Ο Βέλγος πιά Ντεπαρντιέ παρέδωσε το διαβατήριο του με επίθεση στον Ολάντ

Ο Βέλγος πιά Ντεπαρντιέ παρέδωσε το διαβατήριο του με επίθεση στον Ολάντ Facebook Twitter
25

Με επίθεση κατά του πρωθυπουργού της Γαλλίας Ζαν-Μαρκ Ερό και κατά του προέδρου Ολάντ, παρέδωσε το διαβατήριο του ο Ζεράρ Ντεπαρντιέ, πριν περάσει τα σύνορα για να εγκατασταθεί στο Βέλγιο, επιβεβαιώνοντας τα ρεπορτάζ, που έλεγαν ότι μετακομίζει για να αποφύγει τη φορολογία.

Σε επιστολή που έστειλε στη γαλλική εφημερίδα le Journal du Dimanche, ο διάσημος ηθοποιός υποστηρίζει ότι "η επιτυχία, η δημιουργία και το ταλέντο "τιμωρούνται σήμερα στην πατρίδα του" ενώ απαντώντας στην κριτική Ερό ότι η συμπεριφορά του είναι «θλιβερή» και «μη πατριωτική», ο Ντεπαρντιέ απαντά: "Θλιβερή, είπατε θλιβερή; Πόσο θλιβερό είναι αυτό. Φεύγω γιατί πιστεύετε ότι η επιτυχία, η δημιουργία και το ταλέντο, ο,τιδήποτε διαφορετικό, πρέπει να τιμωρηθεί".

Στην επιστολή αυτή ο ηθοποιός υποστηρίζει ότι από την ημέρα που άρχισε να εργάζεται σε ηλικία 14 ετών μέχρι σήμερα έχει πληρώσει σε φόρους 145 εκατομμύρια ευρώ και διαμαρτύρεται λέγοντας ότι από όλους όσους έφυγαν για τη βαριά φορολογία κανείς δεν έχει δεχτεί τόσες προσβολές.

"Δεν έχουμε πλέον την ίδια χώρα. Είμαι ένας πραγματικός ευρωπαϊστής, ένας πολίτης του κόσμου, όπως με δίδασκε πάντα ο πατέρας μου», δηλώνει ο ηθοποιός, παρότι το θυμήθηκε τώρα στα 63 και μετά από τη φορολογία 75% που επέβαλε ο Ολάντ στους πολύ πλούσιους της Γαλλίας.

"Δεν έχω πλέον κάποιο λόγο για να μείνω εδώ. Θα συνεχίσω ν΄αγαπώ τους Γάλλους και αυτό το κοινό με το οποίο έχω μοιραστεί τόσες συγκινήσεις", προσθέτει ο-Βέλγος πια-Οβελίξ.

"Ποιός είστε εσείς που θα με κρίνετε; Σάς ερωτώ κ. Ερό, πρωθυπουργέ του κ. Ολάντ;. Παρά τις καταχρήσεις, την όρεξη και την αγάπη μου για τη ζωή, παραμένω ένας ελεύθερος άνθρωπος", καταλήγει στην επιστολή του ο Ντεπαρντιέ.

 

Ο Βέλγος πιά Ντεπαρντιέ παρέδωσε το διαβατήριο του με επίθεση στον Ολάντ Facebook Twitter

Ο ηθοποιός έχει ήδη αγοράσει σπίτι σε χωριό του Βελγίου κοντά στα σύνορα, για να μπορεί να πηγαινοέρχεται στο Παρίσι. Η φορολογία στο Βέλγιο είναι πολύ πιο ευνοϊκή για τους πλούσιους. Με τους κατοίκους στο χωριό,  στη νέα του πατρίδα, ποζάρει στην παραπάνω φωτογραφία.

25

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

20 σχόλια
Πρώτον: πολλοί συν-σχολιαστές αγνοούν πώς λειτουργούν διεθνώς οι κλίμακες. Όπως παρατήρησαν αρκετοί, δεν "μοιράζεται" ο κοσμοπολίτης μας την περιουσία του, αλλά δίνει -για ΜΙΑ ΔΙΕΤΙΑ- το 45% του εισοδήματός του μεταξύ 100Κ και 1Μ και το 75% του εισοδήματός του πάνω από το 1Μ. Το ξαναγράφω: το 1Μ. Αν αυτό τον καθιστά περιδεή οικονομικό πρόσφυγα... έτσι είναι αν έτσι νομίζετε.Δεύτερον: ο Ζεράρ, για χρόνια αγαπημένος μου ηθοποιός, έπαιξε ουκ ολίγους ρόλους περιθωριακού, με σθένος που προφανώς τώρα διοχετεύει σε τηλεφωνήματα στο λογιστή και στο μεσίτη του. Και, πέρα από το κλισέ "πού ήσουν νιότη...", όταν όχι μόνο παίρνεις τα κουβαδάκια σου και φεύγεις σαν τη χείριστη πολυεθνική, αλλά εμφανίζεσαι και σαν Πασιονάρια κατά της φορολόγησης των ζάπλουτων, τότε φτύνεις κατάμουτρα όσους είδαν σε σένα τον καλλιτέχνη και όχι τον αντικοινωνικό αβυσσαλέο εγωιστή.Τρίτον: τον Ζεράρ δεν τον είδα τόσο "κοσμοπολίτη" όταν η συντριπτική πλειοψηφία των ταινιών του, μέχρι να γίνει η απόλυτη φίρμα και -τι ειρωνεία!- "εθνικό κεφάλαιο", στηριζόταν και σε κρατικές επιχορηγήσεις του γαλλικού κράτους. Α, λάθος, κοσμοπολίτης ήταν και τότε, καθώς σεβαστό ποσοστό καλυπτόταν και από διεθνείς μηχανισμούς υποστήριξης, όπως το Eurimages. Αν όμως στα έσοδα είσαι κρατιστής και στα έξοδα ένθερμος οπαδός του δόγματος "από φορολογική κανάρα σε φορολογική κανάρα να πετάω", τότε, φίλε Ζεράρ, δεν είσαι "κοσμοπολίτης", αλλά ένας απλός, μεγαλοπρεπής... (συμπληρώνετε κατά το δοκούν).
Πρώτα απ' όλα παιδιά ο καθένας έχει δικαίωμα να παίρνει τα λεφτουδάκια του και να πηγαίνει ωπου γουστάρει. Επίσης, τίποτα δεν γίνεται με το ζόρι. Αν πας να βάλεις τέτοιους φόρους απλά θα εξαφανιστούν όσοι έχουν χρήματα, επιχειρήσεις κλπ. 75% το βρίσκω υπερβολικό, και το βρίσκω λογικό να θέλει κάποιος να προστατεύσει την περιουσία του. Αν κάποιος πχ έχει εκατό εκατομμύριο δεν δικαιολογείται να του φάμε 75% με την λογική "Ε εντάξει, τόσα έχεις!". Και για να προλάβω αυτούς που θα βγουν αν πουν ότι οι πλούσιου πρέπει να υποστηρίξουν τους φτωχούς κλπ θα πω ότι συμφωνώ μέχρι ενός σημείου ΑΛΛΑ... θα ήθελα πρώτα να μάθουμε ακριβώς ποιος φταίει για την οικονομική κρίση, την σχέση των τραπεζών με αυτό το θέμα, την σχέση μεγάλων επιχειρήσεων κλπ και κατά πόσο κυνηγήσαμε τους πραγματικούς ενόχους.
Ρε δεν πάτε καλά! Ενδεχόμενο πρώτο: ένα 30-40% των αναγνωστών της Lifo είναι εκατομμυριούχοι οπότε πολύ λογικά ταυτίζονται με τον Ντεπαρτιέ και τον εκάστοτε βιομήχανο. Ενδεχόμενο δεύτερο: έχετε φάει τόση προπαγάνδα που το αφύσικο σας φαίνεται πλέον φυσιολογικό. Δηλαδή το ότι παίρνει ο άλλος την επιχείρησή του ή το χρήμα του και φεύγει γιατί μπορεί σας φαίνεται νορμάλ. Άλλο που οι περισσότεροι από εσάς δε θα μπορέσετε να το κάνετε ποτέ και θα πληρώσετε και τα σπασμένα αυτού που έφυγε από πάνω.
Είμαι σχεδόν σίγουρη ότι η φορολόγηση 75% ξεκινάει από τα έσοδα που ξεκινούν πάνω από τα 1.000.000 ευρό.Δηλαδή 1.000.000 και 10 ευρώ,ο φόρος 75% είναι στα 10 ευρώ.Θα επιβεβαιώσω όταν είμαι εντελώς σίγουρη.
Δεν μπορώ να κατανοήσω γιατί κάποιος πρέπει να υπομείνει την άδικη πρακράτηση του 75% του εισοδήματός του, όσο μεγάλο κι αν είναι, αφόσον δεν έχει κάνει κάποια αξιόποινη πράξη που να το δικαιολογεί.Αφήστε που είναι και κατοχυρωμένο δικαίωμά του.Αλλά ο Ολάντ ήθελε να το παίξει εξυπνάκιας.Τώρα που θα φύγει κι η Citroen να δούμε που θα βρει λεφτά.
Είναι πραγματικά εντυπωσιακό και ταυτόχρονα εξαιρετικά θλιβερό το γεγονός ότι άνθρωποι που δε θα βγάλουν αθροιστικά σε όλη τους τη ζωή 1 εκ. ευρώ, σπεύδουν να υποστηρίξουν κάποιον που εγκαταλείπει τη χώρα του διαμαρτυρόμενος για υψηλή φορολογία γιατί βγάζει πάνω από 1 εκ. ΤΟ ΧΡΟΝΟ. Αν είναι έτσι ρε παιδιά να κάνουμε κι εμείς ένα τηλεμαραθώνιο για να ενισχύσουμε οικονομικά τον Πάγκαλο που δεν έχει να πληρώσει φόρο για τα 150 του ακίνητα. Να σημειωθεί δε(γιατί θέλω να ελπίζω ότι υπάρχει μια παρανόηση από μέρους κάποιων - αν δεν υπάρχει τόσο το χειρότερο) ότι το 75% φορολογία θα ισχύσει κλιμακωτά. Δηλαδή τα εισοδήματα ΕΠΙΠΛΕΟΝ του 1 εκ. ευρώ το χρόνο θα φορολογηθούν με 75% φόρο. Στις ΗΠΑ από τις δεκαετίες '40 με ΄60 ο υψηλότερος φορολογικός συντελεστής έφτανε το 90%! Το πρόβλημα όμως δεν είναι ο Ντεπαρτιέ, ο οποίος δεν αισθάνεται καμία απολύτως αλληλεγγύη προς τους συμπολίτες του και τη χώρα του που βρίσκεται σε κρίση και σηκώνεται να φύγει. Στο κάτω κάτω δεν μπορεί ενα κράτος ή μια κοινωνία να βασίζεται στην καλή θέληση των μελών της να συνεισφέρουν σε αυτήν. Το πρόβλημα είναι ότι μπορεί να το κάνει. Από τη στιγμή όμως που επιλέξαμε μια οικονομική και νομισματική ένωση όπου το χρήμα μπορεί να κυκλοφορεί ελεύθερα αλλά να υπακούει σε διαφορετικούς κανόνες σε κάθε χώρα, εφόσον δεν υπάρχει και δημοσιονομική ένωση, πρέπει να συνηθίσουμε στην ιδέα ότι αυτά τα φαινόμενα θα συνεχίσουν να εμφανίζονται με όλο και μεγαλύτερη συχνότητα.
