Αργεντινή: Ηρωίδα νοικοκυρά πρωτοστατεί στον πόλεμο κατά της διακίνησης ανθρώπων

Αργεντινή: Ηρωίδα νοικοκυρά πρωτοστατεί στον πόλεμο κατά της διακίνησης ανθρώπων Facebook Twitter
Η Πρόεδρος της Αργεντινής (δεξιά) χειροκροτεί τη Susana Trimarco, στην οποία έχει μόλις απονείμει το βραβείο για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Μπουένος Άιρες, Αργεντινή, Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2012, παραμονή της 29ης επετείου από την επιστροφή της δημοκρατίας στην Αργεντινή. (Φωτ.: Associated Press/Victor R. Caivano)
2

Υποψήφια για το Νόμπελ Ειρήνης είναι η Susana Trimarco, μια απλή νοικοκυρά από τη La Plata της Αργεντινής που ποτέ δεν είχε ιδιαίτερη σχέση με την επικαιρότητα και πάντα κύρια προτεραιότητά της ήταν η οικογένειά της.

Μέχρι τη μέρα που η κόρη της έφυγε για ένα προγραμματισμένο ραντεβού σε ένα γιατρό και δεν επέστρεψε ποτέ. Η αστυνομία δεν μπορούσε να βοηθήσει, γι' αυτό η ίδια αποφάσισε να πάρει την κατάσταση στα χέρια της. Ξεκίνησε δική της έρευνα, ύστερα από υποψίες ότι η κόρη της είχε απαχθεί και οδηγηθεί στην πορνεία. Η έρευνα περιελάμβανε επισκέψεις σε οίκους ανοχής και σταδιακά πήρε άλλη τροπή: η Trimarco προσπαθούσε να σώσει κοπέλες που είχαν εξωθηθεί στην πορνεία δια της βίας και να τις βοηθήσει να κάνουν νέα αρχή.

Η υπόθεση φέρνει στο νου κατευθείαν μια παρόμοια που είχε συγκλονίσει την ελληνική κοινή γνώμη προ 15ετίας και είχε κάνει το γύρο του κόσμου. Το 1998, η μητέρα της 19χρονης Παρασκευής Φωτιάδου, Ελένη, υποδυόταν την πόρνη και την τοξικομανή για να διεισδύσει σε στέκια τοξικομανών και να ανακαλύψει τους δολοφόνους του παιδιού της. Τελικά, το δικαστήριο είχε αποφανθεί ότι η Φωτιάδου δε δολοφονήθηκε αλλά πέθανε από υπερβολική δόση.

Κατ' αναλογία, η δεκαετής περιπλάνηση της Trimarco στον αργεντινό υπόκοσμο δεν την έχει ακόμα οδηγήσει στην κόρη της Maria de los Angeles "Marita" Veron, που είναι εξαφανισμένη από το 2002 και έχει αφήσει πίσω τη δική της, τρίχρονη τότε, κόρη Micaela. «Αυτός είναι ο σκοπός της ζωής μου», δήλωσε στο Associated Press η 58χρονη σήμερα Trimarco για τον ασταμάτητο αγώνα της. «Δεν έχω άλλη ζωή, είναι κάτι που δεν το εύχομαι ειλικρινά σε κανένα».

Στην περιπλάνηση αυτή χρειάστηκε να υποδυθεί την προαγωγό για να μπορέσει να εισχωρήσει στον κόσμο του οργανωμένου εγκλήματος και τα στοιχεία που έχει συλλέξει «καίνε» αστυνομικούς, πολιτικούς και νονούς της νύχτας. Η δημοσιότητα βέβαια που έχει πάρει η υπόθεση έχει κινητοποιήσει τις αργεντινές αρχές που έχουν προσαγάγει συνολικά 13 άτομα, επτά άνδρες και έξι γυναίκες. Τα άτομα αυτά κατηγορούνται για την απαγωγή της Veron και την ώθηση της στην πορνεία, σε οικογενειακή επιχείρηση παράνομων οίκων ανοχής.

Η δίκη ξεκίνησε εδώ και ένα χρόνο και η ετυμηγορία αναμένεται σύντομα. Όλοι οι κατηγορούμενοι δηλώνουν αθώοι και αρνούνται οποιαδήποτε σχέση με τη Veron. Οι κατήγοροι έχουν προτείνει ποινή ισόβιας κάθειρξης για όσους καταδικαστούν. Η Trimarco ήταν η βασική μάρτυς στη δίκη και κατέθετε επί έξι συνεχείς μέρες για τις εμπειρίες της αναζήτησής της. Εκτός από αυτή, πάνω από 150 άτομα κατέθεσαν συνολικά στη δίκη, συμπεριλαμβανομένων και αρκετών πρώην ιερόδουλων κατ' εξαναγκασμό που περιέγραψαν τις δικές τους εμπειρίες. Έτσι, η υπόθεση έχει πάρει εξαιρετικά περίπλοκη τροπή, με μαρτυρίες να εμπλέκουν μέχρι και το δικαστικό σώμα και άλλες να κάνουν λόγο για «πώληση» της Veron στην Ισπανία, στοιχείο που έχει κινητοποιήσει και την Interpol. 


Οι προσπάθειες της Trimarco κινητοποίησαν επίσης και το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών που χρηματοδότησε τη σύσταση ενός ιδρύματος υπό το όνομα της Veron. Μέχρι σήμερα το ίδρυμα έχει σώσει πάνω από 900 γυναίκες και παρέχει επίσης νομική, ιατροφαρμακευτική και ψυχολογική περίθαλψη στα θύματα. Με την πίεση του ιδρύματος, η Αργεντινή κήρυξε παράνομη τη διακίνηση ανθρώπων το 2008.

Ανεξάρτητα από την ετυμηγορία της δίκης και το αν θα βρεθεί ποτέ η Veron, η υπόθεσή της ήταν η αφορμή για να γίνει τεράστια πρόοδος στον τομέα της δικαιοσύνης και των ανθρώπινων δικαιωμάτων στην Αργεντινή. Η προσωπική πάλη μιας γυναίκας που ξεκίνησε μια δεκαετία πριν εξελίχθηκε σε ολόκληρο κίνημα και η Trimarco σήμερα είναι ηρωίδα για εκατοντάδες γυναίκες που έχουν σωθεί από τα αργεντινά δίκτυα της πορνείας. Τιμήθηκε με το βραβείο «Θαρραλέας γυναίκας» από το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών και στις 28 Νοεμβρίου ανακοινώθηκε η υποψηφιότητά της για το φετινό Νόμπελ Ειρήνης. Την περασμένη Κυριακή, η Πρόεδρος της Αργεντινής Cristina Fernandez της απένειμε το βραβείο για τα ανθρώπινα δικαιώματα μπροστά σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους στην Plaza de Mayo του Μπουένος Άιρες.

2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

2 σχόλια