Όταν τις προάλλες ανακοινώθηκε το νέο ΔΣ του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, για μένα ήταν ευχάριστη έκπληξη ότι Πρόεδρος ανέλαβε ο Άρης Στυλιανού (πανάξιος και αγαπημένος μου ξάδελφος).
Για τον περισσότερο κόσμο όμως δυσάρεστη έκπληξη ήταν η παρουσία του Σπύρου Μπιμπίλα, ειδικά επειδή βρέθηκε ανάμεσα στους επιφανείς πανεπιστημιακούς, αλλά και πλάι στον Γιώργο Κορδομενίδη, την Φιλαρέτη Κομνηνού, τη Χρύσα Σπηλιώτη...
«Τι δουλειά έχει αυτός ο αστείος τύπος απ' την τηλεόραση εκεί πέρα;» αναρωτήθηκαν πολλοί. Να μερικά πράγματα που δεν γνώριζαν όμως...
Μπορεί να είναι έξω καρδιά και χύμα στην προσωπική του ζωή...
(και μερικοί ανόητοι, όπως οι 'δημοσιογράφοι' στο βίντεο, τον χλευάζουν)
...όμως την τέχνη του την αντιμετωπίζει πάντα με σοβαρότητα - ό,τι ρόλο κι αν παίζει.
Ξεκίνησε την τηλεοπτική του καριέρα παίζοντας στις σημαντικότερες σειρές της εποχής
Οι Πάνθεοι (1977)
Οι Άθλιοι των Αθηνών (1980)
Η κάθοδος (1983)
Η ζωή δύο νέων, που επέλεξαν να ζήσουν στα περιθώριο. Όλο σχεδόν το σήριαλ είναι γυρισμένο με την μηχανή στον ώμο.
Trivia: Υπερβολικά τολμηρή σειρά για τα δεδομένα της εποχής, προκάλεσε εντονότατες αντιδράσεις από το κοινό κατά την προβολή της και μετακινήθηκε στο 2ο/3ο επεισόδιο στη μεταμεσονύκτια ζώνη. Από τα 13 επεισόδια που είχαν προγραμματιστεί να μεταδοθούν, τελικά προβλήθηκαν μόνο 8 που προέκυψαν από νέο μοντάζ.
Δεν έχει προβληθεί ποτέ σε επανάληψη από την ΕΡΤ. (via retrodb)
Έκλεψε την παράσταση πρωταγωνιστώντας στον περίφημο Ζητιάνο (1982)
Σώζεται ίσως η καλύτερη σκηνή του
Έπαιξε τον παραγιό του Ζητιάνου (Ανέστης Βλάχος), τον Μουντζούρη του οποίου την ιστορία βλέπουμε απ' την αρχή. [Η Χαϊδεμένη γεννάει δυο υγιέστατα μωρά, τον Μουντζούρη και μια κόρη, αλλά ο πατέρας τους για να κερδίσει περισσότερα χρήματα από την επαιτεία τα παραμορφώνει. Η Χαϊδεμένη τρελαίνεται και ο Μουντζούρης μετά από χρόνια καταλήγει στα χέρια του Ζητιάνου που υπόσχεται να τον φροντίζει...]
Ήταν από τις τελευταίες τηλεοπτικές σειρές που προβλήθηκαν από την ΥΕΝΕΔ πριν τη μετονομασία της σε ΕΡΤ2 τον Νοέμβριο του 1982.
Πρωταγωνίστησε στη σειρά που έσπασε το ρεκόρ τηλεθέασης
Οι ιερόσυλοι (1983) ΕΡΤ 2: Μια σπείρα ιερόσυλων φωτογραφίζει σε διάφορες εκκλησίες της χώρας εικόνες μεγάλης αξίας για να φτιάξει αντίγραφα και να κλέψει τα πρωτότυπα. Πριν βάλουν σε ενέργεια τα σχέδια τους, θεωρούν απαραίτητο να βρεθεί ένα εξιλαστήριο θύμα για να μπερδέψουν τους ανθρώπους του Νόμου...
Σύμφωνα με μετρήσεις της ΕΣΥ -Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας-, το τελευταίο επεισόδιο της σειράς (ΒΙΝΤΕΟ ΠΑΝΩ)συγκέντρωσε ποσοστό θεαματικότητας 82%, αμφισβητώντας από τη σειρά "Ο άγνωστος πόλεμος (1971)" το ρεκόρ τηλεθέασης στην ιστορία της Ελληνικής τηλεόρασης δηλαδή το μεγαλύτερο ποσοστό θεαματικότητας για συγκεκριμένο επεισόδιο.
