Ελεγκτικό Συνέδριο: Δεν δικαιούνται τη σύνταξη του πατέρα τους οι άγαμοι γιοι στρατιωτικών

Ελεγκτικό Συνέδριο: Δεν δικαιούνται τη σύνταξη του πατέρα τους οι άγαμοι γιοι στρατιωτικών Facebook Twitter
Konstantinos Tsakalidis / SOOC
10

Οι άγαμοι γιοι δεν έχουν το δικαίωμα να λαμβάνουν τη σύνταξη του πατέρα τους στρατιωτικού υπαλλήλου (ή συνταξιούχου), σύμφωνα με την υπ΄ αριθμ. 4324/2014 απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Διαψεύδονται πρωινά δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για απόφαση του Συνεδρίου, που όριζε την ίδια μεταχείριση μεταξύ άγαμων θυγατέρων και άγαμων γιων στην καταβολή της σύνταξης.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, σύμφωνα με την Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου οι άγαμοι γιοι των στρατιωτικών δεν δικαιούνται τη σύνταξη του πατέρα τους αφού από το Σύνταγμα, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (Ε.Σ.Δ.Α.) αλλά και την Ευρωπαϊκή και την Ελληνική νομοθεσία, δεν προκύπτει ότι δικαιούνται όμοια μεταχείριση με τις άγαμες θυγατέρες των αποβιωσάντων στρατιωτικών. Ακόμα, σύμφωνα με το Ανώτατο Δημοσιονομικό Δικαστήριο, είναι δικαιολογημένη και δεν αντίκειται στο Σύνταγμα η ιδιαίτερη μεταχείριση των άγαμων θυγατέρων εκ μέρους του νομοθέτη σε σχέση με τους άγαμους γιους.

Το Ελεγκτικό Συνέδριο εκτιμά ότι η ιδιαίτερη αυτή μεταχείριση δεν αντίκειται στην αρχή της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών που κατοχυρώνεται από το Σύνταγμα και στις αρχές της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ενώ δεν τίθεται θέμα αντίθεσης με το άρθρο 1 του πρώτου πρόσθετου Πρωτοκόλλου της Ε.Σ.Δ.Α.

«Η ιδιαίτερη μεταχείριση των αγάμων θυγατέρων, που έλκουν το συνταξιοδοτικό τους δικαίωμα από γονείς που κατατάχθηκαν στο στράτευμα πριν την 31.12.1982, δικαιολογείται από λόγους που ανάγονται στις ιδιαίτερες κοινωνικές συνθήκες και στις ανεπαρκείς δυνατότητες των αρχαιοτέρων αυτών στρατιωτικών να εξασφαλίσουν στις θυγατέρες τους τις κατάλληλες συνθήκες για εκπαίδευση και επαγγελματική αποκατάσταση», επισημαίνεται στην απόφαση. 

Τέλος, υπογραμμίζεται ότι «οι διατάξεις του συνταξιοδοτικού Κώδικα δεν αντίκεινται στο άρθρο 1 του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτόκολλου της Ε.Σ.Δ.Α., υπό την έννοια ότι προσβάλλεται περιουσιακό δικαίωμα των άγαμων γιων σε σχέση με τις άγαμες θυγατέρες, εφόσον οι άγαμοι γιοι δεν είχαν απαίτηση ή εύλογη προσδοκία, απορρέουσα από την υπάρχουσα νομοθεσία ή αναγνωρισμένη δικαστικά, ότι δικαιούνται όμοια μεταχείριση, με εκείνη των αγάμων θυγατέρων, ως προς το συνταξιοδοτικό δικαίωμα, το οποίο θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι προστατεύεται από τις ρυθμίσεις του άρθρου αυτού».

