Η ΕΡΤ και η επαναλειτουργία της ήταν, θα μπορούσαμε να πούμε, το φετίχ της νέας κυβέρνησης όσο ήταν στην αντιπολίτευση. Είχε τονίσει πολλές φορές ότι θα την άνοιγε εάν εκλεγόταν.
Πολλοί περίμεναν ότι θα το κάνει αμέσως, όμως αρχικά ειπώθηκε κάτι για 30 μέρες και λίγο αργότερα αναφέρθηκε ότι όλα θα είναι έτοιμα εντός 50 ημερών. Εφόσον η ΕΡΤ ήταν προεκλογική σημαία του ΣΥΡΙΖΑ, πώς και δεν είχε έτοιμο κάποιο σχέδιο ώστε να την ξανανοίξει κατευθείαν ή έστω γρηγορότερα (δεδομένου ότι μποϊκοτάρει την ΝΕΡΙΤ και δεν εκπροσωπείται καθόλου εκεί αυτές τις κρίσιμες εβδομάδες ούτε και τις επόμενες μέχρι τελικά να ανοίξει η νέα ΕΡΤ); Και επίσης, όταν την ανοίξει, πώς θα λειτουργήσουν και ποιοι θα την στελεχώσουν;
Για να βρούμε απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα μιλήσαμε με σημαντική μιντιακή πηγή αλλά και με μια απολυμένη της ΕΡΤ απ' την Θεσσαλονίκη που προτιμά να διατηρήσει την ανωνυμία της.
Γιατί η αργοπορία;
"Η βούληση της κυβέρνησης είναι να ανοίξει η ΕΡΤ σε διάστημα 50 ημερών, με νέο σχέδιο νόμου, σε διαφορετική λογική. Αν επιταχυνθούν οι διαδικασίες, η κυβέρνηση μπορεί να πετύχει τον στόχο, αλλά από τα πράγματα προκύπτει πως δεν είχε γίνει σοβαρή προετοιμασία όσο ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην αντιπολίτευση.
Η κυβέρνηση έλαβε ένα ρίσκο και δεν άνοιξε την ΕΡΤ αμέσως, αν και ήταν προεκλογική της δέσμευση. Επέλεξε το κόστος τού να δρα και να πράττει, εντός και εκτός Ελλάδος, χωρίς να έχουν τη δυνατότητα τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ να συμμετέχουν στις συζητήσεις της ΝΕΡΙΤ, την οποία δεν αναγνωρίζουν.
Η πρόταση για άμεση επαναλειτουργία της ΕΡΤ, με έκδοση ΚΥΑ, νόμου ή τροπολογίας για την κατάργηση της ΝΕΡΙΤ και νέου σχεδίου νόμου σε διάστημα έξι μηνών, απορρίφθηκε διότι θεωρήθηκε πως θα επανέφερε και όλα τα αρνητικά φαινόμενα στη λειτουργία της εταιρείας" γράφουν οι πάντα έγκυρες Τυπολογίες.
Απ' τις πληροφορίες που συνέλεξε το LIFO.gr είναι φανερό ότι η κυβέρνηση δεν είχε καταλήξει σε ένα τελικό σχέδιο για την ΕΡΤ εξ ου και η αργοπορία. Τονίζεται όμως κι ένας δεύτερος λόγος: Μια απότομη κίνηση θα θύμιζε τη λογική της συγκυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου που με μια απόφαση έκλεισαν την ΕΡΤ. Η νέα κυβέρνηση δεν θέλει να ακολουθήσει τέτοιο -πραξικοπηματικό και βιαστικό- δρόμο. Το ξαφνικό μαύρο δεν μπορεί να αντικατασταθεί με ένα ξαφνικό άσπρο, ειδικά όταν δεν υπάρχει σχέδιο.
Η κυβέρνηση έλαβε ένα ρίσκο και δεν άνοιξε την ΕΡΤ αμέσως, αν και ήταν προεκλογική της δέσμευση. Επέλεξε το κόστος τού να δρα και να πράττει, εντός και εκτός Ελλάδος, χωρίς να έχουν τη δυνατότητα τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ να συμμετέχουν στις συζητήσεις της ΝΕΡΙΤ, την οποία δεν αναγνωρίζουν.
