Με γραπτές εξετάσεις η αναγνώριση των πτυχίων από κολλέγια και πανεπιστήμια του εξωτερικού

Με γραπτές εξετάσεις η αναγνώριση των πτυχίων από κολλέγια και πανεπιστήμια του εξωτερικού Facebook Twitter
11

Με γραπτές εξετάσεις, από το Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων (ΣΑΕΠ) θα γίνει η αναγνώριση των πτυχίων των  πανεπιστημίων του εξωτερικού και κολεγίων.

Σύμφωνα με το Έθνος, το υπ. Παιδείας καθόρισε τους όρους και τις προϋποθέσεις σύμφωνα με τις οποίες το ΣΑΕΠ μπορεί να ζητά την υποβολή του αιτούντος σε γραπτή δοκιμασία, εφόσον η εκπαίδευση που έχει λάβει αφορά ουσιωδώς διαφορετικά γνωστικά αντικείμενα από εκείνα που καλύπτονται από τους τίτλους που απονέμονται στο πλαίσιο του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος ή και εφόσον η διάρκεια της εκπαίδευσής του υπολείπεται χρονικά από εκείνη που απαιτείται στην Ελλάδα.

Η γραπτή δοκιμασία θα διενεργείται έως δύο φορές τον χρόνο Σάββατο ή και Κυριακή και η διεξαγωγή της θα ανακοινώνεται το αργότερο τρεις μήνες πριν από την κάθε εξεταστική περίοδο με απόφαση του υπουργείου Παιδείας.

11

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης για τους νέους και τα social media: Δεν είναι αποτελεσματική η καθολική απαγόρευση

Πολιτική / Μητσοτάκης για τους νέους και τα social media: Δεν είναι αποτελεσματική η καθολική απαγόρευση

Η προστασία της παιδικής ψυχής είναι αυτονόητη υποχρέωση της κοινωνίας, είπε ο πρωθυπουργός και μίλησε για τον ρυθμιστικό ρόλο του κράτους και τις ευθύνες των εταιρειών 
LIFO NEWSROOM
Τι άλλαξε στην πολιτική σκηνή το 2024

LiFO politics / Τι άλλαξε στην πολιτική σκηνή το 2024

Η Βασιλική Σιούτη συζητά με τον Άρη Δημοκίδη και τον Γιάννη Παντελάκη για τα πολυσυζητημένα γεγονότα και πρόσωπα μιας χρονιάς που τα είχε όλα: από εκλογές και ανασχηματισμούς μέχρι απρόσμενες διαγραφές και επεισοδιακές καθαιρέσεις.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ

σχόλια

8 σχόλια
Ό,τι ισχύει δηλαδή μέχρι σήμερα. Δίνεις μαθήματα γραπτώς στις αντίστοιχες πανεπιστημιακές σχολές για αναγνώριση πτυχίου από εξωτερικό (τα κολέγια στην ελλάδα δεν γνωρίζω πως τα αναγνωρίζει ο ΔΟΑΤΑΠ). Χαίρω πολύ.
Ισχύει! Τα πτυχία που χορηγούνται απο Κολέγια αναγνωρίζονται μέσω ΣΑΕΠ. Όσο για την αναγνώριση των πτυχίων του εξωτερικού έχεις δίκιο. Και απο μια άποψη είναι λογικό. Σκέψου κάποιος που έχει σπουδάσει Νομική στην Αγγλία δεν μπορεί να εργαστεί κανονικά στην Ελλάδα εφόσον το δίκαιο είναι διαφορετικό (μόνο ότι έχουμε διαφορετικό πολίτευμα νομίζω αρκεί). Απο την άλλη όσον αφορά του πολιτικούς μηχανικούς και πάλι της Αγγλίας είναι λογικό να πρέπει να δίνουν κάποια μαθήματα δεδομένου ότι δεν διδάσκονται σεισμολογία. Πως θα μπορέσει κάποιος να εργαστεί σε μια σεισμογενή χώρα όπως είναι η Ελλάδα αν δεν έχει εκπαιδευτεί? Οπότε εν μέρη είναι λογικό, αλλά μην το ξευτελίζουμε κιόλας!
Το πρόβλημα με τα Ελληνικά Πανεπιστήμια είναι πως δεν δίνουν την δυνατότητα εισαγωγής ξένων φοιτητών σε αυτά. Για να εισαχθεί κάποιος στο Ελληνικό σύστημα εκπαίδευσης πρέπει να έχει ως μητρική του γλώσσα την Ελληνική. Ως αποτέλεσμα αυτού, οι φοιτητές κατά την διάρκεια της φοίτησης τους δεν έχουν επαφή με ξένους φοιτητές. Ακόμη τα ίδια τα πανεπιστήμια χάνουν την ευκαιρία να δεχθούν διεθνής απόψεις και απο καθαρά Ελληνικά πανεπιστήμια που συγκρίνονται μεταξύ των εσωτερικών πανεπιστημίων θα μπορούσε να συγκρίνεται το εκπαιδευτικό τους επίπεδο με αυτά των διεθνών πανεπιστημίων. Επίσης είναι απαράδεκτο να ζητούν Ακαδημαϊκή ισοτιμία των ξένων πτυχίων με αυτά της Ελλάδας. Δεδομένου ότι, στο εξωτερικό εάν αποτύχει μια φορά σε ένα μάθημα, την επόμενη ο μέγιστος βαθμός που μπορεί να επιτύχει κάποιος είναι 40%. Δεν σου δίνουν την δυνατότητα να ανεβάσεις τον βαθμό σου. Σε αντίθεση με την Ελλάδα που κάποιος φοιτητής μπορεί να βάλει ρήτρα, να δώσει κάποιο μάθημα 40 φορές και να τελειώσει μια σχολή 4ης φοίτησης σε 8 χρόνια. Με βάση όλα αυτά καταλαβαίνω πως πρέπει κάποιος φοιτητής να αξιολογείται ξανά στην Ελλάδα, μιας και μιλάμε περί ισοτιμίας είναι δεδομένο πως πρέπει να δώσω ξανά και ξανά εξετάσεις για να αγγίξω το εκπαιδευτικό επίπεδο των Ελληνικών Πανεπιστημίων. Ξέρεις είναι πολύ σκληρό να υπάρχει μια χώρα που πονάς και αγαπάς αλλά δεν μπορεί να σου προσφέρει τα βασικά. Απο μια αξιοπρεπή δουλειά, απο έναν αξιόλογο μισθό, απο βασική υγειονομική περίθαλψη και τέλος να μην σε βοηθάει να εκπληρώσεις τα όνειρα σου. Στον αντίποδα? Να υπάρχει μια χώρα που μισείς, που ο καιρός της δεν έχει καμία σχέση με αυτόν της Ελλάδας, αλλά μπορεί να σου προσφέρει όσα ονειρεύτηκες και όσα χρειάζεσαι για να ζήσεις με αξιοπρέπεια. Πηγή: www.lifo.gr
Μπράβο στο ΣΥΡΙΖΑ! Πολύ σωστό μέτρο, όχι όπως τους προηγούμενους που κατάργησαν το ΔΙΚΑΤΣΑ και ο οποιοσδήποτε έπαιρνε πτυχίο από την Βουλγαρία και την Ιταλία είχε τα ίδια δικαιώματα με αποφοίτους των επίσημων ελληνικών σχολών χωρίς να εξεταστούν οι γνώσεις του!Όσο για τους πολλούς που βρίζουν και κατηγορούν, αν το πτυχίο σας είναι αξιόπιστου πανεπιστημίου, θα αναγνωριστεί! Δεν υπάρχει περίπτωση να αποφοιτήσει κάποιος από το Harvard και να μην του αναγνωριστεί το πτυχίο.
