Ένα μακροσκελές αφιέρωμα στον Γιάνη Βαρουφάκη φιλοξενεί το New York Times Magazine, υπό τον τίτλο «Ένας υπουργός Οικονομικών ταιριαστός σε μια ελληνική τραγωδία;».
Μιλώντας στο περιοδικό της αμερικανικής εφημερίδας, ο Γ. Βαρουφάκης αναφέρεται μεταξύ άλλων στο Eurogroup της Ρίγας, όπου σύμφωνα δημοσιεύματα φέρεται να είχε δεχθεί «σφυροκόπημα» και σκληρούς χαρακτηρισμούς από τους υπόλοιπους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης. Αναφορά γίνεται μάλιστα και το tweet που είχε κάνει ο Έλληνας υπουργός, με μια φράση του Ρούζβελτ.
FDR, 1936: "They are unanimous in their hate for me; and I welcome their hatred." A quotation close to my heart (& reality) these days
— Yanis Varoufakis (@yanisvaroufakis) April 26, 2015
Σύμφωνα με τον Γ. Βαρουφάκη, το tweet απευθυνόταν στα ΜΜΕ, «που οδηγήθηκαν σε παροξυσμό» και όχι στους υπουργούς. «Όλες αυτές οι αναφορές ότι με έβρισαν, ότι με αποκάλεσαν διάφορα ονόματα και μου είπαν πως σπαταλάω χρόνο: Αφήστε με να πω ότι τα διαψεύδω ολόψυχα» δηλώνει.
Σύμφωνα μάλιστα με την δημοσιογράφο των New York Times ο Γιάνης Βαρουφάκης ανέφερε ότι έχει καταγράψει (δεν διευκρινίζεται αν πρόκειται για βίντεο ή ηχητικό αρχείο) τη συγκεκριμένη συνάντηση, αλλά δεν μπορεί να δημοσιοποιήσει την καταγραφή για λόγους εμπιστευτικότητας.
Μεταξύ άλλων, ο υπουργός γνωρίζει πότε θα αποχωρήσει, σημειώνει το άρθρο. «Δεν πρόκειται να εξευτελιστώ και δεν πρόκειται να συμβιβαστώ από άποψη αρχών και λογικής», λέει ο ίδιος.
Κάνοντας αναφορά στην εξέλιξη των διαπραγματεύσεων και στο ενδεχόμενο Grexit, η δημοσιογράφος τονίζει ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης ακούστηκε θυμωμένος. Ο υπουργός δηλώνει εμφατικά ότι δεν θα δεχθεί άλλο πακέτο οικονομικών πολιτικών που διαιωνίζει την ίδια την κρίση και υπογραμμίζει ότι προτιμά να παραιτηθεί από το να οδηγήσει τον ελληνικό λαό βαθύτερα στην οικονομική απόγνωση.
Το περιοδικό αναφέρεται στην κατάσταση της ελληνικής οικονομίας πριν και μετά τις εκλογές και τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Κατά την προεκλογική εκστρατεία ο ΣΥΡΙΖΑ υποσχέθηκε μια σειρά από φαινομενικά αδύνατα πράγματα, τονίζει το άρθρο, ενώ υποσχέθηκε να παραμείνει και στο ευρώ. «Οπως κάποιος μου είπε αστειευόμενος, ο ΣΥΡΙΖΑ ήλπιζε ουσιαστικά ότι 1 συν 2 μπορεί να κάνουν 4», αναφέρει η δημοσιογράφος.
Προκειμένου να διαπραγματευτεί μια συμφωνία που θα μπορούσε να πετύχει αυτό το φαινομενικά αδύνατο αποτέλεσμα, ο Τσίπρας αποφάσισε να στείλει τον εριστικό οικονομολόγο Γιάνης Βαρουφάκη, επισημαίνει το άρθρο.
