5 πράγματα που άλλαξαν στη ζωή μας μετά το iPhone

Facebook Twitter
6

 

Την 28η Ιουνίου του 2007 η Nokia ήταν η εταιρία που πουλούσε τα περισσότερα κινητά τηλέφωνα στον πλανήτη, οι άνθρωποι σταματούσαν να δουλεύουν όταν απομακρύνονταν από τους υπολογιστές τους, οι συσκευές Android δεν είχαν δει το φως του ήλιου και τα στελέχη των εταιριών ήταν εθισμένα στα πλήκτρα των BlackBerry τηλεφώνων τους. Την επόμενη μέρα εκείνης της χρονιάς η Apple κυκλοφόρησε το πρώτο iPhone. Πολλά χρόνια και 217 εκατομμύρια αγορασμένα iPhone μετά, τίποτα δεν θυμίζει τον κόσμο που ξέραμε τότε. Ας δούμε πέντε τρόπους που άλλαξε τις ζωές μας.

Νέος τρόπος χρήσης

Έως το 2007 την παντοκρατορία της επικοινωνίας είχαν τα SMS και εμείς, σαν τυπικά αμερικανάκια, γράφαμε εκφράσεις όπως “OMG! WTF?” στα πλαστικά πλήκτρα των κινητών μας. Το iPhone μας γλίτωσε για πάντα από τα ενοχλητικά μικρά πλήκτρα δίνοντας μας μια μεγάλη - για την εποχή - οθόνη και την τεχνολογία multitouch, Ήταν μια κλασική κίνηση για την Apple: κάντε το όσο πιο απλό γίνεται για τους χρήστες ανεξαρτήτως target group. Το iPhone μπορεί να το λειτουργήσει τόσο ένα παιδί 2 ετών, όσο και ένας hacker. Μπορεί να διαβάσει σε αυτό μια γιαγιά, αλλά και να παίξει παιχνίδια ένας gamer. Το μόνο που χρειάζονται είναι μερικά δάχτυλα και το ένστικτο να “μετακινούν” με αυτά ότι βλέπουν στην οθόνη. Δεν μπορείς να μην πετύχεις όταν έχεις στο μυαλό σου ένα τέτοιο concept. 

Η άνοδος των apps

Το μεγάλο όμως ατού του iPhone δεν ήταν η ακριβή του οθόνη αφής, αλλά το λειτουργικό του σύστημα, iOS, και το ελεγχόμενο από την Apple κατάστημα εφαρμογών. Των εκατοντάδων χιλιάδων εφαρμογών που μετατρέπουν το iPhone σε ότι συσκευή μπορεί να φανταστεί αλλά και να χρειαστεί ο εκάστοτε χρήστης. Από αλφάδι μέχρι πιεσόμετρο και από μηχανή δημιουργίας μουσικής που χωράει στην τσέπη σου, έως τον προσωπικό σου γυμναστή, το iPhone - μπορεί να - είναι ότι χρειάζεσαι την στιγμή που το χρειάζεσαι.

Μέχρι σήμερα η Apple έχει ανταμείψει τους developers των χιλιάδων αυτών εφαρμογών με περισσότερα από 5 δις δολάρια (ποσό που πηγάζει αφού η Apple κρατήσει και ένα 30% για τον εαυτό της). Στο App Store αυτή τη στιγμή υπάρχουν περισσότερες από 650.000 εφαρμογές οι τιμές των οποίων κυμαίνονται από εντελώς δωρεάν έως και 1.000 δολάρια.  

24/7 internet

To iPhone έφερε το πραγματικό internet στα κινητά μας τηλέφωνα και ούτε λίγο ούτε πολύ μας ώθησε με ταχύτητα να είμαστε διαρκώς συνδεδεμένοι. Αυτό αύξησε την συχνότητα μεν της επικοινωνίας μας, θόλωσε όμως τα όρια του πότε σταματάει η δουλειά και αρχίζει ο προσωπικός μας χρόνος. Επιπλέον λόγω της συνεχούς σύνδεσης με το διαδίκτυο και της πιο συχνής μας επαφής με το κινητό, χρειάστηκε να δημιουργηθούν κάποιοι νέοι κανόνες καλής συμπεριφοράς  όσον αφορά την χρήση των smartphones μας, που δυστυχώς στην χώρα μας ελάχιστοι έχουν μέχρι στιγμής υιοθετήσει (Παρακαλούμε για αρχή μην χρησιμοποιείτε το κινητό σας όταν: περπατάτε, οδηγείτε, παίζετε παιχνίδια γνώσεων ή είστε σε ραντεβού).

