Πυροβολημένα παράνομα, παγιδευμένα ή κολλημένα σε ξόβεργες: δεκάδες εκατομμύρια πουλιά θανατώνονται παράνομα κάθε χρόνο σε ολόκληρη τη Μεσόγειο, σύμφωνα με την πρώτη στο είδος της, επιστημονική έκθεση που διεξήχθη στην περιοχή από τη BirdLife International και δημοσιεύτηκε πρόσφατα και από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία.
Η BirdLife και οι εταίροι της, μεταξύ των οποίων και η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, αποκαλύπτουν τη σοκαριστική έκταση του αποδεκατισμού των πουλιών στη Μεσόγειο.
Συγκεκριμένα παρουσιάζουν τις 10 χώρες με τον υψηλότερο μέσο αριθμό παράνομα θανατωμένων πουλιών ετησίως.
Πρώτη στην κατάταξη βρίσκεται η Αίγυπτος με την εκτίμηση ότι περίπου 5.7 εκατ. πουλιά θανατώνονται κατά μέσο όρο κάθε χρόνο, με την Ιταλία να έρχεται δεύτερη με 5.6 εκατ. και η Κύπρος πέμπτη με 2.3 εκατ. μετά τη Σύρια και το Λίβανο. Η περιοχή της Αμμοχώστου στην Κύπρο θεωρείται το χειρότερο σημείο για τα πουλιά στη Μεσόγειο.
Η Ελλάδα καταλαμβάνει την έκτη θέση με την εκτίμηση ότι θανατώνονται παράνομα στη χώρα μας κατά μέσο όρο 704.000 πουλιά κάθε χρόνο. Η Μάλτα παρόλο που δεν μπήκε στο top 10, με 108.000 πουλιά να θανατώνονται κατά μέσο όρο παράνομα κάθε χρόνο, έχει το δυσάρεστο προνόμιο να είναι αυτή η χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό πουλιών που θανατώνονται παράνομα ανά τ. χλμ.
Η έκθεση αποκαλύπτει επίσης μερικές από τις απάνθρωπες μεθόδους θανάτωσης που χρησιμοποιούνται σε όλη τη Μεσόγειο, όπως: η λαθροθηρία με όπλα, η παγίδευση με δίχτυα, η χρήση ξόβεργων και η χρήση ηχομιμητικών συσκευών για την προσέλκυση πουλιών σε τοποθεσίες παράνομης παγίδευσης.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ο Σπίνος έχει την πρωτιά σε αυτή τη φονική λίστα (κατ' εκτίμηση 2.9 εκατ. θανατώνονται κάθε χρόνο), με το Μαυροσκούφη (1.8 εκατ.), το Ορτύκι (1.6 εκατ.) και την Τσίχλα (1.2 εκατ.) να ακολουθούν.
Ένας αριθμός ειδών, όπως η Τουρλίδα, που κατατάσσονται ως «ευάλωτα» στην Κόκκινη Λίστα Απειλούμενων Ειδών της IUCN, βρίσκονται επίσης σε κίνδυνο από τις παράνομες πρακτικές θανάτωσης.
Με αφορμή τη δημοσίευση της έκθεσης, η διευθύντρια της BirdLife International, κα Patricia Zurita, προέβη στις εξής δηλώσεις: "Αυτή η επισκόπηση αποκαλύπτει την φρικιαστική έκταση της παράνομης θανάτωσης των πουλιών στη Μεσόγειο. Οι πληθυσμοί κάποιων ειδών που κάποτε ήταν άφθονοι στην Ευρώπη μειώνονται συνεχώς, και κάποια από αυτά έχουν υποστεί τόσο δραματική μείωση ώστε να βρίσκονται στο χείλος της εξαφάνισης. Τα πουλιά της Ευρώπης αξίζουν ασφαλή μεταναστευτικά περάσματα και καλούμε για αύξηση των προσπαθειών διατήρησης τώρα, προτού να είναι πολύ αργά".
