Σαουδική Αραβία: 1000 μαστιγώσεις και 10 χρόνια φυλακή στον μπλόγκερ Ράιφ Μπαντάουι

Σαουδική Αραβία: 1000 μαστιγώσεις και 10 χρόνια φυλακή στον μπλόγκερ Ράιφ Μπαντάουι Facebook Twitter
7

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Σαουδικής Αραβίας επικύρωσε την ποινή που έχει επιβληθεί στον Σαουδάραβα μπλόγκερ Ράιφ Μπαντάουι-- 1.000 μαστιγώσεις και δεκαετής κάθειρξη--παρά τη διεθνή κατακραυγή.


Μιλώντας από τον Καναδά στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων η σύζυγός του, Ενσάφ Χαϊντάρ είπε: "αυτή είναι η τελική απόφαση και είναι αμετάκλητη.


Τον Μάρτιο, η Σαουδική Αραβία είχε εκφράσει "έκπληξη και απογοήτευση" απέναντι στη διεθνή κριτική που είχε δεχτεί για την ποινή που είχε επιβάλει στον μπλόγκερ.


Την εποχή εκείνη, το υπουργείο Εξωτερικών είχε εκδώσει ανακοίνωση με την οποία καταδίκαζε κάθε ανάμειξη τρίτων στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας.


Το 2012, ο Μπαντάουι συνελήφθη και κατηγορήθηκε για "προσβολή του Ισλάμ μέσω ηλεκτρονικών δικτύων".
Επί τέσσερα χρόνια, διηύθυνε το Φιλελεύθερο Σαουδαραβικό Δίκτυο, το οποίο ενθάρρυνε τον διάλογο για θρησκευτικά και πολιτικά ζητήματα στο Διαδίκτυο.


Οι σαουδαραβικές αρχές έστειλαν την υπόθεσή του για επανεξέταση καθώς αυξάνονταν οι διεθνείς πιέσεις για την απελευθέρωσή του.


Τον Ιανουάριο, ο Μπαντάουι υποβλήθηκε στις πρώτες 50 μαστιγώσεις αλλά οι υπόλοιπες αναβλήθηκαν.


Βίντεο με θολή εικόνα το οποίο τραβήχτηκε με κινητό τηλέφωνο έδειχνε τον Μπαντάουι να μαστιγώνεται από ένα μέλος των δυνάμεων ασφαλείας.


Το οπτικό υλικό προκάλεσε διεθνείς διαμαρτυρίες, οι οποίες επαναλαμβάνονταν κάθε Παρασκευή, την ημέρα που ήταν προγραμματισμένες οι μαστιγώσεις.


Δεν έχει γίνει γνωστό γιατί ο Μπαντάουι δεν έχει ακόμη υποβληθεί στο δεύτερο γύρο των μαστιγώσεων, αλλά ιατρική έκθεση αναφέρει ότι δεν κρίθηκε σε θέση να δεχτεί την σωματική τιμωρία του.


Η Σαουδική Αραβία επιβάλλει την αυστηρή μορφή του ισλαμικού νόμου και τιμωρεί τους αντιφρονούντες. Η χώρα έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά χρήσης των κοινωνικών μέσων δικτύωσης στην περιοχή, όπως επισημαίνει το BBC.

7

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γεωργία: Δολοφονήθηκε γνωστό τρανς μοντέλο μια ημέρα μετά τη ψήφιση του αντι-ΛΟΑΤΚΙ+ νομοσχεδίου

Διεθνή / Γεωργία: Δολοφονήθηκε γνωστό τρανς μοντέλο μια ημέρα μετά τη ψήφιση του αντι-ΛΟΑΤΚΙ+ νομοσχεδίου

Το υπουργείο Εσωτερικών της Γεωργίας ανακοίνωσε ότι η Αμπραμίντζε φέρεται να μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου, ενώ αργότερα ανακοινώθηκε η σύλληψη ενός άνδρα που σχετίζεται με την υπόθεση
LIFO NEWSROOM
Ιράν: Απειλές για «συντριπτική απάντηση» κατά του Ισραήλ από τον άξονα της αντίστασης

Διεθνή / Ιράν: Απειλές για «συντριπτική απάντηση» κατά του Ισραήλ από τον άξονα της αντίστασης

Ο Νασράλα, σε προηγούμενη ομιλία του, χαρακτήρισε τις εκρήξεις βομβητών και συσκευών επικοινωνίας τις τελευταίες δύο ημέρες στον Λίβανο ως πιθανή «κήρυξη πολέμου» κατά της οργάνωσης
LIFO NEWSROOM
Ανάλυση: Η υψηλού ρίσκου επίθεση κατά της Χεζμπολάχ σε δρόμους και καταστήματα του Λιβάνου

