Βαρουφάκης: Δεν έπρεπε να μπούμε σε ένα τόσο σαθρά δομημένο νόμισμα

Βαρουφάκης: Δεν έπρεπε να μπούμε σε ένα τόσο σαθρά δομημένο νόμισμα Facebook Twitter
Konstantinos Tsakalidis / SOOC
14

«Αν η ευρωζώνη δεν αλλάξει δεν θα επιβιώσει», δηλώνει σε συνέντευξη του στην Εφημερίδα των Συντακτών ο Γιάνης Βαρουφάκης, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «καμία χώρα δεν έπρεπε να εισέλθει σ’ ένα τόσο σαθρά δομημένο κοινό νόμισμα, ιδίως μια χώρα βαθιά ελλειμματική όπως η δική μας».

Τονίζει όμως ότι, «αν προσπαθήσουμε σήμερα να κάνουμε όπισθεν, θα βρεθούμε προ δυσάρεστου απροόπτου».

Επισημαίνει ακόμη ότι η Ελλάδα μπορεί χωρίς νέο δάνειο, «υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνει μια σημαντική αναδιάρθρωση του χρέους της», αποκαλύπτοντας ότι έχουν γίνει συζητήσεις στο παρασκήνιο για αυτό το θέμα.

Δηλώνει δε κατηγορηματικά ότι δεν ακούστηκαν στο Eurogroup όλα όσα γράφτηκαν γι’ αυτόν («χαρτοπαίκτης», «ερασιτέχνης» κ.λπ.) και εκφράζει τη δυσφορία του επειδή ο Γ. Ντάισελμπλουμ δεν διέψευσε τους συγκεκριμένους χαρακτηρισμούς. Χαρακτηρίζει τους δανειστές «παράταιρους εταίρους», τον Σόιμπλε «σημαντικό πολιτικό αντίπαλο» και τη σχέση του με τον Τσακαλώτο άριστη.

«Μέχρι τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου του Eurogroup, που πασχίσαμε πολύ να ολοκληρώσουμε, μιλούσα ελάχιστα στα μέσα και επικεντρωνόμουν στην προώθηση των ελληνικών θέσεων στο εξωτερικό. Οφειλα ως υπουργός Οικονομικών να καταδείξω την αποτυχία του μνημονιακού προγράμματος που κατασπατάλησε τις τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού παράγοντας τη βαθύτερη κοινωνική μεταπολεμική κρίση σε καιρό ειρήνης. Στη συνέχεια, ήμουν υποχρεωμένος να παρουσιάσω τη συμφωνία εκείνη, να εξηγήσω τα πλεονεκτήματά της για τον τόπο και να αποκρούσω ερμηνείες ανεδαφικές και υποβολιμαίες. Αλήθεια είναι, επίσης, ότι αντιμετώπισα ένα μιντιακό περιβάλλον το οποίο γινόταν ολοένα και πιο εχθρικό όσο πλησίαζε το τέλος της περιόδου-γέφυρας που εξασφαλίσαμε την 20ή Φεβρουαρίου», σημειώνει.

14

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καμπανάκι από την ΕΚΤ: Κίνδυνος για νέα κρίση χρέους στην Ευρωζώνη

Οικονομία / Καμπανάκι από την ΕΚΤ: Κίνδυνος για νέα κρίση χρέους στην Ευρωζώνη

Η ΕΚΤ επισήμανε «τα αυξημένα επίπεδα χρέους και τα υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα», καθώς και την υποτονική ανάπτυξη και τις αβεβαιότητες που προκαλούνται από τα πρόσφατα «εκλογικά αποτελέσματα σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο»
LIFO NEWSROOM

