Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ άσκησε δριμεία κριτική στη Γερμανία, όσον αφορά τους χειρισμούς της, για τη διαχείριση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, αλλά και για τη στάση της απέναντι στην Ελλάδα, προσάπτοντάς της ότι συντηρεί τη συζήτηση για έξοδο της χώρας από το ευρώ προκειμένου να στηριχθεί ένας «φθηνός εσωτερικός διάλογος».
«Για ποιον λόγο επιτρέπει η Γερμανία στον εαυτό της την πολυτέλεια να εξυπηρετεί συνέχεια την εσωτερική πολιτική της χρησιμοποιώντας το θέμα του ευρώ; Για ποιον λόγο μεταχειρίζεται η Γερμανία την ευρωζώνη σαν να πρόκειται για υποκατάστημά της;», διερωτάται σε έντονο ύφος ο πρόεδρος του Eurogroup σε συνέντευξή του «Sueddeutsche Zeitung» και συνεχίζει διερωτώμενος: «Αν το έκαναν αυτό και οι 17 κυβερνήσεις, τι θα έμενε όρθιο από όσα έχουμε κοινά; Για ποιον λόγο συμβαίνει αυτό;».
Στον ίδιο τόνο, ο ίδιος υποστηρίζει ότι «όποιος νομίζει ότι τα προβλήματα της ευρωζώνης μπορούν να αρθούν είτε αποκλείοντας την Ελλάδα είτε αφήνοντάς την να καταρρεύσει, δεν έχει συνειδητοποιήσει τις πραγματικές αιτίες της κρίσης» και προειδοποιεί ότι «η συζήτηση για έξοδο της Ελλάδας δεν βοηθά» στη σωτηρία του κοινού νομίσματος. Υπενθυμίζει μάλιστα ότι ενώ στο Βερολίνο λένε ότι «πρέπει να περιμένουμε την έκθεση της τρόικας», κάνουν ήδη δηλώσεις για το τι θα περιέχει αυτή.
«Δεν μπορεί να χαθεί άλλος χρόνος» για τη σωτηρία του ευρώ, σημειώνει ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου. «Πρέπει τώρα με όλα τα διαθέσιμα μέσα να καταστήσουμε σαφές ότι είμαστε αποφασισμένοι να εγγυηθούμε τη δημοσιονομική σταθερότητα της νομισματικής ένωσης», υπογραμμίζει και επιβεβαιώνει ότι τα κράτη της ευρωζώνης από κοινού με το μηχανισμό στήριξης EFSF και την ΕΚΤ προετοιμάζονται και για την αγορά ομόλογων κρατών του ευρώ τα οποία αντιμετωπίζουν πρόβλημα. «Δεν υπάρχει αμφιβολία για αυτό», συμπληρώνει και εξηγεί ότι αιτία είναι η ανησυχία για το υψηλό κόστος δανεισμού της Ισπανίας και της Ιταλίας, αλλά και για ολόκληρη την Ευρωζώνη.
Οικονομία /
σχόλια