«Επειδή είμαι και ξανθιά, όταν περπατώ στη γειτονιά με ρωτούν πόσο πάει»

«Επειδή είμαι και ξανθιά, όταν περπατώ στη γειτονιά με ρωτούν πόσο πάει» Facebook Twitter
4

«Έχω ένα μικρό πρόβλημα», εξομολογείται η κάτοικος της περιοχής κυρία Καρρά, περίπου στη μέση του νέου ντοκιμαντέρ Μια Γειτονιά στο Όριο, που μόλις ανέβηκε στο YouTube. «Αυτό το συνάντησα και σε πρωινή ώρα, και σε βραδινή ώρα. Δεν έχουνε χρόνο και τόπο αυτές οι ερωτήσεις.»

Νωρίτερα έχει τα έχει πει όλα για την γειτονιά, τονίζοντας πως όταν περπατά μια γυναίκα εκεί ο αυτόματος συνειρμός θα είναι πως πρόκειται για ιερόδουλη. Παρότι αυτό δε συμβαίνει στην περίπτωση της ίδιας (περπατά στην περιοχή γιατί πρέπει να πάει σπίτι της!), η καθημερινότητά της περιλαμβάνει συχνά ερωτήσεις για το οικονομικό σκέλος της υποτιθέμενης πορνείας της.

«Η περιοχή είναι στιγματισμένη», συνεχίζει λίγο πιο μετά. «Οπότε περπατώντας σ' αυτήν την περιοχή... Σε κοιτάνε αλλιώς... Είναι δύσκολο να διαχειριστείς αυτό το κοίταγμα των ανδρών...»

Πέρα από σκληρά αληθινή, η μαρτυρία της γυναίκας μου φάνηκε και άκρως κινηματογραφική. Και αυτό νομίζω είναι το βασικότερο προσόν του Μια Γειτονιά στο Όριο, της πρώτης ταινίας για τη δυτική Θεσσαλονίκη:Παρότι διαρκεί μόλις ένα εικοσάλεπτο, κατορθώνει να μεταφέρει τα γεγονότα που καταγράφει μ' έναν τρόπο φιλμικό, με πρωταγωνιστές και κομπάρσους, με σκηνικά, με ατμόσφαιρα. Μαθαίνεις για ένα θέμα σα να είσαι κι εσύ μέσα, σα να βρίσκεσαι για λίγο στις θέσεις και στις ζωές των ανθρώπων που μιλούν... 

Λέει η ομάδα της παράλλαξης για το πώς φτιάχτηκε το φιλμ:

Για τις ανάγκες της μεγάλης δράσης της parallaxi/Η Θεσσαλονίκη Αλλιώς στη Δυτική Είσοδο της πόλης και την καταγραφή της κατάστασης που επικρατεί εκεί γυρίσαμε ένα ντοκιμαντέρ, σε συνεργασία με την ΠΕΕΒΕ.

Πρόκειται για μια ρεαλιστική καταγραφή της καθημερινότητας της περιοχής μέσα από εικόνες, στοιχεία και μαρτυρίες ανθρώπων που ζουν, εργάζονται ή απλά βρήκαν καταφύγιο στη γειτονιά.

Ένα πορτρέτο που θα ξαφνιάσει όσους αγνοούν την ύπαρξη αυτής της γειτονιάς που απέχει μόλις μερικές εκατοντάδες μέτρα από την Τσιμισκή, ανήκει στο Δήμο Θεσσαλονίκης και που συνήθως όσοι δεν κατοικούν ή δραστηριοποιούνται στην πόλη την προσπερνούν, τη διασχίζουν χωρίς να στέκονται εντός της, χωρίς να μπουν στον κόπο να την εξερευνήσουν.

Τη σκηνοθεσία έχει ο Γιώργος Σκανδαλάρης, τη δημοσιογραφική έρευνα ο Σάκης Ιωαννίδης, την πρωτότυπη μουσική σύνθεση έγραψε ο Μάνος Μυλωνάκης και την παραγωγή οι DesThess. 

4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών - Μικροπράγματα

Mικροπράγματα / Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών

«Υστερικές» όσες μιλούν συνεχώς για τα γυναικεία δικαιώματα και «τα θέλουν» όσες είναι θύματα καταπίεσης και δεν το καταγγέλλουν, μάς ενημερώνει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπανώτας.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ

σχόλια

4 σχόλια
Αυτό είναι με διαφορά ένα απ'τα καλύτερα ντοκιμαντέρ που έχω δει για τη Θεσ/νίκη τα τελευταία χρόνια. Πρέπει να ρίξουμε ως κοινωνία ακόμα περισσότερο φως στις αντιξοότητες αυτές της περιοχής.Περνούσα χρόνια με το λεωφορείο και έβλεπα τον Δημήτρη να ζητιανεύει, χαίρομαι που είναι ακόμα καλά. Κανένας δεν νοιάστηκε, ανάμεσα και εγώ, εσύ, όλοι μας. Η παρακμή της Θεσ/νίκης είναι υπόθεση όλων μας.
Τόσο δίπλα στο κέντρο και τόσο ξεχασμένη αυτή η περιοχή. Απόλυτη εγκατάλειψη για ένα φιλέτο που έχει μείνει αναξιοποίητο.Μόνο τον παλαιό σταθμό να αξιοποιούσαν σαν πάρκο θα άλλαζε το μικροκλίμα του κέντρου και την είσοδο της πόλης.Κρίμα για όλο το τόξο που εκτείνεται από το θρυλικό μπεχτσινάρ έως τους λαχανόκηπους.