«Έχω πολλές ελπίδες για την νέα ΕΡΤ», μας λέει απολυμένη δημοσιογράφος της ΕΡΤ3 που απέφυγε να κάνει αίτηση για την Δ.Τ και στη συνέχεια για την ΝΕΡΙΤ. «Περάσαμε δύσκολα προσπαθώντας να κρατήσουμε την ΕΡΤ ανοιχτή και περιμένοντας πότε θα γίνει η πολυπόθητη αλλαγή εξουσίας, ώστε να ξαναγυρίσουμε στις θέσεις μας.»
Την ρωτάμε αν είναι ενοχλημένη που δεν έχει ήδη επαναπροσληφθεί. "Όπως είπα κάναμε υπομονή για πολύ καιρό, κι έτσι οι 50 μέρες μου μοιάζουν με τίποτα. Θα περάσουν. Θα περίμενα πάντως πως εφόσον φώναζαν σε όλους τους τόνους ότι θα ξανανοίξουν την ΕΡΤ άμεσα να το εννοούσαν και να είχαν προετοιμάσει τα νομοσχέδια κλπ, εξάλλου όλοι ήξεραν ότι θα κέρδιζαν τις εκλογές."
Η ΠΟΣΠΕΡΤ πάντως δυσφορεί και θεωρεί πως η κυβέρνηση δεν ήταν συνεπής με την εξαγγελία της. Δεν μπορεί να κάνει κάτι διαφορετικό όμως - δεν έχει άλλο δρόμο. Υπάρχουν διακριτικές πιέσεις αλλά τα μέλη της ΠΟΣΠΕΡΤ κατανοούν πως η δύναμή τους (όσο δεν υπάρχει και επισήμως η νέα ΕΡΤ) είναι περιορισμένοι.
Κατανοούν επίσης πως η συγκυρία, όχι μόνο για τους ίδιους αλλά και για την χώρα είναι εξαιρετικά δύσκολη -η εξάμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης που ζητήσαμε σήμερα απορρίφθηκε καταρχήν απ' τη Γερμανία και οι όροι θα πρέπει να αλλάξουν- και άρα αυτή τη στιγμή προέχει η επιβίωση της χώρας και όχι η επαναπρόσληψη κάποιων απολυμένων.
Μηδενική βάση;
Το «Η ΕΡΤ θα ξαναλειτουργήσει από μηδενική βάση» είναι η φράση κλειδί της υπόθεσης. Την είπε ο Πρωθυπουργός στις προγραμματικές δηλώσεις και την ανέφερε ξανά, σαν σλόγκαν ο Υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών τονίζοντας:
«Η ΕΡΤ θα ξαναλειτουργήσει από μηδενική βάση, γιατί θέλουμε να συγκρουστούμε με τις παθογένειες, την ευνοιοκρατία και τις σπατάλες του παρελθόντος. Οι διευρυμένες μισθολογικές διαφοροποιήσεις και οι έντονοι μισθολογικοί κατακερματισμοί της πρώην ΕΡΤ δεν είναι στα σχέδιά μας.»
Αυτή η «μηδενική βάση» λοιπόν σημαίνει πως η κυβέρνηση προσπαθεί να αποφύγει να δώσει τους παλιούς μισθούς και προνόμια στους εργαζομένους;
«Σωστό» τονίζει η μιντιακή πηγή μας, «αλλά δεν είναι όλη η εικόνα. Υπάρχουν εισηγήσεις για την εφαρμογή του (μνημονιακού) ενιαίου μισθολογίου στους εργαζόμενου της νέας ΕΡΤ. Τα όποια "προνόμια" πάντως ήταν ελάχιστα. Η μεγάλη σπατάλη ήταν σε παραγωγές, υπερβολικούς μισθούς και μπόνους της διοίκησης Παναγόπουλου (επί της κυβέρνησης Καραμανλή, 2004-2009)».