σχόλια

9 σχόλια
Μισό λεπτό λιγάκι δεν έπρεπε να μπούμε στην Ευρώπη: Η Ελλάδα είναι μια χώρα που της έχουν δοθεί απλόχερα χρήματα από Ευρωπαϊκά κονδύλια, από δάνεια κτλ πως τα αξιοποιήσαμε και τι πετύχαμε; Να χρεωκοπήσουμε. Και τώρα που όντως τα πράγματα είναι δύσκολα φταίει η Ευρώπη και το σαθρό σύστημα.
Οι μετα χριστόν προφήτες κ. Γιάνη πολλοί,τι νόημα έχει τώρα να καυτηριάζεται για πολλοστή φορά η είσοδός μας στο προβληματικό ευρώ…Το πρόβλημα με τον Βαρουφάκη είναι ότι ενώ αρθρώνει σύγχρονο,αντισυμβατικό,ανθρωποκεντρικό και μη ξύλινο λόγο,είναι εξόχως επικοινωνιακός,άμεσος,φιλικός και ανοιχτός,δίνοντας την αίσθηση ότι μπορεί να συνομιλεί το ίδιο άνετα με τον οιονδήποτε,από έναν φορτηγατζή μέχρι έναν καθηγητή του Χάρβαρντ-αναμφισβήτητα χαρισματικό στοιχείο αυτό-από την άλλη δεν ξέρεις από πού και πότε θα σου΄ρθουνε αλλαζονικές ριπές συνοδευόμενες με εκκεντρική συμπεριφορά.Ανισος και αντιφατικός άνθρωπος…Ρομαντικός ,ιδεολόγος και υποτιμώντας την σπουδαιότητα πρακτικών ζητημάτων, πνίγηκε μέσα στο αρχιπέλαγος των κολλημένων λογιστών της ευρωζώνης.Περισσότερο θύμιζε Τζακ Σπάροου που θα βάλει μπουρλότο στον στόλο του Σόιμπλε με μιά σαραβαλιασμένη φρεγάτα,παρά έναν συνετό και εχέφρων καπετάνιο που μέλημά του είναι να μην βουλιάξει το σκάφος.Απαράσκευος και απροετοίμαστος(ή πως το ‘λεγε κάποιος:η αποτυχία της προετοιμασίας είναι η προετοιμασία της αποτυχίας)δεν θα μπορούσε να ΄χε καλύτερη τύχη στην αντιπαράθεση αυτή…Αλλα καλά θα κάνουν και κάποιοι άλλοι που τον επέλεξαν,να μην τον χρησιμοποιούν σαν αποπομπαίο τράγο,φωρτώνοντάς του το τωρινό αδιέξοδο και καμουφλάροντας με τον τρόπο αυτό αθεράπευτες αντιφάσεις,εσωκομματικούς κλυδωνισμούς και ανερμάτιστες επιλογές και τακτικές της παράταξής τους.
Η αληθεια ειναι οτι,ακριβως επειδη μπηκαμε με τα καταστροφικα τερτιπια του Σημιτη στο ευρω,η εισοδος μας στο ευρω ηταν βλαβερη.Αν μπαιναμε με αληθινα δυνατη οικονομια,μπορουσαμε να κανουμε θαυματα σε σωστες και οχι σαθρες βασεις.Το θεμα ειναι οτι....ασε μας ρε Βαρουφακη.Οταν ησουν συμβουλος και τριγυρνουσες στις κυβερνησεις του πασοκ-με τον εναν η τον αλλο τροπο-δεν ειδαμε καμια φωνη απο σενα να λεει κατι τετοιο.Τωρα το θυμηθηκες που ηρθε ο λογαριασμος του κομματος που ανηκες,δλδ του πασοκ...Η υποκρισια εχει και τα ορια της.
Ετοιμάζεται για την εξοδο του απο την πολιτικη και την επιστροφη του στον καταγγελτικο,διχως κοστος, σχολιασμο των εξελιξεων ο Βαρουφακης . Αναμενω επισης πολλα ενδιαφεροντα , κουτσομπολιστικα και ταυτοχρονα "οργισμενα" βιβλια για τους κακους Ευρωπαιους που δεν τον κατανοουσαν , αν και προτιμοτερο θα ηταν να αρχισει με το "Πως εξηγησα την ανικανοτητα μου και την παντελη ελλειψη δικων μου προτασεων στην κορη μου" , ετσι για να εχει και vol.2 η σειρα
Η γέφυρα που εξασφάλισε ήταν η υφαρπαγή όλων των ταμειακών αποθεμάτων ταμείων, δήμων, περιφερειών για την πληρωμή μισθών και συντάξεων με αποτέλεσμα η χώρα να μείνει ταπί και ακόμη πιο ευάλωτη! Τι ακριβώς είναι η συμφωνία γέφυρα που εξασφάλισε, στη βουλή δεν την εμφάνισαν, στη δημοσιότητα δεν τόλμησαν να την δώσουν, στην πράξη δεν είδε κανείς τίποτε. Δεν έχουμε πάρει ούτε ευρώ, τι εξασφάλισε τι ήταν η γέφυρα;
Πως γίνεται να μην έχουν πρόβλημα με το νόμισμα οι οικονομίες των άλλων 18 (και απο 1η Ιανουαρίου 19) άλλων χωρών παρά μόνο η δικιά μας?Εξέτασατε καθόλου το ενδεχόμενο να ΜΗΝ είναι στραβός ο γιαλός αλλά να αρμενίζουμε εμείς στραβά?
Δεν έχουν πρόβλημα οι οικονομίες των άλλων χωρών παρά μόνο η δική μας; Έχεις δει το χρέος επί του ΑΕΠ των χωρών της ευρωζώνης και πόσο έχει αυξηθεί αυτό από την ένταξη στο ευρώ;
Για το χρέος και την ανεργία της Πορτογαλίας έχεις να πεις κάτι ή θα μας πρήξετε όλοι με τα επιτόκια των αγορών; Ομολογώ πάντως ότι δεν το έχω διαβάσει αυτό που λες για τα αρνητικά επιτόκια. Μόνο για τη Γερμανία και τη Φινλανδία το έχω ακούσει αυτό.
Άσε μας ρε Βαρουφάκη, σε είδαμε απο την αρχή τί στιλάκι είχες. Και πολύ σε άντεξαν.Πήγαινε στο Τέξας να δίνεις διαλέξεις εκ του ασφαλούς, γιατί με το reality δεν τα πας καλά. Είσαι(;) υπουργός οικονομικών μιας χρεοκοπημένης χώρας και το καλύτερο που μπορείς να σκεφτείς για να τη σώσεις είναι ματσακονιές με I.O.U. και τουρίστες - εφοριακούς.
Κάποια στιγμή πρέπει να ειπωθεί ποιοι ήταν οι στόχοι της διαπραγμάτευσης; Τι προσπαθούν να κάνουν τόσο καιρό; Να κουρέψουν το χρέος; Να μην μας δανείσουν, αλλά να μην ζητήσουν τις δόσεις; Να μας δανείσουν αλλά χωρίς όρους; Να μας δανείσουν αλλά να κουρέψουν και το χρέος; Εφόσον δεν υπάρχουν δανεικά πλέον για ελλείμματα, λογικά δεν θα μειωθεί η οικονομία; Δεν θα υπήρχαν οικονομικά μέτρα;