Μια ανανεωμένη βιομηχανία

Το iPhone μπορεί να σκότωσε το BlackBerry, γέννησε όμως μια νέα γενιά κινητών συσκευών. Η Google δημιούργησε το δικό της λειτουργικό, το Android, που μοίρασε στις ενδιαφερόμενες εταιρίες, όπως κάνει και η Microsoft με τα Windows στους κατασκευαστές ηλεκτρονικών υπολογιστών. Η οποία Microsoft μπαίνει και αυτή δυναμικά στο νέο ριγκ mobile λειτουργικών με το Windows Phone OS. Επιπλέον όλοι οι μεγάλοι παίχτες της βιομηχανίας χρησιμοποιούν πια touchscreens για τα smartphones τους, αφήνοντας στο χρονοντούλαπο της ιστορίας τα πληκτρολόγια. 

Tablets

Η επιτυχία του iPhone, αλλά και του iPod Touch, βοήθησαν στο να δημιουργηθεί και να πετύχει το iPad, η ταμπλέτα που φέρει την επανάσταση στην εξέλιξη των ηλεκτρονικών υπολογιστών. Γεννημένη μόλις το 2010, απολαμβάνει μια συνεχόμενη άνοδο των πωλήσεων της, την αγάπη των χρηστών και το κατακερματισμό των ανταγωνιστών της. Δύσπιστοι ακόμα υπάρχουν, άνθρωποι που στα tablets δεν βλέπουν τίποτα περισσότερο από ένα ακριβό παιχνίδι. Όμως άνθρωποι κολλημένοι με το παρελθόν θα υπάρχουν πάντα. Όχι πολλές δεκαετίες πίσω, όταν οι κοινωνίες ήταν καθαρά αγροτικές, υπήρχαν κάποιοι που θεωρούσαν πως το μόνο μεταφορικό που θα χρειαζόμασταν ήταν τα τρακτέρ, αδυνατώντας να δουν το νόημα των επιβατικών αυτοκινήτων. Κάπως έτσι και τώρα οι δύσπιστοι δεν μπορούν να ξεπεράσουν τα αντίστοιχα τρακτέρ της τεχνολογίας που δεν είναι άλλα από τα PC. Οι πωλήσεις του iPad όμως μαρτυρούν το μέλλον που έρχεται. 

