Λαπαβίτσας: Mην φοβάστε τη ρήξη

Λαπαβίτσας: Mην φοβάστε τη ρήξη Facebook Twitter
27

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Λαπαβίτσας, σχολιάζει μέσα από την προσωπική του ιστοσελίδα τους χειρισμούς της κυβέρνησης για την ΠΝΠ και σημειώνει πως αν ο δρόμος της κοινωνικής και εθνικής ανασυγκρότησης περνάει από τη ρήξη, ούτε ο λαός, ούτε η πολιτική του ηγεσία πρέπει να τη φοβηθούν.

Αναλυτικά το άρθρο του:

Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία η κυβέρνηση μετέφερε τα ταμειακά αποθέματα πολλών δημοσίων φορέων στην Τράπεζα της Ελλάδας ήταν μια δύσκολη κίνηση που θα ήταν δικαιολογημένη μόνο σε έκτακτες συνθήκες. Δεν υπάρχει φυσικά καμία αμφιβολία για το ότι οι συνθήκες είναι έκτακτες, όπως και ότι μας τις κληροδότησε η προηγούμενη κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.

Στις 26 Ιανουαρίου το υπουργείο Οικονομικών παρέδωσε στη νέα κυβέρνηση ταμειακά διαθέσιμα 1,634 δις ευρώ. Επαίρονται πολλοί της κυβέρνησης Σαμαρά για το πλεόνασμα αυτό και το παρουσιάζουν ως απόδειξη του αλήστου μνήμης 'σαξές στόρι'. Μόνο που η πρόβλεψη εσόδων-εξόδων που επίσης παρέδωσε το υπουργείο Οικονομικών εμφάνιζε ταμειακό έλλειμμα 429 εκ ευρώ για τις 24 Φεβρουαρίου, το οποίο μάλιστα θα ανέβαινε σε πάνω από 700 εκ ευρώ τις επόμενες δύο μέρες. Δηλαδή όταν θα πληρώνονταν οι μισθοί και οι συντάξεις. Αυτή ήταν η 'επιτυχία' της κυβέρνησης Σαμαρά.

Αλλά μήπως η κατάσταση θα γινόταν καλύτερη τον Μάρτιο; Θα στενοχωρήσω τους ζηλωτές των Μνημονίων, αλλά ακριβώς η ίδια πρόβλεψη έδινε αρνητικό πρόσημο για όλες τις μέρες του Μαρτίου. Προβλέπονταν ταμειακά ελλείμματα για όλο το μήνα, που μάλιστα θα έφταναν σε εφιαλτικά ύψη 3, 4, ακόμη και σχεδόν 5 δις ευρώ μετά τις 20 Μαρτίου. Το κράτος που παρέδωσε ο κ. Σαμαράς ήταν απολύτως χρεοκοπημένο.

Τι έπρεπε λοιπόν να κάνει η νέα κυβέρνηση;

Μήπως να ομολογήσει ανοιχτά την κατάσταση και να ρίξει την ευθύνη στους προηγούμενους, όπως σας θυμίζω ότι είχαν κάνει και ο κ. Καραμανλής και ο κ. Παπανδρέου στο παρελθόν; Όχι βέβαια. Οι κουτόφραγκοι βλέπετε, δεν διαχωρίζουν ανάμεσα σε 'καλούς' και 'κακούς' Έλληνες όπως μερικοί στη χώρα μας δυστυχώς πιστεύουν. Ακόμη περισσότερο, πως θα μπορούσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να μπει σε σκληρή διαπραγμάτευση, αν ομολογούσε στους δανειστές ότι οι προηγούμενοι είχαν αφήσει πίσω τους κυριολεκτικά άδεια ταμεία;

Η νέα κυβέρνηση, πολύ λογικά, σιώπησε κι έτρεξε να μαζέψει το χάος. Κι επειδή δεν υπάρχουν μαγικές μέθοδοι στην οικονομία, αναγκάστηκε να κάνει εξονυχιστικό έλεγχο στις δαπάνες και να μεταθέσει πληρωμές του Δημοσίου. Το ποσό των πληρωμών που μετατέθηκαν όλο αυτό το διάστημα πλησιάζει σωρευτικά τα 2 δις. Είναι αναμφίβολα σοβαρό, έχει προκαλέσει σημαντική στενότητα στην αγορά και έχει επιτείνει την επενδυτική δυστοκία, αλλά δεν είναι τεράστιο, ούτε και εξαρτάται το μέλλον της Ελλάδας από αυτό. Δυστυχώς δεν υπήρχε άλλος τρόπος για να αντιμετωπιστεί το χάος που άφησε πίσω του ο κ. Σαμαράς.

Τα κατάφερε λοιπόν η νέα κυβέρνηση να μετατραπούν τα ελλείμματα του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου σε πλεονάσματα, ώστε να γίνουν τακτικά οι πληρωμές μισθών και συντάξεων. Αλλά επειδή στην οικονομία δεν υπάρχουν ούτε μαγικά αλλά ούτε και θαύματα, ο Απρίλιος αποδείχθηκε δυσκολότατος. Ο λόγος είναι ότι πληρώνουμε τακτικά τα χρέη μας προς το ΔΝΤ, χωρίς να λαμβάνουμε ούτε ένα ευρώ χρηματοδότησης από ΕΕ/ΔΝΤ, καθώς μάλιστα η ΕΚΤ έχει περιορίσει την τραπεζική ρευστότητα με τρόπο εχθρικό προς τη χώρα μας. Όσο και να μεταθέτει το κράτος τις πληρωμές και να κάνει οικονομίες το ταμείο θα γίνει κάποια στιγμή αρνητικό.

Η πρόβλεψη για τον Απρίλιο ήταν ότι θα εμφανιζόταν ξανά ταμειακό έλλειμμα από τις 24 και μετά. Για να υπάρξει ασφάλεια λοιπόν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μετέφερε τα αποθεματικά των δημοσίων φορέων με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Ας είμαστε ξεκάθαροι: πρόκειται για μια αναγκαστική κίνηση που έγινε υπό τεράστια πίεση.

