Άρθρο-φωτιά της Γιάννας Αγγελοπούλου για την Ελλάδα του σήμερα (!)

Άρθρο-φωτιά της Γιάννας Αγγελοπούλου για την Ελλάδα του σήμερα (!) Facebook Twitter
29

via Υστερόγραφα

Άρθρο-παρέμβαση της Γιάννας Αγγελοπούλου, με την ιδιότητα της ως μέλους του Ιδρύματος Κλίντον αλλά και του παγκόσμιου Ολυμπιακού Κινήματος φιλοξενεί η “Huffington Post”, με τη “Lady G” των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας να χρησιμοποιεί ως παράδειγμα τα μαθήματα ηγεσίας που διδάσκονται οι Αμερικανοί μέσω της ταινίας “Lincoln” του Στίβεν Σπίλμπεργκ, για να αναφερθεί στη σημερινή Ελλάδα, την κρίση που διέρχεται και το πως θα μπορούσαμε να αναγεννήσουμε τη σπουδαία και ιστορική χώρα μας.

 

Αναλυτικά το άρθρο της Γιάννας Αγγελοπούλου:

“Εκείνοι που δεν μαθαίνουν από τα διδάγματα της Ιστορίας, είναι καταδικασμένοι να την επαναλάβουν. Εκείνοι που μαθαίνουν από την Ιστορία, με τη βοήθεια του Στίβεν Σπίλμπεργκ και του Ντάνιελ Ντέι-Λιούις ωστόσο, ενδεχομένως να μάθουν πως μπορούν να την… επαναλάβουν καλύτερα.

Τις τελευταίες εβδομάδες παρακολούθησα τις αμερικανικές κριτικές που εγκωμίαζαν την ταινία Lincoln, παροτρύνοντας τους ηγέτες τους να… ξαναδιαβάσουν τις διδαχές της δικής του ηγετικής διαδρομής και παρουσίας. Με εντυπωσίασε η ακούραστη επιθυμία του αμερικανικού λαού να διδαχθεί από τους Πατέρες του Έθνους. Η ιστορία του Σπίλμπεργκ αγγίζει μια παράμετρο της αμερικανικής ιστορίας που περιλαμβάνει πανίσχυρα μαθήματα ηγεσίας και ηθικού κουράγιου για κάθε γενιά που ακολούθησε. Η ανταπόκριση του κοινού στο box office, υποδηλώνει ότι, για άλλη μια φορά οι Αμερικανοί είναι διατεθειμένοι να ακούσουν.

Η επιτυχία της ταινίας Lincoln παρόλαυτά, αφύπνισε μια εξαιρετικά προσωπική ανησυχία μου. Φοβάμαι ότι η πατρίδα μου, η Ελλάδα, που δεν έχει έλλειμμα σε αρχές, αξίες και διδαχές από την ιστορική κληρονομιά μας ή από αξιομνημόνευτους και χαρισματικούς ηγέτες, έχει ξεχάσει πως να μαθαίνει από το παρελθόν της.

Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι η Ελλάδα είναι η γενέτειρα της Δημοκρατίας, της φιλοσοφίας και του πνεύματος διεθνούς αλληλεγγύης που ενσαρκώνεται στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Σήμερα, και οι τρεις παραπάνω ιδέες απειλούνται στην Ελλάδα. Πως μπορεί να δουλέψει μια Δημοκρατία όταν οι πολίτες της είναι άνεργοι; Πως μπορούμε να κάνουμε το σωστό για τις γενιές που έρχονται; Πως μπορεί να εδραιώσει η Ελλάδα μια σχέση με τη διεθνή κοινότητα, που δεν θα στηρίζεται στα δάνεια και την εξάρτηση, αλλά στα κοινά ενδιαφέροντα και την εμπιστοσύνη;

Για τις απαντήσεις στις ερωτήσεις αυτές, είναι καιρός οι πολίτες και οι ηγέτες της Ελλάδας να κοιτάξουμε στο ιστορικό παρελθόν μας. Όταν το κάνουμε αυτό, θα δούμε ότι παραδείγματα ηγεσίας που έχουν τις ρίζες τους στην Αρχαία Ελλάδα, δεν απαντώνται μονάχα σε εκείνα τα χρόνια.