6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

3 σχόλια
Απορία! Αυτός που εγραψέ το άρθρο 1)Δεν έχει ιδέα απο τηλέφωνα ?2)Ειναι κολλημένος με την Apple ?3)Είναι κάποιο πληρωμένο διαφημιστικό αρθρο ?Windows Mobile και Smartphones υπάρχουν απο το 2000! H apple τοτε μάλλον δεν είχε σκεφτει καν οτι μπορεί να κατασκευάσει smartphone. To multi-touch είναι όντως ανακάλυψη της, και εμφανιστικε το 2008 στον κοσμο και το 2009 στην Ελλαδα με το 3G, το πρωτο iphone ηταν με πληκτρολογιο και ηταν τουλαχιστον αδιαφορο το 2007. Βεβαια για εμάς που είχαμε ανακαλύψει τον κοσμο με τα smartphones και τις εφαρμογές απο την εποχη των Symbian με τηλεφωνα οπως SX1, P800 και αργοτερα με WM Phones οπως Qtek (τα σημερινά HTC) το iPhone ηταν απλα μια ευχάριστη εκπληξη, αλλα γενικά κατι αδιαφορο. Το μονο πρωτοποριακο που έφερε ηταν η τεχνολογια του να "βρισκω απειρους τροπους για να σε χρεωσω" και να σε υποβαλλει στην διαδικασία να συνδεεις πιστωτική με το apple ID σου. Αν δεν εχεις, πρεπει να βγαλεις, ακομα και αν θες να χρησιμοποιείς απλα δωρεαν εφαρμογές, εμεις θα βρουμε τροπο να σου φαμε λεφτα!Οσον αφορά την BB ήταν μια εταιρία που ξεκίνησε απο τα pagers μια τεχνολογία που δεν είδαμε ποτε σε αυτη την χωρα. Παντώς αν και τώρα ετοιμάζεται να εμφανίσει κάποιο σοβαρό touchscreen τηλέφωνο, εχει εμφανίσει αξιόλογα smartphones απο το 2002, απευθυνόμενη πάντα στις ανάγκες του επαγγελματία.Ελπίζω να βρεθεί κάποιος να διορθώσει αυτό το άρθρο, το οποίο αποτελεί παραπληροφόρηση και διαφήμιση. ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΑΛΛΑΞΕ στην ζωή αυτών που ήξεραν τι θέλουν, απο την ελευση του iphone, εκτος απο την εμφάνιση περισσότερων "ασχετων" ανθρώπων που χρεώνουν πιστωτικές κάρτες για να αποκτήσουν συσκευές και εφαρμόγες που δεν χρειάζονται με χρήματα που δεν διαθέτουν στο πορτοφόλι τους. Μηπώς σας θυμίζει λίγο την Ελληνική πραγματικότητα όλο αυτο ?
Απορία! Αυτός που εγραψέ το άρθρο 1)Δεν έχει ιδέα απο τηλέφωνα ? To multi-touch είναι όντως ανακάλυψη της, και εμφανιστικε το 2008 στον κοσμο και το 2009 στην Ελλαδα με το 3G, το πρωτο iphone ηταν με πληκτρολογιο και ηταν τουλαχιστον αδιαφορο το 2007 Μεγάλε, είσαι αυθεντία εσύ!
1. Δεν είχε ποτέ πληκτρολόγιο 2.Υπήρχαν τηλ με οθόνη αφής πριν το iPhone 3. Μπορείς να κάνεις Apple id και να κατεβάσεις δωρεάν εφαρμογές χωρίς πιστωτική 3. το ίντερνετ του Symbian η του Windows6 είναι τύπου Vodafone live, το iPhone διέθετε το πρώτο κανονικό browser. 4 το iPhone είναι το αγαπημένο τηλ για επιχειρήσεις (μιλώντας για άχρηστα προγράμματα) και μπορεις να κάνεις ότι και μ'ένα κομπιουτερ. Μπορώ να συνεχίσω άλλα μια ερώτηση, έχεις δει ένα απο κοντα;
Να διευκρινησω οτι οταν λεω iphone1 δεν εννοω το iphone 2G το οποιο σιγουρα το ξερω καλυτερα απο εσας μιας και το είχα απο την πρωτη βδομαδα κυκλοφορίας του, ομως δεν καταφερα ποτε να το ξεκλειδωσω και το επεστρεψα στην Αμερική.Οταν λεω iphone1 εννοω το λευκό τηλεφωνακι με το πληκτρολόγιο και το μηλαρακι πανω, το οποίο ηταν, αν δεν κάνω λαθος, συνεργασία με την motorola! To ιντερνετ στα WM ηταν κανονικός ιντερνετ explorer και firefox και προεβαλλε τα παντα. Σου εχω απαντηση ηδη στην ερώτηση σου, αλλα εκτος του iphone 2G ημουν και κατοχος ενος iphone 4 που το πηρα πολυ φτηνα λόγο σπασμενης οθονης στις πρωτες 2 βδομαδες που ειχε βγει, αντικατεστησα την οθονη με μια που εφερα απο την Κινα και το κρατησα μερικους μήνες. Tελος οσον αφορα το auto-correct που αναφέρεις, και το HTC X που χρησιμοποιώ τωρα εχει. Ενω τα ΒΒ αν ισχυουν οσα δείχνει το video για τα νεα της μοντελα θα μπορει να προβλέπει τις λεξεις που θελουμε να γραψουμε. Να κανω και εγω μια ερωτηση και μετα να συνεχισεις ? Αφου μπορει να κανει οτι και ο υπολογιστης μου μπορεις σε παρακαλω να μου εγκαταστησεις το flash player ?