ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

6 μαθήματα ζωής για τον επόμενο Τσίπρα

6 μαθήματα ζωής για τον επόμενο Τσίπρα Facebook Twitter
Φωτ.: Aris Oikonomou / SOOC
25

Δεν πιστεύω ότι ήρθε η ώρα για επόμενο Τσίπρα. Ο πρωθυπουργός είναι νεότατος, αγαπητός στην πλειοψηφία των Ελλήνων και δείχνει πως προσπαθεί με κάθε μέσο να βοηθήσει τη χώρα. Δεν πρέπει να ανακοπεί η προσπάθειά του, εφόσον δεν το θέλει ο ίδιος. (Και παρά τα μειονεκτήματά του, μακάρι οι επόμενοι να έχουν κάποιες απ' τις αρετές του, όπως είναι το σθένος και η επιμονή του.)  

Η παρακάτω λίστα αναφέρεται σε όλους τους επόμενους ή/και επίδοξους πρωθυπουργούς, για να αποφύγουν τα εξώφθαλμα λάθη όλων των προηγούμενων...

1) Μην δηλώνεις αντιμνημονιακός - γίνε!

Ο Τσίπρας (όπως και ο Σαμαράς) όσο ήταν στην αντιπολίτευση έλεγαν όχι σε όλα. Αφού έθρεψαν ένα μεγάλο αντιμνημονιακό κίνημα φανατίζοντας τους οπαδούς τους, μετά αναγκάστηκαν να γίνουν κι αυτοί μνημονιακοί μη βλέποντας καλύτερη επιλογή και μην έχοντας τη δύναμη να νικήσουν μια Ευρώπη με δεξιές, νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις.
Η ζημιά που έκαναν στη χώρα όσο ήταν στην αντιπολίτευση δεν μας ενδιαφέρει στη συγκεκριμένη λίστα - μόνο η ζημιά που έκαναν στους εαυτούς τους. 
Για χρόνια ο Τσίπρας έλεγε μεγάλες κουβέντες και έσκιζε εικονικά τα μνημόνια και τώρα οι αντιμνημονιακές του υπερβολές έρχονται να τον κυνηγήσουν ανελέητα. 
Ο λαϊκισμός γυρίζει μπούμερανγκ και κάθε επίδοξος Πρωθυπουργός θα πρέπει να τον αποφεύγει όπως ο διάολος το λιβάνι. 
Αν καταφέρεις να εφαρμόσεις μια αντιμνημονιακή πολιτική, καλώς. Άστο μας για έκπληξη. Δεν χρειάζεται να δηλώνεις αντιμνημονιακός, αρκεί να το παλέψεις και να προσπαθήσεις να γίνεις, έστω και στην πορεία.  

2) Έχε έτοιμο και κοστολογημένο ένα Plan B - και ανακοίνωσέ το ξεκάθαρα. 

Είναι απαραίτητο να έχεις μια ξεκάθαρη εναλλακτική, αποδεχόμενος ότι μπορεί να μην καταφέρεις να πετύχεις/εφαρμόσεις την πρώτη σου επιλογή. Εφόσον όμως εκλεγείς με σύνθημα πως υπάρχει και άλλος δρόμος, μην τον κρατάς κρυφό για τον εαυτό σου. 
Τεκμηρίωσε τον και εξήγησε στον λαό ποια ακριβώς είναι η εναλλακτική -εάν όντως υπάρχει φυσικά- και μην αφήνεις τους πάντες στα σκοτάδια. 
Το αποτέλεσμα είναι να μην ξέρουν σε τι να ελπίσουν (θέλουν να ελπίσουν για συμφωνία, αλλά φοβούνται ότι θα υποχωρήσεις πολύ, θέλουν να ελπίσουν για Grexit αλλά φοβούνται ότι δεν θα μπορείς να το διαχειριστείς, κλπ). Αυτό κάμπτει το ηθικό των πολιτών κρατώντας τους σε συνεχή αβεβαιότητα. 

3) Μην απορρίπτεις σπασμωδικά κάθετι που κάνουν οι αντίπαλοί σου.