Την πίεση μας την κληροδότησε η κυβέρνηση Σαμαρά και την έκανε απείρως χειρότερη η πολεμική συμπεριφορά των δανειστών και εταίρων μας, οι οποίοι απλώς δεν αποδέχονται εύλογα επιχειρήματα. Ο στόχος τους είναι να ακυρωθεί το αποτέλεσμα των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου και να παραδοθεί άνευ όρων η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Τα γεγονότα του Γιούρογκρουπ της 24ης Απριλίου με την προσπάθεια διασυρμού του Έλληνα Υπουργού Οικονομικών καταδεικνύουν του λόγου το αληθές. Μια ΕΕ που κυριαρχείται από τις φιλοδοξίες και τους στόχους της Γερμανίας θέλει να εξευτελίσει την αριστερή κυβέρνηση της Ελλάδας και ότι αυτή αντιπροσωπεύει.

Οι επιδιώξεις των δανειστών συμπίπτουν με αυτές της 'Τρόικας Εσωτερικού' που απαρτίζεται από τα μεγάλα εγχώρια συμφέροντα και εκφράζεται πολιτικά από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι και βρίσκει άπλετη στήριξη από τα μεγάλα ΜΜΕ. Το σύνθημά της είναι 'ευρώ πάση θυσία' και άρα συμφωνία της Ελλάδας με τους 'θεσμούς' γρήγορα και με οποιουσδήποτε όρους. Στην πράξη επιδιώκει την επιστροφή της χώρας στο καθεστώς των Μνημονίων που προκάλεσε τεράστια καταστροφή την τελευταία πενταετία και απορρίφθηκε αποφασιστικά στις 25 Ιανουαρίου από τον λαό. Αν επικρατήσουν οι δανειστές και η Τρόικα Εσωτερικού, η Ελλάδα θα καταδικαστεί οριστικά ως κοινωνία, ως χώρα και ως έθνος.

Τα πράγματα έχουν πλέον φτάσει σε οριακό σημείο για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και πλησιάζει η ώρα της κρίσιμης επιλογής. Οι εκροές του Δημοσίου για τον Μάιο προβλέπονται περί τα 4δις, με μια πληρωμή άνω των 700 εκ στο ΔΝΤ στις 12 του μηνός. Η πρόβλεψη συνεπώς είναι για μεγάλα ταμειακά ελλείμματα και όσο και να νοικοκυρέψει το Γενικό Λογιστήριο τις δαπάνες, υπάρχουν αξεπέραστα όρια.

Τι πρέπει να γίνει;

Το τελευταίο διάστημα έχει εμφανιστεί πλημμύρα πρόθυμων ερμηνευτών της ψήφου του ελληνικού λαού στις πρόσφατες εκλογές. Η Τρόικα Εσωτερικού μας βομβαρδίζει συστηματικά με την άποψη ότι ο λαός δεν ψήφισε για ρήξη, ότι θέλει συμβιβασμό, ότι πάνω απ' όλα θέλει να μείνει στο ευρώ και ούτω καθεξής. Ας μου επιτραπεί λοιπόν κι εμένα μια ερμηνεία του εκλογικού αποτελέσματος, αφού στο κάτω-κάτω επιδίωξα τη λαϊκή ψήφο και η Ημαθία με τίμησε με τη δική της. Ένα πράγμα είναι απολύτως βέβαιο: ο λαός δεν ψήφισε για να επιστρέψει στα Μνημόνια, να υποταχθεί άνευ όρων στους δανειστές και να έχει ξανά την Τρόικα Εσωτερικού στο κεφάλι του.

Είναι εμφανές ότι η μόνη μεγάλη πολιτική δύναμη που μπορεί να οδηγήσει τη χώρα σε πορεία προόδου παραμένει ο ΣΥΡΙΖΑ. Η κυβέρνησή μας έχει τεράστια κοινωνική και εθνική ευθύνη. Από την απόφασή της θα εξαρτηθεί η ευημερία, αλλά και η ανεξαρτησία του έθνους. Αν διαπιστώσει – όπως ήδη διαφαίνεται – ότι δεν υπάρχει 'έντιμος συμβιβασμός', οφείλει καταρχήν να ενημερώσει το λαό. Οφείλει επίσης να αντιταχθεί στους δανειστές διαλέγοντας το δρόμο της υπεράσπισης των λαϊκών συμφερόντων και στηριζόμενη στη λαϊκή συσπείρωση. Δεν υπάρχει καμία επιλογή που δεν είναι διαχειρίσιμη. Αν ο δρόμος της κοινωνικής και εθνικής ανασυγκρότησης περνάει από τη ρήξη, ούτε ο λαός, ούτε η πολιτική του ηγεσία πρέπει να τη φοβηθούν

