Spiegel: Πρέπει να πληρώσουμε στους Έλληνες τις αποζημιώσεις

Spiegel: Πρέπει να πληρώσουμε στους Έλληνες τις αποζημιώσεις Facebook Twitter
22

Υπέρ της καταβολής των γερμανικών αποζημιώσεων στην Ελλάδα τάσσεται σε αρθρο του το περιοδικό Spiegel, καθώς έτσι, όπως σημειώνει, δεν θα έχει πλέον δικαιολογίες ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο αρθρογράφος David Böcking εκτιμά ότι η καταβολή των αποζημιώσεων «θα εμπόδιζε την κυβέρνηση Τσίπρα να συνεχίσει να συνδέει τη δύσκολη οικονομική κατάσταση της χώρας με το παρελθόν».

Σημειώνει επίσης ότι η Γερμανία είχε καταφέρει "με έξυπνες διατυπώσεις και διαπραγματευτικές τακτικές να μην επιτρέψει στην Ελλάδα να προβάλει περαιτέρω απαιτήσεις, για το αναγκαστικό δάνειο των 476 εκατομμυρίων γερμανικών μάρκων που πήραν οι Ναζί».


Τονίζει ακόμη ο αρθρογράφος ότι δεν έχουν αποζημιώθεί και άλλα θύματα των ναζί στην Ελλάδα πάλι με τη χρήση τεχνικών επιχειρημάτων και ότι η αποζημίωση που έχει καταβληθεί ήταν μόνο για την καταναγκαστική εργασία με ομαδικές προσφυγές που έγιναν στις ΗΠΑ (σ.σ. κυρίως από εβραικές οργανώσεις για τους Έλληνες Εβραίους).

"Μια τέτοια λύση θα πρέπει να υπάρξει και τώρα για τους Έλληνες επιζώντες από τις σφαγές των Ναζί και για τις οικογένειές τους",σημειώνει ο Böcking.


Τονίζει επίσης ότι σε οικονομικό επίπεδο, είναι εφικτή η αποζημίωση των 28 εκ. που επιδίκασε το ελληνικό δικαστήριο στους συγγενείς των σφαγιασθέντων στο Δίστομο.  "Και πολιτικά η αποζημίωση θα ήταν ένα σημαντικό μήνυμα: η Γερμανία αναγνωρίζει το αίτημα της πολύ μικρότερης Ελλλάδας - όχι λόγω πίεσης αλλά λόγω πεποίθησης", γράφει.

Προτεινει δε την ίδρυση μιας επιτροπής για την ναζιστιική Γερμανία, ώστε να διαχωριστεί το παρόν από το παρελθόν της χώρας.


«Με μια απόφαση για καταβολή αποζημίωσης θα αποσυνέδεε το παρελθόν από το παρόν της Γερμανίας. Γιατί τα χρήματα θα κατευθύνονταν μόνος προς εκείνους που επηρεάστηκαν. Η κυβέρνηση Τσίπρα, ωστόσο, η οποία τώρα παίρνει ακόμα και τα αποθεματικά των ταμείων για να βρει χρήματα, θα έχει μια δικαιολογία λιγότερη για τη σημερινή δεινή οικονομική κατάσταση» καταλήγει το άρθρο.

22

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης για τους νέους και τα social media: Δεν είναι αποτελεσματική η καθολική απαγόρευση

Πολιτική / Μητσοτάκης για τους νέους και τα social media: Δεν είναι αποτελεσματική η καθολική απαγόρευση

Η προστασία της παιδικής ψυχής είναι αυτονόητη υποχρέωση της κοινωνίας, είπε ο πρωθυπουργός και μίλησε για τον ρυθμιστικό ρόλο του κράτους και τις ευθύνες των εταιρειών 
LIFO NEWSROOM
Τι άλλαξε στην πολιτική σκηνή το 2024

LiFO politics / Τι άλλαξε στην πολιτική σκηνή το 2024

Η Βασιλική Σιούτη συζητά με τον Άρη Δημοκίδη και τον Γιάννη Παντελάκη για τα πολυσυζητημένα γεγονότα και πρόσωπα μιας χρονιάς που τα είχε όλα: από εκλογές και ανασχηματισμούς μέχρι απρόσμενες διαγραφές και επεισοδιακές καθαιρέσεις.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
ΥΠΕΞ: Η μεταβατική κατάσταση στην Συρία δε νομιμοποιεί οποιαδήποτε συμφωνία για ΑΟΖ

