Πυκνώνουν οι αντιδράσεις στον ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με το περιεχόμενο της συμφωνίας στο Eurogroup, αλλά και την τελική λίστα με τις μεταρρυθμίσεις που θα στείλει η κυβέρνηση την ερχόμενη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, προς έγκριση από τους "θεσμούς", όπως γράφει η Ημερησία.
Ήδη, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας ζήτησαν να υπάρξει σήμερα ή αύριο Κυριακή έκτακτη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας. Ωστόσο, σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, συνεδρίαση δεν θα γίνει έως ότου η κυβέρνηση ολοκληρώσει και στείλει την λίστα με τα μέτρα που προτείνει στους εταίρους.
Όλα αυτά συμβαίνουν σε συνέχεια της επεισοδιακής χθεσινής συνεδρίασης της πολιτικής Γραμματείας, όπου εκφράστηκαν έντονες αντιδράσεις για την επιστολή της ελληνικής κυβέρνησης και για το αίτημα παράτασης της δανειακής σύμβασης. Μάλιστα, οι αντιδράσεις δεν προήλθαν μόνο απο στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας, αλλά και από στελέχη που ανήκουν στο προεδρικό περιβάλλον.
Ορισμένοι δε φέρεται να είπαν «Αυτό είναι το δεύτερο σοβαρό κρούσμα. Υπάρχουν και όρια».
Πάντως, το απόγευμα συνεδριάζει το Κυβερνητικό Συμβούλιο, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Στο Συμβούλιο θα γίνει αναλυτική ενημέρωση από τον υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, και συνολική αποτίμηση των εξελίξεων που οδήγησαν στη συμφωνία καθώς και οι εκτιμήσεις για τις προοπτικές που διανοίγονται και για τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης, καθώς μέχρι τη Δευτέρα το βράδυ η κυβέρνηση θα πρέπει να υποβάλλει το δικό της σχέδιο των μεταρρυθμίσεων από το οποίο θα φανεί το επίπεδο του συμβιβασμού.
Στο κυβερνητικό συμβούλιο θα συζητηθούν και οι νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και αν θα προχωρήσει στην κατάθεση των ρυθμίσεων για τα κόκκινα δάνεια και την προστασία της πρώτης κατοικίας που έχει εξαγγείλει.
Δηλώσεις Λαφαζάνη
Όπως είπε στα "Νέα Σαββατοκύριακο", ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας θεωρεί ότι οποιαδήποτε κι αν είναι η εξέλιξη των συζητήσεων στις Βρυξέλλες, ο πυρήνας της πολιτικής που θα πρέπει να ακολουθήσει η κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας είναι το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, προαναγγέλλοντας σε βάθος χρόνου και νέα μέτρα ανακούφισης όσων χτυπήθηκαν τα τελευταία χρόνια από την οικονομική κρίση.
Παράλληλα, τονίζει πως οι πολιτικές λιτότητας που εφαρμόστηκαν στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια δεν αποτελούν θεσμικούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ευρωζώνης, υποστηρίζοντας πως η κατάργηση του μνημονιακού πλέγματος μπορεί να αποφέρει κέρδη στους εργαζομένους.
Επίσης, υποστηρίζει πως παρά την επιλογή ενός κεντροδεξιού για τη θέση του ανώτατου πολιτειακού άρχοντα, τον ΣΥΡΙΖΑ δεν τον ενδιαφέρουν συναινέσεις με δυνάμεις που δεν έχουν αντιμνημονιακό και προοδευτικό πρόσημο, απορρίπτοντας συμμαχίες με δυνάμεις που βρίσκονται στην Κεντροδεξιά.
«Δεν είναι στις επιλογές μας γενικότερα οι κεντροαριστεροδεξιές σούπες. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει τις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις, αλλά αυτές οι συναινέσεις πρέπει να έχουν πολιτική ραχοκοκαλιά, σαφή αντιμνημονιακό προσανατολισμό και προοδευτικό προγραμματικό πρόσημο» αναφέρει.