Ο υπουργός, αναφέρουν οι New York Times, αγωνίζεται να επιμείνει στις αρχές του και να κρατήσει τις «κόκκινες» γραμμές, προκειμένου, όπως πιστεύει, να μην γίνει ίδιος με τους πολιτικούς πριν από εκείνον. Σε ερώτηση έναντι ποιον φέρει ευθύνη, απαντά:
«Για τον κόσμο που σήμερα είναι 15, 16 ή 17 χρόνων, για να έχουν μια ευκαιρία μέχρι να γίνουν 20, αυτό είναι που μετράει. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η οικονομία είναι σήμερα σε πολύ χειρότερη κατάσταση από ό,τι τους τελευταίους δύο μήνες, ως αποτέλεσμα των σκληρών διαπραγματεύσεών μας» δηλώνει ο υπουργός. Περιέγραψε αυτή την αλλαγή ως μια επένδυση σε ένα καλύτερο μέλλον.«Και μια επένδυση περιλαμβάνει πάντα ένα βραχυπρόθεσμο κόστος», είπε.
Σε ερώτηση σχετικά με αυτό το βραχυπρόθεσμο κόστος και αν ανησυχεί για την ελληνική οικονομία, απαντά: «Είμαι τρομοκρατημένος. Τρομοκρατημένος και εμβρόντητος».
Η δημοσιογράφος αναφέρεται στην επίσκεψή της στο υπουργείο Οικονομικών τον Φεβρουάριο, όπου τότε έμοιαζε άδειο με καλώδια να κρέμονται από παντού, ενώ δέχθηκε πρόσκληση και από την Δανάη Στράτου στο διαμέρισμα κοντά στην Ακρόπολη. Εκείνη την περίοδο που το επισκέφθηκε, ήταν που είχε γίνει η φωτογράφιση στο Paris Match.
Ο Γιάνης Βαρουφάκης δηλώνει πως μετανιώνει για τις φωτογραφίες εκείνες. «Κοιτάξτε, ξέρω ότι ακούγεται χαζό, αλλά δεν ήξερα τι ήταν το Paris Match. Δεν διαβάζω τέτοια περιοδικά», είπε.
Η Δανάη Στράτου αναφέρεται στους λόγους που ο Γ. Βαρουφάκης ανέλαβε τη θέση του υπουργού Οικονομικών. «Του δόθηκε η ευκαιρία να βοηθήσει τη χώρα του. Αισθάνεται εξαιρετικά υπεύθυνος απέναντι στα 10 εκατομμύρια Ελλήνων. Και έχει χάσει πολύ ύπνο για αυτό. Αυτό που βλέπω είναι ότι πρόκειται για κάποιον που περπατά σε ένα ναρκοπέδιο. Κάθε στιγμή που περνάει, δεν ξέρει τι θα πατήσει».
Ο ίδιος εξηγεί ότι ανέλαβε τη θέση γιατί μετά από χρόνια που μιλούσε για μία λύση στην κρίση, ένιωθε ότι δεν είχε άλλη επιλογή. «Στη δεκαετία του '80 ήμουν εξοργισμένος για το απαρτχάιντ. Κάποιοι άνθρωποι μπορούσαν να το ξεχνούν, αλλά εγώ δεν μπορούσα. Οχι επειδή είμαι ηθικά ανώτερος, απλώς δεν μπορούσα να το ξεχάσω. Παρομοίως, στην περίπτωση της κρίσης του 2008, ήταν η ηλιθιότητά της: Ήταν μία κρίση που ήταν περιττή».
Το άρθρο αναφέρεται και στον πρόσφατο ανασχηματισμό της διαπραγματευτικής ομάδας κάτι που πολλά μέσα ενημέρωσης εκλαμβάνουν ως περιθωριοποίηση του Γιάνη Βαρουφάκη. Ο ίδιος ωστόσο το αρνείται, ενώ όπως επισημαίνει το περιοδικό εκπροσώπησε την Ελλάδα ως συνήθως στον επόμενο γύρο διαπραγματεύσεων. «Πρόκειται για μία αφήγηση που αυτοτροφοδοετείται», λέει ο υπουργός. «Είναι τελείως αποκομμένη από την πραγματικότητα, αλλά είναι μια παράλληλη πραγματικότητα, μια προπαγάνδα τύπου Γκαίμπελς που έχει μια θαυμάσια ικανότητα να αλλάζει την ατμόσφαιρα».
Περιέγραψε τον εαυτό του ως «αλεξικέραυνο», αναφέροντας ότι ήξερε πόσο δύσκολη θα είναι η δουλειά. «Τα εκλαμβάνω όλα ως αναμενόμενα. Θα ήμουν άκεφος και αναστατωμένος, ίσως ακόμη και πανικόβλητος, αλλά το περίμενα. Οπότε είναι ΟΚ».
σχόλια