27

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

13 σχόλια
Οι Χρυσαύγουλοι, Ψεκασμένοι και χουντοβασιλικοί βεβαίως και είναι είναι υπέρ της διεθνούς απομόνωσης της Ελλάδας.Συναγωνίζεστε άλλωστε μαζί τους για το ποιος θα πιάσει θέση στο καναπέ της αίθουσας αναμονής στο γραφείο του Πουτιν.Μαζί με τους υπόλοιπους ακροδεξιούς νεοφασίστες της υπόλοιπης Ευρώπης...Για αυτό άλλωστε εδω και 3 χρόνια οι ανακοινώσεις για την οικονομία ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΧΑ και ΚΚΕ διαφέρουν μόνο στην υπογραφή που έχει το επιστολόχαρτο.
Να π.χ. από πάνω του @ανήθικου αυτουργού μια εμπεριστατωμένη, νηφάλια, βαθύνοη τοποθέτηση, χωρίς ίχνος ισοπεδωτικών συγκερασμών, ιδεοληψίας, λαϊκισμού. Είτε είσαι ρεφόρμας ευρωσοσιαλιστής, είτε κομμουνιστής, είσαι το ίδιο και το αυτό με τους νεοναζί μαχαιροβγάλτες. Το ίδιο όμως, απαράλλαχτο. Η ακαταμάχητη επιχειρηματολογία του ό,τι δεν συνάδει με εμάς, είναι εναντίον μας, ως ένα ενιαίο μόρφωμα χωρίς διακριτά χαρακτηριστικά. Κανένα άλλο κριτήριο δεν είναι αρκετό, μονάχα ότι διαφωνούν μαζί μας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, συγκυβέρνηση υπό Παπαδήμο νδ-πασοκ-λαος "επιτακτική εθνική ανάγκη". Εκεί δεν υπήρχε κανένας ακροδεξιός νεοφασίστες, υπέρμαχος του απομονωτισμού. Τώρα μόνο υπάρχουν. Αν ακολουθούσαν την ίδια ατζέντα βέβαια, μια χαρά θα ήταν και τα παιδιά των ανελ. Θα βγαίναμε και για μπυρίτσα.Να σου θυμίσω ποιοί καθόντουσαν στον καναπέ έξω απ' το γραφείο του τέως πρωθυπουργού και είχαν μάλιστα και το βοηθό του για παρατρεχάμενο; Να σου θυμίσω ποιοι ήταν υπουργοί στην προηγούμενη κυβέρνηση και ποιοι είχαν χρίσει εις εξ αυτών συνεχιστή του έργου τους, από τη φυλακή; Να σου θυμίσω ποιών πολιτικών χώρων είναι κατά 99% τα θύματα των δολοφονικών επιθέσεων των νεοναζί; (των πολιτικά ορμώμενων επιθέσεων, όχι ρατσιστικά, για να προλάβω τις καλοπροαιρεσίες κάποιων)Μπα, λεπτομέρειες. Είπαμε, ΔΙΑΦΩΝΟΥΝ ΜΑΖΙ ΜΑΣ, ΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ!
"Είτε είσαι ρεφόρμας ευρωσοσιαλιστής, είτε κομμουνιστής, είσαι το ίδιο και το αυτό με τους νεοναζί μαχαιροβγάλτες."είτε είσαι ελληνορθόδοξος είτε μουσουλμάνος είτε καθολικός, με την πίστη στο υπερφυσικό χωρίς την παραμικρή απόδειξη μια χαρά τα πας και αυτή είναι μια πάρα πολύ σημαντική ομοιότητα αδιάφορα από τις γιγάντιες διαφορές που πιστεύεις ότι έχεις από τους υπόλοιπους θρήσκους. Παρομοίως για τα πολιτικά, δε λέει κανείς ότι οι ρεφορμιστές δε διαφέρουν από τους κόκκινους φασίστες ή τους μαύρους λ.χ. στο σεβασμό της ανθρώπινης ζωής, λέμε απλά ότι όλοι σας απεχθάνεστε την εικόνα μιας Ελλάδας που ανήκει στη Δύση. Και αυτό πάρα πολύ απλά ισχύει.
και να σου θυμίσω κι εγώ ποιανών πολιτικών χώρων η νεοεκλεγμένη πρόεδρος της Βουλής ισχυρίστηκε ότι οι αποφάσεις που ελήφθησαν με προφυλακισμένους τους αρχιφασίστες είναι άκυρες (ευτυχώς της έβαλαν χέρι), ποιοι πολιτικοί χώροι συγκυβερνούν με άτομα που μιλάνε για "Ευρώπη των πουσταριών" και "κόκκινες γραμμές στην ιθαγένεια", ποιοι πολιτικοί χώροι καταψήφισαν την άρση της χρηματοδότησης για κόμματα που τα μέλη τους προβαίνουν σε βίαιες πράξεις και στην πολύ τελική ποιοι πολιτικοί χώροι είχαν μοιράσει την Ευρώπη στα δύο με το Χίτλερ και αρνούνταν ακόμα και να πιστέψουν ότι ο φίλος τους ετοιμάζει επίθεση μέχρι που τη φάγανε.
Εχμμ... Οκ για τη θρησκεία, αν και δεν κατάλαβα πώς και πού κολλάει. Χώρια που μόνο στον ευρύτερο ανταγωνιστικό χώρο δεν θα βρεις μεταφυσικές προεκτάσεις στην πολιτική ιδεολογία τους (από αόρατα χέρια μέχρι προτεσταντικό φιλελευθερολαϊκισμό τύπου χριστιανο- σαν 1ο συνθετικό, χριστιανοκοινωνιστές, χριστιανοδημοκράτες κλπ.) Άρα, θεωρητικά, το νεο-συντηρητικό πλαίσιο το οποίο (εικάζω, σε αντίθεση με σένα) ότι προτιμάς, μάλλον συνάδει με την ονομασία και το ιδεολογικό περίβλημα νικολόπουλου (επιμέρους πολιτισμικά δίπολα όπως ορθοδοξία και προτεσταντισμός, τα αποδομούμε όποτε θες). Οπότε... ΟΚ!Το γεγονός ότι με τοποθέτησες (αυθαίρετα μάλλον) στο "συριζαϊκό τόξο" απλά το προσπερνάω, επιβεβαιώνεις τρόπον τινά τον παραπάνω αφορισμό μου.