10

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

6 σχόλια
Αυτό είναι το πρόβλημα, αν θα παίρνουν τη σύνταξη του πατέρα στρατιωτικού καί οι υιοί;;;;;;;;;;;;;;; Δεν είναι το για ποιό λόγο θα πρέπει υγιείς νέοι/νέες , ειδικά στην παρούσα κατάσταση, να παίρνουν την σύνταξη του πατέρα-στρατιωτικού;
Οποιος δεν ακουσε τον ποταμο της παπαρολογιας που κυλησε στα "ενημερωτικα πρωιναδικα"με βαση τη.....ανυπαρκτη,οπως προεκυψε,αποφαση του Ε.Σ.για συνταξη στους γιους των στρατιωτικων, εχασε ! Μιλαμε για τεραστιου μεγεθους δημοσιογραφια ! Ουτε ο μακαριτης ο Γουολτερ Κρονκαιτ δεν πιανει μια μπροστα τους !
Το ότι καθόμαστε ως κοινωνία και συζητάμε εν έτει 2015 για τις κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες του 1982 (αλήθεια, τι το χειρότερο είχαν τότε οι συνθήκες από τις σημερινές;;;) για να δικαιούνται οι ''άγαμες'' θυγατέρες σύνταξη, δείχνει την κατάντια μας... Πάντως, η απόφαση του ΕΣ είναι εσφαλμένη: παραβιάζει κατάφωρα την αρχή της ισότητας πάνω στη βάση του φύλου χωρίς να υπάρχει αποχρών λόγος να το κάνει....
Το ότι καθόμαστε ως κοινωνία και συζητάμε εν έτει 2015 για τις κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες του 1982 (αλήθεια, τι το χειρότερο είχαν τότε οι συνθήκες από τις σημερινές;;;) για να δικαιούνται οι ''άγαμες'' θυγατέρες σύνταξη, δείχνει την κατάντια μας... Πάντως, η απόφαση του ΕΣ είναι εσφαλμένη: παραβιάζει κατάφωρα την αρχή της ισότητας πάνω στη βάση του φύλου χωρίς να υπάρχει αποχρών λόγος να το κάνει....
Σωστα. Εγινε το 1ο βημα με τους γιους. Σειρα εχουν και οι κορουλες των στρατιωτικων πουναι στν αλλον κοσμοΜΙΑ εξαιρεση παντως θα την δεχομουν. Αν δλδ ειναι πραγματικα ανικανα για δουλεια δλδ τετοιο θεμα υγειας που μονη τους ελπιδα οι γονεις. Τοτε ναι και αν παιρνουν κανα κοιν. επιδομα ή καθολου ή ξερω γω τη μιση συνταξη μονο.
Κανένα βήμα δεν έγινε.Οι άγαμοι υιοί δεν λάμβαναν ούτως ή άλλως σύνταξη.Η παύση αυτής της ξεδιάντροπης ειδικής μεταχείρισης των άγαμων θυγατέρων στρατιωτικών(αλήθεια,ξέρει κανείς τι ισχύει για τις άγαμες θυγατέρες δικαστικών;)έπρεπε να είναι ένα από τα πρώτα μέτρα του 2010 και όχι τα οριζόντια μέτρα περικοπών και η υπερφορολόγηση.Και έχεις και το ΣτΕ να σου λεέι ότι η εξόφθαλμη ειδική μεταχείριση δεν είναι ειδική μεταχείριση!
Αν έχουν κάποιο σοβαρο πρόβλημα υγείας προφανώς και χρειάζονται βοήθεια, εδώ όμως μιλάμε για παράνοια. Δηλαδή επειδή κάποια κόρη στρατιωτικού είναι ανύπαντρη να παίρνει τη σύνταξη; Ανύπαντρη είναι όχι ανάπηρη.Επίσης πόσες και πόσες είναι ή περιπτώσεις που η κόρη ζει σαν παντρεμενη, έχει και παιδι και δεν παντρεύεται μόνο και μόνο για να μη χάσει την σύνταξη.
Και γιατί δηλαδή να τη δικαιούνται οι θυγατέρες; Στο 1950 είμαστε; Η ισότητα μεταξύ των φύλων τι απέγινε; Να δω τι θα γινόταν αν ίσχυε το αντίθετο, τότε θα μιλούσαμε για σεξισμό...
Το έγραψα και στην αρχική είδηση (η οποία εξαφανίστηκε):Οι γυναίκες θα πρέπει να είναι ίσες με τους άντρες ΑΛΛΑ και οι άντρες θα πρέπει να είναι ίσοι με τις γυναίκες.Το ότι οι γυναίκες δέχονται κάτι που τους δίνεται με μια λογική που τις κατατάσει ένα βήμα πάνω από την αναπηρία απλά και μόνο επειδή είναι γυναίκες αλλά ΚΑΙ το γεγονός πως δεν είδα ποτέ καμία τους να ξεκινάει πόλεμο για να αποκτήσουν τα ίδια δικαιώματα και οι άγαμοι υιοί είναι από αστείο μέχρι τραγικό.Δεν είμαστε ίσοι όποτε μας συμφέρει.Μια ομάδα ανθρώπων που μάχεται (απολύτως δικαιολογημένα και σωστά) για ίσα δικαιώματα είναι εξαιρετικά άσχημο όταν κάνει τα στραβά μάτια εκεί που τη συμφέρει.