Ο ένας μετά τον άλλο εκλεγμένο Πρωθυπουργό απ' το 2009 κερδίζουν την εξουσία κατηγορώντας τους προηγούμενους για ενδοτισμό και υποχωρήσεις, και υπόσχονται πως αυτοί θα τα καταφέρουν καλύτερα. Πριν περάσει λίγος καιρός συνειδητοποιούν πως οι προηγούμενοι δεν ήταν αυτά τα απαθή προδωτικά τέρατα που κατηγορούσαν, αλλά αντιμετώπιζαν υπαρκτά και δύσκολα προβλήματα.
Ένας λόγος που γελοιοποιήθηκαν -με πιο πρόσφατο τον Τσίπρα- είναι επειδή αφού πολέμησαν και εξευτέλισαν τους προκατόχους τους, μετά έκαναν τα ίδια με αυτούς, δείχνοντας πως μάλλον, δεν υπήρχε άλλος -εγγυημένα αποτελεσματικός- τρόπος να αποφευχθεί η πλήρης κατάρρευση. 
Αντιμετώπισε με ευγένεια και κατανόηση τον τρέχοντα Πρωθυπουργό, γιατί όταν θα βρεθείς στη θέση του θα διαπιστώσεις ότι ήταν καλύτερο να μασούσες παρά να μιλούσες.
4) Να είσαι καχύποπτος με όλους και με όλα
Ο κάθε νέος Πρωθυπουργός πιστεύει ότι όλοι θα υποκλιθούν στο μεγαλείο του ή ότι θα καταφέρει να κάνει ένα σωρό συμμαχίες. Μην βασίζεσαι στους ξένους για συμμαχίες ή για να σου φερθούν σωστά. Έχε συνέχεια στο νου σου πως κάθε χώρα, καλώς ή κακώς, κοιτάζει πρώτα το συμφέρον της. Μην πιστεύεις κούφιες υποσχέσεις και μη δέχεσαι ως γεγονός ό,τι σου πουν οι δανειστές. Δεν χρειάζεται να γίνεις συνωμοσιολόγος, απλώς να γνωρίζεις πως όπως εσύ μπορεί να μπλοφάρεις ή να προσπαθήσεις να 'εκβιάσεις' το ίδιο κάνουν κι οι άλλοι - όλη την ώρα...

  

5) Μείνε σταθερός στις απόψεις σου. 

Και όχι μόνο στα μεγάλα ζητήματα. Μην προσπαθείς να θολώσεις τα νερά λέγοντας το πρωί το ένα και το βράδυ το άλλο. Μην αυτοδιαψεύδεσαι συνέχεια, μην γκρινιάζεις για διαστρέβλωση. Αν παρεξηγούνται συνεχώς τα όσα λες ακόμα και από τους δικούς σου, τότε υπάρχει έλλειψη σταθερότητας και σαφήνειας. 
Αν πιστεύεις κάτι πολύ -τόσο ώστε να το δηλώσεις δημόσια- υποστήριξέ το μέχρι τέλους. Αλλιώς πρόσεχε πολύ το τι δηλώνεις δημόσια...

6) Έχε αυτοπεπoίθηση - Μην νομίζεις όμως ότι είσαι Θεός

Ένας τρόπος για να κερδίσεις την εξουσία είναι να υποσχεθείς τα πάντα στους πάντες. Προσλήψεις, λεφτά, σκίσιμο μνημονίων - κι ο κόσμος θα σε πιστέψει. Πολλές φορές όμως οι υποσχέσεις δεν δίνονται μόνο για ψηφοθηρικούς λόγους, αλλά και επειδή ο υποψήφιος Πρωθυπουργός πιστεύει ότι θα τα καταφέρει. 
Αυτό θεωρώ πως συνέβη και με τον Τσίπρα. Δεν νομίζω ότι έλεγε συνειδητά ψέματα, απλώς ήταν σίγουρος πως αυτός και μόνο αυτός θα πετύχαινε όσα δεν πέτυχαν οι προηγούμενοι. 
Η αυτοπεπείθηση είναι απαραίτητη για έναν πολιτικό. Ο επόμενος Τσίπρας όμως θα πρέπει να υπολογίσει τις δυνάμεις του με περισσότερη ακρίβεια και περισσότερη σεμνότητα. 
Εκτός αν είσαι υπερήρωας, είναι δύσκολο να τα βάλεις με όλη την υπόλοιπη Ευρώπη, αποκαλώντας τους τρομοκράτες, και να νικήσεις. Να τρία χαρακτηριστικά που θα σε βοηθήσουν περισσότερο: Σεμνότητα, αυτογνωσία και επίμονη διπλωματικότητα. 