Η πρόεδρος της Βουλής επιχείρησε να τηρήσει τον κανονισμό κατά γράμμα. Προσωπικά ούτε συμφωνώ με την πράξη της ούτε αγνοώ τις παλιότερες καταχρήσεις του κανονισμού από την ίδια, ως απλή βουλευτίνα. Ο κανονισμός όμως έσκασε ουρανοκατέβατος; Ή μήπως είναι καλός και λειτουργεί σε όλα τα επίπεδα πλην της ολομέλειας στην ψήφιση ορισμένων μόνο, επίμαχων νομοσχεδίων;Πολιτικοί χώροι μοίρασαν την Ευρώπη; Αλήθεια τώρα; Άμορφα ιδεολογήματα και φαντασιακά συνειδησιακά το κάνανε το αιματοκύλισμα; Δηλαδή κατήλθαν από τους ουρανούς τα πνεύματα των Μαρξ, Έγκελς, Έβολα, Τζεντίλε δε ξέρω 'γω ποιανού άλλου, και κάνανε χαμό; Εγώ που νόμιζα ότι κάτι δικτάτορες την κάνανε τη δουλειά; Α, σόρι, ξέχασα. Ίδιο και το αυτό. Αριστερά πράματα, τζιζ, φτου κακά.Ξέχασες και ποιοί ξαναμοίρασαν την Ευρώπη λίγο μετά στα τρία... Εκείνη η μοιρασιά δεν πείραξε κανέναν;
Του Λεωνίδα Βατικιώτη 2014Καμία, μα καμία συζήτηση για το τι μέλλει και πολύ περισσότερο για το τι δέον γεννέσθαι σχετικά με το δημόσιο χρέος δεν μπορεί να γίνει αν δεν ξεκινήσουμε από το παρελθόν. Αν, με άλλα λόγια, δεν αμφισβητήσουμε το πώς φτάσαμε ως εδώ, επιμένοντας να θυμίζουμε ότι η διαχείριση του δημόσιου χρέους την τελευταία 4ετία, τουλάχιστον, ήταν μία από τις πολλές δυνατές επιλογές. Ήταν μάλιστα όχι μόνο η χειρότερη επιλογή (από άποψη αποτελεσματικότητας) αλλά κι η επιλογή των χειρότερων (όσων ευθύνονταν για την αύξησή του μέχρι το 2009 κι έπρεπε εκ προοιμίου να έχουν αποκλειστεί από την σχετική συζήτηση).ΤΑ ΕΠΤΑ ΘΑΝΑΣΙΜΑ ΑΜΑΡΤΗΜΑΤΑΕπιστρέφοντας λοιπόν στο 2009 η άνοδος του δημόσιου χρέους στο επίπεδο του 129% του ΑΕΠ, κατόπιν διαδοχικών αναθεωρήσεων από την ελληνική και την ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία (που αποτελούν θέμα εισαγγελικής έρευνας), ήταν αποτέλεσμα μιας σειράς αιτιών που φέρουν ανάγλυφο το αποτύπωμα της ελληνικής αστικής τάξης και κορυφαίων, στρατηγικών επιλογών της. Είναι τα επτά θανάσιμα αμαρτήματα του ελληνικού καπιταλισμού.Εν συντομία: Πρώτο, ο εθισμός της ελληνικής ελίτ στις κρατικές επιχορηγήσεις που είχαν μετατρέψει τα δημόσια ταμεία σε δανειστή έσχατης ανάγκης για το κεφάλαιο. Κορυφαία και πιο πρόσφατα τότε παραδείγματα οι Ολυμπιακοί Αγώνες, επίσημου (και άγνωστου πραγματικού) κόστους 9 δισ. ευρώ και η στήριξη των τραπεζών επί Καραμανλή με 28 δισ. Τα 4,5 δισ. ευρώ που πρέπει να πληρωθούν τον Μάιο είναι μέρος αυτού του χρέους, τα λεγόμενα ομόλογα Αλογοσκούφη.Δεύτερο, οι υψηλές στρατιωτικές δαπάνες που είχαν καταστήσει την Ελλάδα Μέκκα του στρατιωτικού κεϋνσιανισμού, με την τουρκική απειλή να αποτελεί το τέλειο προπέτασμα καπνού. Μάρτυρας η νεκρανάσταση το 2009 της Ελλάδας «των δύο ηπείρων και των πέντε θαλασσών» 90 σχεδόν χρόνια μετά την περίφημη ρήση του Ελ. Βενιζέλου, όπως φαίνεται από το ύψος των στρατιωτικών δαπανών που έφταναν το 3,2% του ΑΕΠ, όταν η Γαλλία, η Αγγλία και η Γερμανία έδιναν αντίστοιχα το 2,9%, 2,7% και 1,4% του ΑΕΠ τους …μόνο!Η τρίτη αιτία του δημοσιονομικού ναυαγίου σχετιζόταν με την θεσμοθετημένη, επίσημη φορο-αποφυγή του κεφαλαίου. Ποιος ξεχνάει τον Κ. Καραμανλή να ανακοινώνει τον Σεπτέμβρη του 2004 από την ΔΕΘ την μείωση των συντελεστών φορολόγησης των ΑΕ κατά 10 ολόκληρες ποσοστιαίες μονάδες, από το 35% στο 25%; Η απλοχεριά συνεχίστηκε και επί ΓΑΠ για να φτάσουμε το 2011 και 2012 όταν είχε πέσει και το φουγάρο του Τιτανικού στα κεφάλια των ναυαγών ο ανώτατος συντελεστής φορολόγησης των ΑΕ στην Ελλάδα να είναι 20% όταν κατά μέσο όταν στην ευρωζώνη των 17 ήταν 25,3% και 25,4% (TaxationTrendsintheEuropeanUnion, 2013 edition).Η τέταρτη αιτία της αύξησης του δημόσιου χρέους αφορά το ίδιο το …δημόσιο χρέος. Η Ελλάδα με βάση τον κρατικό προϋπολογισμό του 2014 (όπως αναφέρεται στην Εισηγητική έκθεση) από το 1992 μέχρι και το 2013 έχει πληρώσει σε χρεολύσια, τόκους και παράλληλες δαπάνες 563,31 δισ. ευρώ. Για να διατηρούμε δηλαδή ένα χρέος στα 321 δισ. ευρώ έχουμε καταβάλει σχεδόν δύο φορές αυτά τα χρήματα την τελευταία 20ετία! Επομένως, το χρέος έφτασε στα επίπεδα που βρίσκεται σήμερα λόγω του εξωφρενικά υψηλού κόστους εξυπηρέτησής του, που με το πέρασμα του χρόνου πήρε μορφή χιονοστιβάδας!