Αυτή η 19χρονη Ινδή κέρδισε μια ιστορική μάχη για όλες τις γυναίκες και τις αθλήτριες του πλανήτη

Αυτή η 19χρονη Ινδή κέρδισε μια ιστορική μάχη για όλες τις γυναίκες και τις αθλήτριες του πλανήτη Facebook Twitter
7

Η Ινδή σπρίντερ Dutee Chand πέτυχε τη μεγαλύτερη νίκη της καριέρας της μέχρι σήμερα. Τη Δευτέρα, το αθλητικό Δικαστήριο CAS αποφάνθηκε ότι αίρεται η απαγόρευση της συμμετοχής της σε αγώνες γυναικών επειδή στον οργανισμό της εντοπίστηκαν συγκριτικά υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης. Σημειώνεται πως η τεστοστερόνη δεν ήταν αυξημένη εξαιτίας ντοπαρίσματος με ουσίες, αλλά από φυσικά αίτια.

Η ιστορική αυτή απόφαση, η οποία πλέον ισχύει για όλες τις αθλήτριες, είναι το αποτέλεσμα μιας μακράς δικαστικής μάχης της 19χρονης, η οποία πριν από ένα χρόνο είχε αποκλειστεί από αγώνες μετά από την διάγνωση για αυξημένα επίπεδα τεστοστερόνης.

Οι περιορισμοί στις γυναίκες που παρουσίαζαν υπερανδρογοναιμία - ο ιατρικός όρος για τα αυξημένα ανδρογόνα της αθλήτριας - τέθηκαν σε εφαρμογή για πρώτη φορά από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Κλασικού Αθλητισμού (IAAF) το 2011.

Αυτή η 19χρονη Ινδή κέρδισε μια ιστορική μάχη για όλες τις γυναίκες και τις αθλήτριες του πλανήτη Facebook Twitter

Η IAAF είχε δηλώσει τότε ότι οι γυναίκες που ξεπερνούσαν ένα συγκεκριμένο όριο τεστοστερόνης κρίνονταν πως έχουν ένα αθέμιτο πλεονέκτημα έναντι των υπολοίπων αθλητριών. Ωστόσο αυτή η απόφαση δέχτηκε τότε τα πυρά από δεκάδες φορείς, μελετητές και επιστήμονες της βιοηθικής.

Οι κανονισμοί της IAAF ανέφεραν ότι οι γυναίκες με τα υψηλότερα επίπεδα της ορμόνης θα μπορούσαν να επιστρέψουν στον ανταγωνισμό, εφόσον υποβάλλονται σε ιατρική θεραπεία για να μειώσουν την ποσότητα της τεστοστερόνης στο σώμα τους. Υπήρξε μάλιστα μια περίπτωση με τέσσερις νεαρές αθλήτριες που το 2013 όχι μόνο συμφώνησαν να μειώσουν ιατρικά την τεστοστερόνη τους, αλλά συναίνεσαν σε μια «μερική κλειτοριδεκτομή με διμερή γοναδεκτομή," πριν καταφέρουν και πάλι να αγωνιστούν.

Αλλά αυτό δεν είναι κάτι που η Chand θα επέλεγε και προτίμησε αν αγωνιστεί για τα δικαιώματά της."Θέλω να παραμείνω αυτή που είμαι και να αγωνιστώ πάλι. Έχω ζήσει τη ζωή μου ως κορίτσι. Ξαφνικά αισθάνθηκα ταπεινωμένη και αποκομμένη εξαιτίας μιας κατάστασης για την οποία δεν ευθύνομαι. Έτσι γεννήθηκα, και χαίρομαι που καμιά γυναίκα δεν θα ξαναπεράσει τα ίδια μετά από αυτό" ανέφερε στους Νew York Times η 19χρονη λίγο μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας. 

Ο CAS δίνει στην IAAF δύο χρόνια προθεσμία προκειμένου να φέρει σαφείς επιστημονικές μελέτες που θα αποδεικνύουν ότι τα υψηλά επίπεδα της τεστοστερόνης πριμοδοτούν της αθλήτριες με αθέμιτο πλεονέκτημα. Εν τω μεταξύ, όμως, η Chand και όλες οι γυναίκες σαν κι αυτήν θα είναι σε θέση να ανταγωνιστούν. Τα σχόλια για την νεαρή από την Ινδία είναι μέχρι στιγμής διθυραμβικά και η νίκη της χαρακτηρίζεται ως ένα μεγάλο βήμα για τα δικαιώματα των γυναικών. Το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και η βιοηθικολόγος Katrina Karkazis αναφέρουν πως αυτή ήταν μια ιστορική νίκη για τον αθλητισμό, αλλά και τα δικαιώματα των γυναικών.

