Συνάντηση με Γιούνκερ, Λαγκάρντ και Ντράγκι θα έχει σήμερα στις Βρυξέλλες ο Πρωθυπουργός, πριν από την συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ. Η συνάντηση είναι έκτακτη καθώς προέκυψαν αντιρρήσεις από το ΔΝΤ για τα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση. Ο Ζ. Κ. Γιούνκερ φέρεται να τηλεφώνησε στον Αλέξη Τσίπρα χθες το βράδυ και τον κάλεσε στις Βρυξέλλες το μεσημέρι προκειμένου να συναντηθεί με τους επικεφαλής των τριών θεσμών πριν το Eurogroup που θα γίνει στις 20:00.
Το Ταμείο ζητά σύμφωνα με πληροφορίες, να μειωθεί ο φόρος στις επιχειρήσεις και να αυξηθούν οι φόροι σε χαμηλόμισθους ώστε να μην εμποδίζεται η επιχειρηματικότητα. Υποστηρίζει επίσης ότι θα προκύψει κενό 700 εκ. στις προβλέψεις για τα έσοδα.
Όπως μετέδωσε χθες ο ανταποκριτής του MEGA στην Ουάσινγκτον, Μιχάλης Ιγνατίου το Ταμείο δεν θα συμμετέχει σε οποιαδήποτε πολιτική συμφωνία επιτευχθεί και στην χρηματοδότηση καθώς ο κος Τόμσεν φέρεται να δηλώνει πως δεν τολμά να θέσει ενώπιον των ημερών του στο διοικητικό συμβούλιο μια συμφωνία που δεν εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα και δεν θα είναι συνολική.
Επικαλούμενο Ευρωπαίο αξιωματούχο, το ΜΝΙ αναφέρει ότι το ΔΝΤ αντιτίθεται σε μία σειρά προτεινόμενων μέτρων, όπως η αύξηση της εταιρικής φορολόγησης, η αναπροσαρμογή των δεικτών του ΦΠΑ αλλά και τα μέτρα για την αναδιάρθρωση του ασφαλιστικού συστήματος.
«Υπάρχει διαφορετική προσέγγιση μεταξύ Ευρώπης και ΔΝΤ επί της ελληνικής συμφωνίας» αναφέρει ο ίδιος αξιωματούχος.
Αίσθηση προκάλεσε εν τω μεταξύ η αναφορά του Πιερ Μοσκοβισί στις προτάσεις της Ελλάδας καθώς ο επίτροπος Οικονομίας είπε ότι οι δανειστές είναι σοκαρισμένοι από τον υφεσιακό χαρακτήρα των μέτρων της κυβέρνησης.
Η Ελλάδα πρέπει να μεταρρυθμίσει το πολιτικοοικονομικό σύστημά της γιατί δεν ανταποκρίνεται στα σημερινά δεδομένα, ανέφερε ο Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί μιλώντας χθες στην Ολομέλεια της πολιτικής ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Ο Γάλλος Επίτροπος, αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους δανειστές, επισήμανε ότι συχνά τα ζητήματα που απασχολούν τα μέσα ενημέρωσης, όπως π.χ. το ύψος του ΦΠΑ, είναι μόνον η φανερή πλευρά του παγόβουνου και ότι οι αλλαγές που συζητούνται αφορούν ευρύτερα τον τρόπο λειτουργίας της ελληνικής οικονομίας, της δημόσιας διοίκησης, της δικαιοσύνης κ.ά.
Ο Επίτροπος είπε ακόμη ότι δεν αναμένει σημαντικές αποφάσεις στις Βρυξέλλες, αφού η σχετική συζήτηση θα γίνει, όταν οι χώρες της Ευρωζώνης πεισθούν για την αποφασιστικότητα των ελληνικών αρχών να υιοθετήσουν και να εφαρμόσουν διαρθρωτικές αλλαγές.