«Μην κατηγορείτε την κατάθλιψη για την τραγωδία της Germanwings»

«Μην κατηγορείτε την κατάθλιψη για την τραγωδία της Germanwings» Facebook Twitter
25

Άρθρο με τίτλο «Μην κατηγορείτε την κατάθλιψη για την τραγωδία της Germanwings», φιλοξενεί στη στήλη με τις γνώμες, η εφημερίδα Guardian, λόγω των συνεχών αναφορών στην ασθένεια από την οποία εικάζεται ότι έπασχε ο 28χρονος πιλότος που έριξε το αεροπλάνο με τους 150 επιβαίνοντες στις γαλλικές Άλπεις, σκορπώντας το θάνατο.

Η αρθρογράφος Μασούμα Ραχίμ, κλινική ψυχολόγος, σημειώνει αρχικά ότι ελλείψει οποιασδήποτε τεχνικής βλάβης η προσοχή έχει στραφεί τώρα προς τον 28χρονο Lubitz, τον κυβερνήτη που φαίνεται να έχει προκαλέσει σκόπιμα τη συντριβή . Τα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι ο 28χρονος είχε ιστορικό κατάθλιψης, κάτι που όπως είναι αναμενόμενο, οδηγεί σε ένα στιγματισμό των ατόμων που πάσχουν από την ασθένεια.

Η κατάθλιψη είναι μια από τις πιο κοινές από ψυχικές ασθένειες, και βιώνεται από το 20% περίπου των ενηλίκων. Χαρακτηρίζεται από αισθήματα ενοχής, απελπισίας και μειωμένο ενδιαφέρον για ευχάριστες δραστηριότητες, που μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε, από τους χειρώνακτες μέχρι τους επικεφαλής των εταιρειών του FTSE. Πράγματι, πολλοί επιτυχημένοι άνθρωποι έχουν βιώσει κατάθλιψη - μεταξύ των οποίων και ο Ουίνστον Τσώρτσιλ, ο Κάρολος Ντίκενς και ο Ανρί Ματίς - και δεν υπάρχει σχεδόν καμία ένδειξη ότι η κατάθλιψη αποτέλεσε κίνδυνο για τους άλλους, ως αποτέλεσμα της ασθένειάς τους. Αυτό ισχύει για όλο το φάσμα των προβλημάτων ψυχικής υγείας: η επιστημονική βιβλιογραφία είναι σαφής ότι οι άνθρωποι με σχιζοφρένεια, που έχουν κατά κόρον δαιμονοποιηθεί  και διασυρθεί από τον Τύπο, είναι πολύ πιο πιθανό να θιγούν από τους άλλους ή τον εαυτό τους παρά να ασκήσουν βία.

Είναι πλέον γνωστό ότι η αεροπορική εκπαίδευση του Lubitz διεκόπη για έξι μήνες, πιθανότατα επειδή ανάρρωνε από κατάθλιψη. Αυτό δεν είναι ένα ασυνήθιστο σενάριο σε κάθε κλάδο, ούτε κάτι που θα τον έκανε κατ’ ανάγκη ακατάλληλο για να πετάξει…Το να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι ο τρόπος που λειτούργησε ήταν  η αυτόματη συνέπεια οποιουδήποτε ιστορικού ψυχικής νόσου θα ήταν ανεύθυνο και επιζήμιο….

…Η αλήθεια είναι ότι τα άτομα με κατάθλιψη είναι παντού γύρω μας – από τους  καθηγητές και τους δικηγόρους μας μέχρι τους υδραυλικοί μας και τους επαγγελματίες της υγείας…Μάλιστα οι γιατροί είναι πολύ πιο πιθανό να εμφανίσουν κατάθλιψη από ό, τι ο μέσος όρος του γενικού πληθυσμού. Έχοντας κατάθλιψη δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είστε ακατάλληλοι για εργασία, αλλά, με βάση τα πρωτοσέλιδα σε πολλές από τις εφημερίδες σήμερα θα μπορούσε να σκεφθεί κανείς ότι έτσι είναι.