Είδα μερικά τέτοια παραδείγματα από πρώτο χέρι, κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Τότε που η καυτή πατάτα της διοργάνωσης των Αγώνων έπεσε στα χέρια μου. Βρήκα μια Οργανωτική Επιτροπή σε κρίση. Τα πράγματα που έπρεπε να γίνουν είχαν υπερβεί τους προϋπολογισμούς, και είχαν χάσει τις χρονικές προθεσμίες ολοκλήρωσής τους. Υπήρχε σοβαρή πιθανότητα να αφαιρεθεί η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων από την Ελλάδα, προτού καν ανάψει η Ολυμπιακή Φλόγα στην Αρχαία Ολυμπία.

Ευτυχώς, καταφέραμε να κάνουμε πολύ περισσότερα πράγματα από το χτίσουμε απλώς νέες αθλητικές εγκαταστάσεις. Καταφέραμε να ισοπεδώσουμε τη γραφειοκρατία και τη νοοτροπία του… ό, τι είναι να γίνει, θα γίνει. Το πιο σημαντικό όμως ήταν ότι καταφέραμε να κάνουμε τα βήματα που απαιτούνταν, υπηρετώντας υψηλά ιδανικά και αξίες: Έντιμος ανταγωνισμός, διεθνής συνεργασία και μια συλλογική εθνική υπερηφάνεια.

Το αποτέλεσμα ήταν να υπάρξει εθελοντική συμμετοχή Ελλήνων πολιτών σε ιλιγγιώδεις αριθμούς. Έκαναν προσωπικές θυσίες, δούλευαν ατελείωτες ώρες και ήταν αποφασισμένοι να αντέξουν την κριτική που δέχονταν, για να διασφαλίσουν ότι η δουλειά θα γίνει σωστά. Και θα ολοκληρωθεί.

Στο τέλος, οι Ολυμπιακοί Αγώνες που φιλοξένησε η Ελλάδα το 2004 αποδείχτηκαν μια τεράστια επιτυχία, τόσο αναφορικά με το να ανακαλύψουμε ξανά τι είμαστε ικανοί να κάνουμε, όσο και στο να παρουσιάσουμε ξανά την Ελλάδα στον υπόλοιπο κόσμο. Δεν αμφέβαλα άλλωστε ποτέ, ούτε για μια στιγμή ότι μια τέτοια επιτυχία ήταν μέσα στις δυνατότητές μας.

Ταξιδεύω τη μνήμη μου πίσω στο 1986, τότε που ήμουν υποψήφια δημοτική σύμβουλος για την Αθήνα. Η πρωτεύουσα ήταν μια προβληματική πόλη. Η απόγνωση και το νέφος έπνιγαν τον αέρα. Οι πολίτες της Αθήνας αναζητούσαν κάτι περισσότερο από απλώς μια νεαρή γυναίκα δημοτική σύμβουλο. Αναζητούσαν εναγωνίως καθαρό αέρα στο πνεύμα της πόλης.

‘Ετσι, φρόντισα να κάνω μια καμπάνια πέρα από τα συνηθισμένα. Έδωσα σε κάθε Αθηναίο τους σπόρους ενός αρχαίου συμβόλου ελπίδας και νέου ξεκινήματος: Ένα φυτό βασιλικού. Οι πολίτες που φύτεψαν τους σπόρους, αγκάλιασαν ουσιαστικά το βαθύτερο νόημα που ήθελε να περάσει η καμπάνια μου. Και την ίδια στιγμή, πρόσθεσαν μια όμορφη μυρωδιά στον αέρα της πρωτεύουσας, που τους βοήθησε να ξεπεράσουν το νέφος.

Ένα τρίτο παράδειγμα αυτών των αρχαίων ιδεών στην πράξη, είναι πιθανόν το πιο αποκαλυπτικό του θάρρους και της αξίας των Ελλήνων. Το 1940, τα στρατεύματα του Μουσολίνι εισέβαλαν στην Ελλάδα. Οι πολίτες επιστρατεύτηκαν απέκρουσαν τους Ιταλούς και τους ανάγκασαν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, εξαπολύοντας μια πρωτοφανή αντεπίθεση.

Τον Απρίλιο του 1941, η Αθήνα έπεσε τελικά στις δυνάμεις του Άξονα, μετά από πολύμηνες μάχες. Η ιδιαίτερη πατρίδα μου, η Κρήτη ωστόσο, δεν έπεσε. Όταν Γερμανοί αλεξιπτωτιστές προσγειώθηκαν στην Κρήτη, οι γενναίοι υπερασπιστές του νησιού αμύνθηκαν με ό, τι μέσο είχαν στη διάθεσή τους. Και ήταν ελάχιστα, σε στρατιωτικό επίπεδο. Έλληνες κάτοικοι της Κρήτης, όπως ο πατέρας μου, πολέμησαν μαζί με Βρετανούς, Αυστραλούς και Νεοζηλανδούς, προκαλώντας σημαντικές απώλειες στις δυνάμεις του Άξονα, με αποτέλεσμα οι Γερμανοί να εξαπολύσουν για πρώτη φορά τόσο εκτεταμένες αεροπορικές επιδρομές.

