Γιάνης Βαρουφάκης
Ο μεγάλος απών. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών ήταν η απουσία που συζητήθηκε περισσότερο στη χτεσινή κοινοβουλευτική συνεδρίαση. Ο μεγάλος πρωταγωνιστής του τελευταίου πεντάμηνου, ο σούπερσταρ των διαπραγματεύσεων έλειψε από την κρίσιμη ψηφοφορία επικαλούμενος «οικογενειακούς λόγους» που όμως δεν ήταν οι «σοβαροί» που θα τον δικαιολογούσαν – ήθελε απλά όπως ομολόγησε στο προσωπικό του tweet να δει την μικρή κόρη του που θα έφευγε Αυστραλία όπου διαμένει, με την οποία συνταξίδεψαν κιόλας για το νησί. Είπε ότι θα στείλει επιστολική ψήφο, όμως αυτή σύμφωνα με τους κανονισμούς μετρά μόνο αν ο βουλευτής ασθενεί ή βρίσκεται σε επίσημη αποστολή. Δήλωσε βέβαια ότι στηρίζει κυβέρνηση και Τσακαλώτο, είναι όμως φανερό ότι δεν θέλει να έχει καμία σχέση με μια συμφωνία που προαπαίτησε τον δικό του «αποκεφαλισμό» για να επιτευχθεί - κάτι για το οποίο είχε άλλωστε προειδοποιήσει ήδη από το απριλιάτικο σκηνικό με τους αντιεξουσιαστές στα Εξάρχεια - και στην οποία προφανώς δεν πολυπιστεύει. Δήλωσε στα ΜΜΕ ότι "ο Σόιμπλε θέλει να μας βγάλει εκτός Ευρώ» (καλά αυτό το έχουμε καταλάβει) "ώστε να εκφοβιστούν οι Γάλλοι και να αποδεχθούν το μοντέλο της πειθαρχημένης Ευρωζώνης", ζήτησε – σωστά - να υπάρξουν ρητές δεσμεύσεις των δανειστών για το χρέος, πέταξε και τη σπόντα ότι ο Ζαν Κλοντ μπορεί να «πουλήσει» τον Αλέξη όπως έκανε και με τον Μπένι. Όμως θα ανέμενε κανείς από έναν άνθρωπο που συζητήθηκε τόσο να μείνει και να υπερασπιστεί τις απόψεις και τις επιλογές του έστω και μόνο με τη φυσική του παρουσία, όχι να φυγομαχήσει. Κι αν είχε τόσο ενοχληθεί, ας καταψήφιζε το κείμενο. Δεν είναι βέβαια πολιτικός, ποτέ δεν ήταν, το ξέρουμε κι εμείς κι αυτός. Για άλλα μισούμε να τον λατρεύουμε ή λατρεύουμε να τον μισούμε. Όσο όμως διατηρεί το βουλευτικό αξίωμα, οφείλει να το τιμά.
Ζωή Κωνσταντοπούλου
Η πληθωρική ΠτΒ και πρόεδρος της Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου για το Χρέος απέφυγε χτες να προεδρεύσει στη βουλή, δηλώνοντας ταυτόχρονα «παρούσα» στην ψηφοφορία. Στην ομιλία της είπε ότι εκείνη «ποτέ δεν θα μπορούσε να νομιμοποιήσει τη συμφωνία», ότι «οι δανειστές εκβιάζουν την κυβέρνηση», ότι το χρέος που «δημιουργήθηκε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις με παράνομες συμβάσεις και μίζες χρησιμοποιείται ως εργαλείο εξανδραποδισμού του λαού από δυνάμεις που λειτουργούν με ολοκληρωτικούς μηχανισμούς». Μίλησε για μια «Ευρώπη-φυλακή για τους λαούς της», τόνισε ότι «ο ελληνικός λαός εμπιστεύθηκε στην κυβέρνηση την απαλλαγή του από τα δεσμά του μνημονίου» (ορθά), έναν πρωθυπουργό και μια κυβέρνηση «που δίνει μία άνιση μάχη σε καθεστώς εκβιασμών και ασφυξίας» (ορθότερα), προειδοποίησε ότι «καθένας οφείλει να αναλαμβάνει την ευθύνη που του αναλογεί» (ορθότατα), σημείωσε ότι «όλοι κρινόμαστε από τη στάση και τις αποφάσεις μας» (εννοείται!), όμως ούτε εκείνη τόλμησε να καταψηφίσει τη συμφωνία θέτοντας σε κίνδυνο τη συνοχή της κυβέρνησης - κι ας δήλωνε ότι μνημόνια δεν θα περνούσαν ποτέ από αυτή εδώ τη βουλή. Αλλά μίλησε κανείς για μνημόνιο;
Πάνος Καμμένος
O πολύς πρόεδρος των ΑΝΕΛ, φανερά προβληματισμένος έβγαλε έναν λόγο που θα... ζήλευαν και οι αριστερότεροι του Σύριζα σε κάποιες αποστροφές του. Το κόμμα του ψήφισε τη συμφωνία παρά τη σκληρή κριτική που της άσκησε. Είπε ότι ουσιαστικά το έκανε «για το καλό του τόπου» εφόσον η «συνθηκολόγηση είναι ηπιότερη της παράδοσης», υπενθύμισε λάβρος τις κυβερνητικές δεσμεύσεις για «πόλεμο» με τους «νταβατζήδες» μιντιάρχες, τους μεγαλοεργολάβους, τους επώνυμους της λίστας Λαγκάρντ και τους λοιπούς διαπλεκόμενους, υπερασπίστηκε όμως τη ναυτιλία, δηλαδή τους αναξιοπαθούντες εφοπλιστές. Στηλίτευσε και τους Νεοδημοκράτες βουλευτές που δεν αντέδρασαν στην «ανθελληνική» επίθεση Βέμπερ στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Τόνισε δε ότι δεν φοβάται το Grexit αλλά «το αιματοκύλισμα και τον εθνικό διχασμό» (βγήκαμε ήδη στους δρόμους/γυναίκες και άντρες με όπλα στους ώμους και δεν με ειδοποιήσατε;). Ο Πάνος ξέρει τι κάνει – όσο και να γουστάρει που έχει κάνει «βιλαέτι» του το υπουργείο Άμυνας, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δεν είναι καλές για τους ΑΝΕΛ. Δίχως μια «σκλήρυνση» της αντιμνημονιακής τους στάσης συνοδευόμενη από απειλή ρήξης με τον κυβερνητικό εταίρο, μπορεί πολύ γρήγορα να έχουν την τύχη του ΛΑΟΣ και της ΔΗΜΑΡ. Αυτήν άλλωστε την αλλαγή ρότας σηματοδοτεί το περίφημο (και... ευκταίο από πολλούς) «Εμείς τελειώσαμε» που έδειξε με χαρακτηριστική χειρονομία στον Αλέξη, έχοντας πριν διαφωνήσει κάθετα με τυχόν περικοπές στο προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων. Ανέλαβαν ψυχραιμότεροι να τον καλμάρουν αλλά έχει φανερά "στραβώσει".
σχόλια