Η Ινδή σπρίντερ Dutee Chand πέτυχε τη μεγαλύτερη νίκη της καριέρας της μέχρι σήμερα. Τη Δευτέρα, το αθλητικό Δικαστήριο CAS αποφάνθηκε ότι αίρεται η απαγόρευση της συμμετοχής της σε αγώνες γυναικών επειδή στον οργανισμό της εντοπίστηκαν συγκριτικά υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης. Σημειώνεται πως η τεστοστερόνη δεν ήταν αυξημένη εξαιτίας ντοπαρίσματος με ουσίες, αλλά από φυσικά αίτια.
Η ιστορική αυτή απόφαση, η οποία πλέον ισχύει για όλες τις αθλήτριες, είναι το αποτέλεσμα μιας μακράς δικαστικής μάχης της 19χρονης, η οποία πριν από ένα χρόνο είχε αποκλειστεί από αγώνες μετά από την διάγνωση για αυξημένα επίπεδα τεστοστερόνης.
Οι περιορισμοί στις γυναίκες που παρουσίαζαν υπερανδρογοναιμία - ο ιατρικός όρος για τα αυξημένα ανδρογόνα της αθλήτριας - τέθηκαν σε εφαρμογή για πρώτη φορά από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Κλασικού Αθλητισμού (IAAF) το 2011.
Η IAAF είχε δηλώσει τότε ότι οι γυναίκες που ξεπερνούσαν ένα συγκεκριμένο όριο τεστοστερόνης κρίνονταν πως έχουν ένα αθέμιτο πλεονέκτημα έναντι των υπολοίπων αθλητριών. Ωστόσο αυτή η απόφαση δέχτηκε τότε τα πυρά από δεκάδες φορείς, μελετητές και επιστήμονες της βιοηθικής.
Οι κανονισμοί της IAAF ανέφεραν ότι οι γυναίκες με τα υψηλότερα επίπεδα της ορμόνης θα μπορούσαν να επιστρέψουν στον ανταγωνισμό, εφόσον υποβάλλονται σε ιατρική θεραπεία για να μειώσουν την ποσότητα της τεστοστερόνης στο σώμα τους. Υπήρξε μάλιστα μια περίπτωση με τέσσερις νεαρές αθλήτριες που το 2013 όχι μόνο συμφώνησαν να μειώσουν ιατρικά την τεστοστερόνη τους, αλλά συναίνεσαν σε μια «μερική κλειτοριδεκτομή με διμερή γοναδεκτομή," πριν καταφέρουν και πάλι να αγωνιστούν.
Αλλά αυτό δεν είναι κάτι που η Chand θα επέλεγε και προτίμησε αν αγωνιστεί για τα δικαιώματά της."Θέλω να παραμείνω αυτή που είμαι και να αγωνιστώ πάλι. Έχω ζήσει τη ζωή μου ως κορίτσι. Ξαφνικά αισθάνθηκα ταπεινωμένη και αποκομμένη εξαιτίας μιας κατάστασης για την οποία δεν ευθύνομαι. Έτσι γεννήθηκα, και χαίρομαι που καμιά γυναίκα δεν θα ξαναπεράσει τα ίδια μετά από αυτό" ανέφερε στους Νew York Times η 19χρονη λίγο μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας.
Ο CAS δίνει στην IAAF δύο χρόνια προθεσμία προκειμένου να φέρει σαφείς επιστημονικές μελέτες που θα αποδεικνύουν ότι τα υψηλά επίπεδα της τεστοστερόνης πριμοδοτούν της αθλήτριες με αθέμιτο πλεονέκτημα. Εν τω μεταξύ, όμως, η Chand και όλες οι γυναίκες σαν κι αυτήν θα είναι σε θέση να ανταγωνιστούν. Τα σχόλια για την νεαρή από την Ινδία είναι μέχρι στιγμής διθυραμβικά και η νίκη της χαρακτηρίζεται ως ένα μεγάλο βήμα για τα δικαιώματα των γυναικών. Το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και η βιοηθικολόγος Katrina Karkazis αναφέρουν πως αυτή ήταν μια ιστορική νίκη για τον αθλητισμό, αλλά και τα δικαιώματα των γυναικών.
σχόλια