Η μάχη της Κρήτης ήταν τελικά ήττα, με στρατιωτικούς όρους. Αποτελεί όμως ένα φωτεινό παράδειγμα των καλύτερων στιγμών της Ελλάδας. Πολίτες που ενώθηκαν και συνασπίστηκαν, έδωσαν τη ζωή τους για να υπερασπιστούν το σπίτι τους. Μεγάλωσα ακούγοντας ιστορίες για τη γενναιότητα εκείνων των Ελλήνων.

Ποτέ δεν ξέχασα το θεμελιώδες μάθημα εκείνων των ιστοριών. Υπηρετώντας τις αρχαίες, ιδρυτικές αξίες μας, οι Έλληνες είμαστε ικανοί για μεγάλη δημιουργικότητα, δύσκολες και επώδυνες θυσίες, και ξεχωριστή γενναιότητα.

Η απαρχή των ιδεών αυτών απαντάται στην Αρχαία Ελλάδα, αυτό που εμπνέουν όμως είναι πολύ πρόσφατο, και θα μπορούσαμε να το πραγματοποιήσουμε ξανά σήμερα.

Οι Αμερικανοί είναι τυχεροί που έχουν Πατέρες του Έθνους σαν τον Αβραάμ Λίνκολν, από τους οποίους μπορεί να πάρουν μαθήματα. Και είναι αρκετά σοφοί για να το κατανοήσουν και να το κάνουν.

Εμείς οι Έλληνες έχουμε τη δική μας μεγάλη Ιστορία, από την Αθήνα του αρχαίου κόσμου, στην ιστορία των μυθολογικών θεών του Ολύμπου. Πιο σημαντικό όμως είναι το γεγονός ότι υπάρχουν παραδείγματα στην καθημερινότητα της ζωής των Ελλήνων από πράγματα που μπορούμε να κάνουμε, η ικανότητα να αγκαλιάζουμε την αλλαγή, σε συνδυασμό με το μεγάλο θάρρος.

Αυτά τα μαθήματα θα πρέπει να μιλούν δυνατά και σε εμάς σήμερα. Οι ιδρυτικές αξίες και αρχές που μπορούν να αναγεννήσουν τη δύναμη της Ελλάδας δεν αποτελούν μύθο”.

It's Viral
29

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα social media κατακεραυνώνουν τη Coca-Cola για τη διαφήμιση που φτιάχτηκε με AI

It's Viral / Δείτε την πρώτη διαφήμιση της Coca-Cola που δημιουργήθηκε με τεχνολογία AI

Η Coca-Cola έφτιαξε μία διαφήμιση χρησιμοποιώντας μόνο τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης - Χρήστες του διαδικτύου χαρακτηρίζουν το σποτ «άψυχο» και «χωρίς ίχνος δημιουργικότητας» - Αντιδρούν και διαφημιστές
LIFO NEWSROOM
Ο 64χρονος Χιου Γκραντ λέει ότι έκανε πέντε παιδιά «υπερβολικά μεγάλος» - «Χρειάζομαι ένα μοναστήρι»

It's Viral / Ο 64χρονος Χιου Γκραντ λέει ότι έκανε 5 παιδιά «υπερβολικά μεγάλος» και όταν κάνουν θόρυβο κρύβεται στην τουαλέτα

Ο 64χρονος ηθοποιός μίλησε για τα πέντε ανήλικα παιδιά του και πώς άλλαξε παρ' ότι ένιωθε ξοφλημένος - Γιατί λέει ότι χρειάζεται να μπει σε ψυχιατρείο ή μοναστήρι
THE LIFO TEAM
Μαρίνα Σάττι για το χασμουρητό στην Eurovision: Δεν είμαι πολιτικός ούτε έχω κάποιο σύστημα, εγώ αυτό το παιχνίδι δεν μπορώ να το αντέξω

It's Viral / Μαρίνα Σάττι για το χασμουρητό στην Eurovision: Δεν είμαι πολιτικός, δεν έχω κάποιο σύστημα, αυτό το παιχνίδι δεν το αντέχω

