξωπραγματικά πρωτογενή πλεονάσματα.
5. Τελείωσε το εξωθεσμικό μόρφωμα της τρόικα που έδινε εντολές και είχε καταστεί υπερεξουσία.


6. Η νέα ελληνική κυβέρνηση θα παρουσιάσει τη δική της δέσμη μεταρρυθμίσεων για το επόμενο ενδιάμεσο στάδιο, προτάσσοντας αυτές που αποτελούν κοινό έδαφος. Δηλαδή την πάταξη της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς, την ανασυγκρότηση της δημόσιας διοίκησης, την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.


7. Η ελληνική κυβέρνηση και η Ευρώπη παίρνει τον απαραίτητο χρόνο ώστε να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για την οριστική μετάβαση από την πολιτική της ύφεσης, της ανεργίας και της κοινωνικής ανασφάλειας στην πολιτική της ανάπτυξης, της απασχόλησης και της κοινωνικής δικαιοσύνης.


8. Η ελληνική κυβέρνηση με νηφαλιότητα θα προχωρήσει το κυβερνητικό της έργο, έχοντας στο πλευρό της την ελληνική κοινωνία, και θα συνεχίσει τη διαπραγμάτευση μέχρι την οριστική συμφωνία του καλοκαιριού.

9.Η αναφορά στις μονομερείς ενέργειες δεν σχετίζεται με το σύνολο της πολιτικής της νέας ελληνικής κυβέρνησης αλλά μόνο με δράσεις που έχουν δημοσιονομικό κόστος.


10.Η αναφορά σε κατάλληλα πρωτογενή πλεονάσματα, ανάλογα με την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, σημαίνει τέλος στο στόχο του 3,0% του ΑΕΠ ή 5, 5 δισ. ευρώ για το 2015.

9

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης: Ο προϋπολογισμός έχει κοινωνικό πρόσημο, με μόνιμες, θετικές παρεμβάσεις για πολίτες και επιχειρήσεις

Πολιτική / Μητσοτάκης: Ο προϋπολογισμός έχει κοινωνικό πρόσημο, με μόνιμες, θετικές παρεμβάσεις για πολίτες και επιχειρήσεις

«Ξέρω καλά πως τα νοικοκυριά δεν νιώθουν ακόμη στην καθημερινότητα τους αυτή την καλή πορεία της οικονομίας» ανέφερε ο πρωθυπουργός στην καθιερωμένη κυριακάτικη ανάρτησή του για τον απολογισμό της εβδομάδας
LIFO NEWSROOM