Πέμπτο, το χρέος ποτέ δεν θα έφτανε σε αυτά τα επίπεδα αν η Ελλάδα δεν είχε ενταχθεί στην ΕΟΚ το 1981 και την ευρωζώνη το 2002. Το κοινό νόμισμα ειδικά μπορεί να έλυσε βραχυχρόνια προβλήματα χρηματοδότησης του σταθερά ελλειμματικού εμπορικού ισοζυγίου, το κόστος όμως αποδείχθηκε, μεσοπρόθεσμα, καταστροφικό: αύξηση των εισαγωγών και του ελλείμματος που σήμανε πτώση εγχώριας παραγωγής και απασχόλησης και επίσης μειωμένα φορολογικά και δημόσια έσοδα. Αδιάφορες επίσης αποδείχθηκαν και οι επιπτώσεις των χαμηλών επιτοκίων με τα οποία γινόταν για ένα σύντομο χρονικό διάστημα ο δημόσιος δανεισμός στους τόκους. Οι τόκοι που κατέβαλε το ελληνικό δημόσιο αυξάνονταν σταθερά: 2000: 9,5 δισ. ευρώ, 2001: 9,29 δισ., 2002: 8,53 δισ., 2003: 9,21 δισ., 2004: 9,28 δισ., 2005: 9,61 δισ., 2006: 9,44 δισ., 2007: 9,66 δισ., 2008: 11,1 δισ., 2009: 12,1 δισ. κι έπειτα η ιστορία είναι γνωστή…Η έκτη αιτία σχετίζεται με την παγκόσμια κρίση, όπως ξέσπασε το 2008 στην αγορά υποβαθμισμένων στεγαστικών δανείων των ΗΠΑ. Ο κίνδυνος που σήμανε για τις τράπεζες, σε Αμερική και Ευρώπη, άνοιξε διάπλατα τα κρατικά θησαυροφυλάκια οδηγώντας σε πρωτοφανή επίπεδα τα δημοσιονομικά ελλείμματα και το δημόσιο χρέος, μέχρι και τώρα. Σε όλες τις προηγμένες οικονομίες (ΗΠΑ, Ευρωζώνη, Ιαπωνία, Αγγλία, Καναδάς) το δημόσιο χρέος αυξήθηκε από 81,5% του ΑΕΠ το 2008, σε 93% το 2009, 99,3% το 2010, 103,5% το 2011 και 106,5% το 2012 (FiscalMonitor, April 2012, IMF). Η Ελλάδα επομένως δεν αποτελούσε εξαίρεση.Τέλος, η κρίση του δημόσιου χρέους ήταν επιπλέον και μορφή έκφρασης μιας βαθύτερης, δομικής κρίσης του ελληνικού καπιταλισμού, όπως εκδηλωνόταν με την έλλειψη επενδύσεων, την υψηλή ανεργία, κ.α. και στην αφετηρία της έχει την πτώση του ποσοστού κέρδους.Το παραπάνω εκρηκτικό μείγμα έσκασε κι επισήμως το 2010 προκαλώντας την πέμπτη χρεοκοπία στην ιστορία του ελληνικού κράτους, από την ίδρυσή του.Έκτοτε οι βίαιες λύσεις που δόθηκαν, μέσω των αλλεπάλληλων Μνημονίων, μπορεί να μην αντιμετώπισαν το πρόβλημα του δημοσίου χρέους όπως αποδεικνύει περίτρανα το γεγονός ότι από 299 δισ. ευρώ το 2009 (και 129% του ΑΕΠ) έφτασε τα 321 δισ. στις 31 Δεκέμβρη του 2013 (176% του ΑΕΠ), δημιούργησαν ωστόσο τους όρους για να ξεπερασθεί η κρίση σε βάρος των εργαζομένων και της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας. Τα αδιέξοδα που συσσωρεύτηκαν εν τω μεταξύ, μετατρέποντας σε γόρδιο δεσμό την διαχείριση του δημόσιου χρέους το επόμενο διάστημα, επ’ ουδενί δεν σηματοδοτούν αποτυχία.Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΠΛΟΦΑ ΓΑΛΛΙΑΣ, ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ, ΟΛΛΑΝΔΙΑΣΚορυφαία στιγμή σε αυτή την διαδικασία ήταν η αναδιάρθρωση του χρέους τον Μάρτιο του 2012, όταν πλέον οι ευρωπαϊκές τράπεζες που ήταν εκτεθειμένες στα ελληνικά ομόλογα τα έχουν «αδειάσει»(οι γερμανο-γαλλικές τραπεζες μέχρι τις 31.12.2009 διατηρούσαν ελληνικά ομόλογα ύψους 122,9 δισ. ευρώ) στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τις ελληνικές (διαδικασία που την απέκλειαν ρητά και κατηγορηματικά οι αντιπρόσωποι Γαλλίας, Γερμανίας και Ολλανδίας κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του ΔΝΤ τον Μάιο του 2010, όπως πρόσφατα μάθαμε με την διαρροή διαβαθμισμένου πρακτικού των συζητήσεων) και μπόρεσε έτσι, επιτέλους, να ξεκινήσει το κάθε άλλο παρά εθελοντικό κούρεμα τους. Σε επίρρωση του …βαριά καταναγκαστικού χαρακτήρα του κουρέματος τα 2,2 δισ. ευρώ που ήταν η ονομαστική αξία των ομολόγων 15.000 φυσικών προσώπων, κατ’ εξοχήν συντηρητικών επενδυτών, που τα έχασαν σχεδόν όλα, όπως και περισσότεροι από 3.000 πρώην υπάλληλοι της Ολυμπιακής που είχαν αποζημιωθεί με ομόλογα. Επίσης, τα 14 δισ. ευρώ που έχασαν τα ασφαλιστικά ταμεία και πολλά ακόμη δισ. τα οποία αποχαιρέτησαν, με ευθύνη του Βενιζέλου, νοσοκομεία, πανεπιστήμια, ΤΕΙ και κάθε είδους ΝΠΔΔ που τηρούσαν αναγκαστικά λογαριασμούς στην Τράπεζα Ελλάδας, όπως το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων.Για να μην μείνει καμιά εντύπωση πως τα μέτρα μείωσης του χρέους είχαν μόνο χαμένους, πως …όλοι μαζί τα χάσαμε, αξίζει να θυμίσουμε την περίπτωση του κερδοσκοπικού κεφαλαίου Third Pointτο οποίο σε 6 μήνες έβγαλε από τα ελληνικά ομόλογα μισό δισ.! Το κατάφερε όταν αγόρασε μαζικά το καλοκαίρι του 2012 ελληνικά ομόλογα, την εποχή που η τιμή τους εν μέσω φημών για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, είχε φτάσει στα 17 λεπτά ανά ευρώ, και τα πούλησε τον Νοέμβριο του ίδιου χρόνου όταν το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης συμφώνησε, ως ένα μέτρο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, στην επαναγορά ομολόγων από την δευτερογενή αγορά, στο ύψος των 34 λεπτών. Η χαρά των αρπακτικών! Έτσι, κερδοσκόποι όπως το Third Point έβγαλαν 500 εκ. ευρώ, πίνοντας στην υγεία της μείωσης του ελληνικού δημόσιου χρέους που μπορεί αυτό να παραμένει στο ύψος του τέσσερα χρόνια μετά, η μείωσή του ωστόσο αποδείχθηκε μια από τις πιο συναρπαστικές μπίζνες· προφανώς για πολύ λίγους. Μεταξύ αυτών κι οι έλληνες τραπεζίτες που αποζημιώθηκαν στο ακέραιο όχι μόνο για τις ζημιές που υπέστησαν από το κούρεμα ύψους 55% στα ομόλογα αξίας 56 δισ. ευρώ που κατείχαν, αλλά και για τις ζημιές που υπέστησαν λόγω ύφεσης. Στο απόγειο δε της πρόκλησης, 8,5 δισ. ευρώ που περίσσεψαν από τα 50 δισ. έμειναν «κάβα» και τους περιμένουν, μέχρι να αποσαφηνιστούν οι ανάγκες μιας νέας ανακεφαλαιοποίησης…ΠΡΟΣΧΕΔΙΑΣΜΕΝΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΔΑΝΕΙΟΟι πολλοί, αντίθετα, αλέθονται από τον οδοστρωτήρα των Μνημονίων: σαρωτικές και αδιαφανείς ιδιωτικοποιήσεις που θα οδηγήσουν στα ύψη τα τιμολόγια (ΔΕΠΑ, ΟΠΑΠ, δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικού, αεροδρόμια, Ελληνικό, ακίνητα, εργοστάσια απορριμμάτων, εταιρείες ύδρευσης, λιμάνια, κλπ), κατάργηση συλλογικών συμβάσεων εργασίας, οριζόντια μείωση μισθών κατά 22%, και πολλά άλλα. Όροι τόσο δυσβάστακτοι που κρίνονται απαράδεκτοι ακόμη και αν συνόδευαν την διαγραφή του δημόσιου χρέους. Η ελληνική πολιτική και οικονομική ελίτ όμως τους δέχτηκε αδιαμαρτύρητα, ευλογία τους χαρακτήρισε στο αποκορύφωμα της υποτέλειάς της, παρότι αύξαναν το χρέος και επέβαλαν ένα καθεστώς χρεοκρατίας στο διηνεκές: το 2057 θα αποπληρωθεί η τελευταία δόση, ύψους 1,1 δισ. ευρώ, από τα δάνεια του Μηχανισμού Στήριξης. Και στο ενδιάμεσο, το χειρότερο σενάριο που πάντα ανακαλύπτεται μπροστά στο γκισέ, εκ των υστέρων, όταν πια είναι αργά. Φέτος πρέπει να πληρωθούν 24,9 δισ. ευρώ στον μηχανισμό υπό την μορφή χρεολυσίων, ποσό που ισούται με το σύνολο των εσόδων του ελληνικού δημοσίου από την έμμεση φορολογία, πέραν των 15 δισ. που είναι ο βραχυχρόνιος δανεισμός του ελληνικού δημοσίου (και το 2015 άλλα 16,1 δισ. ευρώ)! Για να φανεί το παράλογο του πράγματος να αναφέρουμε τα ποσά που πρέπει να καταβληθούν τα επόμενα χρόνια. Το 2016: 7,1 δισ. ευρώ, το 2017: 7,5 δισ., το 2018: 4,2 δισ., το 2019: 8,2 δισ., το 2020 4,4 δισ. κοκ. Καμία, μα καμία άλλη χρόνια μέχρι το 2057 δεν έχει το ελληνικό δημόσιο να πληρώσει στον μηχανισμό τέτοιο υπέρογκο ποσό, που να υπερβαίνει έστω τα 20 δισ. ευρώ, όπως φέτος που (οποία σύμπτωση!) λήγουν τυπικά τα Μνημόνια και τέσσερα χρόνια μετά τερματίζεται επίσημα το πρόγραμμα προσαρμογής. Η κατανομή των βαρών, φαίνεται έτσι, δεν έγινε καθόλου τυχαία. Δεν πρόκειται για μια ακόμη αποτυχία της Τρόικας, αλλά για ένα νέο επίτευγμα που καθιστά μονόδρομο για την ελληνική ολιγαρχία ένα νέο, τρίτο δάνειο, που θα συνοδεύεται από όρους εξαθλίωσης της πλειοψηφίας και εκμηδένισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων, το οποίο ήδη συζητιέται στα αρμόδια γραφεία του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας με την ελληνική πολιτική ελίτ να παρακολουθεί άβουλη τα σενάρια που διαδέχονται και συχνά αναιρούν το ένα το άλλο. Στην πιο πρόσφατη εκδοχή τους, η λύση θα ανακοινωθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2014. Μετά δηλαδή τις ευρωεκλογές. Το σίγουρο είναι πως θα περιλαμβάνει επιμήκυνση της εξόφλησης, μείωση του επιτοκίου με το οποίο επιβαρύνεται η αποπληρωμή του πρώτου δανείου κι ένα νέο δάνειο ύψους γύρω στα 20 δισ. ευρώ που θα επιτρέψει την αποπληρωμή των χρεολυσίων του 2014 και 2015. Ανοιχτό παραμένει αν θα περιλαμβάνει και κούρεμα μέρους του χρέους που διατηρεί ο λεγόμενος επίσημος τομέας, δηλαδή Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και εθνικές κεντρικές τράπεζες (πρόκειται για το λεγόμενο ευρωσύστημα που με βάση ανακοίνωση της 20ης Φεβρουαρίου στις 31/12/2013 κατείχε ελληνικά ομόλογα ύψους 25,4 δισ. ευρώ), Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας κι επιπλέον το ΔΝΤ. Με βάση μια πρώτη διάκριση του δημόσιου χρέους, όπως είχε διαμορφωθεί στις 31 Δεκεμβρίου 2013 (321,478 δισ. ευρώ), το χρέος στον Μηχανισμό Στήριξης ανέρχεται σε 213.152 δισ. (66,3%), γενικά το επίσημο ή διακρατικό χρέος σε 230.210 δισ. (71,6%) και το ομολογιακό μαζί με τους βραχυχρόνιους τίτλους σε 91.267 δισ. (28,4%).ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΑΪΛΟΚΣτη βάση των παραπάνω, καθόλου ασήμαντων γεγονότων είναι προφανές πως το δημόσιο χρέος, αρχής γενομένης από τα δάνεια του Μηχανισμού Στήριξης δεν πρέπει να πληρωθούν! Ούτε ευρώ! «Μα ποτέ και κανένας στο παρελθόν δεν έχει αθετήσει υποχρεώσεις απέναντι στο ΔΝΤ», αντιτείνουν οι γραικύλοι. Η Ελλάδα λοιπόν, που λόγω των πολιτικών της Τρόικας υπέστη την μεγαλύτερη ύφεση σε καιρό ειρήνης, θα είναι η πρώτη που δεν θα πληρώσει. Ρήτρες του διεθνούς δικαίου υπάρχουν, όπως και η δυνατότητα του λογιστικού ελέγχου που θα αποδείξει ότι το χρέος μπορεί να μην πληρωθεί. Αν επιμένουν, τότε η Ελλάδα να στείλει τον λογαριασμό στην Γερμανία, την Γαλλία και την Ολλανδία, οι αντιπρόσωποι των οποίων στο ΔΝΤ – κορυφαίοι απατεώνες! – διαβεβαίωναν ότι δεν θα αξιοποιήσουν τα χρήματα του πρώτου δανείου για να ξεφορτωθούν οι τράπεζες τους τα ελληνικά ομόλογα. Αποδείχθηκε ότι λειτουργούσαν σαν βαποράκια των τραπεζών, σαν έμμισθα όργανά τους. Μαζί φυσικά κι η ΕΚΤ που σαν κλεπταποδόχος παραλάμβανε τα προϊόντα της απάτης, όταν Ντόιτσε Μπανκ και λοιπά …ευαγή ιδρύματα ξεφόρτωναν στα τερματικά της τα ελληνικά ομόλογα, ολοκληρώνοντας έτσι την απάτη. Οι διάλογοι κι οι σχετικές διαβεβαιώσεις των αντιπροσώπων Γαλλίας, Γερμανίας και Ολλανδίας είναι πλέον καταγεγραμμένες και έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Δεν μπορούμε να σφυρίζουμε αδιάφοροι σαν να είναι ένα θέμα αδιάφορο για το σήμερα, που αφορά την ιστορία.Η πρώτη ενέργεια που θα πρέπει να γίνει από μια κυβέρνηση, που δεν θα είναι τυφλό και αδίστακτο όργανο των πιστωτών όπως η κυβέρνηση Σαμαρά και Βενιζέλου, είναι η μονομερής παύση πληρωμών. Κανένας διάλογος για το χρέος με αυτούς που το οδήγησαν στο 176% του ΑΕΠ, με αυτούς που ευθύνονται για την εκτίναξη της ανεργίας στο 29%, την μείωση των μισθών κατά 35%, το ρεκόρ αυτοκτονιών και την κατάργηση εργατικών κατακτήσεων ενός ολόκληρου αιώνα! Κάθε άλλο σχέδιο, αργά ή γρήγορα θα οδηγήσει σε υποταγή στους πιστωτές.
Δηλαδή τώρα με το δήθεν ειρωνικό σου σχόλιο με σαρκάζεις και με αποδομείς;Αφού βρε τιτλούχε ιδιώτη δεν μπορείς να διακρίνεις την αναπαραγώγη ενος ενυπόγραφου άρθρου απο το σχόλιο ,μήπως θα έπρεπε να αφήσεις τις νουθεσίες και να ασχοληθείς με τα βασικά ήτοι: κριτική κατανόηση,αναλυτική σκέψη ,απαγκίστρωση απο τις ιδεοληψίες σου και σεβασμός στον έχοντα άλλη άποψη.Ενδον σκάπτε φίλτατε ή αλλιώς ειδικά για σένα ¨Στρατηγέ, τι γυρεύεις στην Ύδρα εσύ ένας Λαρισαίος;¨
Τελικά το περίφημο αόρατο χέρι μια χαρά ορατό είναι, απτό και πραγματικό, και κάνει τη δουλίτσα του ανενόχλητο.Μπα, όχι, εθνολαϊκισμός είναι όλα αυτά, ασυναρτησίες των οχλοπολτών στις πλατείες και της αριστεράς του φρέντο καπουτσίνο και του δερμάτινου τζάκετ... Πρέπει να είμαστε πραγματιστές και να παλινορθώσουμε τους υπαίτιους της καταστροφής ως μετά χριστώ προφήτες "τα 'λέγανε ορισμένοι από τότε" και να μην ξεχνάμε ότι ανήκουμε εις τη δύση μόνο όταν και όποτε τη συμφέρει (λ.χ. πλυντήριο εισαγωγής φτηνού εργατικού δυναμικού στις μηχανικά υποστηριζόμενες βιομηχανίες της, είτε εγχώριου είτε εισαγόμενου/λαθραίου)Δεν υπάρχει ελπίδα.
Μετά από όσα ζω,βλέπω,ακούω,διαβάζω τα τελευταία 5 χρόνια και δεδομένου οτι η κρίση έχει διαχειριστεί από όλο το κοινοβουλευτικό φάσμα,μια πιθανή λύση θα ήταν να φύγει όλο το πολιτικό μας προσωπικό-ο λαπαβίτσας να κλείσει την πόρτα-και να αντικατασταθεί από το ντάισελμπλουμ γκρούπ με πρώτη αναθεώρηση μετά από 10 χρόνια.
