Επιχειρήσεις απειλούν εργαζόμενους για να υπογράψουν ατομική σύμβαση

Επιχειρήσεις απειλούν εργαζόμενους για να υπογράψουν ατομική σύμβαση Facebook Twitter
Nikos Libertas/SOOC
8

Με μετατροπή των συλλογικών συμβάσεων σε ατομικές προσπαθούν εργοδότες να προλάβουν τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις που ετοιμάζει η κυβέρνηση. Όπως γράφουν σήμερα στο κύριο θέμα τους τα Νέα, καθώς αναμένεται η αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων, οι εργοδότες σπεύδουν να “κλειδώσουν” τους χαμηλούς μισθούς που δίνουν μετά τις περικοπές και να μην αναγκαστούν να δώσουν ούτε ένα ευρώ αύξηση.

Συμφωνα με την εφημερίδα και με τα στοιχεία που υπάρχουν οι εταιρείες καλούν μαζικά τους υπαλλήλους και τους υποχρεώνουν σε αλλαγή της σχέσης εργασίας που έχουν μαζί τους. Υπό την απειλή της απόλυσης, τους αναγκάζουν να υπογράψουν νέα, ατομική, σύμβαση με μικρότερο ωράριο και φυσικά μικρότερο μισθό, χωρίς υπερωρίες και αμοιβές σαββατοκύριακου.

Οι νέες αυτές συμβάσεις δεν έχουν χρονική διάρκεια οπότε ο εργαζόμενος σε περίπτωση που αποκατασταθούν οι συλλογικές συμβάσεις δεν καλύπτεται.

8

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι 12 μειώσεις φόρων του 2025: Ποια ακίνητα απαλλάσσονται από φόρο για 3 έτη - Μηδενικός ΦΠΑ στις νέες οικοδομές - Τα νέα επιδόματα

Οικονομία / Οι 12 μειώσεις φόρων του 2025: Ποια ακίνητα απαλλάσσονται από φόρο για 3 έτη - Μηδενικός ΦΠΑ στις νέες οικοδομές - Τα νέα επιδόματα

Αυξήσεις για τους σπουδαστές των Ενόπλων Δυνάμεων - Οι 12 αυξήσεις αποδοχών για μισθωτούς - Πόσο ενισχύονται οι οικογένειες με παιδιά - Όλα τα νέα μέτρα που περιλαμβάνονται στο φορολογικό νομοσχέδιο
LIFO NEWSROOM
Καμπανάκι από την ΕΚΤ: Κίνδυνος για νέα κρίση χρέους στην Ευρωζώνη

Οικονομία / Καμπανάκι από την ΕΚΤ: Κίνδυνος για νέα κρίση χρέους στην Ευρωζώνη

Η ΕΚΤ επισήμανε «τα αυξημένα επίπεδα χρέους και τα υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα», καθώς και την υποτονική ανάπτυξη και τις αβεβαιότητες που προκαλούνται από τα πρόσφατα «εκλογικά αποτελέσματα σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο»
LIFO NEWSROOM

σχόλια

4 σχόλια
Σχολίασα κι εγώ αρνητικά τους ΔΕΗτζίδες (και καλά έκανα) αλλά λυπάμαι που αυτός ο χαμός από σχόλια δεν γίνεται κάτω και από αυτό το άρθρο για τους εργοδότες αυτή τη φορά.Όντως εκεί που χρειάζονται τα συνδικάτα δεν υπάρχουν καν ή δεν λειτουργούν μην έχοντας την στήριξη καν των ίδιων των εργαζομένων που φοβούνται για την δουλειά τους.
Θυμαμαι λάθος οτι ο ΣΕΒ δήλωνε πως χρειάζεται στήριξη η κυβέρνηση στο μεταρρυθμιστικό της έργο και κατι άλλες δηλώσεις απο άλλους συνδέσμους εργοδοτών πως η μείωση μισθών δεν επηρεάζει πραγματικά την ανταγωνιστικότητα?Από δηλώσεις σε αυτή τη χωρα....
Οπότε όταν κατακρίνουμε τον συνδικαλισμό στην Ελλάδα (στην συντριπτική πλειονότητα δικαιολογημένα) πρέπει να ξεχωρίζουμε τα άτομα από τον θεσμό, και πρέπει να πασχίζουμε για την βελτίωση του συνδικαλισμού και όχι την δαιμονοποίηση του.
Να διώξουν όλους τους κομματικούς αντιπρόσωπους από τα συνδικάτα. Δεν πρέπει να αποτελούν χώρο εκκόλαψης μελλοντικών βουλευτών οι θέσεις των συνδικαλιστών. Ο σκοπός ύπαρξης των εκάστοτε συνδικάτων είναι να προστατεύουν τα δικαιώματα των εργαζομένων και να κάνουν λογικές προτάσεις βελτίωσης των συνθηκών εργασίας στους εργοδότες.
Συμφωνώ απόλυτα, αυτό θα αποτελέσει εξαιρετική βελτίωση του συνδικαλισμού. Βεβαια δεν γίνεται από μόνο του, αλλά με αποφασιστηκότητα των ίδιων των εργαζομένων να αλλάξουν την κατάσταση που περιγράφεις.
Πλανάστε αν νομίζετε πως ο λόγος που ο συνδικαλισμός εκφυλίζεται είναι άμεση συνάρτηση της παρουσίας κομμάτων εντός του.Παίζει και αυτό τον ρόλο του σαφώς.Αλλά ως έναν βαθμό και για συγκεκριμένη μερίδα.Η ουσία βρίσκεται αλλού.
Ίσως να έπρεπε να πιαστείτε για αρχή από αυτό το «λογικές προτάσεις βελτίωσης των συνθηκών εργασίας στους εργοδότες»για να δείτε το γιατί εκφυλίζεται.Το τι βλέπει ο καθένας λογικό είναι σχετικό με την θέση που έχει μέσα στην παραγωγή.Λογικότατες προτάσεις καταθέτει και η ΓΣΕΕ και περιμένει την έγκριση τους από ΣΕΒ κ.λπ..You see where I'm going?