Η Μαλαμώ Κορμπέτη, συντονίστρια θεμάτων πολιτικής περιβάλλοντος, της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας τόνισε ότι: "Τα αποτελέσματα αυτής της έκθεσης αποτελούν ντροπή για τη χώρα μας. Δεν μας εκπλήσσουν όμως. Στην Ελλάδα, ο ελεγκτικός μηχανισμός είναι πια σχεδόν άφαντος, η εκπαίδευση των κυνηγών η ελάχιστη δυνατή, ενώ η λαθροθηρία δεν αντιμετωπίζεται, με την ανοχή της Πολιτείας. Ελπίζουμε η συνειδητοποίηση ότι η χώρα μας αποτελεί μια «μαύρη τρύπα» για τα πουλιά να δώσει ώθηση για δράση από μεριάς της Πολιτείας, αλλά και της κυνηγετικής κοινότητας".
Tα δεδομένα σε αυτήν την έκθεση αποτελούν μέρος μιας επιστημονικής έρευνας που θα δημοσιευτεί προσεχώς παρέχοντας μια πλήρη αξιολόγηση της κατάστασης στη Μεσόγειο.
Η εφημερίδα Καθημερινή, η οποία παρουσιάζει αναλυτικά στοιχεία από την έκθεση, αναφέρει πως στην Ελλάδα αξιολογήθηκαν 345 είδη και βρέθηκε ότι 32% από αυτά θανατώνονται μαζικά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΟΕ, η Ελλάδα είναι η τρίτη πιο θανατηφόρα χώρα για το Τρυγόνι (Streptopelia turtur) στη Μεσόγειο. Εκτιμάται ότι κατά μέσο όρο 69.000 τρυγόνια θανατώνονται κάθε Απρίλιο και Μάιο κυρίως στα Ιόνια Νησιά για λόγους κυρίως «στόχου» και σπορ, και λιγότερο για φαγητό. Πίσω από την αδράνεια των αρχών βρίσκεται η παράνομη ενοικίαση των «πόστων» (καρτέρια) σε εξωφρενικές τιμές για 2-3 εβδομάδες. Το αποτέλεσμα είναι το τρυγόνι να έχει υποστεί μείωση περίπου 70% στην Ευρώπη από το 1980.
Η Καρδερίνα (Carduelis carduelis) αποτελεί το δημοφιλέστερο άγριο μικρόπουλο που παγιδεύεται και προωθείται στα παράνομα παζάρια και pet shop για να καταλήξει σε κλουβί (με τιμή μέχρι και 100 ευρώ). Περίπου 200.000 καρδερίνες παγιδεύονται ή θανατώνονται κατά την παγίδευση ετησίως, αν και αυτό αποτελεί υποεκτίμηση. Στην Αθήνα το μεγαλύτερο παράνομο παζάρι βρίσκεται στο Σχιστό, το οποίο η Πολιτεία ανέχεται εδώ και 20 χρόνια. Αλλα είδη που προωθούνται μαζικά στην αγορά είναι το Σκαρθάκι, ο Φλώρος και η Μικροαλιάντρα.
Το πλέον άδικο θύμα στη χώρα μας είναι ο Ασπροπάρης (Neophron percnopterus). Μέσα σε μόλις τέσσερα χρόνια, η Ελλάδα έχασε 5 από τους 20 εμβληματικούς γύπες από δηλητηριασμένα δολώματα, που είχαν τοποθετηθεί για λόγους αντεκδίκησης με γείτονα, κυνηγό ή άλλο κτηνοτρόφο. Αντίστοιχες απειλές αντιμετωπίζει το Ορνιο, ειδικά στην περιοχή της Κρήτης. Για την αντιμετώπιση της απειλής η Ορνιθολογική και το WWF Ελλάς εφαρμόζουν το Πρόγραμμα LIFE+ «Η Επιστροφή του Ασπροπάρη», όπου εκπαιδευμένα σκυλιά εντοπίζουν τα δολώματα.
σχόλια