«Δεν περιμένουμε να παίρνουμε τους μισθούς που παίρναμε πριν 3 χρόνια» μας λέει η απολυμένη της ΕΡΤ, «οπότε αυτά τα περί μηδενικής βάσης δεν με εξέπληξαν εμένα προσωπικά. Πιστεύω ότι η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει κάποιες απ' τις μνημονιακές αποφάσεις ώστε να εξορθολογίσει το μισθολόγιο - και για να μη μας δώσει πολλά λεφτά, όμως στη φάση που είμαστε δεν μπορούμε παρά να δεχτούμε και να πούμε κι ευχαριστώ. Όσοι τόσα χρόνια μείναμε άνεργοι και στηρίξαμε την ΕΡΤ δεν το κάναμε μόνο με την ελπίδα να πλουτίσουμε κάποτε και να τρώμε με χρυσά κουτάλια σε μια νέα ΕΡΤ. Θέλουμε φυσικά να αμοιβόμαστε ικανοποιητικά, αλλά ταυτόχρονα πολεμάμε για την επανόρθωση μιας μεγάλης αδικίας και ενός πλήγματος στη δημοκρατική πολυφωνία».
Οι ευθύνες και το ΑΣΕΠ
Επίσης, αυτό που ζητείται από όλες τις πλευρές είναι να λογοδοτήσουν όσοι καταχρέωναν την ΕΡΤ την τελευταία δεκαετία. Ο Υπουργός Επικρατείας κ. Παππάς έκανε λόγο για «σκανδαλώδεις διακυμάνσεις» σε λογαριασμούς της ΕΡΤ και υποσχέθηκε όχι μόνο να μην ξανασυμβεί κάτι τέτοιο αλλά και όλα αυτά «να μπουν στο μικροσκόπιο και να αποδοθούν ευθύνες, όπου χρειαστεί».
Ο διαγωνισμός της ΝΕΡΙΤ χαρακτηρίζεται διαβλητός αλλά οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ θέλουν να έχουν θέση στην νέα ΕΡΤ "και όσοι από τους παλιούς εργαζομένους κατάφεραν να μπουν στη ΝΕΡΙΤ, με τις γνωστές διαβλητές διαδικασίες." Μοιάζει να το σκέφτεται αυτό η κυβέρνηση; Αν η δικαιοσύνη κρίνει ότι είναι νόμιμοι οι διαγωνισμοί, ενδιαφέρεται να τους κρατήσει;
«Προσωπικά πληγώθηκα πολύ όταν κάποιοι άνθρωποι που δίναμε μαζί τους αγώνες βρήκαν ξαφνικά μια πορτούλα και τρύπωσαν στο μόρφωμα της ΝΕΡΙΤ, γιατί έτσι το νομιμοποίησαν με τον τρόπο τους» εξηγεί η πρώην εργαζόμενη της ΕΡΤ που δέχτηκε να μας μιλήσει.
Δεν υπάρχει απάντηση σε αυτό, μιας και δεν έχει ξεκαθαρίσει τι θα γίνει με το διαγωνισμό των δημοσιογράφων της ΝΕΡΙΤ. Οσοι μπήκαν με ΑΣΕΠ πάντως θα παραμείνουν.
Αλήθεια, οι απολυμένοι της ΕΡΤ πώς αντιμετωπίζουν τους δημοσιογράφους που μπήκαν στην ΝΕΡΙΤ; «Προσωπικά πληγώθηκα πολύ όταν κάποιοι άνθρωποι που δίναμε μαζί τους αγώνες βρήκαν ξαφνικά μια πορτούλα και τρύπωσαν στο μόρφωμα της ΝΕΡΙΤ, γιατί έτσι το νομιμοποίησαν με τον τρόπο τους» εξηγεί η πρώην εργαζόμενη της ΕΡΤ που δέχτηκε να μας μιλήσει. «Αν θα είναι περίεργο να συνυπάρξουμε σε μια νέα ΕΡΤ; Μπορεί να είναι λίγο στην αρχή, αλλά το ότι εμένα με απογοήτευσε κάποιος δε σημαίνει ότι θα του κρατάω και μούτρα - εξάλλου πολλοί απ' αυτούς δεν είχαν ούτε γάλα να δώσουν στα παιδιά τους και χρειαζόταν επειγόντως μια δουλειά. Κατά βάθος τους καταλαβαίνω, δεν θέλω να είμαι άδικη μαζί τους».