 

7

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η διαρροή ερωτικών βίντεο θα μπορούσε να είναι προσπάθεια ανάληψης της εξουσίας στην Αφρική

Διεθνή / Η διαρροή ερωτικών βίντεο θα μπορούσε να αποτελεί προσπάθεια ανάληψης της εξουσίας στην Αφρική

Πληθώρα βίντεο με τον ανώτερο κρατικό υπάλληλο Μπαλτασάρ Ενγκόνγκα σε ερωτικές συνευρέσεις, λένε ότι κυκλοφόρησαν εσκεμμένα από τον ίδιο - Διεκδικεί την προεδρία της Ισημερινής Γουινέας
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
"Υπήρξε μάλιστα μια περίπτωση με τέσσερις νεαρές αθλήτριες που το 2013 όχι μόνο συμφώνησαν να μειώσουν ιατρικά την τεστοστερόνη τους, αλλά συναίνεσαν σε μια «μερική κλειτοριδεκτομή με διμερή γοναδεκτομή," πριν καταφέρουν και πάλι να αγωνιστούν."Αίσχος!
1. Τι είναι η γοναδεκτομή (φοβάμαι δεν θα μου αρέσει η απάντηση).2. Σε τι βοηθάει η μερική κλειτορειδεκτομή στη μείωση ανδρογόνων;3. Ανατρίχιασα... Επιβολή παρεμβατικής ιατρικής ΓΙΑ ΝΑ αγωνιστείς; Reverse doping? Και τι επίπεδο τεστοστερόνης δηλαδή είναι αποδεκτό από την IAAF? Ποιός καθορίζει το όριο;
(...) The athletes were not named in the study, which was published in The Journal Of Clinical Endocrinology And Metabolism in 2013,(...) They had “excessive pubic hair and clitoromegaly (enlarged clitoris)” and hidden testes but “none of them reported male sex behaviour”. To make them fit for competing as women, they were taken to a hospital in France where their gonads were removed, even though the study says, “...leaving male gonads in patients carries no health risk, each athlete was informed that gonadectomy would most likely decrease their performance level but allow them to continue elite sport...”Gonadectomy (the removal of an ovary or testis) in women causes loss of bone and muscle strength, and may lead to diabetes, chronic fatigue, depression, and poor libido. It necessitates lifelong hormone replacement therapy. More chillingly, in the case of the four athletes, the gonadectomy was followed by a series of cosmetic surgeries that had nothing to do with lowering androgen levels: Their clitori were partially removed, a practice that the medical community renounces, and they underwent “feminizing vaginoplasty”.http://www.livemint.com/Leisure/9P3jbOG2G0ppTVB7Xvwj0K/Why-Dutee-Chand-can-change-sports.html
1) αφαιρεση γοναδων, ειναι οι ωοθηκες2) απο την κλειτοριδα και τις ωοθηκες παραγωνται στις γυναικες μικρες ποσοτητες τεστοστερονης αλλα και αλλων ορμονων απαραιτητες για εμμηνο κυκλο και εγγυμοσυνηΣτο 3 δεν εχω απαντηση
Klaou, μάλλον οι εσωτερικοί όρχεις είναι αυτοί που αφαιρέθηκαν. Οι εν λόγω αθλήτριες είναι intersex. H -με-το-ζόρι- αιδιοπλαστική επίσης, δεν έχει να κάνει απολύτως τίποτε με την τεστοστερόνη, απλά έχει να κάνει με τα βιολογικοφανή πρότυπα των φύλων.
AlgolΠράγματι δεν είναι απαραίτητο ένα άτομο να είναι intersex για να έχει υπερανδρογονισμό.Άσχετα, όμως, από την περίπτωση της Dutee, το άρθρο αναφέρεται στις 4 αθλήτριες που είναι όντως intersex ...και την περίπτωσή αυτών σχολίασα.Λεπτομέρειες εδώ:"The 4 athletes presented as tall, slim, muscular women with a male bone morphotype, no breast development, clitoromegaly, partial or complete labial fusion, and inguinal/intralabial testes. All reported primary amenorrhea. The hormonal analysis evidenced plasma T within the male range, the karyotype was 46, XY"http://press.endocrine.org/doi/full/10.1210/jc.2012-3893http://www.nytimes.com/2014/04/11/opinion/the-trouble-with-too-much-t.html?_r=0