Στη δημοσιότητα το ηχητικό Βαρουφάκη με τις επίμαχες δηλώσεις για το Plan B

Στη δημοσιότητα το ηχητικό Βαρουφάκη με τις επίμαχες δηλώσεις για το Plan B Facebook Twitter
Nick Paleologos / SOOC
46

Το Φόρουμ Νομισματικών και Οικονομικών Θεσμών (OMFIF) έδωσε στη δημοσιότητα το ηχητικό απόσπασμα από την τηλεδιάσκεψη, στην οποία ο τότε υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, αναφέρθηκε στο Plan B, που αφορούσε ένα παράλληλο τραπεζικό σύστημα.

Για το σχέδιο αυτό είχε γράψει η Καθημερινή, δημοσιεύοντας τον μαγνητοφωνημένο διάλογο του Γιάνη Βαρουφάκη με επενδυτές και στελέχη διεθνών hedge funds που έγινε στις 16 Ιουλίου. Σε αυτόν αναλύει το λεπτομερές plan B που είχε αναλάβει να σχεδιάσει με εντολή του Αλέξη Τσίπρα, με στόχο να δημιουργήσει ένα παράλληλο τραπεζικό σύστημα, «που θα ήταν μεν προσδιορισμένο σε ευρώ, αλλά εν μια νυκτί θα μπορούσε να μετατραπεί σε μια νέα δραχμή».

Υπενθυμίζεται ότι, μιλώντας στην Telegraph, ο Γ. Βαρουφάκης επιβεβαίωσε το σχέδιο για υποκλοπές ΑΦΜ. Λέει συγκεκριμένα στη συνέντευξη: «Αποφασίσαμε να χακάρουμε το λογισμικό του υπουργείου μου. Με το πάτημα ενός κουμπιού θα μας επιτρεπόταν να διανείμουμε pin σε κάθε κάτοχο ΑΦΜ, δηλαδή σε κάθε φορολογούμενο. Αυτό θα δημιουργούσε ένα παράλληλο τραπεζικό σύστημα, δίνοντάς μας λίγο αέρα να αναπνεύσουμε, ενώ οι τράπεζες θα ήταν κλειστές.

Αυτό το σχέδιο αναπτύχθηκε πολύ καλά και θα έκανε μεγάλη διαφορά, επειδή πολύ γρήγορα θα μπορούσαμε να το επεκτείνουμε, χρησιμοποιώντας εφαρμογές σε smartphones (apps) και θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ένα παράλληλο σύστημα σε λειτουργία, το οποίο θα ήταν από τη μία προσδιορισμένο σε ευρώ, ωστόσο σε ένα βράδυ θα μπορούσε να μετατραπεί και σε μια νέα δραχμή».

46

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνάντηση Νετανιάχου Μητσοτάκη: Τι είπαν για διμερή συνεργασία και ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγει

Πολιτική / Συνάντηση Νετανιάχου Μητσοτάκη: Τι είπαν για διμερή συνεργασία και ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγει

Αντάλλαξαν απόψεις για τις περιφερειακές εξελίξεις, με έμφαση στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και για τις προκλήσεις στη Συρία, στον Λίβανο και στην Ερυθρά Θάλασσα, αναφέρει το Γραφείο του Έλληνα πρωθυπουργού
LIFO NEWSROOM
Θα εξαντληθεί κάθε δημοσιονομικό περιθώριο και για τα σώματα ασφαλείας, διαμηνύει η κυβέρνηση

Πολιτική / Θα εξαντληθεί κάθε δημοσιονομικό περιθώριο και για τα σώματα ασφαλείας, διαμηνύει η κυβέρνηση

Η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης ασκείται κεντρικά, δηλώνει με έμφαση το Μαξίμου προς βουλευτές και υπουργούς που ζήτησαν αυξήσεις στους μισθούς πυροσβεστών, λιμενικών και αστυνομικών
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης: Στο Παρίσι για τη σύνοδο των ηγετών για την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ουκρανία

Πολιτική / Μητσοτάκης: Στο Παρίσι για τη σύνοδο των ηγετών για την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ουκρανία

Στη Σύνοδο θα μετάσχει η πλειονότητα των ηγετών της Ε.Ε., η ηγεσία των ευρωπαϊκών θεσμών και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, ενώ έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν και χώρες εκτός Ε.Ε.
LIFO NEWSROOM