 

25

ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών - Μικροπράγματα

Mικροπράγματα / Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών

«Υστερικές» όσες μιλούν συνεχώς για τα γυναικεία δικαιώματα και «τα θέλουν» όσες είναι θύματα καταπίεσης και δεν το καταγγέλλουν, μάς ενημερώνει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπανώτας.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ

σχόλια

11 σχόλια
Κυριε Δημοκιδη το Ελληνικο πολιτικο προσωπικο ειναι ο αντικατοπτρισμός της μεταπολεμικης παθολογιας του μεσου Ελληνα, ο οποιος παραπαιει μεταξυ Κοινωνιολογικου φαινομενου κ ψυχιατρικης διαγνωσης!Το κλειδι σε οσα παραπανω περιγραφετε ειναι ο εμφυτος Λαικισμος που αγκαλιαζουμε σαν Λαος κ αποτελει μερος της κουλτουρας μας τελικα.Ειδικα τα τελευταια σαραντα χρονια πολιτικης πορειας της χωρας εχουν αποδειξει περιτρανα οτι ο Λαικισμος κ η Συνωμοσιολογια ειναι ο μονος δρομος προς την εξουσια. Οσο δε εντεινεται η οικονομικη κριση κ μεγαλωνουν οι Κοινωνικες ανισοτητες, τοσο ο Λαικισμος βρισκει πεδιο δρασης λαμπρο για να συσσωρεύσει τις μαζες.Ποτε δε θα βρουμε το δρομο μας ως λαος αν δεν παταξουμε απο μεσα μας την μικροψυχια κ τον ωχ-αδερφισμο, με αποτελεσμα οι ηγετες μας να ακολουθουν εμας κ οχι εμεις τους ηγετες μας!
Καλώς κ. Δημοκίδη! Περίπου έτσι! Όμως το σπάνιο με τον κ. Τσίπρα, και που αξίζει τον κόπο, είναι ότι αυτή η αριστερή ταυτότητα και ευαισθησία, ιδιότυπη και χαρακτηριστικά δική μας, και ειλικρινής, ψήθηκε στο αμόνι , πέρασε από τη φλεγόμενη βάτο, αναγκάστηκε να λύσει τις έντονες αντιθετικές κινήσεις που την συνέθεταν, προς αναγκαία λύση και έξοδο, και επομένως έφερε αλλαγές: Συναίνεση(!) διεθνοποίηση και κινητοποίηση της κοινής γνώμης, και συμφωνία, και (επαχθή μεν) μέτρα , που όμως , έκπληξη (!) , αυτός μάλλον θα τα εφαρμόσει! Άραγε αμφιβάλλω αν υπάρχουν συμβουλές! Αυτό το δράμα που έζησε όλο το ΠΑΣΟΚ, κάποτε, και άλλα κόμματα, και ο καθένας σε προσωπικό επίπεδο από βουλευτές και οπαδούς, σε άλλα πλαίσια, πιο μοναχικά, το έζησε τώρα ο Τσίπρας, συνταυτισμένος με ένα έντονο, και διογκούμενο λαϊκό κύμα πίσω του! Ακριβώς γι αυτό, και η ένταση αυτή, η φόρτιση της λαϊκής βούλησης επάνω του, λύθηκε αναγκαστικά , ειλικρινά, με λύση, με απόφαση, όχι με υπολογισμό και χειρισμό, κι αυτό σηματοδοτεί τους σημαδιακούς ηγέτες και τις στιγμές. Ήταν σε μικρογραφία σαν η Αλλαγή του ΄81 να οδηγούσε σε μνημόνιο! Τότε ακόμα θα μπορούσαμε να το πούμε μεταρρυθμίσεις! και θα έπρεπε!
Αρη μου, προφανώς τα έχεις τακτοποιήσει όλα φροντισμένα μέσα σου. Δεν σε συνιστά αυτός ο κακός και βρώμικος κόσμος εκεί έξω. Έχεις επιλέξει να μην αντικρύζεις κατάματα την πραγματικότητα γιατί δηλητηριάζεσαι. Σου εύχομαι, πραγματικά, πάντα να το καταφέρνεις αυτό και να προστατεύεσαι με νύχια και με δόντια σε 'ο,τι σε πονά. Εγώ δεν το κατάφερα και είμαι τσατάλι, όπου και να με πιάσεις.