Διεθνή / Ανάλυση: Η υψηλού ρίσκου επίθεση κατά της Χεζμπολάχ σε δρόμους και καταστήματα του Λιβάνου

Η Wall Street Journal εξηγεί πώς τα μέλη της Χεζμπολάχ χτυπήθηκαν ενώ βρίσκονταν στην «καθημερινή ζωή» στον Λίβανο, σε πολυσύχναστα μέρη και τι σημαίνει αυτό για την επίθεση
LIFO NEWSROOM
Υπόθεση Πελικό: Ερχόταν με τη Ζιζέλ στο σούπερ μάρκετ και με ρωτούσε αν μου αρέσει, κατέθεσε ένας κατηγορούμενος

Διεθνή / Υπόθεση Πελικό: Ερχόταν με τη Ζιζέλ στο σούπερ μάρκετ και με ρωτούσε αν μου αρέσει, κατέθεσε ένας κατηγορούμενος

Αποκαλύψεις για τους τρόπους με τους οποίους προσέγγιζε τους συνεργούς του ο 71χρονος Ντομινίκ Πελικό στη δίκη για τους βιασμούς της Ζιζέλ 
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ

σχόλια

4 σχόλια
Τι θα γίνει μ΄αυτόν τον Πούτιν, θα σεβαστεί επιτέλους τα ανθρώπινα δικαιώματα;Τί, τα πετρέλαια στην Ρωσία τα ελέγχουν οι Ρώσοι, ενώ στην αραπιά η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ δύση; Ε τότε αλλάζει το πράγμα, προσωπικά την βλέπω πολύ δίκαιη την ποινή, άσε που δεν είναι δημοκρατικό να αναμιγνύονται τρίτοι σε εσωτερικά θέματα μιας χώρας, το επιβάλλει η δημοκρατία αυτό.
Παιδιά έτσι είναι αυτές οι χώρες, δεν θα τις μάθουμε τώρα. Το ζήτημα είναι τι κάνουν οι άλλες, οι "πολιτισμένες". Ας τις απομονώσουν, να δούμε τι θα γίνει... αλλά "είναι πολλά τα λεφτά Άρη"
Δε μπορει να το χωρεσει το μυαλο μου οτι στην εποχη μας υπαρχουν χωρες με τετοιους νομους & ανθρωποι με τετοια μυαλα, ειναι πραγματικα να απορεις & να προβληματιζεσαι, δε θα ειναι υπερβολη αν πουμε πως σε αυτα τα κρατη επικρατει ακομα μεσαιωνας, οι ανθρωποι εκει περα δεν εχουν ιδεα τι εστι πολιτισμενος κοσμος, τι εστι δημοκρατια, τι εστι ανεξιθρησκεια, τι εστι ελευθερια του τυπου, πραγματικα δεν εχω λογια να εκφρασω το ποσο οργη μου προκαλει οτι επιτρεπονται τετοιες πρακτικες οπουδηποτε στο κοσμο εν ετη 2015.
Πλάκα κάνεις?Εδώ στην Ελλάδα την χώρα που γέννησε την δημοκρατία και αυτά τα οποία αναφέρεις λείπουν. Για ποιον πολιτισμένο κόσμο μιλάς όταν εδώ που είμαστε ο ρατσισμός και ο φανατισμός (θρησκευτικός και μη) βασιλεύουν?
"Δε μπορει να το χωρεσει το μυαλο μου οτι στην εποχη μας υπαρχουν χωρες με τετοιους νομους & ανθρωποι με τετοια μυαλα, ειναι πραγματικα να απορεις & να προβληματιζεσαι, δε θα ειναι υπερβολη αν πουμε πως σε αυτα τα κρατη επικρατει ακομα μεσαιωνας>"Μα εκεί βρίσκονται, και συγκεκριμένα στο 1435 (μουσουλμανική χρονολόγηση) χρειάζονται μισή χιλιετία ακόμα για να ξεφύγουν κάπως, απο τη θρησκευτικό σκοταδισμό, όπως συνέβει και με τους χριστιανούς.
"- 1.000 μαστιγώσεις και δεκαετής κάθειρξη--παρά τη διεθνή κατακραυγή Πηγή: www.lifo.gr"Από πότε η διεθνής κατακραυγή αποτέλεσε εμπόδιο στο να επιβάλουν παράλογους θεοκρατικού περιεχομένου νόμους σε αυτές τις κ***χώρες;