ΣΗΜΕΡΑ

Μια γλωσσολογική προσέγγιση στο “μαύρο” της ΕΡΤ

Μια γλωσσολογική προσέγγιση στο “μαύρο” της ΕΡΤ Facebook Twitter
2

"Όταν έκλεινε η ΕΡΤ στην Ελλάδα, το "μαύρο" στις οθόνες της τηλεόρασης προκάλεσε σοκ στη βρετανική κοινή γνώμη. Το γεγονός θεωρήθηκε ως πολιτικός βανδαλισμός και ως χτύπημα κατά της δημοκρατίας. Δεν μπορείς να κλείνεις ξαφνικά τη δημόσια τηλεόραση με αυτόν τον τρόπο" λέει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η μεταδιδακτορική ερευνήτρια του Τμήματος Γλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο του Lancaster, στην Αγγλία, Σαλώμη Μπουκάλα.


Με τα παραπάνω, η ίδια εξηγεί τους λόγους για τους οποίους ξεκίνησε τότε μια επιστημονική εργασία για τον τρόπο με τον οποίο η σχετική απόφαση παρουσιάστηκε στην κοινή γνώμη. Βασικό "εργαλείο" της ήταν η επιστήμη της Ανάλυσης Λόγου που χρησιμοποιείται στη Γλωσσολογία και την Πολιτική Θεωρία για την αναζήτηση πολιτικών ταυτοτήτων και ιδεολογιών στο λόγο.

"Μελετώντας τις δηλώσεις του τότε κυβερνητικού εκπροσώπου και του τότε πρωθυπουργού αναζήτησα τη σχετική επιχειρηματολογία στην απόφαση για το κλείσιμο της ΕΡΤ. Το συμπέρασμά μου ήταν ότι η ΕΡΤ παρουσιάστηκε ως διεφθαρμένη, ως ένα μεγάλο σκάνδαλο που η κυβέρνηση ήταν αποφασισμένη να αντιμετωπίσει. Έγιναν εμφανείς οι διαχωρισμοί ανάμεσα στο εμείς και οι άλλοι, στην νεοφιλελεύθερη δεξιά κυβέρνηση και την αριστερά, στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Η αριστερά αλλά και οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ παρουσιάστηκαν ως διεφθαρμένοι υπερασπιστές της παλαιότερης κατάστασης. Αμέσως μετά την επιχείρηση εκκένωσης του κτιρίου της ΕΡΤ, στις δηλώσεις του τότε κυβερνητικού εκπροσώπου γινόταν αναφορά σε άτομα αριστερής ιδεολογίας που είχαν καταλάβει το κτίριο και ζημίωναν το ελληνικό κράτος και τον ελληνικό λαό" σχολιάζει η κ. Μπουκάλα που παρουσίασε την εργασία της και τη σχετική δημοσίευση στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό "Discourse and Society Journal" κατά τη διάρκεια του διεθνούς συνεδρίου με θέμα τη δημοκρατία, "Rethinking democracy in literature, language and culture" που διοργανώνουν στη Θεσσαλονίκη το Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και η Ελληνική Εταιρεία Αγγλικών Σπουδών.