ΕΡΤ χωρίς διαφημίσεις;
Ακούγεται ότι η νέα ΕΡΤ δεν θα έχει πληρωμένες διαφημίσεις και δεν θα έχει έσοδα πέρα απ' το ανταποδοτικό τέλος. Εφόσον λοιπόν η ΕΡΤ δεν θα λαμβάνει χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, η κυβέρνηση θα μπορεί να κάνει όσες προσλήψεις θέλει χωρίς να τίθεται θέμα ελέγχου από τους πιστωτές.
Είναι όμως κάτι που μπορεί να πετύχει; Είναι καλή ιδέα;
Μάλλον όχι, λέει η πηγή μας. «Δεν μπορεί η ΕΡΤ να λειτουργήσει χωρίς διαφημίσεις, λόγω Champions League, αλλά και το δικαίωμα που έχουν οι διαφημιζόμενοι να διαφημιστούν σε εκπομπές που θεωρούν καλές ή εμπορικές.»
Η δήλωση του υπεύθυνου για το θέμα Υπουργού Ν. Παππά («Στόχος μας είναι η δημιουργία μιας σύγχρονης, ανταγωνιστικής, δημοκρατικής και πολυφωνικής ΕΡΤ») λέει ξεκάθαρα ότι η ΕΡΤ σκοπεύει να ανταγωνιστεί τα ιδιωτικά κανάλια, πράγμα όμως που πολλοί θεωρούν ότι είναι δύσκολο να γίνει χωρίς επιπλέον έσοδα από διαφημίσεις. Στην κυβέρνηση πάντως θεωρούν πως με μια σωστή διαχείριση των δαπανών το πρόγραμμα θα είναι και φτηνό και καλό και ανταγωνιστικό.
Ποια λάθη πρέπει να αποφευχθούν αυτή τη φορά;
«Δεν είναι και τόσο υπέρ μας αυτό» λέει η απολυμένη δημοσιογράφος της ΕΡΤ, «αλλά πέρα απ' τις ρεμούλες των μεγαλοστελεχών που πρέπει να κοπούν -και φυσικά την αντικειμενικότητα που θα πρέπει να έχουμε: μην περιμένει η κυβέρνηση πως θα έχει ένα κομματικό κανάλι!- θα πρέπει να αποφύγουμε την υπερστελέχωση. Ήμασταν γεμάτοι κόσμο που πληρωνόταν αλλά δεν πατούσε ποτέ, που είχαν το ίδιο αντικείμενο ενώ υπήρχαν τομείς που ήταν τραγικά υποστελεχωμένοι. Δεν λέω να μην προσληφθούμε όλοι, αλλά ας μας αξιοποιήσουν καλύτερα αυτή τη φορά!»
«Τα λάθη που πρέπει να αποφευχθούν αυτή τη φορά», λέει η μιντιακή πηγή μας, «είναι η τοποθέτηση ανέντιμων ανθρώπων στη διοίκηση, η διασπάθιση δημοσίου χρήματος, η έλλειψη λογοδοσίας, η απουσία σοβαρού ελέγχου των διοικήσεων από θεσμούς (πχ ΕΣΡ) η εξάρτηση της ραδιοτηλεόρασης από την κυβέρνηση, η απουσία νέων ανθρώπων από τα προγράμματα και η άρρωστη λογική λειτουργίας ως κρατικής ή κυβερνητικής τηλεόρασης. Για να γίνει κάποια στιγμή δημόσια, πρέπει να υπάρχει και η συμμετοχή του κόσμου».
σχόλια