Γιατι στην ελλαδα νομιζουν οτι τα πτυχια ειναι ανωτερα απο αυτα του εξωτερικου!Αυτη η μεγαλομανια μας εφαγε πια! Ειδαμε και αυτοι που εχουν ελληνικα πτυχια ποσες πολλες δουλειες βρηκαν σε ολους αυτους τους `δυνατους φορεις`!
"εφόσον η εκπαίδευση που έχει λάβει αφορά ουσιωδώς διαφορετικά γνωστικά αντικείμενα από εκείνα που καλύπτονται από τους τίτλους που απονέμονται στο πλαίσιο του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος ή και εφόσον η διάρκεια της εκπαίδευσής του υπολείπεται χρονικά από εκείνη που απαιτείται στην Ελλάδα."Ουφ. Γιατί αν αφορά σε όλα τα πτυχία, τότε είναι απαράδεκτο. Αρκετές εξετάσεις γράψαμε όταν σπουδάζαμε [και χωρίς σκονάκι], δε χρειαζόμαστε άλλες. Όχι βέβαια πως ο τωρινός τρόπος είναι ιδιαίτερα λογικός, να σου ζητάνε μέχρι κ τη μασέλα της γιαγιάς σου. Και το πιο φοβερό είναι πως όλα αυτά γίνονται για να αποδειχτεί πως το πτυχίο που παίρνεις από χώρα του εξωτερικού είναι ισάξιο του ελληνικού. Με άλλα λόγια, δεδομένης της σημερινής κατάστασης της ελληνικής παιδείας, να υποβιβάσεις τον τίτλο σπουδών σου.
Μπράβο ρε Σύριζα! έτσι, επειδή εμείς που σπουδάζουμε εκτός ελλάδας δεν είμαστε οι αυθεντίες των ελληνικών πανεπιστημίων και πρέπει έπειτα από χρόνια σπουδών να εξεταστούμε εαν αρκεί το παλιόχαρτό μας από κάποιο ευρωπαικό πανεπιστήμιο για να συναγωνιστεί τους έξυπνους των ελληνικών ΤΕΙ.
Δεν ξέρω αν διάβασες ολόκληρο το άρθρο(δεν το λέω με καμία δόση ειρωνείας,για να μην παρεξηγηθώ),αλλά στην προτελευταία παράγραφο λέει ότι θα δίνουν τα παιδία εξετάσεις,σε συγκεκριμένες περιπτώσεις,όπως για παράδειγμα,αν τα χρόνια σπουδών είναι λιγότερα,το οποίο ισχύει συνήθως σε όχι και τόσο καλά πανεπιστήμια.Και για την ιστορία,επειδή σπούδασα στην Ελλάδα,θεωρώ πολύ άδικο όλον αυτόν τον εκδημενισμό των εγχώριων πανεπιστημίων.Δεν είναι όλα τα πανεπιστήμια του εξωτερικού cambridge και harvard,ούτε είναι όλα τα ελληνικά Ταγκανίκα.Υπάρχει θέμα με την οργάνωση και τις εγκαταστάσεις σίγουρα,αλλά ως προς τις γνώσεις που παρέχονται στους φοιτητές,είναι σε πολύ καλό επίπεδο και συναγωνίζονται αρκετά ξένα.Για να περάσει κάποιος στην Ελλάδα δίνει πανελλήνιες,οι οποίες σύμφωνα με στατιστικές είναι το πιο δύσκολο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση σε όλη την Ευρώπη,ενώ πάει ο άλλος μόνο και μόνο επειδή έχει χρήματα στη Μπρατισλάβα,ενώ δεν μπορεί να αρθρώσει πρόταση.Αυτός,λοιπόν,κατά τη γνώμη μου είναι πολύ δίκαιο να δώσει κάποιες επιπλέον εξετάσεις,αν θέλει να εργαστεί εδώ.Και στο κάτω κάτω αν θεωρείται η Ελλάδα τόσο τριτοκοσμίκη και οι άνθρωποι που σπουδάζουν σ αυτή τεμπέληδες και βλάκες,ας μείνουν τότε όλοι οι πανέξυπνοι,που σπουδάζουν στο εξωτερικό,εκεί.Και όλα αυτά δεν τα λέω από κομπλεξ.Έκανα μεταπτυχιακό στη Γερμανία και πέραν των εγκαταστάσεων,το πανεπιστήμιο δεν είχε καμία ουσιαστική διαφορά με το Αριστοτέλειο,όπου σπούδασα.
Sorry αλλά γιατί στο εξωτερικό τα Ελληνικά πτυχία δεν θέλουν αναγνώριση ? Η μιλάμε για κάποια συγκεκριμένη κατηγορία ? Ας με διαφωτήσει κάποιος .
Εμένα πάντως σε ευρωπαϊκή χώρα μου ζήτησαν να περάσω τον αντίστοιχο ΔΙΚΑΤΣΑ αν ήθελα να αναγνωριστεί το πτυχίο μου. Δε μου φαίνεται περίεργο λοιπον και θεωρώ ότι συμβαίνει σε πολλές χώρες.