Ποτέ δεν θα κατανοήσουμε πλήρως γιατί ο Lubitz οδήγησε στη συντριβή την πτήση 4U9525. Παρ 'όλα αυτά, η υπόθεση ότι η ψυχική υγεία του ήταν ο μοναδικός λόγος που πέθαναν  149 άνθρωποι δεν πρόκειται να μειώσει το στίγμα που συνδέεται με προβλήματα ψυχικής υγείας. Ο φόβος και οι διακρίσεις συνεχίζουν να αποθαρρύνουν τους ανθρώπους από τη γνωστοποίηση των προβλημάτων τους και από το να ζητούν βοήθεια από νωρίς. Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν αυτή την τραγωδία για να διερευνήσουν την επίδραση του στρες και να τονίσουν την ανάγκη για μεγαλύτερη υποστήριξη. Αντ 'αυτού κάποιοι επέλεξαν να διασύρουν τον Lubitz και, μαζί με αυτόν, τα εκατομμύρια που πάσχουν από την ίδια ασθένεια. Αυτή είναι η εύκολη επιλογή που στιγματίζει κι άλλο μια ομάδα πάνω στην οποία η κοινωνία έχει κάνει θαυμάσια τη δουλειά της δαιμονοποίησης.

Πηγή: theguardian

25

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κρατούμενος του Γκουαντάναμο, χωρίς ποτέ να διωχθεί, αφέθηκε ελεύθερος μετά από 22 χρόνια

Διεθνή / Κρατούμενος του Γκουαντάναμο, χωρίς ποτέ να διωχθεί, αφέθηκε ελεύθερος μετά από 22 χρόνια

Ο Ρίντα μπιν Σάλεχ αλ Γιαζίντι επαναπατρίστηκε στην Τυνησία - Συνελήφθη κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν τον Δεκέμβριο του 2001 και ήταν ύποπτος ως μαχητής της Αλ Κάιντα
LIFO NEWSROOM
Κέιτ Μίντλετον: Η μάχη με τον καρκίνο και οι επτά υψηλού προφίλ δημόσιες εμφανίσεις της

Διεθνή / Κέιτ Μίντλετον: Η μάχη με τον καρκίνο και οι επτά υψηλού προφίλ δημόσιες εμφανίσεις της

Η 42χρονη πριγκίπισσα της Ουαλίας ανακοίνωσε πως διαγνώστηκε με καρκίνο τον περασμένο Μάρτιο - Η μέλλουσα βασίλισσα ολοκλήρωσε τις χημειοθεραπείες της τον Σεπτέμβριο
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ

σχόλια

10 σχόλια
όποιος έχει κατάθλιψη δεν βλάπτει τους γύρω του.αυτός ο άνθρωπος επειδή είχε κατάθλιψη δεν σημαίνει πως είχε σχεδιάσει να ρίξει το αεροπλάνο. προφανώς κάτι αλλό έχει συμβεί και δεν το λένε!
Πραγματικα θα ηθελα να δω τι ατομα πατησαν οχι στα σχολια που λενε οτι ειναι εγκλημα να πιλοταρει ανθρωπος που εκεινη τη μερα ηταν σε αναρρωτικη αδεια για τους λογους της υγειας του.Ειναι προφανες οτι καποιος καπου δεν εκανε τη δουλεια του ,θες το HR ,το crew management ;Δουλεια τους ειναι να διαλεγουν τα ατομα που απαρτιζουν το πληρωμα γιατι δεν εχουν μονο τις δικες τους ζωες στα χερια τους.
Αν και μη ειδικος θεωρω πολυ πιθανοτερο ο ανθρωπος αυτος (λανθασμενα) να ειχε διαγνωστει με μια απλη ή εστω βαρια καταθλιψη, αλλά να επασχε απο καποια αλλης μορφης ψυχικη ασθενεια, εξαιρετικα επικυνδυνη για τους γυρω του που δεν ειχε διαγνωστει.Τωρα ενταξει το πολικαλι κορρεκτ του δεν κανουμε εξετασεις ψυχικης ασθενειας ειναι σε αλλο επιπεδο...
Ετσι πιστευω κι εγω και το εγραψα παραπανω. Μπορει να ειναι βαριας μορφης ψυχωση η σχιζοφρενεια. Εν πασει περιπτωσει οχι μονο πρεπει να γινονται συχνα εξετασεις στους πιλοτους, πλοιαρχους, οδηγους και για τετοια θεματα, αλλα και στους δασκαλους, νηπιαγωγους, μπείμπι σιτερ και σε μια σειρα επαγγελματων. Ποτε δεν ξερεις...
Η ιστορία αυτή "μπάζει".Κάνοντας ερμηνείες γύρω απο το συμβάν, πολύ γρήγορα έριξαν όλη την ευθύνη σε άνθρωπο, επειδή έχει φάκελλο με ιστορικό κατάθλιψης. Καταρχάς, μια τέτοια ακραία επιθετική συμπεριφορά δεν ταιριάζει καθόλου με το προφίλ ανθρώπων που έχουν κατάθλιψη. Αντιθέτως, στην κατάθλιψη ο θυμός στρέφεται εντός! Στη δε μείζονα κατάθλιψη, το άτομο δεν είναι σε θέση να εργαστεί. Επιπλέον, το άτομο αυτό είχε λάβει θεραπεία για αυτην τη συμπτωματολογία και άρα ήταν υπο έλεγχο. Η μόνη περίπτωση που ίσως θα μπορούσε να ειχε συμβεί θα ηταν να είχε βίωσε βραχύ ψυχωσικό επεισόδιο, δηλαδή να έχασε επαφή με την πραγματικότητα. Αν είχε συμβεί αυτό, αποκλείεται να μην είχε κάποιος καταλάβει κάποιος κάτι ακραία περίεργο στη συμπεριφορά του τις προηγούμενες μέρες.Συνοψίζοντας, έχουμε αυθαίρετες, βιαστικές ερμηνείες που "οδηγούν" στη ενοχοποίηση ενός ανθρώπου που είναι νεκρός και χωρίς δική του οικογένειας και άρα αποτελεί εύκολο στόχο. Πάνω απο όλα όμως το ψυχιατρικό του ιστορικό ΔΕ συνάδη με μια τέτοια συμπεριφορά.Ας είμαστε αρκετά επιφυλακτικοί με τέτοιου είδους εικασίες.Σκέψεις μιας κλινικής ψυχολόγου
Συγνώμη, μα, τι λέτε! Την παρακολουθήσατε την ιστορία;Δεν του έριξαν όλη την ευθύνη απλά και μόνο επειδή είχε φάκελο με ιστορικό κατάθλιψης. Ούτε είναι αυθαίρετες ερμηνείες.Είναι τα δεδομένα των μαύρων κουτιών. Τα οποία λένε πως κλείδωσε την πόρτα, έβαλε τον αυτόματο προσγείωσης πάνω στις Άλπεις, ο πιλότος απέξω χτυπούσε να του ανοίξει, δεν άνοιγε και όλο το διάστημα ανέπνεε κανονικά.
Τα μαύρα κουτιά καταγράφουν ήχους και μια σειρά απο παραμέτρους γύρω απο την κατάσταση του αεροσκάφους. Δεν παρέχουν οπτικό υλικό ή κάνω λάθος?Δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο που αναφέρουν. Ωστόσο, τα στοιχεία που παρέχουν σε συνδυασμό με τον τρόπο σύνδεσής τους, αφήνουν περιθώριο για ερωτηματικά.
