Ο διάσημος Ρουκετοπόλεμος της Χίου

Ο διάσημος Ρουκετοπόλεμος της Χίου Facebook Twitter
6

Τα βλέμματα χιλιάδων επισκεπτών από όλα τα μέρη της γης συγκέντρωσε και φέτος ο Ρουκετοπόλεμος του Βροντάδου αποσπώντας τις καλύτερες εντυπώσεις επισκεπτών αλλά και τηλεοπτικών συνεργείων του εξωτερικού τουλάχιστον από πλευράς θεάματος.

Παρότι τα συνεργεία του Αγίου Μάρκου και της Παναγίας της Ερειθιανής έδωσαν το καλύτερό τους εαυτό, αυξάνοντας παράλληλα αισθητά τα μέτρα ασφαλείας, δεν έλειψαν τα ευτράπελα που είχαν ως αποτέλεσμα τη διακοπή του εθίμου τουλάχιστον 4 φορές πριν οι καμπάνες σημάνουν χαρμόσυνα.

Η διαβεβαίωση εκ μέρους του Δήμου ότι τελικά βρέθηκε λύση ανάμεσα σε συνεργεία και θιγόμενους κατοίκους τελικά αποδείχθηκε «άνθρακας» αφού οι καθησυχαστικές δηλώσεις των αρμόδιων αντιδημάρχων τελικά δεν απέδωσαν και στην πράξη.

Απόρροια των παραπάνω ήταν η επέμβαση – έφοδος της Αστυνομίας στα συνεργεία του Αγίου Μάρκου και της Παναγίας της Ερειθιανής με τους ρουκετατζήδες να απειλούν με οριστική διακοπή του εθίμου.

Μειωμένος αισθητά ήταν και ο αριθμός των ρουκετών από τις δύο ενορίες δείγμα του ότι έχει ωριμάσει πλέον η σκέψη για τη διεξαγωγή του φαντασμαγορικού εθίμου σε φυσιολογικά πλαίσια.

Πηγή: politischios.gr

6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αμαλιάδα: Ασφυξία «δείχνει» η πρώτη έκθεση για το τέταρτο μωρό

Ελλάδα / Αμαλιάδα: Ασφυξία «δείχνει» η πρώτη έκθεση για το τέταρτο μωρό

Η Ειρήνη Μουρτζούκου θέλησε να παρουσιάσει ότι το μωρό είχε κάποιο πρόβλημα υγείας, όμως, όπως αναφέρει ο τεχνικός σύμβουλος της μητέρας, το πρώτο επεισόδιο που παρουσίασε δεν έχει κάποια σχέση με σοβαρό θέμα υγείας
LIFO NEWSROOM
Να «μπλοκάρουν» τις πρόωρες αποφυλακίσεις θα μπορούν θύματα εγκλημάτων και οι συγγενείς τους

Ελλάδα / Να «μπλοκάρουν» τις πρόωρες αποφυλακίσεις θα μπορούν θύματα εγκλημάτων και οι συγγενείς τους

Με νέα διάταξη, το υπουργείο Δικαιοσύνης θα δίνει τη δυνατότητα στις οικογένειες θυμάτων εγκλήματος να ενημερώνονται για την επικείμενη αποφυλάκιση του ενόχου και να υποβάλλουν ένσταση
LIFO NEWSROOM

σχόλια

3 σχόλια
Εντυπωσιακό έθιμο που ανήκει οριστικά πιά στην ιστορία και τα λευκώματα παλιών φωτογραφιών. Γιατί δεν γίνονται και τα δύο, η ασφάλεια και το θέαμα. Όσο τα μέσα μαζικής ενημέρωσης γιορτάζουν το φαινόμενο, θα πρέπει να δέχονται τον ετήσιο κεφαλικό φόρο, σε αίμα. Τέσσερις φέτος στη Καλαμάτα.
Το είπες και μόνος σου! Στην Καλαμάτα, με κροτίδες και βαρελότα, όχι στο ρουκετοπόλεμο της Χίου. Είναι το ίδιο; Χωρίς να γνωρίζετε επί του θέματος, ισοπεδωνετε τα πάντα ορισμένοι.
Και τί παρακολουθούσαν στα media τόσες μέρες τα καλόπαιδα που πήραν τις κροτίδες και τα βαρελότα; Μα τη συνεχή διαφήμηση και γκλαμουριά του ρουκετοπόλεμου της Χίου (και άλλων συναφών εθίμων). Διάβασε ξανά τί έγραψα πριν, το θέμα δεν είναι αν μπορούν κάποιοι στη Χίο να παίξουνε ρουκετοπόλεμο με ασφάλεια (ως πότε, άραγε) αλλά ότι ένα σωρό ευφάνταστα παιδιά προσπαθούν να τους μιμηθούν.
Ο ρουκετοπόλεμος πραγματοποιείται για το καταπληκτικό θέαμα που δημιουργεί και τα "φυσιολογικά πλαίσια" που αναφέρει ο αρθρογράφος δεν θα μπορούσαν παρά υποκειμενικά να είναι... Για παράδειγμα μπορεί εγώ να είμαι ικανοποιημένη με 100.000 ρουκέτες και άλλος με 150.000. Σε γενικές γραμμές, είναι τραγικό να υποβαθμίζεται η υπέροχη εικόνα των πυροτεχνημάτων που με κόπο κατασκευάζονται κάθε χρόνο με μόνο σκοπό την παροχή ενός εξαιρετικού εφέ που απολαμβάνει τόσο ο ντόπιος κόσμος όσο και πλέον πλήθη που έρχονται από το εξωτερικό για να παρακολουθήσουν. Ας αποφασίσουν οι αρχές αν θέλουν ή όχι το έθιμο... Έχει αρχίσει να επικρατεί η φωνή μιας χούφτας κατοίκων που απλώς δεν θέλει να μαζεύει ρουκέτες από την αυλή την επομένη. Επίσης καλό θα ήταν να προωθείται αυτό το έθιμο έναντι άλλων που προκαλούν ατυχήματα κάθε χρόνο- έχει εξασφαλιστεί ότι ο ρουκετοπόλεμος είναι ασφαλής. Ας μην σκοτώνουμε κάτι όμορφο.. Στο τέλος θα μείνουμε μόνο με τα θορυβώδη και βίαια έθιμα, ή με το "καψιμο του Ιούδα"...
Αυτό το ρουκετατζήδες που απειλούν με οριστική διακοπή του εθίμου,πολυ ανησυχητικό.Θα είναι δύσκολη η μετάβαση από ταλιμπάν σε φυσιολογικά πλαίσια.
Ναι μωρέ, αφού λύσαμε όλα τα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας, και ειδικά των ακριτικών περιοχών, ας καταργήσουμε τα έθιμα που τις κάνουν διάσημες παγκοσμίως, ποιος χρειάζεται τόσους τουρίστες άλλωστε? Η Χίος έτσι κι αλλιώς δεν είναι δα και Μύκονος, δεν έχει τόσο κόσμο το καλοκαίρι, ε ας μην έχει ούτε το πάσχα. Να βρουν άλλη πηγή εισοδήματος οι κάτοικοι, που θέλουμε τουρισμό παντού...