Πολιτική / ΥΠΕΞ: Η μεταβατική κατάσταση στην Συρία δε νομιμοποιεί οποιαδήποτε συμφωνία για ΑΟΖ

Πηγές του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας τόνισαν ότι τα σύνορα στην περιοχή είναι ευρωπαϊκά και υπογράμμισαν πως το ζήτημα έχει ήδη τεθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω κοινής δήλωσης που συνυπέγραψαν η Ελλάδα, η Αυστρία και η Κύπρος
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης: Η προστασία των συνόρων είναι αναπόσπαστο μέρος της μεταναστευτικής στρατηγικής

Πολιτική / Μητσοτάκης: Η προστασία των συνόρων είναι αναπόσπαστο μέρος της μεταναστευτικής στρατηγικής

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε την ανάγκη για επιπλέον χρηματοδότηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη διαχείριση και την προστασία των συνόρων, συμπεριλαμβανομένων φυσικών κατασκευών
LIFO NEWSROOM
Ζέττα Μακρή: «Οι μαθητές με τη χρήση του 10% θα δίνουν Πανελλήνιες τον Σεπτέμβρη»

Πολιτική / Σκέψεις για Πανελλήνιες και τον Σεπτέμβριο με τη χρήση του 10%, σύμφωνα με τη Ζέττα Μακρή

Η νέα πρόταση για τις εξετάσεις του Σεπτεμβρίου βρίσκεται υπό συζήτηση, ενώ οι αλλαγές στις Πανελλήνιες Εξετάσεις συνεχίζουν να αποτελούν αντικείμενο διαβούλευσης με τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές
LIFO NEWSROOM

