ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΕΙΣ

ΒΓΑΛΕ ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΣΟΥ Ο,ΤΙ ΚΡΥΒΕΙΣ Ή ΦΟΒΑΣΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΔΕΧΤΕΙΣ.
 
 

Όλοι έχουμε πράγματα που θέλουμε να τα βγάλουμε από μέσα μας. Αλλά διστάζουμε να τα παραδεχτούμε ακόμα και στους πιο κοντινούς μας ανθρώπους. Όμως, αμαρτία εξομολογημένη, αμαρτία δεν είναι...

ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΣΕ ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Ή ΕΙΝΑΙ ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΤΗΣ ΣΤΗΛΗΣ ΔΕΝ ΕΓΚΡΙΝΟΝΤΑΙ
ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΟΥ
24.8.2015 | 23:47

Αχ βρε μανα....

Ξερω πως ο τροπος που μας φερεται η μητερα μας στην ουσια μας καθοριζει τη ζωη. Ειτε θα μας δωσει δυναμη να ανοιξουμε τα φτερα μας και να πεταξουμε ειτε θα πνιγουμε στις πιο μαυρες σκεψεις. Το ξερω. Το εζησα. Το ιδιο εζησε και η μαμα μου. ΠΟνεμενη απο τη δικη της ανικανη μανα εγινε κι εκεινη το ιδιο ανικανη για το παιδι της. Οχι απο κακια αλλα επειδη ποτε της δεν μπηκε στη διαδικασια να αλλαξει το οτιδηποτε στη ζωη της. Ηρθε η στιγμη να γινω και εγω με τη σειρα μου να γινω μανα. Μεγαλωνω ενα υπεροχο πλασμα. Ομως...κανω λαθη. Το καταλαβαινω. Σκεφτομαι διαρκως το τι πληγες μπορει να εχω δημιουργησει στη ψυχη του παιδιου μου και υποφερω. Τρελαινομαι. Υποφερω. Προσπαθω με αγκαλιες και φιλια να του μαλακωσω τη ψυχουλα του. Αναρωτιεμαι αν αρκει. Αναρωτιεμαι αν τελικα ολα τα παιδια εχουν παραπονα απο τη μανα τους. Αναρωτιεμαι αν καθε μανα που εχει πληγωσει το παιδι της υποφερει. Αναρωτιεμαι αν τα λαθη που κανω τα κανω επειδη δεν ξερω να κανω τα σωστα ή αν ολοι οι γονεις τα κανουν.Σε καμια περιπτωση δεν μιλαω για χρηση βιας. Σωματικης ή λεκτικης.Μιλαω για λαθος συμπεριφορες ή λαθος απαντησεις σε ερωτησεις.
3
 
 
 
 
σχόλια
Κάθε γονιός έχει κάνει λάθη, σημασία έχει κάθε φορά που το αντιλαμβάνεται να τα διορθώνει και να βοηθά το παιδί του ώστε να μπορέσει μια μέρα να γίνει ένας ισορροπημενο ς και ολοκληρωμένος άνθρωπος. Από τη στιγμή που καταλάβαινεις πως κανείς κάποιους λάθος χειρισμούς, είσαι σε θέση να διορθώθεις. :)
Ολοι οι γονείς κάνουμε λάθη και αν κάποιος θεωρεί τον εαυτό του αυθεντία στην ανατροφή των παιδιών είναι βέβαιο ότι θα κάνει τα περισσότερα. Παράλληλα όλα τα παιδιά έχουν παράπονα από τους γονείς τους ακόμη κι αν οι δεύτεροι έχουν επιστρατεύσει στρατιές επιστημόνων να τους καθοδηγούν ώστε να αντιμετωπίζουν τις καταστάσεις με τον ορθότερο τρόπο. Τα παιδιά πάντα κάτι θα βρουν για να αντιδράσουν και να ενοχληθούν, είναι η εσωτερική και υγιής ανάγκη για να δοκιμαστούν τα όρια που τα ωθεί. Σαφέστατα τώρα η αυτοκριτική και η αναγνώριση των λαθών βοηθάει ως ένα σημείο (για να μην τα επαναλαμβάνουμε), και ενστικτωδώς θα δεις ότι βελτιώνεσαι με το πέρασμα του χρόνου. Το διαρκές αυτομαστίγωμα όμως η αμφισβήτηση και οι ενοχές - απαραίτητα δυστυχώς συνοδευτικά των γονιών με συνείδηση - προσπάθησε να τα περιορίσεις γιατί δεν κερδίζεις απολύτως τίποτα. Ο καθένας μας κάνει ότι καλύτερο μπορεί και δεν υπάρχει κάπου το μαγικό εγχειρίδιο ώστε να γνωρίζουμε όλες τις απαντήσεις. Προσπάθησε να συζητάς με το παιδί σου και να παραδέχεσαι τα λάθη σου με τον ανάλογο επικοινωνιακό τρόπο που αντιστοιχεί στην ηλικία του. Μη φοβάσαι να ζητήσεις συγνώμη και ζήτα τη γνώμη του για το πως μπορείτε να λύσετε κάποια θέματα που σας απασχολούν ή προβληματίζουν. Προσπάθησε επίσης να διαβάζεις θέματα αναφορικά με την ψυχολογία του παιδιού και τις εκάστοτε συμπεριφορές του και μίλα για ότι σε απασχολεί με τους κοντινούς σου ανθρώπους. Προσωπικά διάβαζα πολύ Φρανσουάζ Ντολτό όταν έγινα μητέρα και συζητούσα για ώρες με μια θαυμάσια παιδίατρο που φρόντιζε τα παιδιά μου. Εσύ μπορείς να βρεις κάτι που να σε εκφράζει περισσότερο. Ολα θα πάνε καλά γλυκιά μου. Το ότι νοιάζεσαι και αμφιβάλλεις είναι θετικό πρόσημο για την μητρική σου ταυτότητα.
Δυο πράγματα από την εμπειρία μου. 1.Η μάνα είναι σαν την Τουρκοκρατία, για όλα αυτή φταίει (αυτό το λένε οι άλλοι, τα παιδιά κι οι ίδιες οι μάνες).2.Η μάνα είναι άνιθρωπος, όχι θεότητα αλάνθαστη του Εβραιοχριστιανικού δόγματος. Κάνει λάθη. Δέξου το. Και το παιδί σου θα σε δικαιώσει αύριο μεθαύριο αν τα πήγες καλά και έκανες ό,τι μπορούσες όσο σου έκοβε τότε.
Scroll to top icon