Αυτό που ένας νορμάλ μαθητής λυκείου συνειδητοποιεί στα 15 άντε στα 16 (και θα εξηγήσω τι εννοώ παρακάτω) ο Τσίπρας το κατάλαβε στα 40. Πάλι καλά.Αλλά ας μην τον αδικούμε. Όσο πιο αριστερός είναι κάποιος, τόσο πιο αργά διανύει την απόσταση προς τον νεοφιλελευθερισμό.Εμείς τι φταίμε;Η Ευρώπη δουλεύει έτσι. Είτε μας αρέσει, είτε δεν μας αρέσει. Για να είμαστε και πιο ακριβείς, δεν έχουμε περιθώρια να μην μας αρέσει. Γιατί αλλιώς είναι ο αριστερός της Βουλγαρίας και αλλιώς ο αριστερός της Ελλάδας. Η μεγάλη διαφορά είναι ότι ο πρώτος δεν πήρε περισσότερα από 250 ευρώ μηνιάτικο, ενώ ο δικός μας παίρνει κατά μέσο όρο 1500 ευρώ. Πώς να τον περιορίσεις τώρα στα 500;Η αλήθεια είναι ότι οι παλινωδίες των αριστερών μας κούρασαν όλους. Δεν γίνεται να πηγαίνεις στις Βρυξέλλες αριστερός και να γυρίζεις δεξιός.Δεν γίνεται να στήνονται πολιτικές καριέρες με κούφια συνθηματολογία και οι πράξεις όλων να είναι ακριβώς οι ίδιες.Η λύση είναι μία.Όλοι οι νυν βουλευτές (ή τουλάχιστον όσοι θέλουν να δουλέψουν) να καταθέσουν τις κομματικές τους ταυτότητες για 5 χρόνια και να εργαστούν για το κοινό καλό, χωρίς προσκόμματα, ιδεοληψίες, ρουσφέτια και βαρουφολογίες.Δεν υπάρχει ουδεμία διαφορά στα κόμματα από τη στιγμή που η πολιτική υπαγορεύεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο Τσίπρας είναι ή μόνη ηγετική φυσιογνωμία που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην ελληνική πολιτική σκηνή. Είναι εξαιρετικά ταλαντούχος στους πολιτικούς χειρισμούς κάτι που αποδυκνύεται από το γεγονός ότι έκανε συνειδητα ΟΛΑ αυτά που αναφέρεις ότι δεν έπρεπε, που ηταν απαραιτητα για να φτασει εκεί και που είχαν κάνει και οι προηγούμενοι
Σοβαρά τώρα; Ο Τσίπρας αν έχει κάτι θετικό είναι ότι μπορεί να πείσει το λαό. Και μόνο αυτόν. Που είναι το ταλέντο του στους πολιτικούς χειρισμούς; Ποιά είναι η επιτυχία του; Το τρίτο μνημόνιο; Αυτό θα μπορούσε να το υπογράψει με το που βγήκε και να μας γλιτώσει τους τελευταίους 6 μήνες πλέον που χαντάκωσαν την οικονομία. Αλλά ήξερε ότι δεν μπορεί να κουμαντάρει το κόμμα του και έτσι μας έφερε εδώ που μας έφερε. Τη συνδρομή των άλλων κομμάτων την είχε. Άρα που είναι η ηγετική του φύση; Το ότι έπεισε την είδη πεπεισμένη αντιπολίτευση ή ότι δεν κατάφερε να επιβληθεί στο ίδιο του το κόμμα όταν έπρεπε; Ο Τσίπρας είναι καλός στα λόγια και μέχρι εκεί. Για εσωτερική κατανάλωση.
Άρη, αν μου επιτρέπεις, κάποιες σημειώσεις από μένα:1)«…μην έχοντας τη δύναμη να νικήσουν μια Ευρώπη με δεξιές, νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις».Οι κυβερνήσεις των χωρών της ΕΕ δεν είναι δεξιές ή νεοφιλελεύθερες. Ο Ολάντ ή ο Ρέντσι δεν είναι ούτε δεξιοί ούτε νεοφιλελεύθεροι. Απλώς δεν είναι χυδαίοι λαϊκιστές ή κολλημένοι σταλινιστές.2)Ο Τσίπρας δεν γελοιοποιήθηκε απλώς. Χαντάκωσε τη χώρα για πάρα πολλά χρόνια, μείνει δεν μείνει στο ευρώ. Η χώρα μπήκε σε διπλή ύφεση από την οποία δεν θα μπορέσει να βγει για χρόνια. Η δραχμή όχι απλώς δεν θα βοηθούσε αλλά θα έκανε το πρόβλημα μόνιμο, άσχετα τι πιστεύουν κάποιοι αγράμματοι λοβοτομημένοι αναγνώστες. 3)Εμείς δεν μπλοφάραμε ποτέ. Ούτε εκβιάσαμε ουσιαστικά. Οι μπλόφες και οι εκβιασμοί μας ήταν κούφιες απειλές, που το μόνο που κατάφεραν ήταν να διασύρουν την αξιοπιστία και σοβαρότητα της χώρας, κάτι που το πληρώσαμε με εξευτελισμό στο Ευρωκοινοβούλιο πριν λίγες μέρες. Τρομερό στίγμα.Θα ήθελα να συστήσω δημοσιογραφική ψυχραιμία και προσοχή. Μεγάλη προσοχή, τόσο στις ειδήσεις που μεταδίδονται από τα κανάλια όσο και στους τίτλους. Αν μου επιτρέπεις, γράφει ας πούμε η LiFO για τα σοκαριστικά μέτρα που προτείνουν οι Ευρωπαίοι:Α) Αφενός ΔΕΝ είναι σοκαριστικάΒ) Μην δημιουργείτε προσδοκίες στον κόσμο ότι επειδή είναι σοκαριστικά ο Τσίπρας θα τα αποκρούσει. Ο Τσίπρας θα υπογράψει το όποιο τελικό κείμενο ή θα βγάλει τη χώρα από την ΕΕ. Είναι σαφές αυτό. Το μόνο για το οποίο παλεέυει είναι οι ημερομηνίες. Τίποτα άλλο. Κι αυτό με το ζόρι.
Καιρός είναι τα όσα γράφονται στο άρθρο να τα μάθει και λαός που ψηφίζει γιατί αντε κι αυτός οντως πίστευε ότι μπορεί να τα καταφέρει, όσοι τον ψήφισαν πως είναι δυνατόν να τον ψήφισαν τη στιγμή που δεν παρουσίασε κανένα πρόγραμμα, παρά μόνο την ελπίδα, λες και είναι θρησκεία. Ολο κατηγορουμε τους πολιτικούς, αλλά και ο λαός πρέπει να αποφασίσει πως θέλει να ζήσει, με μια γενική αναφορά σε ελπίδα ή με σκληρό ρεαλισμό. Θα σεβαστω ο,τι επιλέξει. Αυτό που δεν αντεχω ομως ειναι το επιλεγω μεν κατακρινω δε και ειμαι για παντα ο αθώος λαός που τον εξαπατησαν.
Συμφωνώ. Για να μην πω ότι τη μεγαλύτερη ευθύνη έχει αυτός που παραχωρεί την εξουσία χωρίς προηγούμενη σκέψη και αξιολόγηση των καταστάσεων και των προσώπων. Και ο σκληρός ρεαλισμός δεν είναι ασύμβατος με την ελπίδα, με τις κούφιες υποσχέσεις και κυρίως το χάιδεμα των αυτιών είναι.
Μπορεί ο αρθρογράφος να ισχυρίζεται πως δεν πρέπει να αλλάξουμε τον Τσίπρα όμως το να καταστρέφεται η χώρα σου σε 6 μήνες και συ να δίνεις άφεση αμαρτιών είναι κάτι που από μόνο σου θα χαρακτήριζες τον εαυτό σου ψηφοφόρο-μαριονέτα.Επίσης οι οικονομικά εύρωστες Ευρωπαίκες οικονομίες δεν εφαρμόζουν νεοφιλελεύθερες πολιτικές αλλά φιλελεύθερες ,αυτές και τα υπόλοιπα 6/8 του πλανήτη.Οπότε το δόγμα της αριστεράς έχει αποτύχει παταγωδώς παγκοσμίως και μόνο για θεωρητικούς υπάρχει ο μαρξισμός και ο σοσιαλισμός.Τέλος ο Τσίπρας και η κυβέρνηση του είναι παντελώς αναξιόπιστη στο εξωτερικό.Το αν καταφέραμε το grexit-που το ελπίζω-οφείλεται στο ενωμένο εσωτερικό οικουμενικό μέτωπο και όχι στο Τσίπρα.Με τι μούτρα θα πηγαίνει στην Ευρώπη με τους Ευρωπαίους ομολόγους του?Για όλους αυτούς τους λόγους η απομάκρυνση του αποτυχημένου Τσίπρα κρίνεται αναγκαία και μια οικουμενική κυβέρνηση με πρωθυπουργό ενα πρόσωπο κοινής αποδοχής επιβάλλεται στη παρούσα φάση.
Κι ο Θέμος κάτι ξέρει από διακίνηση κεφαλαίων στο εσωτερικό.Λόγω capital control θα φανεί χρήσιμη η εμπειρία της διακίνησης σε μορφή διαφορετική του χαρτονομίσματος.Μήπως να τους συνδυάζαμε;nikosiq χαίρομαι που μπορέσατε να διακρίνετε την ειρωνεία σε αντίθεση με τα 11 όχι.
Δυστηχώς Κε Δημοκίδη τα λάθη του πρωθυπουργού κοστίζουν στις ζωές όλων μας. Π.χ. πολλοί άνθρωποι στον ιδιωτικό τομέα λόγω της κατάστασης της της οικονομίας τις τελευταίες δύο εβδομάδες θα χάσουν τις δουλειές τους τους επόμενους μήνες. Δυστηχώς, όπως πολλοί έχουν ήδη αναφέρει πληρώσαμε τα ακριβότερα δίδακτρα παγκοσμίως για να αρχίσει να αντιλαμβάνεται από πραγματική πολιτική. Και αυτό που με θλίβει περισσότερο είναι ότι θεωρώ ότι θα πάνε χαμένα.
Δηλαδή για την απόλυση του ιδιωτικού τομέα ευθύνεται ο πρωθυπουργός (ο κάθε πρωθυπουργός) και όχι το αφεντικό που απολύει τους υπαλλήλους του? Ας πάψουμε να θεωρούμε την οικονομία ως φυσικό φαινόμενο. Δηλαδή, δουλειά θα υπάρχει όταν θα δημιουργείς κέρδος για το αφεντικό σου και θα χάνεις την δουλειά σου στην αντίθετη περίπτωση. Και τα δίδακτρα μάλλον για αντίποινα τα βλέπω
Ναι Κώστα. Οι επιχειρήσεις δεν είναι φιλανθρωπικά σωματεία, δυστυχώς. Αν δεν πάνε καλά, απολύουν για να έχουν να πληρώσουν τους υπόλοιπους, μέχρι να μην μείνει κανένας ή μέχρι να πάνε καλύτερα και να προσλάβουν ξανά, με στόχο το κέρδος. Δυστυχώς λεφτοδεντρο δεν υπάρχει. Ακούγεται σκληρό, αλλά Είναι αλήθεια.
Ακριβώς αυτό. Οι επιχειρήσεις δεν είναι φιλανθρωπικά ιδρύματα και έχουν αποκλειστικό στόχο το κέρδος το οποίο προέρχεται από την ανθρώπινη εργασία και μόνο. Εφόσον το ποσοστό κέρδους συνεχώς μειώνεται (λόγω της ανάπτυξης της τεχνολογίας που μειώνει το ποσοστό της ανθρώπινης εργασίας) τότε λογικό επακόλουθο να θυσιάζονται και οι άνθρωποι που δημιουργούν αυτό το κέρδος. Αυτό όμως αποτελεί απόφαση του κεφαλαίου και δεν είναι νόμος της φύσης.
Όχι Κώστα. Το κέρδος δεν έρχεται από την ανθρώπινη εργασία και μόνο, από τον 19ο αιώνα και μετά. Το κέρδος έρχεται από την καινοτομία, την ποιότητα και την παραγωγικότητα. Σκέψου πχ μια εταιρία λογισμικού, ή μια εταιρία τηλεφωνίας, ή μια εταιρία που παράγει τρόφιμα. Η καινοτομία είναι αυτή που παράγει το πραγματικό κέρδος και ο εχθρός αυτού του κέρδους είναι η διακοπή των πωλήσεων για κάποιον λόγο ή η αύξηση των φόρων/ κρατήσεων. Έτσι, αν δεν έχεις το προβλεπόμενο κέρδος, αναγκάζεσαι να απολύσεις το πλεονάζον προσωπικό για να κρατήσεις την εταιρία ανοικτή. Δυστυχώς, τα έσοδα δεν είναι δεδομένα.