Πώς ερμηνεύεται το νέο μνημόνιο από το Μαξίμου, σύμφωνα με non paper που απέστειλλε στα media

Πώς ερμηνεύεται το νέο μνημόνιο από το Μαξίμου, σύμφωνα με non paper που απέστειλλε στα media Facebook Twitter
ΑΠΕ - ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές
4

Στη δημοσιότητα έδωσαν πηγές προσκείμενες στην κυβέρνηση, περισσότερα στοιχεία για τη συμφωνία, στα οποία αναλύονται οι βασικές μεταρρυθμίσεις, πριν κατατεθεί το τελικό νομοσχέδιο στη βουλή.


Αναλυτικά, τα σημεία της συμφωνίας, όπως δόθηκαν από κύκλους του Μαξίμου, ένα προς ένα έχουν ως εξής:


1. Η συμφωνία στα δημοσιονομικά προβλέπει: 


- 0,25% πρωτογενές έλλειμμα το 2015 και πλεονάσματα


+ 0,50% το 2016


+ 1,75% το 2017 και


+ 3,5% το 2018.

Με την παρούσα συμφωνία, οι υποχρεώσεις της Ελλάδας για πλεονάσματα στην 3ετία είναι μειωμένες κατά ποσοστό 11% του ΑΕΠ, δηλαδή αποφεύγονται μέτρα ύψους περίπου 20 δισ. ευρώ.

2. Η συμφωνία διέπεται από το Διεθνές Ευρωπαϊκό Δίκαιο και όχι από το Αγγλικό, όπως προέβλεπαν οι προηγούμενες συμφωνίες.


3. Η συμφωνία προβλέπει όχι μόνο την αναχρηματοδότηση του χρέους μέχρι το α' εξάμηνο του 2018 αλλά και χρήματα προκειμένου να εξοφληθούν ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου προκειμένου να υπάρξει «φρέσκο» χρήμα στην αγορά. 


4. Οι τράπεζες θα ανακεφαλαιοποιηθούν μέχρι το τέλος του 2015 και άμεσα θα ενισχυθούν τουλάχιστον με 10 δισ. ευρώ. Έτσι δεν υπάρχει κίνδυνος για «κούρεμα» καταθέσεων, όπως προβλέπει η κοινοτική οδηγία για ανακεφαλαιοποιήσεις τραπεζών μετά την 01.01.2016.


5. Η κυβέρνηση δεν δέχθηκε να πωλούνται τα «κόκκινα δάνεια» σε εταιρίες, ενώ με νομοθεσία έχει προστατεύσει την πρώτη κατοικία από τους πλειστηριασμούς, έως το τέλος του 2015. 


6. Ο ΑΔΜΗΕ παραμένει δημόσιο αγαθό, ενώ δεν υπήρξε καμία αναφορά σε «μικρή ΔΕΗ». Υπάρχει, βέβαια, δέσμευση για απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου, που αποτελεί όμως, ούτως ή άλλως, υποχρέωση προσαρμογής στις ευρωπαϊκές οδηγίες.


7. Θυμίζουμε ότι η συμφωνία προβλέπει ακόμα αναπτυξιακό πακέτο 35 δισ. ευρώ, γνωστό και ως «πακέτο Γιουνκέρ»!


8. Στο τραπέζι των διαβουλεύσεων μπήκαν τα εργασιακά Μετά από πρόταση της κυβέρνησης, στην διαπραγμάτευση αποφασίστηκε οι σχετικές διαβουλεύσεις με τους θεσμούς για την προώθηση νομοθετικής ρύθμισης, να ξεκινήσουν το επόμενο διάστημα.

Σημειώνεται  ότι οι διαβουλεύσεις θα γίνουν σε συνεργασία με το Διεθνές Γραφείο Εργασίας - ILO καθώς και με διεθνούς κύρους εμπειρογνώμονες, γεγονός που διασφαλίζει ότι στην Ελλάδα δεν θα υπάρχει εξαίρεση από τα ισχύοντα στην Δυτική Ευρώπη.


9. Οι πολίτες θα εξακολουθήσουν να μην πληρώνουν τα 5 ευρώ για εξετάσεις στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων.




11. Η συμφωνία προβλέπει το Ταμείο αποκρατικοποιήσεων μέσα από το οποίο η δημόσια περιουσία δεν πάει προς πώληση, όπως στο ΤΑΙΠΕΔ, αλλά αξιοποιείται.

4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

4 σχόλια
Η παραγωγή σανού συνεχίζεται αφού ακόμη υπάρχει ζήτηση για την κατανάλωσή του.... Μόνο το πρώτο σημείο να σχολιάσει κανείς αρκεί να φανεί το μέγεθος του ψεύδους και της κοροϊδίας των κυβερνώντων: τα μειωμένα πλεονάσματα οδηγούν σε αύξηση των χρηματοδοτικών αναγκών για κάλυψη του χρέους, δηλαδή με άλλα λόγια δημιουργούν νέο χρέος. Και νέο χρέος σημαίνει νέα δάνεια και νέα μέτρα. Χειροκροτήστε τους τώρα που τα έκαναν μαντάρα και μας ''έσωσαν'' από τον εαυτό τους.
ουφ... τωρα που διαβασα το no paper ησυχασα, νόμιζα οτι ερχεται νεο μνημόνιο!εν τω μεταξυ μου εχει κολλησει ενα παλιοτραγουδο και μου εχει σπασει τα νευρα!!!|"Να δεις που κάποτεΘα μας πούνε και μαλάκεςΝα δεις που κάποτεΘα μας πούνε και χαζούς"
Και τα 90τόσα δις μέτρων που προβλέπονται από που θα έρθουν ρε αδέρφια; Από την "πάταξη της φοροδιαφυγής" και τις καλές προθέσεις;Και κάποιος παρακαλώ να εξηγήσει τί θέλουν να πουν στο 11. "Αξιοποιείται αλλά δεν πωλείται" Τα νοικιάζουν δηλαδή;