σχόλια

12 σχόλια
Το εχω γραψει αρκετες φορες.Το Spiegel ειναι ενα σοβαρο εντυπο.Πολυ σοβαρο,μαλιστα,αν συγκριθει με καποια Γεμανικα "εντυπα σκουπιδια" οπως η Bild και το Focus.Και το αποδεικνυει συχνα.Ειτε μας αρεσουν αυτα που δημοσιευει,ειτε οχι.
Ναι... αλλά... και όχι.Nikolaus Blome, η (από το 2013) μετεγγραφή του Spiegel, ως "ειδικού" για τα θέματα της Ελλάδας... από την θητεία του στην Bild υποθέτω... έχει αρχίσει και κερνάει σοβαρότητα πολύ επικίνδυνα...Θέλω να πω, καλό είναι εκτός του εντύπου, να κοιτάει κανείς και το όνομα αυτού που υπογράφει το κάθε άρθρο, τι άλλο έχει κάνει ή/και γράψει κτλ.Μιας και το(ν) ανέφεραhttp://www.businessinsider.com/nikolaus-blome-interview-2012-9"Business Insider tends to fall into the latter category: we recently named Blome one of "The 13 People Who Are Destroying The Global Economy" — which made it somewhat awkward when we interviewed Blome in Berlin last week. Blome had read the article the week before, and, while always polite and charming, wasn't thrilled by it."
Δεν θα διαφφωνησουμε ιδιατερα αγαπητε mono ghia simera.Ασφαλως και εχει σημασια η ...υπογραφη κατω απο ενα αρθρο.Οχι τοση,ομως,οση το εντυπο στο οποιο δημοσιευθηκε τοα αρθρο.Διοτι ο βαθμος σοβαροτητας αλλα και η πολτικη γραμμη ενος ΜΜΕ προκυπτει μονον οταν εξετασθει το συνολο της αρθρογραφιας του.Ενω το να "αναπροσσαρμοζει",ακομη και αισθητα,το "υφος"και τις "θεσεις"του ενας αρθρογραφος οταν αλλαζει "βημα"δεν ειναι δα και...ασυνηθιστο φαινομενο ! Για πολλους,οσο και ευνοητους, λογους !!!
Όλη αυτή η προσπάθεια ταύτισης του "εθνικοπατριωτισμου" με την γραφικότητα και η αναγωγή του πατριώτη σε "γραφικού" είναι τουλάχιστον ατυχής. Καθενας πολιτης, οποιασδηποτε χωρας, σύμφωνα με την κοινή λογική, την αγαπα και την προστατευει (ετσι δημιουργείται η έννοια της συλλογικοτητας, κοινης μνημης, κτλ). Πως συμπεραίνεται οτι όταν κάποιος κινείται μέσα σε τέτοια πλαίσια έχει έξαρσεις εθνικοπατριωτισμου δεν το καταλαβαίνω. Δε θα ψωνισουμε από τις ακατ-ανοητες ιδεες σας, λυπουμαστε πολύ.
Οι γερμανικές αποζημιώσεις είναι λίγο ακόμα από το μπόλικο σανό που ταΐζουν τον Ελληνάρα. Σε λίγο καιρό θα τις θυμόμαστε όσο θυμόμαστε σήμερα τις μονομερείς ενέργειες, το σκίσιμο των μνημονίων, τους υδατάνθρακες, τα 600 δις του Σώρρα, τις αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις ή τον τερματισμό λιτότητας.Προς το παρόν, φάτε κι άλλο σανό.
"Γιατί τα χρήματα θα κατευθύνονταν μόνος προς εκείνους που επηρεάστηκαν." Προφανώς εννοούν ότι κάθε περίπτωση πρέπει να εξετασθει ξεχωριστά και να αποζημιωθούν οι αποδεδειγμένα εκτελεσμένοι ή οι κοινότητες των χωριών που καταστράφηκαν. Δηλαδή, ας πούμε η ανατίναξη της Διώρυγας της Κορίνθου από τους Ναζί (κατά την αποχώρηση), δεν θα αποτιμηθεί, καθώς δεν επηρέασε κανέναν, οι χιλιάδες νεκροί από πείνα στην Αθήνα ωσαύτως, οι επιτάξεις ιδιωτικής περιουσίας το αυτό. Σε λίγο θα μας πουν ότι οι γερμανοί υπόχρεοι αποζημιώσεων, είναι οι απόγονοι των συγκεκριμένων ενστόλων που διέπραξαν τις ωμότητες, να τους αναζητήσουμε εμείς, να τους βρούμε και να κινήσουμε διαδικασίες. Πάντως από τους καγχασμούς των πρώτων ημερών της διατύπωσης των απαιτήσεων, γυρίσαμε τώρα σελίδα, κάτι είναι κι αυτό.
Τερματίζουμε τη λιτότητα, αλλάζουμε την Ευρώπη, παίρνουμε τις γερμανικές αποζημιώσεις, σταματάμε την καταστροφή στις Σκουριές, χτυπάμε ανελέητα το κεφάλαιο, αυξάνουμε μισθούς και συντάξεις, τι άλλο πια θέλετε;
Ναι, μονο αποψη του Τσιπρα ειναι οτι πρεπει να δοθουν οι αποζημιωσεις, λες και δεν εχει ξαναγινει συζητηση στη Βουλη επ'αυτου επι αλλων κυβερνησεων. Δεν ξερω αν οντως οι "βορειοι" εχουν φοβηθει, παντως οτι τον πολεμανε τον πολεμανε!
Ακόμα και μέσα στην Γερμανία πληθαίνουν οι απόψεις πως το αναγκαστικό δάνειο και οι αποζημιώσεις πρέπει να πληρωθούν.Στο εσωτερικό επειδή οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν το προσπάθησαν, οι υποστηρικτές τους για να μην θιγεί το κόμμα, λένε πως η απαίτηση είναι γραφική.Κατά τα άλλα, πάνω από όλα το συμφέρον της Ελλάδας.
