Αν ήταν ακόμα ζωντανός, ο Καθιστός Ταύρος, ο διάσημος επικεφαλής των Σιού, ήρωας της μάχης του Little Big Horn, θα ήταν δύσκολο να εγγραφεί στο Facebook, γράφει η γαλλική Le Monde.
Όπως εξηγεί η εφημερίδα, ακόμη κι αν το έκανε, θα έπρεπε να αλλάξει το όνομα του αφού το συγκεκριμένο δίκτυο κοινωνικής δικτύωσης, "κυνηγά" ως ψευδώνυμα ονοματα σαν κι αυτό.
Το συγκεκριμένο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι απόγονοι του "Καθιστού Βούβαλου", όπως ο 31χρονος Λανς Καστανά Μάτια", μέλος της κοινότητας Oglala Lakota στη Νότια Ντακότα που στις αρχές Φεβρουαρίου είδε το λογιαριασμό του να αναστέλλεται από το δίκτυο με την αιτιολογία ότι χρησιμοποιούσε ψεύτικο όνομα. Μετά την αποστολή της απόδειξης-αντιγράφου του διαβατηρίου-που έγραφε ότι αυτό ήταν το όνομα του ο λογαριασμός επανενεργοποιηθηκε. Μια μία διαφορά: Ότι το Facebook άλλαξε το όνομα του σε Lans Brown.
Τώρα ο "Λανς Καστανά Μάτια" που δεν είναι το μόνο παράδειγμα ανάλογης αντιμετώπισης ινδιάνου από το Facebook ετοιμάζεται να προσφύγει στη δικαιοσύνη κατηγορώντας το κοινωνικό δίκτυο για ρατσισμό.
Σύμφωνα με τους κανονισμούς , για να εγγραφεί κάποιος στο Facebook πρέπει να μην χρησιμοποιήσει "λέξεις, φράσεις ή ψευδώνυμα, αντί των επωνύμων" .
Σε συνέντευξη του στο BBC , ο καθηγητής Ιθαγενών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Ντακότα David Posthumus τονίζει ότι «τα ονόματα και οι ταυτότητες συνδέονται στενά με την ινδιάνικη κουλτούρα. όπως λέει είναι παραδοσιακά ονόματα, ισχυροί δέικτες ταυτότητας που συνδέουν το παρόν με το παρελθόν. Αλλά "ονόματα με ιστορία όπως Slow Bear ή High Elk δεν αντιστοιχούν κατ 'ανάγκη με τα πρότυπα του πανίσχυρου Facebook ή τους ορισμούς του για το πώς θα πρέπει να είναι ένα όνομα. »
Οι διαμαρτυρίες συνεχίζονται και μια αναφορά στο Change.org για να "επιτρέπουν στους Ιθαγενείς Αμερικανούς να χρησιμοποιούν τα ονόματά τους στο προφίλ τους,» συγκέντρωσε πάνω από 17.000 υπογραφές.