Το γούστο των πολλών: Gangnam Style και καψούρα

Facebook Twitter
2

Θα φωνάξω μέχρι το τελευταίο χωριό των Εσκιμώων: "Gangnam Style"

Τέτοιες μέρες ετοιμάζονται οι μουσικές λίστες της χρονιάς. Τις βρίσκω σχεδόν πάντα ενδιαφέρουσες με την έννοια ότι μπορεί να ανακαλύψεις  σε αυτές πράγματα που δεν τα έχεις προσέξει μέσα στη χρονιά. Είναι μια προσπάθεια θα έλεγα «να μπουν τα μουσικά πράγματα σε μια τάξη» εξαιτίας του χάους που έχει επιφέρει το ίντερνετ.

Το «κακό» με αυτές τις λίστες είναι όταν προσπαθούν να σε πείσουν για την επιρροή που άσκησαν οι δίσκοι στην διαμόρφωση αυτού που θα λέγαμε «ποπ κουλτούρα». Έτσι η αλήθεια τραβιέται από τα μαλλιά, η τρίχα γίνεται τριχιά και οι μουσικοί συντάκτες προσπαθούν να πείσουν ότι οι ενδιαφέροντες μουσικοί μικρόκοσμοι τους έχουν επηρεάσει τους πάντες σε βαθμό που ούτε οι ίδιοι δεν το φαντάζονται. Ακόμα και στον ύπνο τους.

Δεν χρειάζεται να διαβάσεις καμία λίστα για να δεις τι είναι αυτό που διαμόρφωσε το γούστο των πολλών. Η αλήθεια είναι εκεί έξω: Gangnam Style. Αρκετοί θα γελάσουν με την διαπίστωση γιατί η αλήθεια είναι άβολη. Όμως αυτός ο ραπερ που ούτε καν θυμάσαι το όνομα του (Psy) γιατί το δημιούργημα του είναι πάνω από τον ίδιο, ήταν αυτός που άσκησε την μεγαλύτερη επιρροή στην ποπ κουλτούρα μέσα στο 2012. Η επιτυχία του είναι η επιτυχία που δεν μου αρέσει καθόλου: Σχεδόν μου επιβάλλεται. Όταν ακόμα και αν δεν θες να πατήσει το play κάθε μέρα βλέπεις στο ίντερνετ αυτές τις εικόνες που οι πάντες χορεύουν, όταν περιμένεις στην ουρά για ένα σάντουιτς και ακούς το κομμάτι του, όταν τυχαία δίπλα σου περνάει ένα αυτοκίνητο και ακούς αυτό, όταν οι παρωδίες του κομματιού είναι παντού, ξέρεις ότι αυτός ο άνθρωπος είναι ο νικητής. Όχι μόνο στις πωλήσεις αλλά στην επιρροή που άσκησε στους πάντες.

"Ρε παιδιά όταν ανοίξω την συναυλία του Justin Bieber να κάνουμε και κανένα ντουετάκι";

Αναγκάζεσαι να τον κοιτάξεις όπως κοιτάς τον κάγκουρα που περνάει από την γειτονιά με το πειραγμένο αμάξι. Δεν γίνεται να μην προσέξεις ένα αυτοκίνητο που βγάζει αυτόν τον εκκωφαντικό θόρυβο από τα ηχεία του. Δεν γίνεται να μην προσέξεις όλο το πλανήτη που χορεύει αυτό το περίεργο χορό.

Σε εγχώριο επίπεδο το γούστο των πολλών το διαμόρφωσε ένας άνθρωπος και μόνο: Παντελής Παντελίδης. Ξέρω, ξέρω ότι γελάς. Κάτσε όμως να γελάσεις και με την σκέψη ότι υπάρχουν εκεί έξω ένα σωρό άνεργοι τραγουδιστές και ο συγκεκριμένος άλλαξε μέσα στην χρονιά δουλειά και τραγουδάει σε ένα μεγάλο αθηναϊκό σχήμα. Το viral βιντεάκι της «καψούρας για το γυναικάκι» έπιασε τόπο στην καρδιά του Έλληνα. Το κακό στις περιπτώσεις σαν του Παντελίδη ξεκινά όχι από τον ίδιο, ο οποίος καλά έκανε και άρπαξε την ευκαιρία, αλλά από κάτι ανεκδιήγητα σχόλια της μορφής « Είναι ο Justin Bieber της Ελλάδας επειδή και αυτός από το youtube ξεκίνησε». Το ότι προσπαθούμε να αναγάγουμε τα πάντα σε εθνικό επίπεδο μας κάνει αρκετές φορές αστείους. Η αλήθεια είναι μια: Οι περισσότεροι γουστάρουν καψουροτράγουδα. Δεν υπάρχει κάτι κακό σε αυτό μόνο σταματήστε να βάζετε μπροστά την «καλτιλα» για να πάτε να πληρώσετε όσο πληρώνεται το μπουκάλι.

Πιστεύω θα ήταν καλύτερα να είχαμε μείνει στους πρώτους μήνες της χρονιάς και στις φοβερές διαμάχες με θέμα «Αξίζει ή δεν αξίζει η Lana Del Rey». Αλλά δεν βαριέσαι. Έτσι και αλλιώς ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος για το τι θέλουν οι πολλοί και ίσως να μην έχει νόημα. Όμως να, σκέφτομαι κάτι χρονιές όπως το 1987 που το γούστο των πολλών το διαμόρφωνε το «Bad» του Michael Jackson. Έχουν περάσει για πάντα...

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

2 σχόλια
"Η αλήθεια είναι μια: Οι περισσότεροι γουστάρουν καψουροτράγουδα. Δεν υπάρχει κάτι κακό σε αυτό μόνο σταματήστε να βάζετε μπροστά την «καλτιλα» για να πάτε να πληρώσετε όσο πληρώνεται το μπουκάλι."Αυτή είναι η ουσία: ο καθένας είναι ελεύθερος να γουστάρει ό,τι θέλει. Αλλά θα πρέπει να παραδέχεται στον εαυτό του - και στους άλλους - την αλήθεια.(Πολλές φορές, είναι καψουροτράγουδο, όχι cult. Είναι hipsteria, όχι ψαγμένη αλτερνατίβα. Είναι άγνωστο, όχι έντεχνο.)Enjoy, τίποτα από αυτά δεν είναι κακό.