σχόλια

5 σχόλια
Η Ελλάδα όντως χθες γύρισε σελίδα: αποδείχθηκε το πόσο ψευδεπίγραφη ήταν η διαίρεση των Ελλήνων σε μνημονιακούς και αντιμνημονιακούς, όλο αυτό ήταν μία φούσκα και ο πρώτος υπεύθυνος για την εν λόγω διάκριση ήταν ο κ. Σαμαράς, από τον οποίο πήρε τη σκυτάλη ο κ. Τσίπρας και πλειοδότησε σε αντιμνημονιακή ρητορική. Για να μην παρεξηγηθώ, θεωρώ ότι η συμφωνία της Ελληνικής Κυβέρνησης ήταν απολύτως απαραίτητη και πολύ καλώς συμφώνησε. Αλλά δεν θα πρέπει να θεωρούν ότι απευθύνονται σε κρετίνους όταν προσπαθούν να μας πείσουν ότι έπαυσε ο έλεγχος και η επιτήρηση από τους δανειστές-εταίρους και ότι άλλαξε κάτι σε τόσο μεγάλο βαθμό.Τέλος, όσο μικρόψυχος είναι ο κ. Σαμαράς που βγήκε με μία γελοία ανακοίνωση χθες να πει αηδίες, άλλο τόσο μικρόψυχος είναι και ο νυν πρωθυπουργός: η όποια ''επιτυχία'' του σήμερα στηρίζεται ακριβώς στο ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις ακολούθησαν σκληρή λιτότητα και είχε σήμερα την πολυτέλεια να ''διαπραγματεύεται'' με τον αέρα του ''πρωτογενούς πλεονάσματος'' και της '' ανάπτυξης'' (έστω και οριακής). Και δεν έχω ακούσει τίποτε για όλο αυτό προς το εσωτερικό, γιατί αν είχε μία χώρα με έλλειμμα 10% του Α.Ε.Π. δε θα μπορούσε να πηγαίνει στο εξωτερικό ο κ. Βαρουφάκης να δίνει τις παραστάσεις του.
Δεν ξέρω εν τέλει τι καλύτερο θα μπορούσαμε να πάρουμε συνυπολογίζοντας το τι έχουν υπογράψει όλοι οι προηγούμενοι. Πρώτη φορά είδαμε ελληνική κυβέρνηση στην πρόσφατη ιστορία μας να λέει όχι και να προσπαθεί να διεκδικήσει το κάτι παραπάνω. Αυτό που πέτυχε ήταν λίγη βαζελίνη εκεί που είχαμε συνηθίσει στο ασάλιωτο. Ας ελπίσουμε να γίνουν οι μεταρρυθμίσεις, να επιτύχουν χωρίς κοινωνικές αδικίες και μετά να συζητήσουμε με τους εταίρους από μια νέα βάση. Πραγματικά με αηδιάζει η στάση σχολιαστών που από την μία κατηγορούσαν την κυβέρνηση οτι δεν συμβιβάζεται και μας κάνει ρεζίλι (!) και τώρα που βρέθηκε ένας συμβιβασμός μιλούν για κωλοτούμπα. Και φοβάμαι οτι οι περισσότεροι δεν είναι τπτ δεξιοί σαμαρικοί όσο κάτι ποταμίσιοι που φοβήθηκαν μη δε μπορέσουν να πάνε στο Λονδίνο να δούνε θέατρο.
Πραγματικά το τελευταίο που αναφέρεις για αυτούς που σχολιάζουν κατηγορώντας πάντα, είναι το πιο αξιοσημείωτο...υπάρχει πολλή ηλιθιότητα στον ελληνική κοινωνία τελικά. Και είναι καθαρά ηλιθιότητα, χωρίς απαραίτητα κακοπροαίρετα κίνητρα. Κουτοπονηριά, βλακεία...Πώς πολλαπλασιάστηκε αυτό το φαινόμενο έτσι εκθετικά στις τελευταίες γενιές?? Όπως ο πονηρός υδραυλικός που δεν κόβει ποτέ απόδειξη γιατί νομίζει ότι θα κοροϊδέψει το κράτος, αλλά το μυαλό του δεν το χωράει ότι αυτός ο ίδιος είναι το κράτος και ότι longterm αυτός θα χάσει τελικά, ή στα εστιατόρια που έχεις φάει παρέα 6 ατόμων και σου φέρνει στο τέλος μια απόδειξη 14 ευρώ… Όπου και να ψάξεις συναντάς τέτοια παραδείγματα. Ο δρόμος πιστεύω είναι από τα πιο ενδεικτικά της κουλτούρας. Οδηγοί που εκεί που πας με 60 ξαφνικά κοκαλώνουν μπροστά σου γιατί εκεί τους βολεύει να πάρουν κάποιον, αλλά δεν καταλαβαίνουν ότι εξαιτίας τους η