Το Spiegel έχει δίκιο, και μάλλον δεν έχει γίνει αντιληπτό το εξής στο θέμα των αποζημιώσεων: θα δοθούν στους πληγέντες και στους κληρονόμους τους (εάν ποτέ δοθούν), όχι στο Κράτος να μπούνε στο Δημόσιο Ταμείο. Το θέμα του Κατοχικού Δανείου είναι ένα ζήτημα που θα μπορούσε να έχει ένα επαρκές νομικό έρεισμα, αφού τα κράτη έχουν συνέχεια, και θα πρέπει να τεθεί προς τη Γερμανική πλευρά, χωρίς όμως εθνικοπατριωτικές εξάρσεις και κορώνες.
Μάλλον εσύ κάνεις κάποιο λάθος, τα χρήματα στα οποία αναφέρεσαι είναι για τις σφαγές στο Δίστομο, ο πόλεμος δεν περιορίστηκε εκεί. Για σχεδόν 4 χρόνια τελούσαμε υπό κατοχή που είχε σαν αποτέλεσμα την καταστροφή της οικονομίας μας. Είχε επίσης σαν αποτέλεσμα το θάνατο εκατοντάδων χιλιάδων αμάχων λόγω πείνας, την καταστροφή των υποδομών, τη λεηλάτηση αρχαιοτήτων, την παράνομη εξόρυξη ορυκτών, την κλοπή χρυσού από την τράπεζα της Ελλάδος κι άλλα πολλά. Τα περισσότερα από αυτά πάνε στα δημόσια ταμεία. Καλό είναι να στηρίζουμε κάτι που δικαιούμαστε, ίσως τα πράγματα να ήταν πολύ καλύτερα σήμερα αν δεν είχαν γίνει όλα αυτά τότε. Δεν είναι ούτε εθνικοπατριωτική έξαρση να ζητάμε αυτά που μας χρωστούν. Δεν έχει το δικαίωμα να ζητάει μόνο η Γερμανία τα χρωστούμενα.
Είναι άλλο θέμα οι αποζημιώσεις στους πληγέντες, και άλλο οι επανορθώσεις στο κράτος. Μην τα μπλέκεις, μην σε πιάνει το εθνικοπατριωτικό. Και μην ξεχνάς κάτι ακόμη: στο δίκαιο υπάρχει μία βασική αρχή, ο συμψηφισμός ''ζημίας και οφέλους''. Η Ελλάδα πήρε βοήθεια από τις Η.Π.Α., το Σχέδιο Μάρσαλ, για επανορθώσεις. Πιστεύεις ότι εάν τεθεί σε Διεθνές Επίπεδο το πρόβλημα, αυτό δεν θα είναι ένα ζήτημα το οποίο θα συνυπολογισθεί;Συνοψίζοντας, επιμένω ότι η βασική διεκδίκηση θα πρέπει να είναι το θέμα του κατοχικού δανείου.
Χαχαχα με πιάνει το εθνικοπατριωτικό μου επειδή σου εξήγησα κάτι; Καλό κι αυτό. Άρα εθνικοπατριωτισμός τους πιάνει και τους γερμανούς που θέλουν πίσω τα λεφτά που μας "δάνεισαν"; Δεν είναι μόνο οι αποζημιώσεις για τις σφαγές τους, ούτε το κατοχικό δάνειο, αυτό σου εξηγώ. Διάβασε λίγο ιστορία, δε γίνεται να ντρεπόμαστε να ζητάμε αποζημιώσεις που μας κατέστρεψαν τη χώρα στο Β' Παγκόσμιο. Η διεκδίκηση του κατοχικού δανείου θα πρέπει να είναι απλά η αρχή, όχι η βασική διεκδίκηση όμως. Μην τα μπλέκεις.
Έχω διαβάσει πολύ περισσότερη ιστορία από όση νομίζεις. Και η ιστορία λέει ότι οι Γερμανοί κατείχαν ένα ελάχιστο μέρος της Ελλάδας, το μεγαλύτερο μέρος της ήταν υπό Ιταλική και Βουλγαρική κατοχή, αλλά αυτό είναι κάτι το οποίο το αγνοούν οι περισσότεροι. Αλήθεια, γιατί να μη ζητήσουμε αποζημιώσεις και από τους Βουλγάρους; εκείνοι δεν έκαναν εγκλήματα; Επειδή όμως το ζήτημα έχει και νομικές προεκτάσεις, δεν μπορώ να σου αναλύσω κάποια πράγματα εκτενώς στον παρόντα χώρο. Αν το πράγμα ήταν τόσο απλό νομικώς, ας πάνε αύριο να προσφύγουν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, τι καθόμαστε και συζητάμε τώρα; Αλλά επειδή τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά, και επειδή τα νομικά θέματα είναι λίγο παράξενα, και επειδή τα Διεθνή Δικαστήρια αποφασίζουν με ''περίεργους'' τρόπους, κράτα ένα μικρό καλάθι...
Διογένη Κυνικε, παρακάτω σε σχόλιο σου συγκρινεις δυο ανόμοια πράγματα: γερμανικές αποζημιώσεις με το Σχέδιο Μάρσαλ. Κάπου τα εχεις μπλέξει. Κάποιοι θα σου το έλεγαν αλλιώς.. Εγώ θα χρησιμοποιησω τον τρόπο του Σόιμπλε, καθώς έχω διαβάσει αρκετά σχόλια σου : Για τόσο αφελή σε ιστορικά θέματα δε θα σε είχα.. ( χιούμορ έτσι; Χωρίς παρεξήγηση σε παρακαλώ)
Αγαπητή Παρασκευή, δεν παρεξηγούμαι, απλά θα σου συνιστούσα να ξαναδιαβάσεις το σχόλιό μου στο οποίο αναφέρεται αυτό το οποίο θεωρείς ως αφελές σε ιστορικό επίπεδο: σε καμία περίπτωση δεν απαιτώ από σένα να γνωρίζεις το νομικό αξίωμα το οποίο εκεί αναφέρω.