Ο φόρος είναι μια κατάκτηση της δημοκρατίας, γιατί δημοκρατία υπάρχει μόνο εκεί όπου η ανισότητα είναι σχετική. Το αγγλοσαξονικό μοντέλο έχει κάποια πλεονεκτήματα σε σχέση με την πλήρη εξασφάλιση που υπόσχεται ο κομμουνισμός, είναι πιο δυναμικό, στο βαθμό όμως που πράγματι δίνει ευκαιρία στον άξιο να αναδειχτεί. Στη Δύση αυτό έχει αρχίσει να αντιστρέφεται από τη δεκαετία του '70. Η κρίση που βιώνουμε δεν είναι αποτέλεσμα της μεγάλης ισότητας, όπως υποστηρίζουν οι Ρεπουμπλικάνοι στις ΗΠΑ, αλλά της αυξανόμενης ανισότητας.Ειδικότερα στη Γαλλία, ο φόρος του 75% χαρακτηρίζεται, νομίζω, έκτακτος για δύο χρόνια και όχι μόνιμος. Τώρα στα δικά μας, εννοείται πως όταν πληρώνεις φόρο για παιδεία και τελικά στέλνεις το παιδί στο φροντιστήριο, δηλαδή όταν πληρώνεις την ίδια υπηρεσία δύο φορές, κάτι δεν πηγαίνει καλά.
το 75% είναι όντως τεράστιο ποσοστό και γι'αυτό και έχει αυτές τις επιπτώσεις. Κατά τη γνώμη μου, μια φορολογία μέχρι 50% μπορεί να τη δεχτεί κάποιος, αφού μπορεί να τη δει ως "μοιράζομαι τα πλούτη μου" . Από κει και πέρα, το ποσοστό μεταφράζεται σε "δουλεύω εγώ για να τα τρώει το κράτος, άρα είτε δε θα δουλεύω ή θα φύγω από εδώ"
Απληστία.Αν αύριο-μεθαύριο θεσπίσουν κι οι Βέλγοι ανάλογα φορολογικά μέτρα τι θα κάνει;; Θα φωτογραφίζεται με τους καρχαρίες στη μέση του Ατλαντικού πάνω σε μια σχεδία και τα εκατομμύριά του ολ όβερ;;Τι είναι ο άνθρωπος;;;... Ένα τίποτα!Μπάι δε γουέι... σαν πολλοί Βαρδινογιάννηδες και Λάτσηδες να μαζεύτηκαν εδώ μέσα.
Πώς είστε σίγουροι ότι φορολογείται ολόκληρο το εισόδημα μ'αυτόν το συντελεστή; Έχω την εντύπωση πως η φορολογία πάει κλιμακωτά και ο υψηλός συντελεστής 75% ξεκινάει από το εκατομύριο και πάνω, δηλαδή π.χ. αν έχεις δηλώσει 1.000.001 ευρώ, θα πληρώσεις φόρο 75% ΜΟΝΟ σ'αυτό το ένα ευρώ.
Για να είμαστε ρεαλιστικοί, 75% φορολογία ισοδυναμεί πρακτικά με μέθοδο εξοστρακισμού από τη χώρα. Είναι η ίδια λογική που ακολουθούν οι πανηλίθιες ελληνικές κυβερνήσεις: φορολόγησε άγρια όσους δηλώνουν το εισόδημα τους και όσο περισσότερο δηλώνουν, τόσο περισσότερο άρμεγε τους. Και από την άλλη έχεις τις στρατιές των φοροφυγάδων με τα κότερα και τις καταθέσεις στο εξωτερικό που στο τέλος έχουν και επιστροφή φόρου!
Δεν είναι παράλογο αυτό που λες αλλά δεν μπορείς να συγκρίνεις τη μεσαία τάξη με τους πάμπλουτους. Υπάρχει τεράααααααααααστια εισοδηματική διαφορά μεταξύ τους.
Αυτό αναρωτιέμαι κι εγώ. Από τη στιγμή που κάποιος κερδίζει χρήματα από τη δουλειά του γιατί θα πρέπει να δίνει το 75% στο κράτος; Δεν είναι πολλά τα χρήματα που ζητάειο Ολάντ; Από την άλλη πλευρά βέβαια η Γαλλία έχει ένα σοβαρό κράτος με σωστό σύστημα υγείας και εκπαίδευσης το οποίο στοιχίζει μεν ακριβά αλλά υπάρχει και λειτουργεί. Εδώ πληρώνουμε και πάνε όλα σε άπατο βαρέλι.
Κατ' αρχήν το 75% αφορά τους πολύ πλούσιους, όπως λέει και το άρθρο. Δεν ξέρω ακριβώς από ποιο εισόδημα και πάνω φορολογείσαι με 75% στη Γαλλία, αλλά νομίζω αφορά τους εκατομμυριούχους, όποιος γνωρίζει ας με διορθώσει. Έπειτα, όταν βγάζεις εκατομμύρια από τη δουλειά σου, ναι, πρέπει να πληρώνεις μεγάλο φόρο στο κράτος γιατί ζεις σε ένα κράτος. Αλλιώς ας πας στο βουνό στη βίλα σου, και να πληρώνεις ιδιωτικό στρατό για να μη σε κλέβουν ή να φτιάχνεις με δικά σου λεφτά τους δρόμους όπου θα οδηγείς τη φεράρι σου μεθυσμένος (όπως ο Ντεπαρντιέ). Και τέλος, επειδή αν πράγματι είσαι άνθρωπος, δεν θα άντεχες να ζεις σε μια χώρα όπου οι πολλοί θα ζουν στην αθλιότητα ενώ εσύ (που με την αξία σου βγάζεις εκατομμύρια) κολυμπάς στη χλιδή. Δεν υποστηρίζω τον κομμουνισμό, πιστεύω ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι και κάποιοι σίγουρα αξίζουν να βγάζουν εκατομμύρια. Όμως το κράτος οφείλει να έχει μια ανεκτή ποιότητα ζωής για όλους και αυτό πληρώνεται με φόρους. Αν αυτοί είναι δίκαιοι και ανάλογοι με το εισόδημα του καθενός (όπως πιστεύω είναι στη Γαλλία σε αντίθεση μ' εμάς) τότε, αν αρνείσαι να εκπληρώσεις το καθήκον σου απέναντι στον τόπο που μεγάλωσες, απέναντι στους συμπολίτες σου και τους γείτονές σου, είσαι το λιγότερο θλιβερός...
Αφορά είσοδήματα άνω του 1.000.000 ευρώ. Προσωπικά το βρίσκω πολύ προσβήτικό είδικά επειδή είναι καλλιτέχνης. Τα λεφτά του τα έκανε από το λαό της Γαλλίας βασικά (αν και πρέπει να του έχω δώσει κι εγώ κάτι ψιλά). Και οφείλει να στηρίξει αυτούς που τον ανέδειξαν γιατί αν δεν δώσει αυτός τα μύρια τότε θα το κάνουν όπως-στο-Ελλαντα που τα παίρνουν από τον κάθε κακομοίρη υπάλληλο και συνταξιούχο γιατί δεν τολμά κανείς να πειράξει τους πολύ πλούσιους.
Συμφωνώ και επαυξάνω σύντροφε Balu, άλλωστε τα μέτρα κρίνονται από την αποτελεσματικότητα τους. Η υπερβολή δεν βοηθάει ποτέ, τώρα δηλαδή που ο φορολογούμενος την έκανε εκτός, ο Ολάντ εισπράττει πιο πολλά? Ή έχασε και αυτά (τα καθόλου λίγα) που εισέπραττε και άρα το μέτρο είναι ζημιογόνο και αποτυχημένο? Μα....75%? Είναι δυνατόν να απαγορεύεις στον άλλο να...πετύχει, που είμαστε στη Σοβιετική Ένωση του σύντροφου Στάλιν? Το 50% δεν ήταν αρκετό και δίκαιο για αυτούς που κερδίζουν πάνω από 1 εκ ευρώ? Ας φορολογήσει τις βιομηχανίες παραγωγής πολεμικού εξοπλισμού που δουλεύουν με υπερκέρδη 10.000% αν θέλει πραγματικά να κάνει τομές, αλλά που, τολμάει? σε δυο μήνες θα τον ξαναέκαναν βουλευτάκο της φάπας...