Δεν συμφωνώ (απόλυτα). Θα κρατούσα τους δικούς μας σε όλα τα υπουργεία - εκτός των οικονομικών - απλά με την προϋπόθεση οτι δεν θα μπορούν να αγοράσουν κάτι ακριβότερο από συνδετήρες χωρίς την έγκριση του ντάισελγκρουπ.
Ο Λαπαβίτσας ένα διάστημα, γύρω στο 2013, αποστασιοποιήθηκε από το ΣΥΡΙΖΑ και προσκολλήθηκε, ως σύμβουλος, στο κομμουνιστικό κόμμα ΑΚΕΛ της Κύπρου. Διαλαλούσε δε ότι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ να βρεθεί λύση μέσα στο ευρώ είναι ξεπερασμένη (!!), ενώ επαινούσε το ΑΚΕΛ που επιδίωκε έξοδο της Κύπρου από το ευρώ. Να τώρα, λοιπόν, που γύρισε στην Ελλάδα δριμύτερος υπέρ της δραχμής.Υ.Γ. Δεν κατάλαβα και πολλά πράγματα από το άρθρο του. Μου φάνηκε λίγο "ίξεις, αφίξεις"
Πως κάνετε έτσι, όταν η Ελλάδα μέσα σε μια μέρα χάσει τα 2/3 του εισοδήματος της ο κύριος Λαπαβίτσας θα μας στέλνει τους θερμότερους αγωνιστικούς χαιρετισμούς από το Λονδίνο!Ακόμα, ακόμα μπορεί να μαζέψει και μερικούς ακόμα μαρξιστές καθηγητές και να εκδώσουν ενα κοινό ψήφισμα υπέρ μας!!!
Επειδή όσοι προσβλέπουν σε οφέλη απ την ρήξη κρύβουν επιμελώς τις πρακτικές συνέπειες, έχουμε και λέμε:Απ’την πρώτη ημέρα: bankrun, υπερπληθωρισμός, μαύρη αγορά, αισχροκέρδεια, ελλείψεις αγαθών Μακροπρόθεσμα: Ακόμα πιο μεγάλη διαφθορά, κατάρρευση της όποιας κοινωνίας πολιτών έχουμε, κατάρρευση του όποιου κοινωνικού κράτους έχουμε, εξαθλίωση ευρύτατων κοινωνικών στρωμάτων (και εννοώ κανονική εξαθλίωση τύπου Α. Ευρώπη στα 90ς) Οι Συριζαιοι και οι σύμμαχοί τους (βλέπε νεα τζάκια) θέλουν να μεταμορφώσουν την χώρα μας σε Βενεζουέλα για να μπορούν να την εκμεταλλευονται ασύδοτα εκτός ΕΕ κανόνωνΔεν ξερω εάν μπορουμε να τους σταματήσουμε πλέον! Στεναχωριέμαι που τα παιδιά μου θα μεγαλώσουν σε μια τριτοκοσμική χώρα έρμαιο της μαφίας.
Εχω παρα πολλα ερωτηματα για τον Λαπαβιτσα και τον συριζα αλλα θα εκφρασω μερικα:-Γιατι Κ. Λαπαβιτσα αφου πιστευετε στην δραχμη,βαλατε υποψηφιοτητα με τον συριζα και βγηκατε βουλευτης μαζι του,ενω ο συριζα λεει οτι ειναι υπερμαχος του ευρω;;-Γιατι ο Τσιπρας και γενικα το κομμα του,αφησε εναν τετοιο ως υποψηφιο;;-Γιατι δεν μας λεει τις πραγματικες,εξαιρετικα δυσμενεις, επιπτωσεις σε οικονομια-σε αμεσο αλλα και μακροχρονιο οριζοντα-,γεωπολιτικο,πολιτικο,στρατιωτικο,εθνικο,κοινωνικο κτλπ επιπεδο;;-Γιατι δεν παραιτειται αφου δεν πιστευει οτι ο συριζα μπορει να κανει πραγματικη διαπραγματευση;;;-Ή γιατι δεν τον διωχνει ο συριζα;;Οι απαντησεις βρισκονται καπου αναμεσα στον αισχρο λαικισμο του συριζα και την καμμενη,ημιμαθης αντιληψη των δραχμολαγνων...
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι «υπέρμαχος» του εύρο. Στο ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν πολλές απόψεις όπως αυτή της αριστερής πλατφόρμας του Λαφαζανη. Το πρόγραμμα όμως με το όποιο εκλέχτηκε λέει ΟΧΙ μνημόνιο ΕΝΤΟΣ εύρο. Και αυτό ακριβός λέει και ο Λαπαβιτσας αν δεν μπορεί να εφαρμοστεί αυτό να ζητηθεί η συγκατάθεση του εκλογικού σώματος για ρήξη!!! Ποια είναι η αντίρρηση σου σε αυτό? Φοβάσαι να αποφασίσεις για το μέλλον σου? Δεν ξέρεις θέλεις? για το τι θα συμβεί αν πάμε στην δραχμή υπάρχουν άπειρα άρθρα του Λαπαβιτσα από διαλέξεις σε πανεπιστήμια, συνέντευξης, εργασίες κτλ.
Απ΄όλο αυτό το....πράμα, κρατάω το εξής τσιτάτο:"...Δεν υπάρχει φυσικά καμία αμφιβολία για το ότι οι συνθήκες είναι έκτακτες, όπως και ότι μας τις κληροδότησε η προηγούμενη κυβέρνηση".Χμ. Εγώ δεν θυμάμαι τον Συριζα να λέει προεκλογικά ότι θα σώσει την χώρα εκτός κι αν τού παραδοθούν έκτακτες συνθήκες. Εγω θυμαμαι τον Συριζα να λέει ότι αν τού δοθεί η εξουσία έχει μιά σειρά από σκληρές απαντήσεις σε όλα τα προβλήματα ανεξάρτητα απ΄οτιδήποτε, δεν υπήρχαν δηλαδή καθόλου "εκτός κι αν" στην προεκλολογία του. Στο δε θέμα τού χρέους έλεγε ότι απλώς...θα διαγραφεί. Για την Ανγκελα διαβεβαίωνε ότι "ουτε μιά στο εκατομμύριο δεν θα μάς πεί όχι". Ε?Τώρα στον Συριζα βλέπουν έκτακτες συνθήκες?Μιλάμε το δούλεμα πάει σύννεφο.
Τελικά το σύνδρομο καταδίωξης είναι παίζει πολύ στα στελέχη του ΣυριζΑνελ. Και οι προηγούμενοι είχαν περιπτωσάρες φυσικά αλλά είχαν πάρει χρόνια να εκδηλωθούν.
Πολύ με ανησυχεί η γλύκα, με την οποία ο Λαπαβίτσας προσπαθεί να μας πείσει να μη φοβόμαστε το κονσερβοκούτι, που έχει στη μέσα τσέπη του πολύ καθωσπρέπει κοστουμιού του...