«Λυπάμαι επειδή δεν ήμουν μόνη μου, είχα συνεργάτες δίπλα μου» συνέχισε για τις όσα ακολούθησαν του χασμουρητού της, που θεωρήθηκε αντίδραση απέναντι στην ισραηλινή συμμετοχή
THE LIFO TEAM

σχόλια

19 σχόλια
Θεωρητικά στους ολυμπιακούς έκανε την δουλεία που της ανέθεσαν. Δεν την απασχολούσε το κόστος και δεν είχε σχέση εκείνη με αυτό. Ζητούσε τα πιο ακριβά (κάτι αντίστοιχο με τα louis vuitton που φοράει) με το ελεύθερο να τα έχει. Έτσι και άλλοι στην θέση της θα είχαν καλά αποτελέσματα. Κουβαρνταλίκια με ξένες τσέπες (τις δικές μας). Αν θα τις αναγνώριζα κάτι θα ήταν η επιμονή της στον Παπαϊωάννου που έδειξε κάτι διαφορετικό.Στην Κρήτη είναι πολύ δημοφιλής. Έχει δημιουργήσει το παραμύθι της άσημης, όμορφης, ικανής και τίμιας χωριατοπούλας. Κατάφερε και ανέβηκε με την αξία της, έφτασε στα ψηλά και είναι πλέον μια δυναμική γυναίκα που όμως ποτέ δεν ξεχνά τις ρίζες της και από πού ξεκίνησε. Αυτό και συντηρεί με τις συχνές αναφορές για την καταγωγή της ώστε να έχει ψηφαλάκια αν κάποτε ανακατευτεί πιο σοβαρά, ή να τα κερδίζει για λογαριασμό άλλων.Τα πρώτα περί box office είναι απλό κλασικό γλείψιμο στα ιδρύματα για τα οποία εργάζεται τώρα.Ε, πάνω κάτω, αυτό είναι το άρθρο της.Όντως δεν μαθαίνουμε από την ιστορία μας αλλά στην τελική…Άντε μωρή βλαμμένη που θα μας κάνεις και μαθήματα!Υ.Γ. Στην παράγραφο με τον βασιλικό δεν άντεξα άλλο, κοίταξα μια γλάστρα που χαροπαλεύει από το κρύο στο μπαλκόνι και δάκρυσα…
Χωρίς να θέλω να ακυρώσω την προσφορά της κυρίας Αγγελοπούλου στην επιτυχία των Αγώνων της Αθήνας, το συγκεκριμένο κείμενο είναι ένας αχταρμάς απόψεων και ιστορικών αναφορών με σκοπό να μας κάνει να την ξαναθυμηθούμε. Ίσως έχει βλέψεις για πολιτική καριέρα, γιατί δεν είναι τυχαία η υπενθύμιση ότι υπήρξε δημοτική σύμβουλος της Αθήνας. Βέβαια, εκτός από τους σπόρους του βασιλικού, δεν θυμάμαι κάτι πραγματικά αξιόλογο από τη συμμετοχή της στο Δήμο.
Πώς και δεν έγραψε για το ηρωικό 1821, τη μάχη του Μαραθώνα, τις Θερμοπύλες και τη ναυμαχία της Σαλαμίνας; Ή έστω για την ηρωική υπεράσπιση της Κωνσταντινούπολης απ' τον Παλαιολόγο; Ίσως τα είχε γράψει σε προηγούμενες εκθέσεις και δεν ήθελε να επαναλαμβάνεται.
«marking the l̲a̲s̲t̲ time Germany would attempt large-scale airborne operations.»«με αποτέλεσμα οι Γερμανοί να εξαπολύσουν για π̲ρ̲ώ̲τ̲η̲ φορά τόσο εκτεταμένες αεροπορικές επιδρομές».Επίσης: άλλο «airborne operation», άλλο «αεροπορική επιδρομή».
Κατα τη Μαχη της Κρήτης έλαβε χώρα η ΠΡΩΤΗ έως τότε μεγάλης κλιμακας αεραπόβαση. Οι απώλειες δυσβασταχτες και γενικα τέτοιες επιχειρησεις δεν ξαναδοκιμαστηκαν από τους Γερμανους. Οι Σύμμαχοι εκτέλεσαν ακόμα μεγαλύτερης κλιμακας αεραπόβαση κατα την επιχείρηση Market Garden στην Ολλανδια.Τη Γιαννα την ειχα δει πριν 20 χρόνια στην Ελαφόνησο.Δεν έχει αλλάξει καθόλου.
«Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι η Ελλάδα είναι η γενέτειρα της Δημοκρατίας, της φιλοσοφίας και του πνεύματος διεθνούς αλληλεγγύης που ενσαρκώνεται στους Ολυμπιακούς Αγώνες».Τι σχέση έχουν οι αρχαίοι Ολυμπιακοί Αγώνες με το «πνεύμα διεθνούς αλληλεγγύης» («the international communal spirit»);
Πρέπει να κατανοήσουμε ότι δεν έχει σημασία αν αυτό που λές είναι σωστό η όχι, αλλά και ποιός είσαι εσύ που το λές. Όταν είσαι η Δασκαλάκη, και μιλάς για καταμερισμό ευθυνών, αποκαλώντας τους τριγύρω σου ανιστόρητους και εκμεταλλευτές, οι αντιδράσεις που θα μαζέψεις θα είαι από γέλια μέχρι καντήλια... ΥΓ: Αλήθεια, μάθημα Έκθεσης δεν είχατε στο πανάκριβο σχολείο που σίγουρα σας βάλανε η μαμά και ο μπαμπάς..?
Διάβασα λίγο. Το βρίκα κάπως: Έκθεση 3ης Γυμνασίου της μαθήτριας Δασκαλακη Ιωάννας "τι μάθαμε από την επίσκεψή μας στο σινεμά και από την ταινία Λινκολν". Να ρωτήσω εσάς που είχατε την υπομονή να το διαβασετε, εκτός από τον Κοκό θέλει να μας σώσει και η Γιάννα, γιατί αν δεν κάνω λάθος, οι Ολυμπιακοί της ήταν αυτοί που μας έχωσαν βαθύτερα στο βόθρο που είμαστε σήμερα...
Οι Ολυμπιακοί δεν ήταν της Γιάννας Αγγελοπούλου. Δεν είχε εκείνη την ιδέα να τους αναλάβουμε. Την ιδέα εκείνη την είχε ο Γιώργος Λιάνης ο οποίος την κατέθεσε στον Ανδρέα Παπανδρέου και ολόκληρος ο πολιτικός κόσμος της χώρας είδε στην εν λόγω διοργάνωση μια καλή ευκαιρία για να προβληθεί και να βγάλει καμιά μίζα. Που είδες ότι θέλει να μας σώσει η Αγγελοπούλου και που κολλάει ο Κοκός γιατί μόνο εσύ ξέρεις.
Προσωπικά η "έκθεση της μαθητρίας" με παραπέμπει σε -φτωχή είναι η αλήθεια- προσπάθεια να κάνω θεαματική είσοδο. Και επειδή "ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται" θεωρώ σφόδρα πιθανή μια επανείσοδο της Δασκαλάκη στην πολιτκή. Για τον Κοκό, έχεις δίκιο απολογούμαι. Φταίει η γυμνή εικόνα του Ζαμπούνη. Παρασύρθηκα
σιγά που θα την αφήναμε να ξεμυτίση με άρθρο κιόλας. κοίτα ρε ποια μιλάει σ έμας που τα ξέρουμε όλα που διδάσκουμε τα πάντα ατρόμητοι συμπατριώτες απάνω της να την ξεσκήσουμε.
τι φανι μομαντ ηταν αυτο!;αντι να γραφει εκθεσεις ιδεων γιατι δε κανει λομπυινγκ υπερ της ελλαδος; παλι ολα απο τους "εθελοντες" τα περιμενει;και ποτε επιτελους ξανανοιγουν τα σολαριουμ να εχει κατι ν ασχολειται;
Σαφώς η κα Αγγελοπούλου μιλάει και γράφει εκ του ασφαλούς. Μήπως όμως θα έπρεπε να δούμε κάποιες αλήθειες μέσα στα γραφόμενα της; Μήπως όντως δεν μελετάμε την Ιστορία μας όπως πρέπει προκειμένου να διδαχθούμε από αυτήν και να μην κάνουμε τα ίδια λάθη; Μήπως η μελέτη της Ιστορίας μας η οποία είναι χωρίς αμφιβολία από τις πιο σημαντικές στον Κόσμο δεν γίνεται όπως πρέπει αλλά καταντά στείρα προγονοπληξία; Πριν αρχίσουμε να λοιδορούμε την κα Αγγελοπούλου ( η οποία οργάνωσε τους Ολυμπιακούς Αγώνες δεν έθεσε εκείνη την υποψηφιότητα της Ελλάδας για το 2004) θα πρέπει να αντλήσουμε μαθήματα από την Ιστορία μας πριν να ειναι πολύ αργά. Γιατί ήδη είναι αργά.