Η κ. Μπουκάλα διευκρινίζει ότι ουσιαστικά από την οικονομική κρίση και την κρίση του ελληνικού χρέους το 2010, μέχρι το κλείσιμο της ΕΡΤ το 2013 δημιουργήθηκαν οι συνθήκες ώστε να εκδηλωθεί τότε μια κρίση πολιτικής πόλωσης και θεσμικής κρίσης, παρόμοια με εμφυλιακούς διαχωρισμούς του παρελθόντος ανάμεσα στην αριστερά και τη δεξιά και με την απειλή της ακραίας αριστεράς. "Μελετώντας δηλώσεις και από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας και από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ διαπίστωσα ότι υπήρξαν πάλι δηλώσεις που ενέτειναν το κλίμα πόλωσης ανάμεσα στην αριστερά και τη δεξιά" προσθέτει.
Με αφορμή τη σχετική παρουσίαση στο συνέδριο για το κλείσιμο της ΕΡΤ, η επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Αγγλικής Λογοτεχνίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Έφη Γιαννοπούλου, σημειώνει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι "η παρουσίαση αφορά μια ανάλυση - ανάγνωση του λόγου της εξουσίας, η οποία θέλησε να περάσει την άποψή της ως κάτι φυσιολογικό, κάτι που πρέπει να περιμένουμε". Σύμφωνα με την κ. Γιαννοπούλου, "η ανάλυση αυτή έδειξε ότι μέσα από αυτό το λόγο, όταν επιχειρεί κάποιος μια γλωσσική και εννοιολογική ανάλυση του κειμένου της ανακοίνωσης του κλεισίματος της ΕΡΤ, μπορεί να δει τη σχέση εξουσίας που υπάρχει εκείνη τη στιγμή ανάμεσα στην κυβέρνηση, τους ιθύνοντες, αυτούς που έχουν το λόγο και είναι ένας λόγος επικρατών και στους υπόλοιπους, εμάς. Είναι μια περίπτωση έλλειψης δημοκρατίας και δημοκρατικού λόγου που αναδεικνύεται μέσα από τη μελέτη του λόγου".

Αναφερόμενη στο αντικείμενο του συνεδρίου η κ. Γιαννοπούλου τονίζει ότι καλύπτει ένα μεγάλο φάσμα θεμάτων που προέρχονται από το χώρο των ανθρωπιστικών σπουδών (λογοτεχνία, θέατρο, πολυμέσα, εκπαίδευση, μελέτη της γλώσσας) και έχει στόχο να αναδειχτεί η πολυπλοκότητα της ιδέας της δημοκρατίας και να επηρεαστεί από τις ίδιες τις ανθρωπιστικές σπουδές. "Αυτό που κάνουμε καλά εμείς, είναι να ασχολούμαστε με την ανάγνωση της αφήγησης. Κάνουμε ανάγνωση του κόσμου μας, των ανθρώπων και των ομάδων, μιλάμε για ομάδες. Οι αφηγήσεις ποτέ δεν είναι ουδέτερες, είναι δοσμένες μέσα σε συγκεκριμένα πλαίσια εξουσίας και συγκεκριμένων ιδεών και ιδεοληψιών. Θέλουμε να αλλάξουμε την αφήγηση με αυτή την έννοια. Εκεί μπορούμε να κάνουμε εμείς την παρέμβασή μας" αναφέρει χαρακτηριστικά.

2

ΣΗΜΕΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σεναριογράφος κατηγορεί τον ΛεΜπρόν Τζέιμς και το Netflix ότι του έκλεψαν σενάριο ταινίας

TV & Media / Σεναριογράφος κατηγορεί τον ΛεΜπρόν Τζέιμς και το Netflix ότι του έκλεψαν σενάριο ταινίας

Ο κορυφαίος σκόρερ στην ιστορία του NBA κατηγορείται από τον σεναριογράφο Ρομπ Γκράμποου ότι, μαζί με την εταιρεία παραγωγής του, SpringHill Company, έκλεψε το σενάριό του για την αθλητική ταινία Rez Ball, η οποία κυκλοφόρησε στο Netflix τον Σεπτέμβριο
LIFO NEWSROOM
New York Times: Με απεργία την ημέρα των αμερικανικών εκλογών απειλούν οι τεχνικοί της εφημερίδας

Διεθνή / New York Times: Με απεργία την ημέρα των αμερικανικών εκλογών απειλούν οι τεχνικοί της εφημερίδας

Ζητούν υψηλότερους μισθούς και μεγαλύτερη ευελιξία στην εξ αποστάσεως εργασία - Γιατί κάποια αιτήματά τους χαρακτηρίζονται παράλογα και ποια είναι η στάση των δημοσιογράφων των New York Times
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια