Ο «Κόκκινος Πλανήτης» θεωρείται το επόμενο μεγάλο «νέο σύνορο» της Ανθρωπότητας. Και ενώ οι μελέτες δείχνουν πως η προοπτική του αποικισμού του θεωρείται δύσκολη, λόγω του αφιλόξενου περιβάλλοντός του, η σημαία που θα τοποθετήσουν οι επιστήμονες όταν τελικά καταφέρουν να φθάσουν στον πλανήτη Άρη έχει ήδη σχεδιαστεί. Για κάποιους φαίνεται ανώφελο το να δημιουργηθεί από τώρα μια σημαία για τα μελλοντικά πρώτα βήματα που θα κάνει ο άνθρωπος στον Άρη, ωστόσο, όπως αναφέρει και το wired.co.uk, δεν είναι τελικά και τόσο ασήμαντος ο σχεδιασμός της.
Στη Σουηδία, λοιπόν, ο Oskar Pernefeldt του Beckmans College of Design στη Στοκχόλμη, σχεδίασε μια νέα σημαία για τη "Γη" στα πλαίσια της πτυχιακής του εργασίας, και ήδη έχει αποκτήσει πολλές διαδικτυακές επευφημίες.
Πρόκειται για έναν συνδυασμό από επτά αλληλοσυνδεόμενους κρίκους σε ένα βαθύ μπλε φόντο. Ο σχεδιασμός δεν έχει καμία ιδιαίτερη πρωτοτυπία αλλά έχει μοντέρνα στοιχεία.
«Τοποθετημένοι στο κέντρο της σημαίας, οι επτά κρίκοι δημιουργούν ένα λουλούδι – σύμβολο της ζωής πάνω στη γη. Οι κρίκοι συνδέονται μεταξύ τους, συμβολίζοντας πώς τα πάντα πάνω στον πλανήτη, άμεσα ή έμμεσα, συνδέονται», έτσι, επιλέγει να τη παρουσιάσει ο σχεδιαστής της, Oskar Pernefeldt. To μπλε φόντο αντιπροσωπεύει το νερό που είναι ζωτικό στοιχείο για τη ζωή και τους ωκεανούς που καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος της επιφάνειας του πλανήτη. Οι εξωτερικοί κρίκοι από το λουλούδι δημιουργούν ένα κύκλο που θα μπορούσε να είναι το σύμβολο της γης ως του πλανήτη που στη μπλε επιφάνεια που συμβολίζει στο Σύμπαν», συνεχίζει ο Pernefeldt.
Η σημαία φανερώνει, σύμφωνα με το δημιουργό της πως «οι αστροναύτες δεν είναι απλώς αντιπρόσωποι των χωρών τους, αλλά όλης της Γης». Βασικός στόχος ήταν, λοιπόν, «να υπενθυμίζει στους ανθρώπους ότι μοιραζόμαστε αυτόν τον πλανήτη, ανεξάρτητα από τα εθνικά σύνορα και πως θα πρέπει να φροντίζουμε και να συμπληρώνουμε ο ένας τον άλλο και τον πλανήτη στον οποίο συνυπάρχουμε».
Για το σχεδιασμό της σημαίας συνέδραμαν και εταιρείες όπως η LG, και η BSmart. Η NASA φαίνεται να έχει εμπλακεί ως ένα βαθμό σε ό,τι αφορά την ιστοσελίδα του πρότζεκτ, παρότι δεν είναι ξεκάθαρο τι ακριβώς παρείχε για το design και πώς έχει υποδεχθεί το προτεινόμενο κόνσεπτ.
σχόλια