Αυτά που λαμβάνουν χώρα από χθες στα κανάλια είναι ερασιτεχνικά, ανεύθυνα και επικίνδυνα. Βγαίνουν ψυχολόγοι και μη και λένε: Ο πιλότος (που πήρε μαζί του 150 ψυχές) έπασχε από κατάθλιψη. Στιγματίζουν τζάμπα και τρομάζουν πόσο κόσμο.Πολλές φορές μια ψυχική ασθένεια έχει και συνοδευτικές. Στον εν λόγω η κατάθλιψη είχε και άλλες συνοδευτικές ασθένειες. Δεν προχωράς σε μαζική δολοφονία με κατάθλιψη, στον εαυτό σου κάνεις κακό.
Η καταθλιψη δεν πρεπει να δαιμονοποιειται. Πασχει πολυς κοσμος απο αυτη την νοσο. Το θεμα ειναι πως ειναι δυνατον να μην γνωριζε η εταιρια για την περιπτωση του και να παρει τα καταλληλα μετρα αναλογα με την σοβαροτητα της ψυχικης του ασθενειας; Καθε χρονο τους περνανε απο κοσκινο.Ειναι περιεργο.Ειναι δυνατον ο προσωπικος του γιατρος να μην εχει ενημερωσει; Μπορει και ναι,παντως στην Ελλαδα πιστευω ο γιατρος θα επρατε διαφορετικα. Εκτος αν η εταιρια γνωριζε καποια πραγματα,δεν το ειχε παρει σοβαρα ή ο πιλοτος ηταν καποιο βισμα. Ασχετως πρεπει να πω οτι ποτε δεν μου αρεσε η μαμα εταιρια. Μπορει να ειχε καλο ιστορικο ασφαλειας αλλα παντα ηταν τσιγκουνικη στις υπηρεσιες της.
Μου αρέσουν οι ερωτήσεις που κάνεις Tam Z και θα ήθελα να προσθέσω ότι η δυσαρέσκεια των υπαλλήλων της συγκεκριμένης εταιρίας είναι μεγάλη και το γνωρίζω από πρώην συνεργάτες της εταιρίας που τους είχανε σαν είλωτες. aiginitissa θα μπορούσες να μου πεις αν ένας σχιζοφρενείς είναι σε θέση να ρυθμίσει μια ελεγχόμενη πτώση; Γιατί δεν πήρε το πιλοτήριο στα χέρια του να φύγει ας πούμε κατακόρυφα;
Προφανώς και δεν πρέπει να κατηγορηθεί η ασθένεια. Μπορούμε όμως να κατηγορήσουμε τις εταιρικές διαδικασίες που επέτρεψαν σε κάποιον που δεν είχε αναρρώσει πλήρως από αυτή να βρεθεί μόνος του στο cockpit ενός αεροπλάνου 70 τόνων με 150 ψυχές.
ας οργανωσουμε λοιπον πτησεις συμπαραστασης προς ολες τις νοσους και τα κοινωνικα προβληματα (αλκοολιςμος,ναρκωτικα,κτλ) για τις οποιες αντενδεικυνεται η χρηση βαρεων μηχανηματων κτλ. με πιλοτους ασθενεις. ετσι βοηθαμε τους συνανθρωπους μας αυτους ουσιαστικα κατα το hipsterαδικο political correctness...το ακουσαμε κι αυτο
Η προσοχή δεν έχει στραφεί στον Lubitz ελλείψει οποιασδήποτε τεχνικής βλάβης, αλλά επειδή βρήκανε το μαύρο κουτί και ακούσανε τον κυβερνήτη να κοπανιέται και να μην μπορεί να μπει στο πιλοτήριο. Παραποιώντας καταστάσεις δεν προσφέρει κανείς μας υπηρεσίες στην αντιμετώπιση προβλημάτων όπως ο κοινωνικός στιγματισμός λόγω μιας νόσου.
Μα δεν δαιμονοποιει κανεις τους καταθλιπτικους γενικα. Αν ειχε περασει ομως βαρια καταθλιψη, μαλλον δεν επρεπε να τον αφησουν να κυβερνα αεροπλανο με τοσες ψυχες μεσα.
τα dislike θελουν σε πιλοτηρια ανθρωπους που παλευουν με καποια ψυχικη νοσο δηλαδη......μαλιστα. οποτε αν καποιος ανθρωπος με πιθανη υποτροπη (οπως υποτιθεται ο συγκεκριμενος) κοβει σαλαμια στο σκλαβενιτη η πεταει A320 με ελλιπεις διαδικασιες ασφαλειας, για οσους κοροιδευουν τον εαυτο τους οτι ειναι πιο ευσθητοι και πιο Ανθρωποι με Α κεφαλαιο ειναι το ιδιο.
Τελικα απο τα νεοτερα που μαθαινουμε σημερα, αυτος ο ανθρωπος δεν ειχε καταθλιψη, αλλα διαγνωσμενη σχιζοφρενεια. Γιαυτο το εκρυβε γιατι σιγουρα δε θα τον αφηναν να ξαναπιασει τιμονι. Και πολυ καλα θα εκαναν.Δε διαβασα καπου τη λεξη (προφανως η εταιρια θα θελει να αποφυγει ευθυνες), αλλα απο τα συμπτωματα το καταλαβαινεις πολυ καλα, αν εχεις ασχοληθει με το θεμα.Εχω χασει δυο αγαπημενους φιλους απο αυτη την αρρωστεια, που οφειλεται σε πολλαπλους παραγοντες. Ζουν δηλαδη, αλλα βρισκονται σε ενα αλλο εφιαλτικο κοσμο. Ειναι πολυ θλιβερο.