Καταντατε προκλητικος, δεν το καταλαβαινετε? Οταν λετε στον ελληνα να μαθει να διαβαζει ιστορια σχεδον τον προσβαλλετε! Και ναι, για την Αγγελοπουλου σιγουρα ειναι πολλα εκεινα για τα οποια μπορουμε να την κατηγορησουμε-δεν μπορουμε ομως για ενα: Οτι τουλαχιστον εκεινη Εκανε τη Δουλεια της! Η δουλεια της ηταν αρχικα να πετυχει να παρουμε τη διοργανωση(εστω και αν εκ των υστερων αρκετοι δεν πολυεγκρινουμε την αλλωτινη επιμονη μας, τοτε το θελαμε πολυ-παραπολυ!)και στη συνεχεια να κανει μια καλη οργανωση, πραγμα που επισης πετυχε αριστα! Και ναι, υποθετω οτι εχει και εκεινη το δικαιωμα τουλαχιστον να μιλαει...
εξαρτάται πως κρίνει κανείς την καλή διοργάνωση. Όντως, έχει μείνει στην ιστορία ανάμεσα στους πιο πετυχημένους Αγώνες ever. Και εγώ αν κάνω ένα πάρτυ αύριο σπίτι μου και καλέσω τον τάδε γνωστό DJ και κερνάω καναπεδάκια και έχω φοβερά ηχοσυστήματα, όλοι θα περάσουν καλά και όλοι θα έχουν να το λένε. Τα πανάκριβα ηχοσυστήματα τι θα τα κάνω την άλλη μέρα; Δυστυχώς η ιστορία δείχνει ότι ναι μεν την ώρα που έγιναν οι Ολυμπιακοί είχαν ένα πολύ καλό αποτέλεσμα, αλλά δυστυχώς δεν έμεινε τίποτα, μα τίποτα από όλο αυτό. Η Qιουρία Γιάννα ήταν εκεί στα εύκολα, χωρίς να την ενδιαφέρει (δεν ήταν δουλειά της, θα πούνε κάποιοι) το μετά. Επιτυχημένοι θα ήταν οι αγώνες που θα δημιουργούσαν ισχυρή παρακαταθήκη στην πόλη που τους φιλοξένησε, και σε αυτό απέτυχαν παντελώς οι διοργανωτές.
Αν οι Ολυμπιακοί (μια φαραωνική διοργάνωση που στήθηκε με απευθείας αναθέσεις, στηρίχτηκε στη δωρεάν δουλειά των κορόιδων και οδήγησε τη χώρα στη χρεοκοπία) είναι το μέτρο των δυνατοτήτων μας, τότε καλύτερα να πάμε να πνιγούμε όλοι μαζί.
Πραγματικά σουρρεαλιστικό το άρθρο της Μαντάμ. Αξιοσημείωτο το πως ορισμένοι άνθρωποι, καίτοι συνένοχοι στο έγκλημα, καθαγιάζονται μέσα από την αυτοπροβολή τους στα media. Λυπάμαι για όλους εμάς που δεν έχουμε τη δύναμη και τη φωνή να δείξουμε το ποιοι πραγματικά είναι αυτοί οι κύριοι, που ΝΟΜΙΖΟΥΝ ότι κάνανε τους πιο επιτυχημένους Ολυμπιακούς ever.
Άρα ουσιαστικά, μιλάμε για ένα άρθρο που εμπνεύστηκε από ταινίες εποχής του Χόλιγουντ, που το μαστουρωμένο από τα φράγκα μυαλό της Δασκαλάκη, κατα κάποιο άρρωστο τρόπο παραλληλίζει δύο κουλτούρες εκ διαμέτρου άκυρες, συνεχίζοντας σε μία περιαυτολογία μεγαλείου της, και έπειτα επανέρχεται στους ναζί, τη Κρήτη και την Αρχαία Ελλάδα, γενικολογώντας με "πρέπει". Και όλα αυτά από έναν εκπρόσωπο της βασιλικής αυλής (τη βασίλισσα, μαλιστα) των Λαμογίων.. καταλάβατε, ω πτωχοί τω πνεύματι, υπόλοιποι Έλληνες? Η Γιάννα πάλι σας έδωσε τη λύση βρε!