κατάσταση στους ελληνικούς δρόμους θυμίζει Ινδία. Ζούμε σε μια χώρα όπου το 'φυσιολογικό' στα φανάρια είναι όοολα τα μηχανάκια να στέκονται πάνω στη διάβαση πεζών και να περιμένουν να τους κορνάρουν για να ξεκινήσουν! Πόσα δείχνει αυτό για τη σημερινή Ελλάδα? Μόνο εγώ το βλέπω έτσι?? Γιατροί που παίζουν τζόγο με τις ζωές έναντι φακελακίων, σε τόσο μεγάλο αριθμό που δεν δικαιολογείται. Φαντάροι όλοι στην Αθήνα με βίσματα. Όλα αυτά είναι μια βρωμονοοτροπία που μας έφερε εδώ. Γιατί δε φταίγαν οι πολιτικοί, όπως ο περισσότερος κόσμος βιάζεται να κατηγορήσει, βγάζοντας την ούρα του απ’έξω. Ο κόσμος δεν καταλαβαίνει ότι ΕΜΕΙΣ είμαστε οι πολιτικοί, οι πολιτικοί δεν ήταν εξωγήινοι, ήταν άνθρωποι αναμεσά μας, που εμείς τους επιλέξαμε, και μαζί τους γεννήσαμε και τροφοδοτήσαμε τόσα χρόνια όλη αυτή την πονηριά. Αναρωτιέμαι πώς μπορούμε να ξεφύγουμε από όλο αυτό? Πόσες γενιές παίρνει να αλλάξει η παιδεία?
Η σελίδα σε ποια κατεύθυνση γύρισε? είναι δυνατόν ο παραπάνω δεκάλογος να ορίζεται επιτυχία? Ποιο αόριστο και γενικόλογο δεν γίνεται. Το μόνο που καταφέραμε είναι απομόνωση και εγκλωβισμός σε ένα ατέρμονα διάλογο με στόχο την ασάφεια. Η αλλαγή έρχεται με δουλειά και εξωστρέφεια με δημιουργική οικονομία και όχι με το χέρι απλωμένο . Μιζέρια
Η δημιουργική οικονομία δεν γίνεται σε 1 μήνα.Σκοπός αυτής της διαπραγμάτευσης ήταν να βρεθεί χρόνος για να γίνει η ουσιαστική διαπραγμάτευση σε 4 μήνες.Θεωρώ την διαπραγμάτευση επιτυχή για τους παρακάτω λόγους:1)Επιτέλους σταθήκαμε στο ύψος μας και είπαμε ένα όχι! Κάτι που οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις μας έλεγαν πως είναι αδύνατο.2)Πήρε η χώρα τον απαραίτητο χρόνο, που η ΝΔ βάζοντας τους τακτικισμούς της ¨αριστερής παρένθεσης¨ πάνω από το συμφέρον της χώρας, απέρριψε ενώ της προσφέρθηκε.3) γίνεται αναφορά για ορισμό του πλεονάσματος του προυπολογισμού σύμφωνα με τις οικονομικές συνθήκες (αντίο υποχρεωτικό 3%)4) αποδείχθηκε πως η Γερμανία δεν διαθέτει το αραγές στρατόπεδο όταν γίνεται παράλογη, αφού ο Σόιμπλε ανέφερε σε χθεσινή δήλωση πως δεν αποδέχεται οποιαδήποτε διαφοροποίηση και υπήρχαν άμεσα αντιδράσεις, ανακάλεσε και αλλαγές πέρασαν. Άρα μια ευνοϊκότερη έκβαση για το χρέος είναι εφικτή5) ενώ αποκλείαμε οποιοδήποτε μέτρο ανακούφισης του μέσου πολίτη, πλέον έχουμε βάσιμες προσδοκίες.Η κυβέρνηση θα κριθεί, και δεν της χαρίζεται τίποτα για ένα πρώτο βήμα, αλλά το πρώτο βήμα έγινε.
Κάτι είναι και αυτό, τουλάχιστον αν μπόρεσαν να υπάρξουν κάποια θετικά μέτρα ή βασικά η αποτροπή κάποιων αρνητικών, ίσως με τον καιρό να βελτιωθεί η κατάσταση, άντε και καλή μας τύχη!
Μπράβο τους για το σθένος τους, αλλά μη τρελαθούμε κιόλας. Παράταση πήραμε και όλα τα σημεία που αναφέρονται είναι δηλώσεις προς λαική κατανάλωση
Το θετικό είναι πως αυτή τη φορά τα όποια μέτρα παρθούν θα είναι με βάση την πρωτοβουλία της ΔΙΚΗΣ μας Κυβέρνησης και δεν θα έχουμε μια Τρόικα από πάνω μας με διαρκείς εντολές. Και ναι μπράβο τους για το σθένος τους, ας συνεχίσουν τώρα με το ίδιο σθένος.