Η σειρά δεν προβλήθηκε ποτέ σε επανάληψη από την ΕΡΤ. Η σειρά ΔΕΝ σώζεται στο Αρχείο της ΕΡΤ, παρά μόνο ένα επεισόδιο. (retrodb)
Έκανε μίνι διεθνή καριέρα
Παίζοντας στην μίνι σειρά του αμερικανικού δικτύου NBC με τίτλο "The First Olympics: Athens 1896". Ανάμεσα στους ξένους ηθοποιούς πχ. Angela Lansbury βλέπουμε και αρκετούς Έλληνες, όπως τον Μπιμπίλα, τον Δημήτρη Πουλικάκο, τον Χρήστο Βαλαβανίδη, τον Κωνσταντίνο Τζούμα, την Μπέτη Βαλάση, τον Τίτο Βανδή κ.α.
Δεν ντρέπεται για τον εαυτό του και την τέχνη του
Επιλέχθηκε για σημαντικές σειρές του δεύτερου μισού της δεκαετίας του '80
Ανάμεσα στις εμπορικές σειρές των '90ς (Χάι Ροκ, Μεν και Δεν, Της Ελλάδος τα παιδιά κ.α.)...
...έπαιξε και τον ρόλο του Γρηγόρη Μολφέδου στη σειρά της ΕΤ1 Κωστής Παλαμάς (1993).
Συμμετείχε και σε μία ακόμη μεγάλη βιογραφία στην κρατική τηλεόραση
Το 2009 στον περίφημο ΚΑΡΥΩΤΑΚΗ
Με τη φωνή του έδωσε μερικές απ' τις καλύτερες ερμηνείες του
Γνωστός για τα Στρουμφάκια, Αστερίξ, Λούκι Λουκ, Φλιντστόουνς, Τεν Τεν, Τάο Τάο, Νιλς Χόλγκερσον, Ο βασιλιάς των λιονταριών.
Έχει διαλεχτές συμμετοχές σε κινηματογραφικές ταινίες
Ειδική μνεία για την ταινία Κρυστάλλινες Νύχτες, της Τώνιας Μαρκετάκη
Σενάριο: Μαλβίνα Κάραλη, Τώνια Μαρκετάκη
Η ταινία προβλήθηκε τη σαιζόν 1992-1993 και έκοψε 35.000 εισιτήρια πανελλαδικά. Ήρθε στην 3η θέση σε 11 ταινίες.
Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 1992: Βραβείο ερμηνείας Α' γυναικείου ρόλου (Τάνια Τρύπη). Βραβείο ενδυματολογίας.
Βραβεία Ποιότητας Υπουργείου Πολιτισμού 1993: Βραβείο ποιότητας ταινίας μεγάλου μήκους. Βραβείο σεναρίου. Βραβείο φωτογραφίας. Βραβείο ενδυματολογίας.
Φεστιβάλ Μπαστιά (Κορσική) 1993: Β' Βραβείο "Αργυρή Ελιά". Βραβείο μουσικής. Βραβείο Διεθνούς Ομοσπονδίας Αιθουσών Τέχνης και Δοκιμίου.
Η πιο πρόσφατη θεατρική παράστασή του που συγκίνησε
Ήταν το ΠΑΓΚΑΚΙ: Σπαρακτικός μονόλογος ενός άστεγου, με φόντο την Θεσσαλονίκη, σε ένα παγκάκι, όλο νοσταλγία, αναμνήσεις και αμείλικτα ερωτήματα για το μέλλον μιας αυτοκαταστροφικής κοινωνίας. Το έργο κυκλοφόρησε σαν διήγημα στην Θεσσαλονίκη και αναφέρεται σε έναν αληθινό άστεγο, που ζούσε σε παγκάκι, κοντά στο Λευκό Πύργο όπου πέθανε πριν 5 χρόνια.
Έχει παίξει όμως και σ' ένα σωρό άλλα έργα, μεταξύ των οποίων η Όπερα της Πεντάρας του Μπρεχτ, σε σκηνοθεσία Ζυλ Ντασέν, και στην Επίδαυρο:
+
Καταλήγοντας, δεν λέω ότι είναι και για Όσκαρ...
...αλλά υπάρχουν σίγουρα πολλά περισσότερα στην καριέρα του Σπύρου Μπιμπίλα πέρα απ' τα χαζοσίριαλ των '90s.
ΥΓ1. Μετά τη δημοσίευση του ποστ έμαθα από ανθρώπους που ξέρουν καλά τα πράγματα, και το πόσο καλός άνθρωπος είναι. Φαίνεται και απ' τα σχόλια του ποστ, αλλά και απ' αυτά που ήρθαν στο Facebook μου, απ' τους ανθρώπους του χώρου:
ΥΓ2. Όλο το ποστ είναι αφιερωμένο στον Σπύρο Μπιμπίλα (τον οποίο δεν γνωρίζω προσωπικά), αλλά και σε αυτούς που χλεύασαν την επιλογή του στο συμβούλιο του Κρατικού Θεάτρου.
σχόλια