«Ένα συχνό σημείο τριβής στο ευρωπαϊκό σχέδιο είναι το γεγονός ότι διάφορες χώρες θέλουν διαφορετικά πράγματα. Πρόσφατη δημοσκόπηση της Eurostat σχετικά με την αυτο-αναφερόμενη ευτυχία αναδεικνύει αυτές τις διαφορές», γράφει ο Economist.
Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη έρευνα της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας, οι Σκανδιναβοί είναι οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι στην Ευρώπη, ενώ μεταξύ αυτών οι συνταξιούχες γυναίκες από τη Δανία είναι οι πιο πρόσχαρες, αναφέροντας βαθμολογία ευτυχίας που αγγίζει το 8,5 στα 10.
Σε γενικές γραμμές, η γεωγραφία είναι ο καλύτερος προγνωστικός δείκτης της ευθυμίας, ενώ ακολουθεί ο μισθός. Σε όλα τα επίπεδα εισοδήματος, ένα μικρό βήμα προς τα πάνω στη μισθολογική κλίμακα κάνει τους ανθρώπους περισσότερο ικανοποιημένους. Ωστόσο, το φτωχότερο 20% των Δανών είναι πιο χαρούμενο από τους πλουσιότερους Έλληνες.
Το που ζει κάποιος σε μια χώρα είναι επίσης σημαντικό. Κοντά στη Μεσόγειο ο κόσμος προτιμά τις πόλεις, ενώ κοντά στον Αρκτικό Κύκλο η ζωή στην ύπαιθρο είναι προτιμότερη.
Η τεκνοποίηση είναι ένας ακόμα παράγοντας. Στη νότια Ευρώπη, οι οικογένειες με παιδιά είναι πιο ευτυχισμένες, ενώ οι Βρετανοί και οι Ιρλανδοί είναι οι μόνοι που γίνονται πιο δυστυχισμένοι όταν αποκτούν παιδιά.
Όσον αφορά στην ηλικία, όλοι οι άνθρωποι είναι πιο ευτυχισμένοι όταν είναι νέοι και λιγότερο χαρούμενοι στη μέση ηλικία. Αλλά στην τρίτη ηλικία, οι Βρετανοί και οι Σκανδιναβοί αποκτούν κέφι, ενώ στη νότια Ευρώπη η συνταξιοδότηση αποτελεί θλιβερή υπόθεση. Οι κρίσεις χρέους και τα οικονομικά προβλήματα δεν είναι ο μόνος λόγος που η ζωή στην Ευρώπη αποδοκιμάζεται συχνά.
σχόλια